• No results found

Ben je toch slachtoffer van een (poging) inbraak?

NIET DOEN!

2.11. Ben je toch slachtoffer van een (poging) inbraak?

Zelfs al heb je jouw huis goed beveiligd, inbraak blijft mogelijk. Hoe moet je nu reageren?

❶ Je bent thuis en staat oog in oog met de dief. Blijf kalm.

Doe wat de inbreker vraagt. Maak geen onverwachte bewegingen en probeer niet heldhaftig te doen. Geef hem de mogelijkheid te vluchten. Observeer en onthoud wat je ziet: gestalte, allure, kledij, kleur van haar en ogen, speciale lichamelijke trekjes. Probeer het vluchtmiddel en de vluchtrichting na te gaan. Zo kun je later een goede beschrijving geven.

❷ Je bent thuis en hoort iets verdachts in huis

Vergrendel je deur, steek het licht aan en maak lawaai. Roep door het raam. De dief heeft er geen baat bij herkend te worden. Hoogstwaarschijnlijk slaat hij op de vlucht. Heb je een tweede telefoon in huis, verwittig dan meteen de politie. Leg kort en efficiënt uit hoe men het snelst tot bij je woning geraakt. Wacht af.

❸ Je stelt een inbraak(poging) vast bij je thuiskomst

Ga niet binnen. Raak niets aan, zodat je geen sporen uitwist. Verwittig de politie Westkust met je GSM op het nummer 058 53 30 00 of indien je dit nummer niet kent op het noodnummer 101. Geef hen je adres en de te volgen weg. Help de politie bij het inventariseren van wat ontbreekt. Het bijhouden van een goede registratiekaart en foto’s zullen je daarbij van dienst zijn.

• Ga niet meteen je woning binnen. Bel onmiddellijk de politiediensten op het nummer 058 53 30 00 of op het noodnummer 101.

• Ga je je woning toch al binnen vóór de politie er is? Let dan op volgende zaken:

- Raak geen voorwerpen aan waarop dieven misschien vingerafdrukken achterlieten.

Medewerkers van het Labo van de Federale Gerechtelijke Politie onderzoeken die spullen op sporen van de dader.

- Is je deurslot aan de buitenkant afgebroken? Raak het dan zeker niet aan.

- Laat glasscherven liggen.

- Ontdek je bloed-, voet- of bandensporen? Laat die dan onaangeroerd.

• De politie is er om jou te helpen.

- Controleer je hele woning om te ontdekken wat er gestolen is. Geef dat door aan de interventieploeg.

- Vraag de politiediensten om een diefstalpreventieadviseur naar je woning te sturen voor een plaatsbezoek en persoonlijk advies.

 DOEN!

Wat doet de politie?

Dankzij je aangifte kan de politie onmiddellijk in actie schieten. De interventieploeg komt bij jou ter plekke. Ze noteren zoveel mogelijk bijzonderheden en trachten alles zo exact mogelijk te observeren. Met deze notities zal de politie-inspecteur een gedetailleerd proces-verbaal opmaken.

Tip: De politie-inspecteur die je klacht akteert, overhandigt je een kopie van je verklaring.

Eveneens ontvang je een attest van klachtneerlegging. Neem dit grondig door. Er staan nuttige tips in voor jou als slachtoffer.

Na een inbraak onderzoekt de politie je woning heel grondig, want om het onderzoek goed te starten, moeten ze een antwoord vinden op drie vragen:

- Hoe is de dader binnengekomen?

- Wat is er precies gestolen?

- Hoe heeft de dader de woning verlaten?

De politie zal ook aan buurtbewoners vragen of zij iets vreemds zagen of hoorden.

Misschien kunnen zij aanwijzingen geven over de eventuele dader(s). Soms kan iets onbelangrijks voor jou of je buren een belangrijke aanwijzing zijn voor de politie. Zelfs indien je je dagen of weken na de feiten iets herinnert, meldt dit opnieuw aan de politie.

De politie zal haar best doen om de (poging) inbraak in je woning op te lossen. Wat er verder gebeurt, is afhankelijk van de gegevens die boven water komen. Ze kunnen helaas geen succes garanderen. Indien de politie echter de daders vat of gestolen goederen aantreft, brengen ze je hiervan op de hoogte.

• Nam de dief je Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel mee?

Blokkeer die dan onmiddellijk en gratis via +32 800 2123 2123 (meer informatie vind je op www.docstop.be). Zo draai je niet op voor de kosten bij frauduleus misbruik van je

gegevens, bijvoorbeeld wanneer de dief in jouw naam een lening aangaat of een wagen huurt.

• Als de inbreker je bankkaart steelt, laat ze dan blokkeren via Cardstop:

Ben je verzekerd tegen diefstal? Breng dan onmiddellijk je verzekerings- makelaar op de hoogte.

• Denk eraan dat de braakschade meestal gedekt wordt door je brandverzekering.

Contacteer hieromtrent je verzekeringsagent. Hij of zij kan je helpen bij het opstellen van een dossier.

• Sloeg de inbreker een ruit aan diggelen? Vervang dan de beglazing door een houten paneel. Bevestig het aan de binnenkant van je raam. Laat bij een beschadigde

toegangsdeur onmiddellijk de cilinder vervangen. Lukt dat niet? Sluit de deur dan langs de binnenkant volledig af, tot alles hersteld is.

 DOEN!

Tijdens je aangifte krijg je automatisch het statuut van benadeelde persoon toegekend. Dit laat je toe de stand van je dossier te kennen. Je wordt eveneens op de hoogte gehouden van het gevolg dat door het parket en de rechtbank aan het dossier wordt gegeven.

Slachtofferzorg

Het is heel normaal dat je na een inbraak of een poging tot inbraak overstuur, onrustig, angstig of boos bent. Je privacy is immers aangetast. Je ervaart een verlies van vertrouwen en een gevoel van onveiligheid. Veelal kan je op begrip rekenen vanuit je omgeving, maar soms krijg je vreemde reacties, vooral bij mensen die nog nooit te maken hadden met een inbraak.

Sommige mensen voelen zich na een inbraak niet meer prettig in hun eigen huis. Als je dit bij jezelf herkent, zal je hier iets mee moeten doen. Wat kan je zelf doen? Praten, praten en nog eens praten. Doe iets met je gevoelens. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met je partner, buren, vrienden, enz.

Indien je slachtoffer bent van een inbraak(poging) neemt de dienst Slachtofferbejegening van de politie Westkust contact met je op. Deze dienst vangt je op in crisissituaties en bekijkt samen met jou je emotionele toestand. Indien nodig verwijzen zij je door naar de dienst Slachtofferhulp. Dit gebeurt voornamelijk wanneer het je niet lukt om de inbraak te verwerken of je behoefte hebt om er eens met een derde over te praten. Deze dienst stelt je ook voor om je woning te laten nakijken op inbraakveiligheid (diefstalpreventieadvies).

Waarschijnlijk ben je nu meer alert, maar overdrijf niet. Het is goed om preventie-maatregelen te nemen, maar maak van je woning geen bunker. Je moet je immers veilig en fijn voelen in je huis. Kortom, het moet er prettig wonen zijn. Het zal wel even duren, maar probeer deze gedachte helder te houden.

• Lokale Politiezone Westkust Zeelaan 48

8670 Koksijde Tel: 058 53 30 00 Fax: 058 53 31 07

E-mail: info@politiewestkust.be Website: www.politiewestkust.be

• Politionele slachtofferbejegening Zeelaan 48

8670 Koksijde Tel: 058 53 30 00

E-mail: slachtofferbejegening@politiewestkust.be

• Slachtofferhulp CAW Centraal West-Vlaanderen Peter Benoitlaan 58

8630 Veurne Tel: 058 28 00 21

E-mail: onthaal@cawcentraalwestvlaanderen.be

• Slachtofferonthaal parket Peter Benoitlaan 2 8630 Veurne Tel: 058 29 63 83

Email: parket.veurne.notitie@just.fgov.be NUTTIGE GEGEVENS