• No results found

begeleiding/opleiding

Als we iemand hebben gevonden die het leuk vindt om te fluiten zullen we een aantal

dingen moeten regelen. Zo moet de beginnende scheidsrechter goed begeleid worden en zal hij/zij wedstrijden toegewezen krijgen die hij aankan en waar hij fouten kan mag maken zonder dat je al te heftige reacties krijgt. Als deze beginnende scheidsrechter het leuk vindt om te blijven doen bieden we hem een opleiding aan die door de club betaald wordt.

Bij de hele jonge jeugd van 12/13 jaar kunnen we ook besluiten om ze eerst de cursus te laten volgen en daarna pas te beginnen met fluiten.

De beginnende pupillenscheidsrechters worden in hun eerste wedstrijden begeleid door een van de scheidsrechterscoördinators of door een oudere ervaren verenigingsscheidsrechter.

Als een ervaren verenigingsscheidsrechter de begeleiding doet zal hij dit vervolgens met de scheidsrechterscoördinator bespreken en zullen we binnen de scheidsrechterscommissie het vervolgplan aanpassen waar nodig is. Zo moeten we voor elke beginnende scheidsrechter een opleidingsplan opstellen en dit plan constant bijhouden en daar waar nodig aanpassen.

Als we denken dat de scheidsrechter op eigen benen kan staan laten we hem los en volgen van afstand zijn ontwikkeling met af en toe een evaluatie van zijn vorderingen.

Als een scheidsrechter zelfstandig fluit is het heel belangrijk om een paar keer per jaar deze scheidsrechter te begeleiden en eventueel te kijken of hij een andere leeftijdscategorie kan fluiten. Wel is het belangrijk dat we de begeleider goed informeren als het gaat om op welke manier we willen dat de begeleiding plaats vindt.

Naast de beginnende scheidsrechters hebben we ook hele ervaren scheidsrechters die nooit een cursus hebben gevolgd. Zij hebben ook niet meer de behoefte om een cursus te volgen omdat ze zelf vinden dat het niet nodig is of omdat ze er niet de tijd voor hebben om een cursus te volgen. Deze scheidsrechters blijven we wel aansporen om de cursus toch te gaan volgen omdat we ervan overtuigd zijn dat het hun plezier in het fluiten alleen maar zal vergroten. Ook zal een opleiding sportiviteit en respect bevorderen omdat de scheidsrechter goed op de hoogte is van de spelregels. Want niks is vervelender dan een scheidsrechter die de regels niet goed kent of goed toepast en dit wekt een hoop irritatie bij spelers en

begeleiding.

Naast een opleiding willen we ook de ervaren scheidsrechters minimaal 2 keer per jaar begeleiden en coachen. Hierbij zal er ook een begeleiderrapport opgesteld worden zodat de scheidsrechter dit ook op papier heeft en zelf kan kijken wat hij kan verbeteren. Deze begeleiding zal gebeuren door een van de 4 begeleiders die zelf ook KNVB scheidsrechter zijn. Het zou nog beter zijn als deze begeleiders de cursus praktijkbegeleider gaan volgen om de begeleiding en het coachen professioneler te kunnen uitvoeren.

Het is voor onze ervaren scheidsrechters en onze beginnende scheidsrechters belangrijk om bij de themabijeenkomsten aanwezig zijn die door de KNVB verzorgd worden of gewoon door de scheidsrechterscommissie evt. in samenwerking met de KNVB en de RSV. Ook is het belangrijk om wekelijks mee te trainen bij de RSV. Hier blijft de scheidsrechter op conditie en kan er deelgenomen worden aan spelregelavonden.

www.bvcb.nl

Deelplan behoud/faciliteiten

Na het werven en opleiden van de verenigingsscheidsrechters is het van groot belang dat we deze scheidsrechters ook behouden voor de club. Dit doen we in eerste instantie door een positieve sfeer te creëren binnen onze vereniging en het ze naar de zin te maken. Het begint bij het feit dat de scheidsrechter zich op zijn gemak voelt, gesteund door de club en in het bijzonder door de scheidsrechterscommissie.

Een effectieve inzet van de scheidsrechters is ook van groot belang om de scheidsrechter gemotiveerd te houden. Daarbij is het van belang dat een scheidsrechter zich goed kan ontwikkelen en dit moet ook blijken uit de aanstellingen die hij/zij krijgt. Een scheidsrechter die toe is aan het fluiten van een andere leeftijdscategorie of een hoger niveau moeten we stimuleren. En aan de andere kant moeten we ook in de gaten houden dat iemand geen wedstrijden aangesteld krijgt waar hij/zij niet aan toe is omdat het te moeilijk is of omdat de leeftijdscategorie niet bij hem past.

Bij het aanstellen van de scheidsrechters moeten we ook in de gaten houden dat het aanbod van de wedstrijden gevarieerd is. Dit betekent dat iemand die senioren en junioren fluit ook deze variatie krijgt en niet te veel de zelfde teams. Evengoed zijn er scheidsrechters die liever geen jeugdwedstrijden willen maar juist alleen senioren of andersom.

Dit kan uiteraard niet altijd passen in de planning van de wedstrijden, maar het is belangrijk dat de scheidsrechter weet dat we rekening proberen te houden met de wensen van het individu.

De scheidsrechterscommissie is verantwoordelijk voor de aanstellingen van de

scheidsrechters. Commissielid Marcel Rorije is verantwoordelijk voor het aanstellen van de scheidsrechters op groot veld. Hieronder wordt verstaan de senioren tot de D-pupillen.

Sander de Koning heeft de taak op zich genomen om de E-/F wedstrijden te voorzien van (pupillen-)scheidsrechters. Nils van Kampen zal er gedeeltelijk wel bij betrokken blijven omdat hij de afgelopen jaren de aanstellingen deed.

Het kan ook zijn dat een scheidsrechter zich niet meer kan ontwikkelen bij de club en dan zijn er twee mogelijkheden:

 We willen een samenwerking aangaan met verenigingen in onze omgeving en een uitwisselingstraject opstarten waarbij scheidsrechters van ons bij een andere vereniging gaan fluiten en andersom. We zijn momenteel in gesprek met onze buren cvv Berkel en TOGB hoe we dit gaan op zetten en we hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Het voordeel hiervan is dat de scheidsrechter van BVCB in een andere omgeving fluit en andere prikkels krijgt wat zijn plezier in het fluiten zal vergroten. Uiteraard is dit voor elke scheidsrechter anders en zullen anderen liever gewoon bij BVCB willen fluiten.

www.bvcb.nl

 Een andere mogelijkheid is om onze verenigingsscheidsrechter in contact te brengen met de KNVB en daar ook zijn wedstrijden kan fluiten. Het kan zo zijn dat hij alleen voor de KNVB gaat fluiten of het gaat combineren wat voor BVCB de voorkeur heeft.

Er kan ook een situatie zijn dat we een hele ambitieuze jonge scheidsrechter hebben die heel erg getalenteerd is. Deze scheidsrechter zullen we ook niet te lang alleen bij ons laten

fluiten, maar zullen hem of haar zeker stimuleren om bij de KNVB te gaan fluiten wanneer hij serieuze ambitie heeft. Dit is niet alleen goed voor de individuele scheidsrechter en de KNVB maar zeker ook voor BVCB. Daarom zien wij het niet als een verlies als iemand de overstap maakt naar de KNVB, maar juist een positief gevolg van de opleiding en begeleiding die we deze scheidsrechter hebben gegeven. In de toekomst kan ook hij als KNVB scheidsrechter een bijdrage leveren bij de opleiding en begeleiding van nieuwe verenigingsscheidsrechters.

Ook kan dit een stimulans zijn voor onze toekomstige scheidsrechters als ze zien wat je kan bereiken als (assistent)scheidsrechter bij de KNVB met die BVCB achtergrond.

Naast een goede opleiding, begeleiding en aandacht is waardering tonen voor het werk van de scheidsrechter een belangrijk element om scheidsrechters te binden en te behouden voor de club. Er zijn verschillende aspecten die hier in zullen bijdragen. In eerste instantie moet de scheidsrechter zich bij de club thuis voelen en goed verzorgd worden voor tijdens en na de wedstrijd door het aanbieden van een hapje en een drankje. De commissiekamer speelt hier een belangrijke rol in omdat onze scheidsrechters hier samenkomen en onder het genot van een drankje de wedstrijden kunnen doornemen om van elkaar te leren of gewoon gezellig samen te zijn. Dit is namelijk één van de belangrijkste redenen waarom een scheidsrechter fluit voor BVCB, de sociale omgang met andere scheidsrechters en clubmensen. Hierdoor voelen ze zich ook gewaardeerd en gerespecteerd.

Verder willen we 1 of 2 keer per jaar de verenigingsscheidsrechter in het zonnetje zetten door een BBQ te organiseren of een uitje te regelen vanuit de club. We kunnen gezellig met elkaar gaan bowlen, een wedstrijd bezoeken van een BVO of het Nederlands elftal etc.

Dit alles doen we naast de gebruikelijke themabijeenkomsten die we door het jaar door gaan organiseren waarbij de inhoud net zo belangrijk is als het gezellig samen zijn.

Ook willen we om de 2 jaar onze vaste scheidsrechters in het nieuw steken zodat ze met de nieuwste scheidsrechtersoutfits het veld op stappen voor hun wedstrijd. We willen onze scheidsrechters hierin zelf de mogelijkheid geven dat tenue uit te kiezen die ze zelf mooi vinden. Uiteraard vinden scheidsrechters het prachtig om in het zelfde outfit als de landelijk bekende scheidsrechters te lopen. Dit zal ook een positieve bijdrage leveren aan een goede uitstraling van onze verenigingsscheidsrechters met alle positieve gevolgen die dat heeft.

www.bvcb.nl

KNVB scheidsrechters

KNVB arbiter voor jeugd- en reserve seniorenwedstrijden

Wekelijks ontvangt BVCB enkele bond scheidsrechters, die aan hen aangestelde wedstrijd komen fluiten voor hun hobby. Het is voor ons zeer belangrijk dat deze scheidsrechters een prettig verblijf hebben op ons sportpark. De scheidsrechterscommissie heeft er daarom voor gekozen om het net even 'het extra beetje meer aandacht' te geven. Zodra er een

scheidsrechter komt voor een jeugd elftal en/of reserve senioren elftal, worden deze ontvangen door onze gastheer of gastvrouw die dag. Wekelijks wordt door de

verenigingsmanager een persoon aangewezen die scheidsrechters en teams ontvangt. Dit zijn vrijwilligers die zijn uitgekozen door hun gastvrijheid en houden altijd wel een praatje met de betreffende scheidsrechter. Daarna komt de scheidsrechterscoördinator om de hoek kijken. Elke bond scheidsrechter krijgt te maken met één van deze coördinatoren. In dit geval zijn dat Abdel Afalah en Nils van Kampen. De coördinator neemt de

bondscheidsrechter mee door het gehele traject om zijn of haar zaterdag tot een succes te maken. De scheidsrechter wordt namelijk begeleid met het wedstrijdformulier, begeleidt naar de kleedkamer, begeleidt in de rust en ook na de wedstrijd staat de coördinator voor de scheidsrechter klaar om alles af te handelen.

KNVB arbiter voor eerste elftalwedstrijden

Voor de bondscheidsrechter die het eerste elftal komt leiden bij thuiswedstrijden, staat er een ander soort begeleiding op het programma. Deze scheidsrechter wordt vast begeleid door gastheer Hans Metten. Zodra de scheidsrechter op het sportpark arriveert, wordt deze heer opgevangen in de bestuurskamer van de club. De bestuurskamer is te vinden aan de andere kant van de voetbalkantine, namelijk de tenniskantine. Daar zal de scheidsrechter gekoppeld worden aan de coördinator en zal hij/zij kennis maken met het bestuur van beide partijen. Na het invullen van het formulier zal Hans meelopen naar de kleedkamer. Daar zal Hans zich beschikbaar stellen voor de wensen van de scheidsrechter. Zo worden assistent-scheidsrechters geïnformeerd over het wedstrijdpraatje voorafgaand aan de wedstrijd en zal de scheidsrechter kunnen aangeven wat hij/zij wil nuttigen in de rust. Zowel vóór de

wedstrijd, na het affluiten voor de rust, begin van de tweede helft als het einde van de wedstrijd zal Hans de scheidsrechter bij het veld opwachten. Reden hiertoe is omdat het voorzorgmaatregelen zijn. Als er namelijk een gespannen sfeer zou hangen, dan is Hans de verantwoordelijke om de scheidsrechter in veiligheid te brengen. Na de wedstrijd wordt gezamenlijk het wedstrijdformulier afgehandeld en zal de scheidsrechter totdat hij/zij huiswaarts gaat, naar wens de begeleiding kunnen gebruiken.

www.bvcb.nl

Financiën

Het uitvoeren van het arbitragebeleid is niet alleen een kwestie van met z’n allen hard werken en de juiste dingen doen maar kost ook geld. Daar onze vereniging hard bezig is om op veel zaken te besparen om weer financieel gezond te worden willen wij uiteraard dat er financiële middelen vrijkomen om ons beleid ook te kunnen uitvoeren.

Binnen het bestuur en bij onze leden is het besef zeer zeker aanwezig en dat we moeten investeren in onze arbitrage en het bevorderen van sportiviteit en respect.

Er gaat al geld naar de arbitrage uit de algemene middelen zoals de consumpties en

opleiding van voor onze scheidsrechters. Dit zal ook gewoon zo blijven en deze kosten zullen we derhalve niet in dit overzicht terug vinden aangezien scheidsrechters ook een algemeen clubbelang behartigen. Het zijn juist de extra dingen die we willen doen voor de

scheidsrechters waar we middelen voor moeten vinden.

Om deze middelen te vinden gaan we ook actief op zoek naar evt. sponsors om zodoende de club een stuk te ontlasten bij het vrijmaken van de financiële middelen. Het volgende Budget hebben we nodig voor het uitvoeren van onze plannen. De uitgaven zijn echter sterk

afhankelijk van het aanbod aan nieuwe scheidsrechters waardoor we uitgaan van een

gemiddeld budget wat we nodig hebben voor de komende 4 jaar wat dit beleidsplan behelst.

In het aankomende seizoen zullen we te kampen krijgen met een tekort omdat we veel moeten investeren in kleding en materiaal aangezien we hier de afgelopen jaren een

achterstand op hebben gelopen. In de jaren hierna zullen we de tekorten wegwerken omdat er dan minder toestroom is van nieuwe scheidsrechters en omdat onze huidige

scheidsrechters al zijn voorzien van nieuwe kleding.

Budget per seizoen t/m seizoen 2017-2018

Sponsoring 400,00

50 Euro club/privédonaties 200,00 Algemene middelen BVCB 400,00

Totaal 1000,00 Euro

Begroting seizoen 2014-2015

Kleding en materiaal scheidsrechters 1200,00 Activiteiten scheidsrechters 300,00

Lidmaatschap RSV 100,00

Totaal uitgaven 1600,00 Euro

Meerjarenbegroting

Seizoen 2014-2015 1700,00

Seizoen 2015-2016 900,00

Seizoen 2016-2017 700,00

Seizoen 2017-2018 700,00

www.bvcb.nl

Functieomschrijving en profielschets

1. Scheidsrechterscoördinator Functieomschrijving

Het werkveld van de scheidsrechterscoördinator is de arbitrage van een voetbalvereniging.

De scheidsrechterscoördinator werkt in overleg met de jeugdcommissie, de

seniorencommissie en het hoofdbestuur. Vanuit deze functie is het mogelijk dat de

scheidsrechterscoördinator de portefeuille scheidsrechterszaken in het bestuur onder zijn hoede heeft. Bij BVCB heeft de verenigingsmanager zitting in het bestuur en

vertegenwoordigd daarbij de scheidsrechterscommissie binnen het bestuur.

De scheidsrechterscoördinator stuurt de verenigingsscheidsrechters en Praktijkbegeleiders scheidsrechters aan (regelt onder andere de aanstellingen).

Rol en verantwoordelijkheden

 De scheidsrechterscoördinator is verantwoordelijk voor de uitvoering van het arbitragebeleid van de vereniging.

 Hij vervult een belangrijke rol als kwaliteitbewaker van de arbitrage-activiteiten van de vereniging. De scheidsrechterscoördinator onderhoudt een relatie met de KNVB op het gebied van arbitrage.

 De scheidsrechterscoördinator staat voor de uitdaging de kwaliteit van de arbitrage van de vereniging (verder) te ontwikkelen en te bewaken.

Typerende houding

De scheidsrechterscoördinator is gericht op de verdere ontwikkeling van arbitrage in de vereniging en heeft oog voor de belangen van arbitragekader en die van de vereniging.

Taken

- Uitdragen van arbitragebeleid/visie;

- Informeren van arbitragekader;

- Begeleiden van arbitragekader;

- Stimuleren tot het volgen van (bij)scholingen.

Concreet betekent dit dat de scheidsrechterscoördinator:

- verenigingsscheidsrechters en Praktijkbegeleiders scheidsrechters informeert over hun taken

- arbitrage-activiteiten evalueert met betrokkenen (scheidsrechters, Praktijkbegeleiders en de verschillende commissies)

- vrijwillig kader (verenigingsscheidsrechters, Praktijkbegeleiders scheidsrechters etc.) stimuleert tot het volgen van (bij)scholingen

- (bij)scholingen organiseert voor vrijwillig kader (verenigingsscheidsrechters, scheidsrechters, etc.)

www.bvcb.nl - verenigingsscheidsrechters en praktijkbegeleiders scheidsrechters zoekt

- overlegt met de commissies en rapporteert aan het hoofdbestuur - de belangen van het arbitragekader in de vereniging behartigt - het arbitragebeleid uitdraagt

- de kwaliteit van de arbitrage bewaakt - contact onderhoudt met de KNVB - een voorbeeldfunctie vervult.

-

Met name personen met de volgende kenmerken komen in aanmerking voor de functie van scheidsrechterscoördinator:

- onderschrijft de doelstelling van de vereniging - heeft organisatorische kwaliteiten

- is bereid de verantwoordelijkheid te dragen voor de kwaliteit en de organisatie van de arbitrage van de vereniging

- kan goed omgaan met de doelgroepen

- beschikt over goede communicatieve vaardigheden - is bereid regelmatig overleg te plegen met betrokkenen.

-

Mensen die in aanmerking komen voor de functie van scheidsrechterscoördinator kunnen uit diverse geledingen van de vereniging komen. Voorbeelden daarvan zijn:

- (Oud-)KNVB- scheidsrechters - (Oud-)Verenigingsscheidsrechters - Ouders

- Leden zonder kaderfunctie - Leden met kaderfunctie.

-

Om te voorkomen dat mensen teveel taken op hun bordje krijgen, verdient het de voorkeur nieuwe mensen voor deze functie te interesseren.

www.bvcb.nl 2. Praktijkbegeleider scheidsrechters

Functieomschrijving:

De praktijkbegeleider begeleidt verenigingsscheidsrechters die niet zijn opgeleid,

scheidsrechters die in opleiding zijn en gekwalificeerde scheidsrechters. De begeleiding kan structureel plaatsvinden en op verzoek.

Ook kan een scheidsrechter worden begeleid als daar, om wat voor een reden dan ook, aanleiding voor is. De praktijkbegeleider kan voor de eigen vereniging en voor het district werken.

Rol en verantwoordelijkheden

De praktijkbegeleider is bevoegd tot het begeleiden van: de club assistent-scheidsrechter, pupillenscheidsrechter, juniorscheidsrechter en verenigingsscheidsrechters (BOS).

De begeleiding bestaat uit het voeren van begeleidingsgesprekken, waarin feedback

(terugkoppeling) een belangrijke rol speelt, en het geven van adviezen. De praktijkbegeleider vervult een voorbeeldfunctie.

De praktijkbegeleider staat voor de uitdaging scheidsrechters (in opleiding) te stimuleren, te motiveren en de feedback te geven die bijdraagt tot een (verdere) verbetering van het prestatieniveau.

Typerende houding

De praktijkbegeleider tracht door te luisteren, het stellen van (open) vragen en doorvragen de scheidsrechter terug te laten kijken op het eigen handelen.

Taken

- informeren, adviseren en ondersteunen van de scheidsrechter;

- observeren en analyseren van de scheidsrechter;

- coachen en begeleiden voor, tijdens en na de wedstrijd;

- communiceren op passende wijze;

- voeren van kennismakingsgesprek;

- voeren van begeleidingsgesprekken;

- vragen, ontvangen en geven van feedback;

- stimuleren van zelfstandigheid;

- opstellen van begeleidingsrapport.

Concreet betekent dit dat de praktijkbegeleider scheidsrechters:

- al dan niet opgeleide verenigingsscheidsrechters begeleidt.;

- kennismakingsgesprekken voert;

- begeleidingsgesprekken op basis van observaties voert;

- feedback vraagt, ontvangt en geeft;

www.bvcb.nl - scheidsrechters informeert, adviseert en ondersteunt;

- scheidsrechters van verschillende leeftijden begeleidt en coacht;

- open staat voor vragen;

- een voorbeeldfunctie vervult voor scheidsrechters en (andere) praktijkbegeleiders;

- een begeleidingsrapport opstelt;

- contact onderhoudt met de scheidsrechterscoördinator;

- terugkijkt op eigen handelen.

Vooral personen met de volgende kenmerken komen in aanmerking voor de functie van praktijkbegeleider:

- gekwalificeerd (BOS-, SO II- of verenigings)scheidsrechter is, en;

- minimaal 25 jaar bij aanvang van de opleiding is, en;

- goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid heeft, en;

- gemotiveerd en beschikbaar is, en;

- bereid is de cursus ‘Praktijkbegeleider scheidsrechters veldvoetbal’ te volgen.

Daarnaast kunnen ook de volgende punten worden meegenomen in de zoektocht naar praktijkbegeleiders:

- onderschrijft de doelstelling van de vereniging;

- heeft fair play hoog in het vaandel staan;

- kan goed omgaan met de doelgroepen;

- is bereid regelmatig overleg te plegen met de scheidsrechterscoördinator en, indien nodig, de scheidsrechterscoördinator te assisteren en/of te vervangen.

- Zoals uit de profielschets blijkt, verdient het de voorkeur kandidaat-praktijkbegeleiders scheidsrechters te werven onder de volgende groepen mensen:

- (Oud-)KNVB-scheidsrechters - (Oud-)Verenigingsscheidsrechters

- Mensen die vanuit een andere discipline hiervoor vaardigheden hebben.

www.bvcb.nl 3. Verenigingsscheidsrechter

Functieomschrijving

De verenigingsscheidsrechter treedt op als scheidsrechter bij de jeugd

(pupillenscheidsrechter,juniorscheidsrechter) en/of scheidsrechter bij de senioren.

Rol en verantwoordelijkheden

De verenigingsscheidsrechter is verantwoordelijk voor het handhaven van de regels.

De verenigingsscheidsrechter heeft een beslissende rol als het om uitleg gaat en werkt

De verenigingsscheidsrechter heeft een beslissende rol als het om uitleg gaat en werkt

GERELATEERDE DOCUMENTEN