• No results found

Arbeidsmatige dagbesteding

In document Platformfunctie van de MGR (pagina 30-42)

In de eerste drie kwartalen van 2016 kenden wij 96 nieuwe aanvragen voor arbeidsmatige

dagbesteding toe. Deze toename komt door een betere bekendheid bij de toeleiders over de inzet van arbeidsmatige dagbesteding. Wij zie ee ers hui i g a zorg aar erk : ij de ieu e instroom geven wij voor 2/3 van het totaal een indicatie af voor 1 jaar en bij de her-indicaties voor de helft. De verwachting dat de doorstroom naar regulier werk (met inzet van voorzieningen) op gang gaat komen, wordt dus bevestigd. Er is veel overlap in kenmerken tussen de kandidaten in de arbeidsmatige dagbesteding, een deel van de groep SW beschut en een deel van

bijstandsgerechtigden, vooral in het zittend bestand. Het gaat dan om de lage loonwaarde, de beperkte werkdruk die men aankan en de mate van begeleiding die men nodig heeft. In het kader van het bouwen van een ontwikkellijn in de keten zoeken we naar verbindingen tussen SW en arbeidsmatige dagbesteding om zo kandidaten maximale ontwikkelkansen te bieden.

We verwachten ook een toename van het aantal indicaties voor bijstandsgerechtigden, zeker ook met het oog op de instroom van kandidaten die voorheen de WSW of Wajong in zouden stromen. Voortgang plaatsingen indicatie Banenafspraak

In juli is de officiële één-meting van het ministerie van SZW verschenen. Hieruit blijkt dat in onze regio werkgevers, UWV en WerkBedrijf in 2015 gezamenlijk 7674 extra banen gecreëerd hebben voor arbeidsgehandicapten. Hiermee lopen we ruimschoots voor op de doelstelling van 305 extra banen eind 2016. 5 Dit sluit aan op het landelijke beeld. In twee jaar tijd zijn er landelijk meer dan 21.000 banen gerealiseerd. Dat is ruim boven de afgesproken norm van 9.000. Er is voor de staatssecretaris dan ook geen aanleiding om de quotumregeling te activeren.

In augustus is een Trendrapportage van UWV verschenen over het eerste kwartaal 2016. Dit is geen officiële meting, maar dient om een indicatie af te geven van de vorderingen met het realiseren van de extra banen. In onze regio wordt een belangrijk deel van de extra banen behaald via

detacheringen en uitzendcontracten. Verder blijkt uit de tussentijdse meting dat de overheidssector bij het realiseren van de banen achterblijft ten opzichte van de marktsector.

4.2.4 SW-medewerkers bemiddelen, leegloop en ziekteverzuim reduceren

In deze paragraaf gaan we in op de drie sturingselementen in de SW en de resultaten die we ten aanzien van deze elementen hebben geboekt:

- leegloop reduceren - ziekteverzuim reduceren - omzet verhogen

4

Staatssecretaris Klijnsma heeft in juni bepaald dat WSW-detacheringen meegeteld worden in de één-meting (Kamerbrief 24 juni 2016). Hiermee wordt de herbezettingsvoorwaarde losgelaten die regelde dat werknemers - die vanuit een sociale werkplaats bij bedrijven werden gedetacheerd - alleen meetelden voor de banenafspraak als een opengevallen werkplek werd opgevuld door een werknemer met de indicatie 'beschut werk'. De opschorting van deze bepaling leidt tot een hoger aantal gecreëerde extra banen in de één-meting, vergeleken met de tussentijdse metingen over 2015.

5

In het sociaal akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en sociale partners afgesproken dat ondernemers extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In totaal gaat

het landelijk om 125.000 extra banen die in 2026 gerealiseerd moeten zijn. Voor de arbeidsmarkt regio Rijk van Nijmegen is het doel 305 extra banen tot en met 2016. Het gaat hier om extra banen ten opzichte van de peildatum 1 januari 2013.

27

Derde Kwartaalrapportage 2016 MGR Rijk van Nijmegen

Logistiek Paspoort

In de logistieke sector liggen kansen. Daarom hebben we gedurende de zomermaanden kandidaten die affiniteit hebben met logistiek geselecteerd en gescreend. Zij kregen de kans om in twee weken tijd via het WerkBedrijf hun logistiek paspoort te behalen. Met een logistiek paspoort kan een kandidaat aantonen dat hij de kennis en vaardigheden heeft om in de logistieke branche te werken. Zo vergroot de kandidaat zijn kansen om in deze branche aan een baan te komen. De eerste groep van tien kandidaten startte op 16 augustus. Acht kandidaten hiervan begonnen in september bij Arvato. De tweede groep startte in de tweede week van september aan hun opleiding. In totaal starten er 48 kandidaten. Werkgevers en uitzendorganisaties stellen wij in de gelegenheid om op locatie gesprekken te voeren. De slagingskans op werk ligt op 80%.

De hele procedure die deze kandidaten volgen is erkend door

- het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, officieel erkend als EVC aanbieder - Lloyd's, ISO9001:2008 gecertificeerd

Werving logistieke medewerkers voor Arvato

Arvato Heijen werft momenteel 300 kandidaten voor assemblage en hef- en reachtruck. Kandidaten met een logistiek paspoort krijgen voorrang bij Arvato. Er werken nu acht kandidaten met het logistiek paspoort van het WerkBedrijf.

Functiecreatie timmert aan de weg

Voor CWZ, Waalboog en de Gemeente Nijmegen voerden we de scan functiecreatie uit. De

organisaties ontvingen het advies voor extra werkplekken. In het vierde kwartaal komt hierover een terugkoppeling.

Werving Plaza Foods

In samenwerking met UWV startten we de werving voor de nieuw te openen productielijn van Plaza Foods. De officiële opening is op 24 oktober door Lodewijk Asscher Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Naast vacatures voor technisch operator, werven we ook voor productie. In de toekomst zien we kansen voor de doelgroep met een indicatie. Vooralsnog start Plaza Foods de productie met uitzendkrachten van de vestiging in Wijchen. Als het goed is, komt hier verandering in. PlazaFoods heeft interesse voor het Industrie Paspoort (VAPRO). Met een paspoort kan de kandidaat aantonen dat hij de competenties heeft om in deze branche te werken en daarmee zijn kansen op werk vergroten.

Scholten Awater start landelijk project

Scholten Awater gaat in heel Nederland bij alle Rabobanken de computers verwisselen. Er komen hiervoor ploegen. Zij gaan met een bus naar alle Rabobanken, wisselen de oude computers om en sluiten de nieuwe aan. In eerste instantie willen we starten met zes tot zeven kandidaten. Zij krijgen een detacheringscontract van zes maanden.

Project Springplank

In juli startte het project Springplank. Het project heeft als doel om kandidaten met gedrags- en motivatieproblemen te plaatsen op betaald werk. Waar nodig worden uitkeringen beëindigd wanneer kandidaten weigeren mee te werken. Tot aan het einde van het jaar benaderen we minimaal 125 kandidaten. In het project maken we gebruik van de detacheringsfaciliteit.

DAR

Afgelopen periode heeft het team van Groen en Grijs de Dar werkgroep weer volledig bezet gekregen met 12 kandidaten die werkervaring opdoen in het Groen. Op deze wijze leren de

29

Derde Kwartaalrapportage 2016 MGR Rijk van Nijmegen

jonggehandicapten en bijvoorbeeld de doelgroep psychisch kwetsbare werkzoekenden werken we veel samen.

UWV heeft in het derde kwartaal van 2016 ook eigen activiteiten georganiseerd. Veelal samen met de partners van het Regionale Werkbedrijf Rijk van Nijmegen en andere regionale partijen. Drie activiteiten willen wij hieronder uitlichten.

Partnerschap in ondernemen

Drie keer per jaar ordt er ee et erk ijee ko st Part ers hap i o der e e georga iseerd voor werkgevers en ondernemers. Deze bijeenkomsten organiseren we in samenwerking met MKB Midden Nederland, WZW, VNO-NCW Regio Arnhem-Nijmegen en ROC Nijmegen. UWV/Werkbedrijf zorgt voor de locatie, inspirerende sprekers en een lunch.

Elke bijeenkomst staat in het teken van een actueel thema, zoals personeel in beweging, toekomstbestendig ondernemen of de Wet werk en zekerheid. De afgelopen edities zijn goed bezocht en krege ee goede aarderi g. Op ju i as het o der erp ge o i eerd

fi a iere . Deze lu h ijee ko st erd georga iseerd i de Droo in Beuningen. Er namen 50 ondernemers deel.

Inspiratiedag

Iedere eerste rijdag a de aa d orga isere ij ee I spiratiedag . Werkzoeke de ku e zi h aan de hand van een zogenaamd Inspiratie MeNu aanmelden voor diverse workshops of een

persoonlijk gesprek. Ook kun je je cv, sollicitatiebrief of sociaal media pagina laten checken door een medewerker van UWV. Uiteraard staan de medewerkers ook klaar om vragen te beantwoorden. Bij oor eeld o er de ogelijkheid o a uit ee uitkeri g als ))P er aa de slag te gaa .

De workshops en gesprekken vormen een aanvulling op onze reguliere dienstverlening. Gemiddeld ontvangen we 200 bezoekers.

Speeddate logistiek

Op 29 september organiseerden we een logistieke speeddate. Dertien uitzendbureaus - met concrete vacatures - gingen in gesprek met 55 vooraf geselecteerde kandidaten. Als kandidaten niet helemaal voldeden aan opleidingscriteria, is de inzet van het logistiek paspoort en/of

32

Derde Kwartaalrapportage 2016 MGR Rijk van Nijmegen

1) effect van de buitengemeentelijke realisatie. Wij realiseren meer SW-plaatsen, dan dat andere schappen voor onze inwoners realiseren. E tra i ko ste edrage € 0,15 miljoen. Hiertegenover staan wel hogere salariskosten (deze zijn terug te vinden onder de programmalasten).

2) effect van liquidatie stichting Support. Deze stichting is geliquideerd. Het bestuur van de MGR heeft op 7 november besloten een bedrag tot € 0,8 miljoen uit het batig saldo van stichting Support over te hevelen naar de module WerkBedrijf.

3) Verder zie e aa de ate ka t ee af a e a de etto o zet et € 0,2 in de

eindejaarsprognose ten opzichte van de raming. Deze tegenvaller is een combinatie van positieve en negatieve afwijkingen. De bijstelling komt met name doordat er minder mensen vanuit beschut kunnen doorstromen naar de groesdetacheringen.

Lasten

In de prognose van het 3e kwartaal ramen e € 1,5 miljoen meer aan programmalasten. Voor € 0,8 miljoen hangt deze stijging van de programmalasten direct samen met de beïnvloedbare

salariskosten voor onze SW-medewerkers:

 De eenmalige uitkering voor de SW-medewerkers.  De stijging van de werkgeverslasten.

 De stijging van de salariskosten van SW-medewerkers (als gevolg van de cao).  De stijging van salariskosten door de aanpassing van het wettelijk minimumloon. De overige stijging van de programmalasten hangt samen met:

 Er staan meer SW-medewerkers op de loonlijst doordat de werkvorm Begeleid Werken i der ordt i gezet da geraa d € 0,3 miljoen).

 Er staan meer SW-medewerkers, die niet in onze regio wonen op de loonlijst dan andere gemeenten onze SW- ede erkers erlo e € 0,2 miljoen). Hiervoor ontvangen we ook meer subsidie (zie baten, per slado ee egatief resultaat a ir a € 0,05 miljoen).

 Perso ele fri tiekoste door de o erga g a de WSW aar het WerkBedrijf € 0,2 miljoen)

4.3.4 Begrotingswijziging

Naar aanleiding van de financiële resultaten tot en met het derde kwartaal ontvangt u tegelijk met deze derde kwartaalrapportage een begrotingswijziging waarbij de begrote baten en lasten voor het WerkBedrijf worden gewijzigd.

Onderdeel niet-SW

De baten en lasten voor de wettelijke loonkostensubsidies en arbeidsmatige dagbesteding worden naar beneden bijgesteld. Het effect van de wijziging is dat de bijdragen van de deelnemende gemeenten wordt verlaagd dan wel wordt terugbetaald. In de tabel op de volgende pagina treft u aan wat het effect voor iedere deelnemende gemeente is.

34

Derde Kwartaalrapportage 2016 MGR Rijk van Nijmegen

Bijlage 1: SW en meer- en maatwerk per gemeente

Per gemeente is een bijlage opgenomen met twee onderdelen:

1. De procentuele verdeling van SW-medewerkers per werksoort

2. De inzet en resultaten van maatwerk en eventueel meerwerk

Gemeenten kunnen een deel van het ingebrachte participatiebudget inzetten voor maatwerk. Daarnaast kunnen gemeenten ervoor kiezen om extra budget in te zetten in vorm van meerwerk. Dit is bedoeld voor specifieke lokale accenten in het re-integratiebeleid. Het gaat onder meer om (tijdelijke) projecten en/of de extra inzet op doelgroepen. De meer- en maatwerkafspraken zijn vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst meer- en maatwerk. Voor uw gemeente geven we de resultaten weer over dit meer- en maatwerk.

Op het moment van schrijven van deze rapportage waren voor 2016

dienstverleningsovereenkomsten meer- en maatwerk DVO s afgeslote et de ge ee te Nijmegen, Wijchen en Mook en Middelaar. De DVO s et de o erige ge ee te ereide e oor zodat we ze zo snel mogelijk kunnen afsluiten. Met de gemeente Berg en Dal (destijds nog gemeente Groesbeek) is in 2015 een dienstverleningsovereenkomst Meer- en maatwerk afgesloten voor 2015 en 2016, met deze gemeente wordt voor 2016 geen nieuwe dienstverleningsovereenkomst Maat- en meerwerk afgesloten.

We rapporteren in deze kwartaalrapportage over de projecten en activiteiten die:

- gestart zijn in 2015 op basis van de dienstverleningsovereenkomst 2015 en nog doorlopen in 2016,

- gestart zijn in 2016 op basis van de reeds vastgestelde dienstverleningsovereenkomst 2016, - gestart zijn in 2016, maar nog bestuurlijke vastgesteld moeten worden. In die gevallen is het

project voortgezet om de continuïteit te borgen en is in overleg met de gemeente besloten dit project al wel in de rapportage op te nemen.

35

Derde Kwartaalrapportage 2016 MGR Rijk van Nijmegen

In document Platformfunctie van de MGR (pagina 30-42)