• No results found

Uitwerking Interview 1: Nummer 14 (2e deel) 1-10-2014

Wat is er veranderd door het project?

Stilstaan bij de wijk en bij wie er werkelijk wonen. De creativiteit in mezelf word aangesproken. Ik ga collages weer collages maken maar misschien komt er geen kip maarja ik ben toch thuis al wat aan het verzamelen voor collages. Zodat er nog wat achterblijft. Niet dat ik dat maak. Maar voor de aandacht. Waar ga ik het over hebben. Wonen, voeding, medicatie. Over wie ben ik? Wat een geode vraag, daar kun je elkaar over aanspreken.

Dat heeft het mij gebracht. Weer dus dat nadenken. Nu ben ik er weer even meer in

Lever je een bijdrage aan de wijk door dit project tot nu?

Zeker wel, het feit dat ik jullie ook allemaal gewoon aanspreek. Het moet niet weer zo flut, weer erin, weer eruit.

Hoe kan je het project duurzamer maken?

Het begrip duurzaamheid is heel belangrijk. Er zijn meer mensen die dat beamen. Diegene die het organiseren die moeten er ook iets aan doen. Dat er meer openheid, toegankelijkheid komt want dat is verbinding. Dat moet voortdurend benadruk blijven. Ze moeten niet elitaire kunstenaars toevoegen aan dit project. Dat is niet iets vanuit de bewoners. Dat is veel te commercieel.

Wat kan jij daaraan bijdragen?

Bewonersinitiatief netwerken aanvragen samen met Rubia. Heel veel plannen worden hier ingediend. Jammer genoeg moet dit vaker via omwegen. Ik ben veel te enthousiast en hier heb je het. Maar ik moet ook een grens stellen. Ik heb ook beloning en waardering nodig.

Heb je zelf iets aan dit project gehad?

Er zit nog geen niet echt een extra aan. Die Surinaamse mensen heb ik ontmoet maar die kende ik al. Rubia heb ik wel ontmoet maar zij doet vooral veel voor die Surinaamse mensen. En ze doet haar best er wel voor maar wat ik daar aan heb. Ik mag dan op bezoek komen. Maar dat komt ook wel door mezelf. Ik ben ook wel heel selectief.

Meer betrokkenheid bij waar ik ben door ambassadeur te zijn. Nou misschien geeft het me ook wel een goed gevoel. Een legitimatie dat ik op straat nog makkelijk mijn mond open kan doen. Mag ik u is aanspreken over gezondheid? Zoiets. Dat ik ook zonder dat ik zeg dat ik ambassadeur ben. Ik heb er zelf van gemaakt ambassadeur van gezondheidszaken. Dan creeër je wel ter plekke autoriteit. In mezelf kan ik ook wel autoriteit vinden. Maar een echt meerwaarde voor mijzelf niet echt. Het triggert meer om door te gaan met waar ik al mee bezig ben.

Ik heb een mapje gemaakt met vragen en dan schrijf ik dingen op. Dan dwaal ik niet af van de gesprekjes. Want de gesprekjes duren veel langer. Afwisselend heb ik mannen en vrouwen gevraagd. Ik kan mensen goed benaderen. Gezondheid Slotermeer sta je daar bij stil? Mensen hebben bijna altijd tijd. Maar ik kijk wel natuurlijk welke mensen ik vraag.

34 Te veel hoofddoeken is niet leuk voor ons. Wat moet je daarmee? Je moet altijd praten over kinderen die zo moeilijk op te voeden zijn. Het is wel veel te makkelijk om te zeggen er zijn verschillen. Maar je moet ook zoeken naar een manier om wel met elkaar iets te kunnen delen. Gezondheid is een thema dat kan verbinden. Het is niet alleen eten en drinken ook welbevinden.

Kennis, voorlichting kwam ik vaak tegen. Mensen zoals ik. Die het gesprek bevorderen. Die open deur maken, mensen aanspreken. De kookgroepen zijn erg goed. De Tureluur is ook goed. Er is behoefte vanuit de wijk. Mensen willen iets beters voor hun kinderen. En er is ook veel depressie.

Hoe zou je dat kunnen veranderen?

Zolang wij, zij denken blijft wordt het erg lastig. En dat is zo enorm hardnekkig. Geloof en religie kunnen geen verbindingen zien en dat is erg lastig.

Ik heb ook in dit project geprobeerd mensen te verbinden. Met iedereen te praten en openheid te creëren. Ik ben ook daartoe in staat om het gesprek aan te gaan. Kijk in de ogen van mensen en stel de vraag waar je echt een vraag over hebt.

Wat ga je in de toekomst doen met dit project?

Ik ben al heel lang bezig met gezondheid, dat heb ik altijd al gedaan. Heel mijn leven. Ik ben biologisch opgevoed in een dorp. Mijn vriendinnetje woonde op de boerderij.

Ik kan je eerlijk zeggen, ik zoek het in de samenwerking. Bijvoorbeeld Rubia die heeft een netwerk en is jong en heeft nog veel ambitie. De koppeling dus dat eten en praten daarover. En lopen in een labyrint en praten met mensen of weer een dialoogtafel. Wel in verbinding met, maar ik ga het niet alleen doen daar heb ik geen tijd en energie meer voor. Ik heb nog een paar jaren maar ik ga die tijd aan mezelf besteden en die ga ik niet steken in projectje hier. Je kan met mij heel veel kanten uit. Dat creatieve. Bijvoorbeeld uit tijdschriften.

Ook op het gezondheidsfestival ga ik dat doen. Als er geen mensen komen heb ik wel een aanzet gegeven. En je kunt die poster ook bewaren en later weer ergens anders bij gebruiken of laten zien. Aanhaken aan dat vind ik belang, niet zelf weer iets nieuws. Die tijd heb ik gehad.

Heb je nog dingen die je wil zeggen?

Eigenlijk niet, ik heb eigenlijk wel alles gezegd.

Wat vond je van het interview?

Dat gaat altijd weer makkelijker dan je denkt. Notities

- Ik heb niet helemaal het interviewprotocol gevolgd doordat de geïnterviewde veel te vertellen had. Verder zei de persoon soms interessante dingen die alvast te maken hadden met vragen die ik eigenlijk pas later wilde stellen.

- Persoon was in begin wat zenuwachtig naar mate het gesprek vorderde werd de persoon enthousiast.

35