• No results found

6.1.1 ‘Quantum leap’

De realisatie van het Apollon prototype stelt de NVWA in staat om een grote sprong voorwaarts te maken. Op de eerste plaats is het nu voor het eerst mogelijk om in real live modus gegevens te analyseren ten behoeve van het detecteren van opkomende risico’s. Dat wil zeggen: met gegevens kunnen werken terwijl men direct is aangesloten op de bronnen van deze gegevens. Dat betekent een aanzienlijke verbetering op het gebied van actualiteit van gegevens.

Op de tweede plaats is geautomatiseerde signalering van opkomende risico’s mogelijk. Deze forward chaining stelt BURO in staat om sneller dan voorheen adviezen te geven over het beheersen van risico’s, al in de fase voordat een risico feitelijk optreedt.

Op de derde plaats biedt Apollon aan de NVWA een instrument waarmee risicoanalisten zelf kunnen werken en niet afhankelijk zijn van inschakeling van externe deskundigen. Bovendien beschikt dit instrument over de flexibiliteit om gegevens en kennisregels toe te voegen. Het Apollon systeem kan daardoor op beheerste wijze worden doorontwikkeld, voortbouwend op datgene wat al is ingericht, voor toepassing op alle relevante voedselketens.

Het Apollon systeem beschikt ook over functionaliteit om, eveneens in real live modus, gegevens te analyseren om de bron van besmettingen op te sporen in de fase waarin een risico is opgetreden. Juist deze functionaliteit is zodanig dat risicoanalisten zelf met dit instrument kunnen werken en wel op een intuïtieve manier. Zij worden zo maximaal ondersteund bij het toepassen van de kennis en inzichten waarover zij zelf beschikken. Door opkomende risico’s tijdig op het spoor te komen kan mogelijk aanzienlijke maatschappelijke en economische schade worden voorkomen.

Door snel de besmettingsbron te kunnen opsporen in geval risico’s optreden kan die schade aanzienlijk worden beperkt.

6.1.2 Baten van Apollon in breder perspectief

De baten die Apollon voor de NVWA in breder perspectief bezien kan hebben is te verduidelijken aan de hand van een zogenaamd effect/waarde raamwerk42. In dit raamwerk zijn de potentiële effecten van het Apollon systeem geplaatst tegen de doelstellingen die de NVWA voor ogen heeft met de vernieuwing van handhaving, risicobeoordeling en risicocommunicatie. Het effect/waarde raamwerk43 is weergegeven in de onderstaande matrix.

42 Het effect/waarde raamwerk als concept is ontwikkeld door Hammer en Mangurian. Voor informatie hierover wordt verwezen naar: Hammer, M & G.E. Mangurian, 1987, The changing value of communication technology, in Sloan Management Review, volume 28, nr. 2.

Figuur 42: Effect/waarde raamwerk Palantir voor vernieuwing van handhaving, risicobeoordeling en risicocommunicatie

In de doelstellingen van de vernieuwing van handhaving, risicobeoordeling en risicocommunicatie staan het vergroten van effectiviteit, efficiency en zichtbaarheid centraal. De overkoepelende doelstelling is het verminderen van toezichtlast, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid.

De potentiële effecten van het Apollon systeem liggen op het terrein van snelheid, bereik en relaties. De opzet en functionaliteit van het systeem maken het mogelijk om informatie in korte tijd te vergaren, te bewerken en uit te wisselen. Het stelt de NVWA ook in staat om over ruimtelijke grenzen heen te stappen. Fysieke nabijheid is niet meer nodig om praktisch samen te werken, contacten te onderhouden en informatie te verzamelen. De toepassing van Apollon in combinatie met moderne communicatiemiddelen maakt het voor de NVWA bovendien mogelijk om de communicatie, zowel intern als extern, te veranderen. Daardoor kunnen bestaande relaties met andere organisaties en stakeholders worden geïntensiveerd en kunnen nieuwe samenwerkingsverbanden worden ontwikkeld.

De baten die deze potentiële effecten voor de NVWA kan hebben is weergegeven in de cellen van de matrix. Het betreft hier een niet limitatieve opsomming van concrete vernieuwingen die gerealiseerd kunnen worden om de doelstellingen te realiseren.

Vergroten van effectiviteit

De doelstelling van vergroting van effectiviteit krijgt gestalte in het meer op nieuwe/opkomende risico’s richten van handhaving activiteiten en het intensiveren van samenwerking met organisatie-eenheden en individuen binnen de NVWA en tussen BuRO en relevante organisaties buiten de NVWA.

De snelheid waarmee informatie kan worden verwerkt draagt bij aan vergroting van effectiviteit, bijvoorbeeld doordat analyses als in real live modus kunnen worden uitgevoerd, zoals met het prototype is aangetoond. Er hoeft niet gewacht te worden totdat alle gegevens binnen zijn en zijn opgeslagen in een database. Analyses kunnen worden uitgevoerd zodra toegang is verkregen tot databestanden. Wanneer nieuwe bestanden benaderd kunnen worden kunnen deze gegevens in de analyse worden meegenomen. Hierdoor komt sneller dan voorheen informatie beschikbaar zodat sneller prioriteiten gesteld kunnen worden inzake de uitvoering van handhaving activiteiten.

Met het Apollon systeem beschikt de NVWA over een instrument dat in principe in meer domeinen kan worden toegepast voor risicoanalyse. Daarmee komt intensivering van samenwerking tussen BuRO en de divisies van de NVWA binnen bereik. Een tweede voorbeeld is de mogelijkheid die met Apollon ontstaat om Informatiedesks van verschillende opsporingsdiensten met elkaar te verbinden. Wanneer zij toegang verschaffen tot hun data kunnen deze met behulp van Apollon worden geanalyseerd. Door ook de uit de analyse voortvloeiende informatie met elkaar te delen vormen de opsporingsdiensten als het ware een informatienetwerk waarmee elke opsporingsdienst zijn eigen effectiviteit kan vergroten.

Op deze manier kan de NVWA bijvoorbeeld sneller en beter onderbouwd dan voorheen de bron opsporen van besmettingen, zoals de uitbraak van EHEC of de Q-koorts. Hierdoor kan sneller en met kwalitatief betere informatie worden gecommuniceerd met burgers, andere toezichthouders en verantwoordelijke autoriteiten. Daarmee vergroot de NVWA haar gezag wat bijdraagt aan de acceptatie van handhaving activiteiten. Acceptatie is een belangrijke voorwaarde om effectief te kunnen optreden.

Vergroten van efficiency

Een grotere snelheid wat betreft verwerking van informatie maakt het mogelijk om de doorlooptijd van analyses te verkorten, analyses die overigens mogelijk niet zouden worden uitgevoerd omdat betreffend risico helemaal niet geïdentificeerd had geworden (hoe efficiëntie?). De bij de analyses betrokken deskundigen komen daardoor eerder beschikbaar voor andere werkzaamheden.

Vergroting van bereik maakt het mogelijk om het Apollon systeem te gebruiken als instrument voor een gezamenlijk platform voor risicoanalisten uit verschillende organisatie-eenheden binnen en buiten de NVWA. Deze deskundigen kunnen hun kennis en analyseresultaten sneller met elkaar delen, wat het doen van dubbel werk minimaliseert. Dat komt ten goede aan een efficiënte manier van werken.

De snelheid waarmee dierziekten en plagen zich verspreiden onderstreept de noodzaak van permanente en wereldwijde alertheid. Toepassing van Apollon stelt de NVWA in staat om sneller dan voorheen een indruk te verkrijgen van opkomende risico’s, waar ook ter wereld. De NVWA heeft zo de mogelijkheid om risicodeskundigen in internationaal verband op elk gewenst moment en doelgericht te bevragen. Toepassing van geautomatiseerde risicodetectie met het Apollon systeem maakt het mogelijk om deze werkwijze efficiënt uit te voeren. Er is minder tijd en capaciteit nodig voor het vergaren, bewerken en verspreiden van informatie.

Vergroten van zichtbaarheid

Doordat informatie sneller door BuRO kan worden verwerkt kan de NVWA sneller tot een advies komen aan het departement en met informatie over risico’s naar buiten komen. Ingeschat wordt dat de analysecapaciteit van risicoanalisten met behulp van het Apollon systeem dermate kan worden vergroot dat tijd die nodig is om informatie over risico’s openbaar te maken aanzienlijk kan worden verkort.

De zichtbaarheid van de NVWA kan verder worden vergroot doordat met behulp van moderne communicatietechnologie op elk gewenst moment en onafhankelijk van fysieke locatie kan worden gecommuniceerd over risico’s.

Met het Apollon systeem beschikt de NVWA over een instrument om sneller informatie over risico’s te verschaffen die bovendien een hoge kwaliteit heeft. Die kwaliteit kan bijvoorbeeld tot uiting komen door in de informatieverstrekking over risico’s in te zoomen op regio specifieke situaties. Op die manier kan in de externe communicatie rekening worden gehouden met de specifieke zorgen van burgers in bepaalde gebieden, wat de kracht van de boodschap die de NVWA uitzendt versterkt.