• No results found

Avond ‘De toekomst van … Kamperland’

In document De toekomst van Noord-Beveland (pagina 25-29)

Een verslag van de avond

7 Avond ‘De toekomst van … Kamperland’

Een verslag van de avond

Woensdagavond 21 maart 2012, de vierde discussieavond over de demografische ontwikkelingen op Noord-Beveland en dan specifiek in de kern Kamperland.

Er wordt, als eerste onderdeel van de avond, een inleiding gehouden door de gespreksleider van de avond, dhr. Jan van Iwaarden. In de inleiding vertelt Jan over de prognoses rondom de demografische ontwikkelingen als de vergrijzing en ontgroening. Er worden globale schattingen gegeven van percentages van ontwikkeling van de bevolking in 2020 en in 2030. Deze

schattingen laten zien dat er vanaf 2020 een steeds grotere verandering plaatsvindt in de bevolkingsamenstelling, bijvoorbeeld dat er een daling van het aantal kinderen (0 tot 12 jaar) plaats zal vinden van –24% in 2020.

Na de inleiding start een presentatie van Bas ter Stege over leefbaarheid. Wat is leefbaarheid? Wat is van belang voor de leefbaarheid? Hoe is de leefbaarheid nu en wat hebben we nodig om de leefbaarheid in 2020 op peil te houden?

Mobiliteit speelt een cruciale factor bij leefbaarheid. Welke rol speelt de

aanwezigheid van onderwijs, sport en een dorpshuis. Wat zijn de trekkers in de kern?

Bas stelt dat er voor bepaalde activiteiten subsidies beschikbaar zijn. De EU

subsidieert niet in stenen maar wel in activiteiten op het gebied van: Sociale Cohesie, economische Stijging of bijzondere doelgroepen zoals dementen.

In het Bijlagenboek kunt u de beide presentaties (inleiding en Bas ter Stege/leefbaarheid) vinden en nog eens nalezen. Naar aanleiding van de presentatie kwamen er vragen en opmerkingen, deze staan hieronder.

Vragen uit de zaal naar aanleiding van de presentatie Adviezen en vragen vanuit de zaal

 In het kader van de mobiliteit zijn mobiele voorzieningen erg belangrijk, een voorbeeld hiervan is de biblio-servicebus, waar je onder andere ook kan pinnen.

 De gezondheidszorg zou zo dicht mogelijk bij de mensen georganiseerd moeten worden. Een voorbeeld hiervan zijn de huisartsen, zij moeten in de kernen blijven en niet centraal op één punt gaan zitten.

 Werk is een belangrijke factor. Op Noord-Beveland moet werk zijn en blijven. De gemeente zou zich hier actief moeten op stellen. Door te faciliteren en

vestigingsmogelijkheden te creëren.

 Functies en voorzieningen zouden over het eiland verdeeld moeten worden.

 Jongeren reizen makkelijker voor werk. Maar ouderen en gezinnen met kinderen hebben graag de voorzieningen dichtbij.

 Er komen minder jongeren, het behouden van de jongeren is een illusie.

 Het openbaar vervoer is goed, er komt 1x per uur een bus, houden zo! Kamperland is één van de best voorziene kernen, er zou vervoer naar Kamperland toe moeten komen.

Een buurtbus naar de reguliere aansluitingen of naar plekken waar boodschappen gedaan kan worden kan het vervoer nog verder verbeteren.

 De busverbinding ’s avonds zou verbeterd moeten worden, zodat men ook ‘s avonds het eiland op en af kan.

 Zou digitale hulp ouderen kunnen helpen? In 2020 is dit nog te vroeg. Maar de ontwikkelingen gaan snel, digitalisering is een oplossingsrichting.

 Wat betreft de faciliteiten wil men alles graag zo houden. De ondernemers geven aan dat er berichten zijn dat een aantal ondernemers gaat stoppen, dit is een groot

probleem, hierdoor zullen er voorzieningen wegvallen. Wat de rol van de gemeente hierin kan spelen is lastig, het is een economisch probleem. Het is voor jongeren lastig om te starten.

 De gemeente zou een soort garantieregeling moeten creëren om startende ondernemers te helpen. Als een voorziening weg valt is deze ook echt weg!

Na de pauze vanuit de zaal

Aan de hand van de stellingen ontstond er discussie. De uitslagen van de stellingen zitten in de bijlage. De genoemde punten staan hieronder.

 Het onderwijs is ook in 2020 nog op Kamperland, de school is nieuw deze zal niet zomaar verdwijnen.

 Er zal een regioschool komen, hier ontkom je niet aan.

 Voor Kamperland zal het behoud van de school geen probleem worden, voor andere kernen wel. De vraag is als je krimpt hoe kun je kwaliteit blijven leveren? Een school op de eigen kern of één school en deze faciliteit samen delen.

 Omdat we ontgroenen en vergrijzen moeten we inzetten op de ouderen, dit wordt de grootste groep en hier moet je voor zorgen. Als je dit doet zorgt dit vanzelf ook voor werk voor ouderen.

 Omdat we ontgroenen en vergrijzen moeten we juist inzetten op de jongeren, de jeugd heeft de toekomst! Er moet gezorgd worden dat de jongeren hier naartoe komen.

Vergrijzing is een gegeven, hier kun je niks aan doen, dus inzetten op jongeren!

 Ook in de toekomst zal er een actief verenigingsleven zijn. Al wordt het wel moeilijker.

Steeds minder mensen zijn actief lid, als vrijwilliger betrokken bij bijvoorbeeld de buurt/oranje vereniging. Dit geldt ook voor de sportverenigingen.Veel mensen die in Kamperland wonen, werken er niet en doen ook hun inkopen elders. De mensen zijn minder bezig met hun kern.

 Misschien is het samenwerken met andere kernen een idee. Bijvoorbeeld gezamenlijk de intocht van Sinterklaas organiseren. Dit heeft alleen wel tijd nodig, nu doet men dit nog allemaal zelf.

 Voor het openbaar vervoer is het belangrijk dat er een goede aansluiting met de trein komt.

 Concentratie is de beste oplossing voor kwaliteit. Niet alles is te behouden per kern.

Voorzieningen zouden ook flexibeler gemaakt kunnen worden.

 Aangegeven wordt dat men het jammer vindt dat er zo weinig jongeren zijn.

 Met betrekking tot activiteiten op Noord-Beveland zou er meer afstemming moeten komen, zodat men van elkaar weet wat waar gebeurt, dit kan door het opzetten van een evenementenkalender.

 De landschappelijke en natuurlijke kwaliteiten zijn een belangrijke pijler van Kamperland, dit moet blijven bestaan.

In document De toekomst van Noord-Beveland (pagina 25-29)