• No results found

BOK Sociaal Economische Structuurversterking TWENTE (vrs. 17)

Artikel 17 Zorg en beheer archief

2. De beantwoording van de brief van het presidium van de Twenteraad

Het DB heeft een brief ontvangen van het presidium van de Twenteraad, waarin zijn vragen:

a. om de ondersteuning van de Twenteraad nog 1,5 jaar voortgezet kan worden.

b. de raden (beter) te informeren over de voortgang van de veranderopdracht c. besluitenlijsten van het AB actief te delen met de raden.

Overwegingen werkgroep:

- De Twenteraad is een belangrijk gremium, waarvoor ook in de nieuwe situatie een goede plek moet zijn. In het transitieplan wordt (vanwege focus en eenvoud) geadviseerd de Twenteraad te

organiseren vanuit één van de gemeenten en niet meer vanuit Regio Twente.

- De Twenteraad is een vrijwillige samenwerking tussen de gemeenten. Het overleg van het presidium van de Twenteraad en het overleg van griffiers wordt nu gefaciliteerd door Regio Twente. Dit is niet vastgelegd in de regeling Regio Twente, maar zo ontstaan vanwege het regionale belang. Het AB gaat er dus niet over. Er is een materieel budget ondergebracht bij regio Twente van € 20.000,- - De raden moeten actief geïnformeerd worden over de veranderopdracht.

PAGINA 2/2

- De besluitenlijsten van de overleggen van het AB zijn openbaar en goed raadpleegbaar voor iedereen.

Advies werkgroep:

- Adviseer het Twenteraadpresidium om de Twenteraad straks vorm te geven als een Coalition of the Willing van de 14 gemeenten, met roulerend gastheerschap.

- Adviseer het Twenteraadpresidium om de komende periode te gebruiken om een nieuwe gastheer te vinden bij een van de gemeenten, via het overleg van griffiers. Verbind aan de eerste periode de termijn van 1,5 jaar (tot na de verkiezingen). Overweeg daarna roulerend gastheerschap om eigenaarschap te vergroten.

- Vanuit Regio Twente kan een warme overdracht geleverd worden aan de nieuwe gastheergemeente.

- Regulier sturen van informatieve brieven en het organiseren van een webinar zijn goede manieren om raden actief te informeren. Inhoud, momentum en toon van communicatie vanuit Regio Twente zouden kunnen worden afgestemd met griffiers.

- Adviseer het Twenteraadpresidium om de raadsleden te wijzen op alle mogelijkheden om de besluitenlijsten en stukken van het AB in te zien. De informatie is nu ook al openbaar. Raadsleden kunnen ook een account aanvragen voor extranet om stukken in te zien en een alert-mail krijgen op het moment dat stukken worden geplaatst.

Vervolg

De werkgroep heeft gevraagd om het advies over de aanpassing van de bestuursovereenkomst en de memorie van toelichting, te delen met de bestuurlijke werkgroep die zich bezig houdt met de

bestuursovereenkomst en statuten. De werkgroep heeft ook gevraagd om de concept beantwoording van de brief van het presidium voor te bereiden ten behoeve van de vergadering van het algemeen bestuur van 16 december.

AB Informatienota versie: 1.0- 1 mei 2018

Evaluatiedatum 1 mei 2020 Pagina 1 van 3

Informatienota

Voorstel voor Algemeen bestuur Registratienummer 2020-000503

Datum vergadering 16 december 2020 Agendapunt 8

Domein, behandelend ambtenaar, tel. W. Meester, L. de Haan

Onderwerp

Aangepaste gemeenschappelijke regeling voor gezondheid Kennisnemen van

Concept tekst aangepaste gemeenschappelijke regeling gezondheid en de daarin voorgestelde keuzes.

Inleiding

Op 25 september 2019 heeft u de veranderopdracht vastgesteld. Het resultaat van de opdracht was te komen tot ontvlechting van de organisatie Regio Twente. Daarbij moest de huidige organisatie Regio Twente omgevormd worden tot een organisatie voor gezondheid, inclusief Samen14 en Kennispunt Twente. Ter concretisering heeft u op 1 juli 2020 hierover een aantal besluiten genomen met een transitieplan. In het voorliggende concept zijn deze besluiten verwerkt. Hieronder leest u welke wijzigingen zijn verwerkt, ten opzichte van de huidig geldende gemeenschappelijke regeling Regio Twente. Deze wijzigingen zijn tot stand gekomen na bespreking met de hiervoor ingestelde bestuurlijke werkgroep vanuit uw algemeen bestuur en de voorzitters van de betrokken bestuurscommissies.

Beoogd effect

Een openbaar lichaam voor GGD, OZJT, VTT en Samen14 en Kennispunt met en passende gemeenschappelijke regeling die in werking treedt per 1 april 2021 (of zoveel later als nodig is).

Kernboodschap

Gekozen is om nu een pragmatische vertaling te maken naar een zelfstandig openbaar lichaam voor gezondheid. Hiervoor zijn de noodzakelijke wijzigingen in de concept gemeenschappelijke regeling voorgesteld. Na de start van het openbaar lichaam gezondheid, volgt de strategische

doorontwikkeling, die nog kunnen leiden tot aanpassingen aan de GR. Deze kunnen dan tegelijk worden verwerkt met noodzakelijke aanpassingen vanwege de aanstaande wijziging van de Wgr. De aanpassing van de gemeenschappelijke regeling is het sluitstuk van de veranderopdracht en is afhankelijk van besluitvorming op andere thema’s. Dit brengt met zich mee dat het in procedure brengen pas kan, als op andere thema’s besluitvorming en/of koersbepaling heeft plaatsgevonden.

1.1 Ontvlechting sociaal economische structuurversterking, belangenbehartiging en recreatieve voorzieningen.

De nieuwe regeling bevat geen bepalingen voor sociaal economische structuurversterking, recreatieve voorzieningen en belangenbehartiging meer. Indien geen tijdige besluitvorming plaatsvindt over inbedding van de andere onderdelen, zou de aangepaste GR voor gezondheid (tijdelijk) als vangnet kunnen dienen. Maar dat staat op gespannen voet met het uitgangspunt van focus en eenvoud. De taken van OZJT en VTT zijn in deze regeling juist meer expliciet benoemd, omdat deze in de huidige regeling vrij marginaal zijn opgenomen.

Informatienota AB Pagina 2 van 3 1.2 Samenstelling AB/DB en voorzitterschap

Het algemeen bestuur komt in de nieuwe situatie voort uit de omvorming van de bestuurscommissies GGD en OZJT / VTT. Dit betekent dat, in lijn met de huidige verordening op de bestuurscommissies, de lokaal betrokken portefeuillehouders het algemeen bestuur en dagelijks bestuur vormen.

De voorzitter kan uit hun midden worden gekozen. De consequentie is dat het voorzitterschap van de burgemeester van Enschede vervalt. Het aantal leden van het dagelijks bestuur blijft in dit voorstel 3.

1.3 Secretaris / directeur

De nieuwe regeling voorziet in de functie van secretaris / directeur. Er is een ‘eindverantwoordelijke’

nodig voor organisatie en een secretaris voor het algemeen en dagelijks bestuur. Het voorstel is om, gelet op de omvang van de GGD-organisatie en de door uw bestuur gewenste goede verbinding met het veiligheidsdomein, de directeur publieke gezondheid tevens te benoemen tot secretaris / directeur.

Dit heeft consequenties voor de organisatorische inrichting van de GGD. Dit moet nog verder worden uitgewerkt. De directeur publieke gezondheid wordt benoemd op basis van de Wet Publieke

Gezondheid door uw bestuur, de secretaris / directeur op basis van deze regeling door het dagelijks bestuur.

1.4 Naamgeving gemeenschappelijke regeling gezondheid

Het voorstel is om in dit stadium de werknaam GR gezondheid, ofwel ‘openbaar lichaam gezondheid (OLG)’ te gebruiken. Na de start van de nieuwe situatie volgt strategische doorontwikkeling, waarbij ook het kiezen van de geschikte naam een plek krij.

1.5 Secretarissenberaad

De huidige regeling kent een rol voor het secretarissenberaad. Die rol was voornamelijk gekoppeld aan het voorgenomen Twentebedrijf. Dat is er echter nooit gekomen. De noodzaak van een

secretarissenberaad in een Gezondheids-GR is niet aanwezig en onwenselijk, gelet op de wens om bestuurlijke en ambtelijke drukte te reduceren. Daarom is er gen rol meer opgenomen voor het secretarissenberaad in deze aangepaste GR.

1.6 Rol gemeenteraden

De betrokkenheid van gemeenteraden in de nieuwe regeling komt, naast de wettelijke rol, tot uiting in een zienswijzeprocedure, vergelijkbaar met de huidige situatie. Een mogelijke wijziging van de wet gemeenschappelijke regelingen kan leiden tot een andere rol van de raden. Zodra zicht is op het inwerking treden van deze wetswijziging, zal dit in breder Twents verband worden opgepakt, hetgeen kan leiden tot een aanpassing van de (gewijzigde) gemeenschappelijke regeling.

1.7 Stemrecht

Een lid van het algemeen bestuur beschikt over één stem. Als het gaat om de vaststelling van de begroting, wijzigingen daarvan en de jaarrekening alsmede om besluiten over investeringen op basis van een gemeentelijke bijdrage beschikt een lid van het algemeen bestuur over het aantal stemmen dat wordt bepaald door het aantal inwoners van zijn gemeente bij aanvang van het kalenderjaar waarin de stemming plaatsvindt. Tevens wordt een besluit minimaal gedragen door de helft plus 1 van de leden van het algemeen bestuur.

1.8 Gastheerschap

Ten slotte blijft gastheerschap ook in de aangepaste regeling mogelijk, in verband met de vrijwillige samenwerkingen die bij de Regio zijn ondergebracht, waarbij ook ondersteuning door bedrijfsvoering mogelijk blijft. Het is echter belangrijk dat hier steeds kritisch naar gekeken wordt of dit past in de met deze transitie beoogde focus en eenvoud.

Communicatie

Nog geen actieve communicatie

Informatienota AB Pagina 3 van 3 Vervolg

Na de bespreking van dit concept in uw algemeen bestuur, wordt een definitieve versie gemaakt.

Deze zal worden voorgelegd aan uw algemeen bestuur op 27 januari 2021. Indien akkoord gaat de aangepaste regeling ter vaststelling naar de 14 deelnemende colleges. Zij moeten voor deze wijziging toestemming vragen van hun raden.

Naast de aanpassing van de gemeenschappelijke regeling moet de onderliggende regelgeving bij Regio Twente worden ingetrokken, aangepast en/of opgesteld. De voorbereiding hiervan start op het moment dat de GR ter instemming bij de gemeenten ligt.

Bijlage(n)

1. Concept regeling Gezondheid en Zorg, versie AB 16 december

Enschede, 25 november 2020 Dagelijks bestuur

secretaris, Mr. J.W.C. Aalders

Voorzitter (plv.), B. Brand

Besluit van het algemeen bestuur, gelezen het voorstel van Dagelijks bestuur van 25 november 2020

Vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur van 16 december 2020

secretaris, Mr. J.W.C. Aalders

Voorzitter (plv), B. Brand

1