• No results found

Memos [Company_A] 19-02-2016 13:30:20

Afhankelijk van de ambities die de ondernemer heeft wordt het systeem ontwikkeld. De keuze voor het systeem in plaats van een extra werknemer is wellicht vanwege het feit dat Owner_B in het verleden werkzaam is geweest als CRM Developer. Hiernaast vanwege de ambitie om gestructureerde organisatie groei te realiseren. In principe gaat het systeem op de langere termijn kosten besparen, sinds er langer gedaan kan worden zonder extra medewerkers aan te nemen.

Rol van het systeem:

Korte termijn: Efficienter werken, overzicht, minder handelingen.

Langere termijn: Gestructureerde organisatie groei + Kosten drukkend + Minder uitleg bij nieuwe medewerker + controle of wat deze doen.

20-02-2016 16:44:16

The system sets the boundaries for further growth, it channels it, makes it more controllable. 09-03-2016 14:20:36

Beide eigenaren hebben samen gewerkt aan de bouw van het systeem, dus hebben daardoor de stappen geleerd  System mediates.

Memos [Company_B] 02-03-2016 20:47:41

A linking mechanism. Het houdt de gehele organisatie bijeen en voorziet deze van data. Bij [Company_B] was het motief voor een custom made systeem ook de beperking wat betreft de datapresentatie in het oude systeem.

02-03-2016 20:54:56

In alle gevallen was het systeem bedoeld om een overzicht te kunnen houden van dat wat er zich afspeeld in de organisatie. Dit zorgt er vervolgens voor de de organisatie gestructureerder kan groeien  Hogere efficiency.

Memos [Company_C] 24-02-2016 22:30:47

De eigenaren waren eerst gewend te werken met een minder regide systeem dat ze toe liet om bepaalde data binnen het systeem aan te passen. De wetgeving was destijds al van kracht, maar niet dusdanig in het systeem gefixeerd dat het niet aan te passen was. In het systeem wat gebruikt werd gedurende de start-up en de eerste 5 jaar van de organisatie was een

84 over zou gaan van Fase_A naar Fase_B, deze popups dienden eerst verwarkt te worden

voordat andere taken uitgevoerd konden worden. Binnen het huidige systeem is echter geen aanpassing meer te maken en zie je dat de ondernemers beperkt worden in hun "creativiteit". Hierdoor zorgt het systeem er neit alleen voor dat het werk gestructureerd wordt, maar ook dat, in tegenstelling tot het vorige systeem, de wet en regelgeving punctueel wordt nageleefd. Mogelijke rollen: Structureren, attenderen, corrigeren.

Mogelijke cause: Embedded organizational elements (Kennis van de routines binnen het uitzendwerk, wet en regelgeving, focus (Org. of Werknemer).

25-02-2016 22:32:18

A Purpose mechanism? Hoe mooi het systeem ook mag zijn, met al zijn toeters en bellen. Het gaat pas een rol spelen als het een bepaald doel gaat vervullen binnen de organisatie.

25-02-2016 22:43:27

The system as a recipe book. 26-02-2016 18:57:37

Kosten-Baten mechanisme: Pas als het moment daar is dat het systeem een betere manier van werken te bieden heeft dan de oude manier van werken wordt het gebruikt. Misschien

afhankelijk van referentie kader van de gebruiker. Memos [Company_D]

22-02-2016 17:46:03

Afhankelijk van het nut dat de ondernemer in het systeem ziet, ten opzichte van de huidige werkwijze, en de kennis van de mogelijkheden van het systeem wordt het systeem gebruikt. Zou het zo kunnen zijn dat als een ondernemer niet precies weet wat het systeem hem allemaal toe laat te doen, dat deze hierdoor minder van het systeem gebruik maakt? Het systeem bied de opties wel, maar klaarblijkelijk speelt er iets waardoor de ondernemer er voor kiest om toch niet van bepaalde functies gebruik te maken. E.g. het systeem bied een

gereedschapskist vol met gereetschap, alleen ziet de ondernemer de kans niet van hetgeen hij hiermee allemaal wel niet mee kan doen.

Misschien teveel kansen, waardoor de focus ligt op de kansen die extern liggen, en niet de kansen die intern liggen.

24-02-2016 13:28:47

Focus mechanisme, ligt de focus intern  Hoger gebruik. Ligt de focus exter  Minder gebruik.

85 De ondernemer weet wat mogelijk is met het systeem, alleen door de drukte komt hij er niet aan toe om de zaken te koppelen. Hij geeft aan te investeren in de groei van de organisatie, maar regeld veel zaken nu ad hoc. Korte termijn focus.

Ondernemer geeft aan dat drukte en laksheid de oorzaak zijn voor het niet optimaal gebruiken van het systeem. Designer van het systeem gaat uit van optimale gebruikssituatie, maar afhankelijk van de motivatie van de gebruiker wordt het systeem ingevuld. Met andere woorden, het systeem mag dan wel een bepaalde structuur bevatten, maar omdat de gebruiker niet alles moet gebruiken is er minder sprake van invloed van de structuur op de gebruiker. Intensiteit en punctualiteit is van invloed op hoe de routines binnen de organisatie worden beinvloed door het systeem. In dit geval misschien een mismatch tussen cultuur? Stipt versus slordig.

26-02-2016 21:18:48

Evenals bij de andere cases zorgt het systeem ervoor dat de organisatie kan groeien, zou het systeem er niet zijn dan zouden de degelijkse processen snel te complex worden.

26-02-2016 21:52:02

Het systeem rijkt een manier van werken aan, alleen is het aan de gebruiker de keuze om hier wel of niet mee in te stemmen.

26-02-2016 22:57:32

IT creert path dependency? Doordat je het in je referentiekader op neemt ga je na verloop van tijd de structuur vanuit het systeem (door de designer) zien als de routine zelf. Met andere woorden, het vormt de foundation voor je organisatie, en het zal ook bepalend kunnen zijn voor toekomstige zaken. Dependency mechanism?

Users needs.

ES als dynamisch element dat mee beweegt met de behoeftes van de organisatie op dat moment. Het bied een optie voor een bepaalde manier van werken. Waardoor > Embedded elements + Doel dat de ondernemer er mee wil bereiken. De IT schept creert een

referentiekader bij de gebruiker m.a.w. IT fueled het ostensive. Affordances

26-02-2016 23:29:22 IT as a guiding mechanism! 29-02-2016 07:31:02

IT as facilitating mechanism - It enables the entrepreneur(s) to achieve their goals despite their dynamic start-up phase.

86 Hoewel het systeem de basis geeft voor hoe taken uitgevoerd moeten worden is wel

consequente input nodig wil het systeem optimaal kunnen functioneren. Momenteel mist de discipline waardoor het systeem wel de mogelijkheden biedt, maar deze mogelijkheden worden niet benut.

01-03-2016 14:41:30

The system affords possibilities, thus enables the organization to achieve a wider range of goals as opposed to a situation in which there wouldn't be a system.

01-03-2016 15:00:18

87