• No results found

Basis Informatie

In document 2.0 NEDERLANDSTALIGE HANDLEIDING (pagina 130-133)

Basis Informatie

Het MIDI (Musical Instrument Digital Interface) wereldstandaard protocol is ontwikkeld door een consortium van muziekinstrument hardware en software fabrikanten. Het is een soort van algemene taal waarmee het versturen van allerlei soorten data tussen verschillende instrumenten, of zelfs instrumenten geproduceerd door verschillende fabrikanten, mogelijk is. Verschillende elektronische instrumenten die zijn ontwikkeld in ver-schillende plaatsen, kunnen in deze algemene taal met elkaar communiceren.

MIDI standaardinstrumenten versturen verschillende uitvoeringscommando’s of -instellingen in de vorm van

“boodschappen” bestaande uit digitale data (data die in nummers is omgezet). Er zijn twee categorieën bood-schappen: een kanaalboodschap en een systeemboodschap. Een kanaalboodschap refereert naar data over een toetsenbordnoot of muzikale uitdrukking (demppedaal of volume) dat via het toegewezen MIDI kanaal kan worden verstuurd. Een systeemboodschap refereert naar de data die het mogelijk maakt dat meerdere op elkaar aangesloten instrumenten als één MIDI systeem functioneren.

De DTX is toegerust met een [MIDI OUT] kanaal om boodschappen te versturen naar andere MIDI apparaten en een [MIDI IN] kanaal om boodschappen te ontvangen van andere MIDI apparaten. Gebruik uitsluitend speciale MIDI kabels om de apparaten in [MIDI IN] en [MIDI OUT] aan te sluiten.

SNARE

MIDI

CONTRAST OUT IN

Deze uitgang ver-stuurt MIDI-signalen.

Deze ingang ontvangt MIDI-signalen.

N.B. U kunt MIDI kabels kopen in muziekwinkels die elektronische instrumenten verkopen. De kabels zijn, afhankelijk van het doel, te verkrijgen van 30 cm tot 15 m.

MIDI Aansluiting

Controleer of de plugs juist zijn voor de jacks en steek ze er dan in. Sluit de MIDI OUT uitgang van het apparaat dat de MIDI signalen gaat versturen in de MIDI IN ingang van het apparaat dat de MIDI signalen gaat ontvan-gen.

N.B.. De soorten MIDI die verwerkt kunnen worden hangt af van het MIDI apparaat. Het is mogelijk dat u alleen de algemene functies van een set MIDI apparaten kunt besturen. Zoek de algemene MIDI functies op in de MIDI implementation Chart (P. 168).

MIDI Functies van de DTX

Zoals boven genoemd, kunnen MIDI boodschappen ingedeeld worden in kanaalboodschappen en systeem-boodschappen. De volgende sectie beschrijft het soort data dat verstuurd kan worden door deze boodschappen en geeft tegelijkertijd algemene informatie en uitleg over MIDI.

Om MIDI data van de DTX te kunnen versturen, is het noodzakelijk om de verschillende MIDI parameters op de display pagina’s in Utility mode (P. 112) in te stellen. Bij ieder onderdeel zijn referentie pagina’s opgegeven om de details op te kunnen zoeken over hoe u iedere boodschap kunt instellen of bedienen.

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Kanaalboodschappen

U kunt de volgende kanaalboodschappen van of naar de DTX versturen. Om een kanaalboodschap te kunnen versturen is het noodzakelijk om het MIDI transmissiekanaal (P. 42, 92, 110, 118) van de DTX overeen te stemmen met het kanaal waarop het externe MIDI apparaat is aangesloten.

Key data

Deze data is de belangrijkste data wat betreft de uitvoering van de DTX . Over het algemeen worden deze boodschappen verstuurd als een MIDI toetsenbord of synthesizer wordt bespeeld. Het is ook mogelijk om data van een extern toetsenbord of sequencer te versturen en af te spelen met de DTX. Omgekeerd is het ook mogelijk om een pad, aangesloten op de DTX, een patroon of song te laten spelen en deze boodschappen te versturen om andere externe synthesizers te laten spelen.

Note On ... Genereert als een toets wordt ingedrukt.

Velocity ... Toont de aanslaggevoeligheid (hoe hard een toets wordt ingedrukt) Note Off ... Genereert als een toets wordt losgelaten.

De DTX bevat drum voices en toetsenbord voices. Iedere drum voice (drum- of percussiegeluid) is toegewezen aan een MIDI nootnummer van 0 tot 127. Ieder toetsenbord voice is toegewezen aan de halve noten van de MIDI nootnummers 0 tot 127. Als u bijvoorbeeld een extern toetsenbord bespeelt en de key data van noot-nummer 60 verstuurt, dan hoort u de drum voice (drum- of percussiegeluid) dat is toegewezen aan noot-nummer 60 in de DTX als het een drum voice is en nootnummer 60 (of C3) als het een toetsenbord voice is. Als u data van de DTX verstuurt door een aangesloten pad te bespelen, kunt u ook nootnummer data versturen toegewezen aan de ingang van de pad, aangesloten op een extern apparaat..

Om op de juiste wijze noot data te versturen vanuit de DTX is het noodzakelijk om het MIDI stuurkanaal overeen te stemmen met het kanaal van het externe MIDI apparaat op de 13e display pagina van Drum Kit Trigger Edit mode (P. 42). Als u een drum voice op de DTX wilt afspelen vanaf een extern MIDI toetsenbord, moet u het stuurkanaal van het externe MIDI toetsenbord op 10 instellen.

Program Change

Deze data wordt gebruikt om van noot te wisselen. Als u van drumkit wisselt op de DTX, worden de nummers die aan iedere drumkit zijn toegewezen verstuurd. U kunt op de DTX ook van drumkit wisselen door deze boodschappen vanaf andere keyboards of sequencers te versturen.

Om program change data te versturen moet het program change nummer op de 16e pagina van de display pagina’s van Drum Kit Voice Edit mode (P. 59) toegewezen worden. Om program change data te kunnen ont-vangen, moet de parameter op de 15e display pagina van Utility mode op “receive” (ontvangen) worden inge-steld (p. 118).

Control Change

Deze data wordt gebruikt om uw muzikale uitdrukkingsvaardigheid te vergroten door middel van het overbren-gen van commando’s voor bijvoorbeeld het demppedaal, de effecten of het volume. Iedere functie heeft een control nummer en de algemene waarde variabel voor iedere controller ligt tussen de 0 en de 127. De DTX toongenerator kan meerdere control change data ontvangen. Ook een voet controller is te gebruiken om control change data naar een extern MIDI apparaat te versturen. De volgende zijn voorbeelden van bekende control change data.

Ctrl.No.001 Mudulation .... Om de diepte van een vibrato aan te passen.

Ctrl.No.007 Volume ... Om het volume aan te passen.

Ctrl.No.010 Pad ... Om de pan positie aan te passen (linker- of rechterpositie in het stereobeeld) Ctrl.No.011 Expression ... Om het volume van de muzikale expressie aan te passen.

Ctrl.No.064 Dumper Pedal Om het effect in te stellen als een voetpedaal van een piano wordt ingetrapt.

Ctrl.No.091 Reverb Depth Om de diepte van een effect (reverb) van een aangesloten synthesizer of MIDI toongenerator aan te passen.

Om control change data te versturen met een voet controller, moet u het kanaal van het control change type dat u wilt versturen toewijzen op de 23e display pagina in Drum kit Trigger Edit mode (P. 47).

N.B. Zie de MIDI implementation Chart op P. 168 voor details over de control change data van de DTX.

Pitch Bend

Deze data verstuur de pitch bend data van een pitch bend wiel die normaal gesproken op een synthesizer zit en de toonhoogte (de pitch) op en neer doet gaan. De DTX kan pitch bend data ontvangen. U kunt ook pitch bend data naar een extern MIDI apparaat versturen met een voet controller (P. 47).

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Systeemboodschappen

De DTX verstuurt de volgende systeemboodschappen. De systeemboodschappen kunnen verstuurd worden ongeacht de MIDI kanaalinstellingen.

Real-time Boodschap

Deze data synchroniseert meerdere MIDI apparaten. U kunt een externe ritme machine of sequencer starten, door laten gaan of stoppen door op de START, PAUSE of STOP knoppen te drukken van de DTX, of een patroon of song synchroniseren op de DTX met de MIDI klok van een extern apparaat.

Om het versturen van data te starten, laten doorgaan of stoppen, moet u de System Real-time Message parame-ter op de 39e display pagina in Utility mode op “transmit” instellen. U moet ook de parameparame-ters instellen die gaan over gesynchroniseerde uitvoering op de 40e pagina in Utility mode.

Exclusive Boodschap

Deze data wordt voornamelijk gebruikt om systeem- of nootdata exclusief met een specifiek apparaat uit te wisselen. U kunt de exclusive boodschap gebruiken om drumkit, patroon of songdata in de DTX op te slaan door bulk data te versturen naar een extern apparaat, zoals een sequencer of computer. U kunt de data ook terugroepen van de sequencer of computer naar de DTX.

Zie P. 119 voor details over het versturen van exclusive boodschappen.

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

In document 2.0 NEDERLANDSTALIGE HANDLEIDING (pagina 130-133)