• No results found

8.1 Quote overview

Table 17 Meaningful quote overview related to coercive pressures

PWN Technologies Hydrocare Knab Inadmin

Coercive pressures ‘Wij hadden er al eerder aan gedacht, echter de uitwerking daarvan was nog niet zo eenvoudig, mede omdat we een nutsbedrijf zijn en om als nutsbedrijf te ondernemen is nogal niet wat”

“De overheid bedacht zich later dat wanneer er zoveel regels zijn dat dit ook gecontroleerd moet worden, de

drinkwaterbedrijven hebben allen een eigen inspectietak en daarmee creëer je ook een conflict of interest want je kan als slager natuurlijk niet je eigen vlees keuren. Er werd dus gezegd dat je of moest stoppen met de adviestak, of dat het apart werd neergezet” “De governance is dus heel erg belangrijk”.

“Je ziet dat er tussendoor steeds meer regels komen over hoe je dit moet bedrijven”

“Dat is natuurlijk een lastige, als je in Nederland een nieuwe bank wil beginnen, dan is dat zo lastig door alle wet- en regelgeving, het kost heel veel tijd en geld om een

bankvergunning op te bouwen”

“Nu komt per 1-1-2016 bij wetgeving algemeen

pensioenfonds, daar investeren we ook voor”

“Daarnaast is de nieuwe wetgeving Algemeen pensioenfonds opkomend, daarin mogen wel

gegarandeerde pensioenen worden geadministreerd en dan kom je natuurlijk wel dicht bij elkaars vaarwater”

“Je kan veel last hebben van wetgeving”

(Source: Martien den Blanken, CEO PWN, Gilbert Galjaard, CTO PWN Technologies, Lars Kuipéri, CEO Hydrocare, Frits Drost, CCO Knab, Rob Scholte, Sr. innovation manager Aegon and Renée Bies, Associate director Inadmin)

Table 18 Meaningful quote overview related to mimetic pressures

PWN Technologies Hydrocare Knab Inadmin

Mimetic pressures “De technieken die wij ontwikkeld hebben als oplossing voor de problemen zijn natuurlijk een

mogelijkheid, maar er zijn ook concurrenten die andere oplossingen bedacht hebben welke ook gebruikt kunnen worden, deze zijn uiteraard wel minder goed”

“Natuurlijk speelt de synergie een rol. We hebben veel contact met de afdeling zakelijke markt van Brabant Water, zij hebben veel contact in de markt, maar doen ook veel productontwikkeling en als daar iets uitkomt waarvan Brabant Water denkt dat kunnen we mooi gebruiken dan gebeurd dat, komt er iets uit wat apart gezet moet worden dan roepen ze ons en doen wij het”

“Dit was ook een vrij

bijzondere vorm van innovatie die is toegepast, met name omdat daar de bouw, het opzetten van het bedrijf, heeft 1 tot 2 jaar geduurd”

“Marco Keim (CEO) is misschien wel als geen ander overtuigd dat je moet

innoveren in deze branche om te overleven, dat geld

natuurlijk voor heel veel branches, maar zeker voor onze branche”

“Ik ben niet zo heel erg bezig met concullega ‘s in de

competitie, ook niet zozeer van kijk ons en wij doen het beter. Dat is ook geen goed

uitgangspunt, pensioenen moet vertrouwen uitstralen, het moet degelijk zijn en solide, daar past een bepaalde

houding van terughoudendheid en nederig bij”

(Source: Martien den Blanken, CEO PWN, Gilbert Galjaard, CTO PWN Technologies, Lars Kuipéri, CEO Hydrocare, Frits Drost, CCO Knab, Rob Scholte, Sr. innovation manager Aegon and Renée Bies, Associate director Inadmin)

Table 19 Meaningful quote overview related to normative pressures

PWN Technologies Hydrocare Knab Inadmin

Normative pressures “Maar als je kijkt naar cultuur dan is het concern zeer hiërarchisch, dit moet ook binnen productiebedrijven. Je wordt afgerekend op de prijs van het water en de

storingsminuten, dus er zit een hele hiërarchie in die er nog steeds zit”

“Alleen al binnen de provincie heb je de West-Friezen die erg stug zijn en weinig zeggen, de Noord-Hollanders vanuit Alkmaar en Haarlem die een soort arrogantie over zich hebben en denken Algemeen Beschaafd Nederlands te spreken, er zitten enorme cultuurverschillen in alleen al zo een provincie en daarmee ook het bedrijf omdat we een provinciebedrijf zijn. Daar begint het eigenlijk al. PWN Technologies heeft ook heel

veel internationale invloeden

“Van begin af aan was duidelijk dat eenzelfde cultuur als Brabant Water niet zou werken en dit is nu ook steeds verder uit elkaar gegroeid. Hydroscope moet natuurlijk veel met adviseurs van Brabant Water samenwerken, zij controleren klanten waar wij advies geven. Er wordt nergens zo goed gelet op ons als in Brabant, dat is een soort prestige spel”

“Als we vacatures open hebben staan, dan zetten we deze uiteraard ook uit binnen Brabant Water, maar vaak heb je toch al snel door in zo een gesprek door dat het gewoon niet gaat worden”

“Als je iets totaal nieuws wil doen geloof ik dat het eerder succesvol wordt als het buiten het concern gezet wordt dan binnen de bestaande concern structuur. In een groot concern heb je altijd matrix

organisatiestructuren en dit heeft voor- en nadelen. Een concern is gericht op het beheersen van processen en risico’s, maar ondernemen is juist risico’s aangaan. Dat gaat dus makkelijker op enige afstand”

“Ik denk dat het grootst verschil tussen Aegon en Knab meer in kleine dingen zit: dat het vrijwel allemaal jonge mensen zijn, die geselecteerd worden op serviceverlening, mensen die het mooi vinden om tegen de gevestigde orde in te gaan, die het leuk vinden en geloven in het verhaal waar we voor staan”

“Het cultuurverschil is heel groot, dit komt vooral omdat APG een sociale club is” “De rapportages richting RvB moeten in een bepaald format wat gigantisch veel tijd kost en daarnaast krijg je een fixe doorbelasting om de oren wat de balans natuurlijk behoorlijk drukt”

(Source: Martien den Blanken, CEO PWN, Gilbert Galjaard, CTO PWN Technologies, Lars Kuipéri, CEO Hydrocare, Frits Drost, CCO Knab, Rob Scholte, Sr. innovation manager Aegon and Renée Bies, Associate director Inadmin)

Table 20 Meaningful quote overview related to political skills

PWN Technologies Hydrocare Knab Inadmin

Political skills “Hij was continu op zoek naar nieuwe bedrijfjes om op te richten om het risico maar af te dekken, het strookte dus totaal niet met de wensen van de aandeelhouders (provincie) en wat PWN Concern wilde maar heeft het toch voor elkaar gekregen”

“Later is dit allemaal nog doorgenomen omdat er vanuit de overheid toch allemaal vragen kwamen. De NMA kwam op een gegeven moment met vragen, niet met vragen over ons, maar met vragen over een collega bedrijf. Die vragen komen natuurlijk niet voor niets, iemand heeft het daar over gehad en wij zijn nog steeds benieuwd wie dat geweest zijn. We hebben toen ook gezegd om al onze eigen processen nogmaals onder de loep te nemen zodat de governance gewoon goed geregeld was”

“Frits en Rene Frijters (oprichter KNAB) hebben een behoorlijke autonomie om te doen wat ze moeten doen, maar ze vallen natuurlijk wel gewoon onder KNAB” “Compliance is veel meer het moeten voldoen aan alle wet- en regelgeving, bij AEGON hebben we daar natuurlijk specialisten voor, die moeten zij wel echt raadplegen en daar maken ze ook gebruik van. In hun geval zouden ze dat ook moeten willen omdat het toch een expertise is, als je dit van buiten moet halen zit daar toch een negatief kostenaspect aan. Echter ze kunnen natuurlijk zelf ook actief op zoek gaan naar de grenzen binnen compliance”

“Als je wet en regelgeving leest dan is het vrij gort droog, het voordeel is, ik ben een vrouw van de praktijk, en zij hebben daar minder feeling mee. Als je zelf het gesprek opzoekt, dingen uitlegt en met een bredere kijk naar de praktijk probeert te kijken dan blijkt er best veel mogelijk. Terwijl als je dit bij een jurist van APG had neergelegd dan had het antwoord gelijk nee geweest. Wetgeving biedt ook heel veel kansen, daar heb ik al wat voorbeelden van genoemd, daar moet je proactief mee omgaan. Bij iedere nieuwe wetgeving moet je kijken naar de kansen die jij daarin kunt creëren. Deels door wetgeving worden we geholpen”

“Je kan veel last hebben van wetgeving, dat hebben we regelmatig, maar wat we hier zoveel mogelijk proberen is redelijk scherp aan de wind te zijlen en in gesprek te gaan met de toezichthouder” (Source: Martien den Blanken, CEO PWN, Gilbert Galjaard, CTO PWN Technologies, Lars Kuipéri, CEO Hydrocare, Frits Drost, CCO Knab, Rob Scholte, Sr. innovation manager Aegon and Renée Bies, Associate director Inadmin)

Table 21 Meaningful quote overview related to persuasive skills

PWN Technologies Hydrocare Knab Inadmin

Persuasive skills “We hadden het geluk dat we een paar mensen hadden die daar het vermogen hadden om de wereld rond te kijken en te kijken naar de mogelijkheden en zelf innovatief waren en konden kijken hoe het in onze eigen situatie kon worden toegepast en daarbij de durf vanuit de directie om het aandurven van de eerste zijn met nieuwe technologie”

“De commissarissen staan natuurlijk ook behoorlijk in de spotlicht sinds een aantal jaar geleden dus commissarissen zijn zich daar meer van bewust, een soort spanningsveld, vanuit die optiek leek het iedereen een goed idee om daar over te praten”

“Wij leggen net zoals alle Nederlandse onderdelen van Aegon verantwoording af aan Directie Nederland van Aegon. Het verschil ten opzichte van een heleboel andere

onderdelen is dat Knab werkt op een afstand van het moederbedrijf. Dat geeft je bepaalde vrijheden maar niet alle. Dit maakt het

ondernemerschap een stuk makkelijker denk ik. Een groot concern, dit geeft vaak een voordeel, heeft vaak een bedrijfsmodel dat werkt. Naarmate je groter wordt ga je bewaken dat je behoudt wat je hebt”

“Maar bijvoorbeeld juristen kunnen van AEGON of ieder ander advocatenkantoor zijn. is. Ze hoeven bijvoorbeeld niet juristen in te huren, het pand huren ze zelf, dit kunnen ze ook zelf inrichten, partijen voor kantoorinrichting of schoonmakers, catering kunnen ze ook zelf doen”

“Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gedacht laat ik eens gek doen en toen heb ik voorgesteld aan APG om zelf een premie pensioen instelling op te richten”

“Dit heeft me 2 jaar gekost, misschien wel 3 jaar omdat het hele heftige discussies werden”

(Source: Martien den Blanken, CEO PWN, Gilbert Galjaard, CTO PWN Technologies, Lars Kuipéri, CEO Hydrocare, Frits Drost, CCO Knab, Rob Scholte, Sr. innovation manager Aegon and Renée Bies, Associate director Inadmin)

8.2 Patterns found during cross case analysis

Table 22 Pattern overview

Pattern PWN Technologies Hydrocare Knab Inadmin

Resource velocity Low Medium Medium High

Hierarchy within NBM Medium Medium Medium Low

Hierarchy within parent

company High High High High

Degree of responsibility High Medium High Medium

Continuation certainty

within current form High Medium High Low

Adjustment of business

model High Medium High Low

Involvement of

shareholders Medium Medium Medium Low

Involvement of

shareholders from parent company

High Low Low Low

Level of innovation NBM High Medium High High

Level of innovation

parent company Medium Medium High Low

(Source: Martien den Blanken, CEO PWN, Gilbert Galjaard, CTO PWN Technologies, Lars Kuipéri, CEO Hydrocare, Frits Drost, CCO Knab, Rob Scholte, Sr. innovation

GERELATEERDE DOCUMENTEN