• No results found

44

Ontwikkeld door leerteam programma begeleiding startende leerkrachten: Josien Branbergen, Esther Coomans, Sebastiaan van Huet, Steven Hoyer en Mieke Konings

45

Inhoudsopgave

Inleiding 3

Omschrijving van de rol van de betrokken actoren 4

Financiële paragraaf 6

Tijdpad 7

Eerste jaar (voor leerkrachten in LA/LB 1) 7

Tweede jaar en derde jaar (voor leerkrachten in LA/LB 2 of 3) 8

Groepsbijeenkomsten 10

Observatie-instrumenten 11

Bijlage 1 Bronnen en verder lezen 12

Bijlage 2 Begeleidingsplan startende leerkracht 13

46

I

NLEIDING

ASKO streeft naar goed en aantrekkelijk werkgeverschap, vanaf de start van het dienstverband. Uit een inventarisatie in het schooljaar 2015-2016 is echter gebleken dat niet alle startende leerkrachten1

binnen de ASKO begeleiding krijgen. Wanneer starters wel begeleid worden dan is er vaak behoefte aan meer en betere begeleiding. Uit onderzoek weten we hoe belangrijk goede begeleiding van startende leerkrachten is; daarmee wordt uitval voorkomen en het zorgt ervoor dat leerkrachten sneller groeien en zich verder blijven ontwikkelen (zie Kennisbasis Startende Leraren). In de CAO is vastgelegd dat startende leerkrachten recht hebben op begeleiding door een coach. Ze krijgen tevens 40 uren extra voor duurzame inzetbaarheid (o.b.v. een fulltime dienstverband). Vanwege het lerarentekort hebben we startende leerkrachten als bestuur bovendien hard nodig.

Bovenstaande gaf aanleiding om in een bovenschools leerteam aan de slag te gaan om te komen tot (ASKO) beleid t.a.v. de begeleiding van startende leerkrachten om gezamenlijk een kwaliteitsslag te (kunnen) maken. Het ontwikkelde beleid, dat in dit document beschreven wordt, heeft de volgende doelen:

● Startende leerkrachten ontwikkelen zich binnen drie jaar van start- naar basisbekwaam;

● Aantrekken, binnenhalen en behouden van (goede) startende leerkrachten; ● Eenduidigheid en transparantie m.b.t. de begeleiding en beoordeling van

startende leerkrachten.

Dit sluit aan bij de volgende onderdelen van het Koersplan:

- 2.7 leerkrachtvaardigheden; voor het realiseren van excellent onderwijs is de kwaliteit en het handelingsrepertoire van onze leerkrachten van groot belang;

- 3.0 goed en betrouwbaar werkgeverschap; de werkgever houdt optimaal rekening met de belangen van de werknemers vanuit de overtuiging dat dit een meerwaarde vormt voor de totale organisatie;

- 4.2 strategisch positioneren van de organisatie; pr-beleid ontwikkelen dat de ASKO als kwaliteitsmerk zichtbaar maakt bij stakeholders.

Het ontwikkelde beleid zal per ingang van schooljaar 2017-2018 van start gaan. De uitvoering zal gemonitord worden, zodat waar nodig of wenselijk het hier beschreven beleid kan worden aangepast.

1 Startende leerkrachten zijn leerkrachten die pas zijn afgestudeerd en maximaal 3 jaar werkzaam

47

O

MSCHRIJVING VAN DE ROL VAN DE BETROKKEN ACTOREN

In de praktijk zullen meerdere actoren, vanuit verschillende rollen, betrokken zijn bij de begeleiding van startende leraren. Het is voor alle betrokkenen maar vooral voor de starter belangrijk om duidelijkheid te bieden omtrent de verwachtingen die hij/zij mag hebben van de personen die bij de begeleiding betrokken zijn. Hieronder volgt de rolomschrijving van de betrokken actoren.

● Maatje: een collega uit het team die ondersteuning biedt bij de dagelijkse werkzaamheden, fungeert als sparringpartner en de starter helpt te integreren in de schoolorganisatie. Voorwaarden:

- Een maatje is zelf minimaal basisbekwaam en intrinsiek gemotiveerd om iemand te begeleiden;

- Een maatje wordt gefaciliteerd via het taakbeleid. Richtlijn is 20 uur op jaarbasis. Suggesties voor de ondersteuning:

Ervaringen uitwisselen, inventariseren ‘tegenlopers’, vragen, onduidelijkheden, ongeschreven regels op de school bespreken, bespreken wat er op het pad komt van de starter aan de hand van schoolagenda/kalender, samen lessen ontwerpen.

● Intern Begeleider: deze reserveert naast de gebruikelijke ondersteuning extra tijd voor de ondersteuning van startende leerkrachten.

Suggesties voor de ondersteuning:

Groepsplannen opstellen, oudergesprekken voeren, differentiëren, pedagogisch klimaat en klassenmanagement.

Directeur: zorgt ervoor dat de startende leerkracht voldoende en goede begeleiding krijgt en is daarnaast verantwoordelijk voor de beoordeling. In het kader van de begeleiding worden voor ieder schooljaar afspraken gemaakt over de invulling van de begeleiding en de normjaartaak. In het kader van de beoordeling wordt een bekwaamheidsdossier ingericht, waarmee de starter na 3 jaar aantoont op basisbekwaam niveau te functioneren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een beproefd en objectief observatie-instrument. De directeur voert de beoordelingsgesprekken en kan eventueel de voortgangs-/ functioneringsgesprekken uitbesteden aan een andere leidinggevende in de organisatie.

● Coach: ondersteunt de starter bij zijn professionele ontwikkeling in de zone van naaste ontwikkeling, met als doel blijvende gedragsverandering. Daarmee wordt tevens het bekwaamheidsgevoel van de starter vergroot en dat bevordert draagkracht.

48 Voorwaarden:

- Heeft een coaching opleiding afgerond;

- De coach werkt binnen de school of binnen de ASKO.

De starter heeft in zijn inductieperiode - in het eerste jaar - recht op 1 coachingstraject. Een tweede coachingstraject in het tweede of derde jaar (in overleg te bepalen) wordt sterk aanbevolen. Voor ieder coachingstraject staan 12 uren die de starter als een soort persoonlijk budget, vanuit de duurzame inzetbaarheidsuren, bezit. De school waar de starter werkt reserveert hier geld voor (zie voor meer informatie de financiële paragraaf op blz. 6). De starter kiest in overleg met de directeur een coach, iemand binnen de school (als er coach binnen school aanwezig en beschikbaar is) of iemand binnen het bestuur (lees werkzaam op een andere ASKO-school). Er is keus uit meerdere coaches, die voor ieder coachingstraject een tijdelijke uitbreiding (i.v.m. voorziening in tijdelijke vacature) van 12 uur zullen krijgen. Er komt een lijst met alle medewerkers van ASKO die een coaching opleiding hebben afgerond. Hierbij zal per coach een korte schets van zijn/haar relevante opleiding en ervaring worden vermeld. Op basis daarvan kan een startende leerkracht zelf een coach kiezen en na overleg met de directeur benaderen. P&O zal iedere starter tegen het einde van het schooljaar vragen een evaluatieformulier in te vullen. P&O zorgt voor waarborging van de kwaliteit van de coaches.

49

Financiële

paragraaf

De ASKO streeft ernaar om bij coaching van startende leerkrachten zo veel mogelijk gebruik te maken van beschikbare coaches binnen de ASKO. De loonkosten van de coaches van de startende leerkrachten zullen worden bekostigd vanuit het scholingsbudget van de school waar de starter werkzaam is. De coach die de starter begeleidt krijgt hiervoor een tijdelijke uitbreiding (i.v.m. voorziening in tijdelijke vacature) van 12 uur. Indien een starter kiest voor een coach van een andere ASKO school dan zullen de (loon)kosten ten laste komen van de

school waar de starter werkzaam is.

De (eventuele) reiskosten van de coach kunnen gedeclareerd worden bij ………. ?

Voor het schooljaar 2017-2018 zullen er naar verwachting zo’n 40 startende leerkrachten (variërend van LA/LB trede 1,2 en 3) werkzaam zijn binnen de ASKO. Voor al deze medewerkers is 12 uur aan coaching gereserveerd, waardoor de totale coachingsuren (bij 40 starters) 480 bedragen.

Uitgaande van een gemiddeld uurloon van een coach, gebaseerd op LB 10, zullen de loonkosten exclusief werkgeverskosten voor het schooljaar 2017-2018 op totaal 480 x € 18,70,- = € 8.976,- uitkomen. Inclusief werkgeverslasten (+- 33%) komt dit bedrag uit op € 11.938,-

Per starter op school dient dan ook € 298,45,- (zeg € 300,-) aan coachings/-scholingsbudget geserveerd te worden.

50

T

IJDPAD

Toelichting

Er is een driejarig tijdpad uitgewerkt, in verband met de drie jaar die een startende leerkracht krijgt om zich van start- naar basisbekwaam te ontwikkelen. Het tijdpad omvat een minimumprogramma dat elke ASKO-school aanbiedt aan zijn starters, aanvullend is maatwerk mogelijk. Begeleiding en beoordeling zijn uit elkaar getrokken in het tijdpad.Het beoordelingsgesprek is in verband met de krapte op de arbeidsmarkt wat naar voren gehaald, op die manier geven we eerder duidelijkheid over het verlengen van een dienstverband.

Inwerken is ook opgenomen in het tijdspad, gezien goed inwerken van groot belang is voor

het behoud van startende leerkrachten (zie Kennisbasis Startende leraren). Dit geldt overigens voor alle nieuwe leerkrachten, niet enkel voor startende leerkrachten. Vandaar dat dit onderdeel niet verder is uitgewerkt. Het is van belang dat iedere school een goed inwerkprogramma heeft voor nieuwe leerkrachten. Verwacht wordt dat, mocht een inwerkprogramma ontbreken, een school dat zelf organiseert.

E

ERSTE JAAR

(

VOOR LEERKRACHTEN IN

LA/LB1)

In 2017-2018 kan onderstaande ook nog gehanteerd worden voor leerkrachten in LA/ LB 2 of 3.

Wanneer? Activiteit Uitvoering

Voor de start Gesprek met directeur

- Zakelijke afwikkeling. Gebruik hiervoor het arbeidsvoorwaardenformulier

- ‘Introductiepakket’ uitreiken/inlog geven. Denk aan: belangrijke memo’s, ‘Zo doen we het hier’, schoolgids, schoolplan, jaarkalender, etc.

Directeur

Voor de start/ 1e

maand

Startgesprek met directeur

- Afspraken worden gemaakt over invulling normjaartaak en begeleiding, wordt vastgelegd in begeleidingsplan (zie Bijlage 2)

Directeur

1e maand Startgesprek met maatje

- Verwachtingen uitwisselen en afspraken maken - Suggestie: 1 vaste afspraak per week en

daarnaast naar behoefte extra contact

Maatje

1e – 6e maand Ondersteuning dagelijkse werkzaamheden

- Minimaal wekelijks contact

Maatje

3e maand Klassenbezoek* en voortgangsgesprek

- Observatie-instrument - Nabespreken klassenbezoek

51

- Terugblik eerste maanden en bespreken huidige stand van zaken; check welbevinden en check inwerken en begeleiding

- Vaststellen persoonlijke leerdoelen van de starter. Waar nodig focus aanbrengen; waar gaat de starter allereerst mee aan de slag?

* er kan ook gekozen worden voor flitsbezoeken 3e – 10e maand Coachingstraject

- In een intakegesprek komen starter en coach op basis van de persoonlijke leerdoelen van de starter tot een goede leervraag

- Uitvoering van het coachingstraject, zoals afgesproken in het intakegesprek

- Minimaal 3 klassenbezoeken/-opnames en 3 nagesprekken van een uur

- Over het algemeen verdient het de aanbeveling om de gesprekken niet te ver uit elkaar in te plannen

Coach

6e maand Klassenbezoek* en functioneringsgesprek

- Observatie-instrument - Nabespreken klassenbezoek

- Bespreken ontwikkeling persoonlijke leerdoelen - Functioneringsgesprekformat

- Let op: neem bij onvoldoende functioneren contact op te nemen met P&O

- In overleg: het is mogelijk om n.a.v. dit gesprek een tweede coachingstraject te starten.

* er kan ook gekozen worden voor flitsbezoeken

Directeur

7e - 10e maand Ondersteuning dagelijkse werkzaamheden

- Minimaal één keer in de twee weken contact

Maatje

9e maand Beoordelingsgesprek

- Observatie-instrument

- Afspraken maken over maatwerkpakket voor het tweede jaar; Wel of niet een maatje, wel of niet een coachingstraject. Maak gebruik van format begeleidingsplan (zie Bijlage 2).

- Eventueel mogelijk om versneld door te stromen naar LA3

52

NB: Het is niet de bedoeling dat in zowel de 3e als de 6e maand gekozen wordt voor

flitsbezoeken. Voor 1 van de 2 momenten dient uitgebreider de tijd worden genomen.

T

WEEDE JAAR EN DERDE JAAR

(

VOOR LEERKRACHTEN IN

LA/LB2

OF

3)

Wanneer? Activiteit Uitvoering

In overleg Optioneel

Ondersteuning dagelijkse werkzaamheden

- Beginnend met een startgesprek om verwachtingen uit te spreken en afspraken te maken

Maatje

In overleg Optioneel

Coachingstraject

- In een intakegesprek komen starter en coach op basis van de persoonlijke leerdoelen van de starter tot een goede leervraag

- Uitvoering van het coachingstraject, zoals afgesproken in het intakegesprek

- Minimaal 3 klassenbezoeken/-opnames en 3 nagesprekken van een uur

- Over het algemeen verdient het de aanbeveling om de gesprekken niet te ver uit elkaar in te plannen

Coach (kan ook een andere coach zijn dan bij het eerste coachingstraject)

6e maand Klassenbezoek* en functioneringsgesprek

- Observatie-instrument - Nabespreken klassenbezoek

- Bespreken ontwikkeling persoonlijke leerdoelen - Functioneringsgesprekformat

* er kan ook gekozen worden voor flitsbezoeken

Directeur

9e maand Beoordelingsgesprek

- Observatie-instrument

- In jaar 2: Afspraken maken over maatwerkpakket voor het derde jaar; Wel of niet een coachingstraject. Maak gebruik van format begeleidingsplan (zie Bijlage 2). Eventueel mogelijk om versneld door te stromen naar LA4 - In jaar 3: Basisbekwaam? Dan doorstroom naar

LA4. Zo niet, dan kan dit rechtspositionele gevolgen hebben (zie CAO)

Directeur

54

G

ROEPSBIJEENKOMSTEN

Naast het individuele begeleidingstraject zijn er ook bijeenkomsten voor startende leerkrachten. Alle leerkrachten die in LA1 zitten zijn bij deze bijeenkomsten aanwezig, de leerkrachten in LA2 of LA3 worden ook uitgenodigd en kunnen eventueel ook deelnemen.

● Startbijeenkomst in de voorbereidingsweek (woensdagmiddag 30 augustus 2017 van 15.00-17.00 uur, op het bestuurskantoor), waarbij aandacht is voor:

o Kennismaken met elkaar

o Kennismaken met de ASKO (waaronder met de voorzitter van het CvB). o Uitleg van wat ze kunnen verwachten betreft het takenpakket van starters

en het programma van begeleiding en beoordeling.

o Inventariseren behoeften, wensen en ideeën met oog op intervisie en trainingen/workshops

● Een tweede bijeenkomst (woensdagmiddag 10 januari 2018 van 16.00-19.00 uur incl. eten) is facultatief, waarbij ruimte is voor:

o Intervisie en of supervisie o Een training/ workshop

De inhoud van deze intervisie/supervisie en training/workshop kan aan de hand van de inventarisatie uit de startbijeenkomst worden bepaald.

Er kan een derde bijeenkomst georganiseerd worden wanneer daar behoefte aan is. Op de ASKO- studiedag kan eventueel ook nog wat specifieks voor deze groep worden georganiseerd. Daarnaast worden startende leerkrachten geholpen bij het opzetten van een intervisiegroep wanneer daar behoefte aan is.

55

O

BSERVATIE

-

INSTRUMENTEN

In de CAO wordt aangegeven dat het van belang is om gebruik te maken van een beproefd en objectief observatie-instrument. Dit om tot een objectieve en transparante beoordeling van het bereiken van de basisbekwaamheid te komen. Er zijn diverse observatie instrumenten die voldoen aan deze voorwaarden. Wij hebben twee instrumenten geselecteerd die ons goed bruikbaar lijken, per instrument zal hieronder worden aangegeven waarom. Er kan ook voor een ander observatie- instrument gekozen worden.

Kijkwijzer Goed Onderwijs (zie intranet), omdat veel ASKO al bekend zijn met dit instrument en het aan te raden is om hetzelfde observatie-instrument te gebruiken voor de hele school (en daar leent dit instrument zich goed voor). Op die manier kan gezorgd worden voor een eenduidig referentiekader en kan de doorgaande lijn in iemands ontwikkeling zichtbaar gemaakt worden.

(Digitale) scan Junior Leraar: Het niveau basisbekwaam is uitgewerkt in 23 bekwaamheidsgebieden. Met behulp van de scan kunnen startende leraren zichzelf scoren op de bekwaamheidsgebieden en kunnen ze anderen uitnodigen dat ook te doen. Op deze wijze kan de scan gebruikt worden als 360° instrument ten behoeve van reflectie en coaching. Door de scan op verschillende momenten af te nemen kan bovendien competentie-ontwikkeling zichtbaar gemaakt worden. De scan laat voor elke respondent de score per bekwaamheid zien in een overzichtelijk diagram. Dit instrument is specifiek ontwikkeld voor startende leerkrachten en de doos met dialoogkaarten, waarover iedere ASKOschool beschikt, sluiten naadloos aan op de scan. De dialoogkaarten zijn bedoeld om een professionele dialoog te voeden en kunnen gebruikt worden in bijeenkomsten zoals intervisie en in gesprekken bijvoorbeeld tussen coach en startende leerkracht. Op iedere kaart is aan de ene zijde een bekwaamheidsgebied concreet uitgewerkt en aan de andere zijde staan bijpassende vragen t.b.v. reflectie en dialoog. Het instrumentarium van Junior Leraar is te vinden via http://www.hva.nl/praktisch/algemeen/etalage/junior-leraar/junior- leraar.html.

Er zijn verschillende aspecten in het werken met een observatie-instrument waar beslissingen over moeten worden genomen die de opdracht van dit leerteam overstijgen. Denk hierbij onder anderen aan ASKO breed vaststellen aan welke indicatoren een leerkracht moet voldoen om startbekwaam te zijn en wanneer basisbekwaamheid wordt bereikt. We adviseren dan ook dat een leerteam zich in schooljaar 2017-2018 hier verder over zal buigen

56

B

IJLAGE

1B

RONNEN EN VERDER LEZEN

Kennisbasis Startende leraren in Amsterdam: http://www.hva.nl/praktisch/algemeen/etalage/junior- leraar/kennisbasis-junior-leraar/kennisbasis-junior-leraar.html

Kijkwijzer Goed Onderwijs: zie intranet

CAO m.b.t. startende leerkrachten: https://www.poraad.nl/veelgestelde-vragen/waar-heeft-een- startende-leerkracht-recht-op

Verder lezen:

https://www.poraad.nl/nieuws-en-achtergronden/pas-voor-de-klas-coaching-helpt-beginnende- leraren Artikel o.a. over het belang van coaching van startende leerkrachten.

https://www.leraar24.nl/de-startende-leraar/ In dit artikel wordt besproken welke aspecten leiden tot een kwalitatief goed inductieprogramma voor startende leraren, van tips voor schoolleiders tot een driejarig inwerktraject ontwikkeld door onderzoekers.

https://www.askoscholen.nl/innovatie/OPLIS/Paginas/Doe-mij-maar-na!.aspx Dit artikel geeft informatie over het inzetten van modeling en scaffolding als krachtige begeleidingstools. Deze manier van begeleiden is uitgeprobeerd en onderzocht binnen de opleidingsscholen van ASKO.

http://www.hva.nl/praktisch/algemeen/etalage/junior-leraar/junior-leraar.html voor meer informatie over het project Juniorleraar Amsterdam.

https://www.poraad.nl/ledenondersteuning/toolboxen/werkgeverszaken/startende-leerkracht Daar zijn te downloaden een handreiking begeleiding startende leerkrachten en een toetsingskader voor en een overzicht van observatie-instrumenten.

57

B

IJLAGE

2B

EGELEIDINGSPLAN STARTENDE LEERKRACHT

Dit format dient als handvat voor het startgesprek tussen directeur en startende leerkracht en kan tevens gebruikt worden om wat is besproken en afgesproken direct te noteren. Op deze wijze krijgt het standaardbegeleidingsprogramma concreet en op maat vorm.

Verslag van het startgesprek tussen………en ………..

gevoerd op……….

Agendapunt Notulen

Uitwisselen wederzijdse verwachtingen, waar wenselijk omzetten in afspraken

Afspreken precieze invulling normjaartaak

- Specifiek (extra) uren duurzame inzetbaarheid

58 Bespreken wensen & behoeften t.a.v. begeleiding

- Ontwikkelpunten/leervragen

- Hoe wordt hij/zij graag begeleid, wat werkt goed voor hem/haar

- Gekoppeld aan de vorige fase (LIO danwel 1e of 2e jaar als starter)

Bespreken scholing en omzetten in afspraken - Programma voor starters binnen ASKO - Aanbod cursussen ASKO

- Eventueel scholing/ cursussen van buiten

59 Bespreken coaching en omzetten in afspraken*

- Interne coach(-es) beschikbaar? - Lijst met coaches binnen ASKO

- Eventuele focus; met welke leervraag/ ontwikkelpunt aan de slag?

- Hoe en wanneer koppelt de startende leerkracht voortgang en uitkomsten coaching terug aan de directeur?

*dit kan in overleg ook pas besproken worden tijdens het voortgangsgesprek

Inplannen klassenbezoeken* en gesprekken - Zie tijdpad voor de grove planning

* er kan ook gekozen worden voor flitsbezoeken

Voortgangsgesprek:

Functioneringsgesprek:

Beoordelingsgesprek:

Bespreken begeleiding door maatje en omzetten in afspraken

- Welke collega zal zijn/haar maatje zijn? - Er kan direct een kort driehoeksgesprek

plaatsvinden; maatje en starter worden ter plekke aan elkaar gekoppeld

Naam maatje:

60

B

IJLAGE

3M

EMO VOOR STARTENDE LEERKRACHTEN INTRODUCTIE

CAO

Aan: Startende leerkrachten

---

CAO-PO - startende leerkracht

“Je kunt als (beginnende) werknemer rekenen op introductie en begeleiding. Met een startende leraar wordt de leerkracht bedoeld die zijn lesbevoegdheid heeft behaald, maar minder dan drie jaar werkervaring als leerkracht in het primair onderwijs heeft opgedaan. Het betreft de leraar in salarisschaal LA1/LB1 t/m LA3/LB3, in het speciaal (basis)onderwijs in schaal LB1/LC1 t/m LB3/LC3.

61

Daarnaast heb je als startende leraar recht op begeleiding door een coach. Deze coach is niet jouw direct leidinggevende.”

We beginnen met een uitleg over de normjaartaak. Hoeveel uren moet je nu als leerkracht werken per jaar en wat valt er nu onder voor- en nawerk. Verder komt aan de orde wat de CAO aangeeft met betrekking tot begeleiding en uren duurzame inzetbaarheid voor starters, uren voor professionalisering en overige taken.

De onderwerpen die in deze memo behandeld worden kun je bespreken met je directeur. Mocht je toch nog vragen hebben over de CAO, dan kan je altijd contact opnemen met Steven Hoyer (s.hoyer@askoscholen.nl) of Marianne van Schijndel (m.van.schijndel@askoscholen.nl) of op telefoonnummer 020-3013 862 of 020-3013 861.

62 1. Normjaartaak

Bij de ASKO hanteren wij het basis- of overlegmodel. Dit kan per school verschillen. Bij het basismodel betekent dat: Leidinggevenden met het team afspraken maken over de overige werkzaamheden die naast het lesgeven binnen de school zullen moeten worden uitgevoerd. Ook maken zij afspraken over de wijze waarop beschikbare uren van de volledige formatie, inclusief vakleerkrachten en onderwijs ondersteunende personeel (OOP), over deze werkzaamheden worden verdeeld. De personeelsgeleiding van de Medezeggenschapsraad( PMR) heeft instemmingsrecht op de afspraken, alle schooltaken (inclusief het voor- en nawerk) en de normering van deze taken in uren. Elk jaar wordt voor de zomervakantie met individuele medewerkers besproken wat hun werkdagen het komende schooljaar zijn en welke dagen zij voor les- en andere werkuren worden ingeroosterd. Indien dit overleg niet leidt tot overeenstemming, wordt het inzetbaarheidsschema uit de CAO gehanteerd. Ook wordt dan bepaald welke werkzaamheden door de individuele werknemers worden uitgevoerd.

Bij het overlegmodel betekent dat:

Het team overleg voert en afspraken maakt met de schoolleiding over de invulling van de normjaartaak. De volgende afspraken zijn gemaakt:

- De normweektaak bedraagt 40 uur per week, ofwel iedere werkdag is 8 uur (de bijbehorende werktijdfactor is 0,2);

- Alle nieuwe medewerkers (waaronder ook starters) krijgen een aanstelling in hele uren en minuten. Elke dag krijgt een WTF van 0,2, maar het kan zijn dat in de loop van het

GERELATEERDE DOCUMENTEN