• No results found

Belemmerende en stimulerende factoren op twee niveaus

3. Methodologisch kader

4.3 Belemmerende en stimulerende factoren op twee niveaus

In deze paragraaf wordt dieper ingegaan op de factoren van het CLEAR-model die belemmerend en stimulerend werken op gemeente en burger niveau bij kwetsbare burgers. Uit de interviews met de respondenten zijn verschillende belemmerende en stimulerende factoren naar voren gekomen. In het theoretisch kader is beschreven dat de meeste belemmerende factoren bij de kwetsbare burgers liggen (zie paragraaf 2.2). Het opvallendste resultaat uit de empirie is dat de respondenten aangeven dat het merendeel van de belemmerende factoren op gemeente niveau liggen. Overeenkomstig met het theoretisch kader blijkt uit de empirie dat de stimulerende factoren zich grotendeels op gemeente niveau voor doen.

4.3.1 Gemeente niveau

Met het gemeente niveau wordt bedoeld dat de belemmeringen tot burgerparticipatie aan de gemeenten zijn toe te wijzen. De respondenten geven aan dat er binnen de gemeenten verschillende belemmerende factoren spelen die ervoor zorgen óf kunnen zorgen dat de groepen kwetsbare burgers nog weinig of niet deelnemen aan een participatietraject in het fysieke domein. In onderstaande tabel 5 wordt het aantal genoemde belemmerende factoren op gemeente niveau uitgesplitst per factor van het CLEAR-model. Op basis van het CLEAR- model zijn er 56 unieke belemmerende factoren op gemeente niveau te onderscheiden. Wat hierbij opvalt is dat de meeste belemmeringen bij de gemeenten spelen op het gebied van het in staat stellen tot burgerparticipatie en het benaderen tot burgerparticipatie. De factoren ‘enabled to’ en ‘asked to’ worden door de respondenten relatief gezien als het meest problematisch.

Tabel 5: Belemmerende factoren gemeente niveau

CLEAR-factor Aantal belemmerende factoren Percentage (%) N=56

Can do 9 16% Like to 6 11% Enabled to 20 36% Asked to 14 25% Responded to 7 12% Totaal 56 100%

Naast de belemmerende factoren zijn er stimulerende factoren genoemd. De respondenten geven aan dat er binnen de gemeenten vele mogelijkheden tot stimulatie zijn die ervoor

54 zorgen dat de kwetsbare burgers deel kunnen nemen aan participatietrajecten in het fysieke domein. Van alle genoemde stimulerende factoren blijkt 86% van de factoren bij de gemeenten te liggen. In onderstaande tabel 6 staan het aantal genoemde stimulerende factoren op gemeente niveau uitgesplitst per factor van het CLEAR-model. Wat hierbij opvalt is dat er veel stimulerende factoren zijn voor het in staat stellen tot burgerparticipatie en het benaderen tot burgerparticipatie. De factoren ‘enabled to’ en ‘asked to’ worden door de respondenten relatief gezien als de belangrijkste factoren tot stimulatie binnen gemeenten.

Tabel 6: Stimulerende factoren gemeente niveau

CLEAR-factor Aantal stimulerende factoren Percentage (%) N=89

Can do 17 19% Like to 14 16% Enabled to 31 35% Asked to 17 19% Responded to 10 11% Totaal 89 100% 4.3.2 Burger niveau

Het burger niveau betekent dat kwetsbare burgers zelf belemmeringen ervaren tot burgerparticipatie. De respondenten geven aan dat er bij kwetsbare burgers verschillende belemmerende factoren spelen die ervoor zorgen óf kunnen zorgen dat de groepen kwetsbare burgers nog weinig of niet deelnemen aan een participatietraject in het fysieke domein. In onderstaande tabel 7 staan het aantal genoemde belemmerende factoren op burger niveau uitgesplitst per factor van het CLEAR-model. Op basis van het CLEAR-model zijn er 29 unieke belemmerende factoren op burger niveau te onderscheiden. Op het burger niveau bevinden zich relatief gezien de meeste belemmeringen bij het ‘kunnen’ en ‘willen’ participeren volgens de respondenten.

55

Tabel 7: Belemmerende factoren burger niveau

CLEAR-factor Aantal belemmerende factoren Percentage (%) N=29

Can do 10 35% Like to 7 24% Enabled to 5 17% Asked to 4 14% Responded to 3 10% Totaal 29 100%

Stimulerende factoren die de kwetsbare burgers zelf op kunnen pakken zijn verhoudingsgewijs met het gemeente niveau beduidend minder aanwezig (14%). In onderstaande tabel 8 staan het aantal genoemde stimulerende factoren op burger niveau uitgesplitst per factor van het CLEAR-model. Op basis van het CLEAR-model zijn er 15 unieke stimulerende factoren op burger niveau te onderscheiden. Met name bij het kunnen en willen participeren hebben kwetsbare burgers het zelf in de hand om dat te stimuleren volgens de respondenten.

Tabel 8: Stimulerende factoren burger niveau

CLEAR-factor Aantal stimulerende factoren Percentage (%) N=15

Can do 6 40% Like to 8 53% Enabled to 1 7% Asked to / / Responded to / / Totaal 15 100%

4.3.3 Gemeente en burger niveau nader bekeken

Uit onderstaande tabel 9 is op te maken dat het grootste deel van de belemmerende factoren zich op gemeente niveau begeven. Dit betekent dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de belemmeringen die kwetsbare burgers ervaren bij participatietrajecten in het fysieke domein. Dit contrasteert met de belemmerende factoren in het theoretisch kader die vooral bij de burgers zelf liggen. De genoemde belemmerende factoren bij de ‘enabled to’, ‘asked to’ en ‘responded to’ liggen voornamelijk binnen de invloedssfeer van de gemeenten. De respondenten geven aan dat daar de meeste belemmeringen zitten.

56

Tabel 9: Belemmerende factoren op twee niveaus

Belemmerende factoren

CLEAR-factor Gemeente niveau Burger niveau Totaal aantal factoren

Can do 48% 52% 19

Like to 46% 54% 13

Enabled to 80% 20% 25

Asked to 77% 23% 18

Responded to 70% 30% 10

Uit onderstaande tabel 10 is op te maken dat het grootste deel van de stimulerende factoren zich op gemeente niveau begeven. Dit betekent dat gemeenten kunnen zorgen om kwetsbare burgers te stimuleren tot burgerparticipatie in het fysieke domein. Dit geldt voor alle factoren van het CLEAR-model. De kwetsbare burgers kunnen zelf enige invloed uitoefenen op de factoren ‘can do’ en ‘like to’.

Tabel 10: Stimulerende factoren op twee niveaus

Stimulerende factoren

CLEAR-factor Gemeente niveau Burger niveau Totaal aantal factoren

Can do 74% 26% 23

Like to 64% 36% 22

Enabled to 97% 3% 32

Asked to 100% 0% 17

Responded to 100% 0% 10