• No results found

Deel II van de handleiding

Vraag 8: Je bent bang als juf er niet is (A) 8A

1. Wat doet het kind op deze foto? 2. En wat doet het kind op deze foto/

3. Als je naar allebei de foto’s kijkt, wat is dan het verschil tussen de foto’s/wat is er anders?

8B Emotievraag:

1. Hoe voelt het kind zich op deze foto? 2. En hoe voelt het kind zich hier?

Hoeft niet gescoord te worden, noteren welke emotie is gekozen. 2-puntsantwoord:

1. Het kind kijkt bang, kijkt om zich heen. En

2. Het kind is aan het tekenen/kleuren. En

3. Op de ene foto is het kind omgedraaid, kijkt om zich heen en kijkt bang. Op de andere foto is het kind aan het kleuren.

1-puntantwoord:

1. Het kind kijkt bang, kijkt om zich heen. Of

2. Het kind is aan het tekenen/kleuren. Of

3. Op de ene foto is het kind omgedraaid, kijkt om zich heen en kijkt bang. Op de andere foto is het kind aan het kleuren.

0-puntsantwoord:

87

Naam Sekse J / M

Nummer Begrepen Ja / Nee

Interview 1 of 2 1 / 2 Groep

Geboorte datum School

Score Gemiddeld Item Antwoord 2 1 0 1.1 1.2 1.3 dv 1.4 2.1 2.2 2.3 2.4 3.1 3.2 3.3 Foto 1 Foto 2 Foto 1 Foto 2

88 3.4 4.1 4.2 4.3 4.4 5.1 5.2 5.3 5.4 6.1 6.2 6.3 Foto 1 Foto 2 Foto 1 Foto 2 Foto 1 Foto 2

89 6.4 7.1 7.2 7.3 7.4 7.5 8.1 8.2 8.3 8.4 Foto 1 Foto 2 Foto 1 Foto 2 Foto 1 Foto 2

90 Foto 1

91 Bijlage IV Geselecteerde foto interview Jongensversie

Item 1

item 2 :

Item 3:

92 Item 4 Item 5 item 6

93 Item 7

Item 8

94 Bijlage V Foto’s Geselecteerde Items Interview Meisjesversie

Item 1 Item 2 Item 3

95 Item 4 Item 5 Item 6

96 Item 7

item 8

97 Bijlage VI Informatiebrief aan ouders en scholen

Postbus 15776 1001NG Amsterdam Tel.: 020-5258198 www.uva.nl

Betreft: Onderzoek naar de leerkracht-kleuterrelatie Geachte mevrouw/meneer,

Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de relatie tussen een leerkracht en een leerling een grote invloed heeft op het sociaal/emotioneel functioneren van leerlingen. Vooral voor kleuters blijken de eerste ervaringen met de leerkracht belangrijk te zijn. Dit onderzoek is echter voornamelijk gebaseerd op wat leerkrachten hierover rapporteren. Om meer inzicht te krijgen in de relaties van kleuters met hun leerkracht vindt er aan de afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam een langlopend onderzoek plaats naar de ervaringen en visie van kleuters zelf.

Er is een test in ontwikkeling waarmee de visie van de kleuter op de relatie met de leerkracht gemeten kan worden. Aan de hand van twee foto’s met een bijpassend verhaaltje wordt het kind gevraagd aan te geven welke van de twee foto’s het meest bij hem of haar past. Hierdoor proberen we inzicht te krijgen in de leerkracht-kindrelatie, zoals het kind die ervaart. Op dit moment ben ik als masterstudent Orthopedagogiek, onder begeleiding van dr. Debora Roorda, bezig met een onderzoek naar deze test. We willen door middel van een interview met de kinderen controleren of de foto’s die in de test gebruikt worden echt goed weergeven wat er in het verhaaltje gevraagd wordt. Daarnaast willen we onderzoeken of het afnemen van het interview invloed heeft op de testresultaten.

Voor ons onderzoek zijn wij op zoek naar kleuters in de leeftijd van 5 tot 6 jaar. Het gaat dus met name om kinderen uit groep 2. Kinderen van deze leeftijd blijken zeer gemotiveerd om deze test te maken. Wij zullen tussen 9 februari en 20 februari langskomen om bij alle kinderen, die voldoen aan de afnamecriteria en mogen deelnemen van hun ouders, het

interview of de test af te nemen. In de periode tussen 9 maart en 21 maart zullen wij nogmaals langskomen om bij dezelfde kinderen nu het andere onderdeel (test of interview) af te nemen. Het afnemen van zowel de test als het interview zal ongeveer 15 minuten bedragen. Daarnaast wordt een kleine bijdrage van de leerkracht gevraagd, door het invullen van een korte

vragenlijst over het gedrag van de deelnemende kinderen. Dit zal in totaal ongeveer 15 minuten in beslag nemen.

In dit onderzoek zijn we niet geïnteresseerd in de relatie van individuele kinderen met hun leerkracht, maar in hoe kinderen de foto’s interpreteren en de invloed daarvan op de

98 testresultaten. Na afloop kunnen wij u een algemeen verslag met de bevindingen per klas aanbieden. Met de informatie die in het onderzoek zal worden ingewonnen zal

vanzelfsprekend vertrouwelijk worden omgegaan. Ouders zullen een brief ontvangen waarin ze het aan kunnen geven als ze bezwaar hebben tegen deelname van hun kind. Deze brief vindt u in de bijlage.

Mocht u het prettig vinden om deze brief tevens online te ontvangen, zodat deze eenvoudig verspreid kan worden onder collega’s, kunt u ons dat laten weten. Omdat we graag op korte termijn willen weten of het mogelijk is om het onderzoek op uw school uit te voeren, nemen wij in de loop van volgende week contact met u op. U kunt uw reactie ook direct aan ons doorgeven. We zijn bereikbaar per telefoon of e-mail, zie onderstaande contactgegevens. Ook met vragen over het onderzoek kunt u natuurlijk bij ons terecht.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!

Met vriendelijke groet,

Willemijn van Roon

E-mail: willemijnvr@hotmail.com Telefoon: 06-57344844

Onder supervisie van dr. Debora Roorda

Afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding Universiteit van Amsterdam

99 Geachte ouders/verzorgers van de kinderen van groep 2,

De school van uw kind verleent medewerking aan het onderzoek "KLIC-test: kleuter-

leerkrachtrelatie" van de Universiteit van Amsterdam (afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding). Via deze brief willen wij u graag informeren over dit onderzoek.

Doel van het onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de relatie tussen een leerkracht en een leerling een grote invloed heeft op het sociaal-emotioneel functioneren van leerlingen. Vooral voor kleuters blijken de eerste ervaringen met de leerkracht belangrijk te zijn. Om meer inzicht te krijgen in de relaties van kleuters met hun leerkracht vindt er aan de Universiteit van

Amsterdam een langlopend onderzoek plaats naar de ervaringen en visie van kleuters. Er is een test in ontwikkeling waarmee de visie van de kleuter op de relatie met de leerkracht gemeten kan worden. In de test krijgen de kinderen steeds twee foto’s te zien over een klassensituatie. Aan de hand van deze foto’s en een bijpassend verhaaltje wordt het kind gevraagd aan te geven welke foto het best bij hem of haar past. Op dit moment ben ik als masterstudent Orthopedagogiek, onder begeleiding van dr. Debora Roorda, bezig met een onderzoek naar deze test. Wij willen onderzoeken of de foto’s die in de test gebruikt worden goed weergeven wat er in het verhaaltje gevraagd wordt.

Procedure

We zullen twee keer langskomen op de school van uw kind. Eén keer om een interview af te nemen bij de kinderen, waarin gevraagd wordt wat zij op de testfoto’s zien. De tweede keer wordt de KLIC-test bij de kinderen afgenomen. Per keer zullen de kinderen niet langer dan 15 minuten bezig zijn. Het interview en de test vragen een minimale inspanning van de kinderen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat kinderen het leuk vinden om mee te doen aan dergelijk onderzoek. Wanneer kinderen deelnemen aan het onderzoek zullen zij een klein presentje ontvangen.

Vrijwilligheid

Als uw kind niet aan het onderzoek wil meedoen, of als u niet wilt dat uw kind aan het

onderzoek deelneemt, dan wordt uw kind niet in het onderzoek opgenomen. Mocht u bezwaar hebben tegen deelname van uw kind, dan kunt u dat kenbaar maken door onderstaand strookje in te leveren bij de groepsleerkracht. Tevens kunt u tot 24 uur na dit onderzoek alsnog uw toestemming om gebruik te maken van de gegevens van uw kind intrekken. Mocht uw kind haar/zijn medewerking staken, of mocht u binnen 24 uur uw toestemming intrekken, dan zullen de gegevens van uw kind worden verwijderd uit onze bestanden en vernietigd.

Vertrouwelijkheid van onderzoeksgegevens

De gegevens van dit onderzoek zullen door de onderzoekers alleen worden gebruikt voor analyse. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van de persoonsgegevens van het kind, en blijft de anonimiteit van het kind gewaarborgd.

100 Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Willemijn van Roon (e-mail: willemijnvr@hotmail.com, telefoon: 06-57344844). Mocht u klachten hebben over dit onderzoek dan kunt u contact opnemen met dr. Henny Bos (e-mail:

h.m.w.bos@uva.nl), lid van de commissie ethiek.

Met vriendelijke groet,

Willemijn van Roon

Onder supervisie van dr. Debora Roorda

Afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding, Universiteit van Amsterdam

Bezwaar tegen deelname onderzoek ‘KLIC-test: kleuter-leerkrachtrelatie’ De ouder(s) / verzorger(s) van

Naam: ……… Groep: …………

geven GEEN toestemming voor deelname aan het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Datum: ………

Handtekening: ………

Wanneer u niet wilt dat uw kind deelneemt aan het onderzoek, kunt u dit strookje inleveren bij de groepsleerkracht. Gelieve dit strookje uiterlijk vrijdag 20 maart in te leveren.