• No results found

Amsterdam, mei 2014 Geachte heer, mevrouw,

U bent uitgenodigd deel te nemen aan een onderzoek dat wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van onderzoeksinstituut ASCoR, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. ASCoR doet wetenschappelijk onderzoek naar media en communicatie in de samenleving. Het onderzoek waarvoor wij uw medewerking hebben gevraagd, is getiteld “Fruit eten in Nederland”. In dit onderzoek zullen we u een aantal korte vragen voorleggen omtrent (uw mening over) uw fruitconsumptie en u een korte tekst laten lezen. Ook als u geen of onregelmatig fruit eet, kunt u deelnemen aan dit onderzoek. Dit onderzoek is opgedeeld in twee gerelateerde onderdelen. In het eerste onderdeel vult u online een korte vragenlijst in – in dit onderdeel wordt u onder andere gevraagd aan te geven in hoeverre u het eens bent met een aantal stellingen. In dit onderdeel krijgt u ook een korte tekst (minder dan 200 woorden) te lezen. Na het lezen van de tekst willen wij graag uw mening weten over de inhoud van deze tekst. Het tweede onderdeel vindt ongeveer een week later plaats – u krijgt via email een korte vragenlijst toegestuurd met wederom een aantal stellingen. Het eerste deel zal ongeveer zo’n 7-10 minuten van uw tijd in beslag nemen, het tweede deel ongeveer 3-5 minuten. Als u aan beide onderdelen heeft deelgenomen, wordt u opgenomen in een loting: in deze loting worden tien cadeaubonnen van 10 euro verloot. De winnaars kunnen zelf aangeven welke cadeaubon zij willen ontvangen (bijv. een boekenbon, een VVV- bon, of een iTunes Gift Card). Het onderzoek is enkel toegankelijk als u 18 jaar of ouder bent; en/of geen medische klachten ervaart waardoor u geen fruit kunt en/of mag eten. Omdat dit onderzoek wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van ASCoR,

Universiteit van Amsterdam, heeft u de garantie dat:

- Uw anonimiteit is gewaarborgd en dat uw antwoorden of gegevens onder geen enkele voorwaarde aan derden zullen worden verstrekt, tenzij u hiervoor van tevoren uitdrukkelijke toestemming hebt verleend.

- U zonder opgaaf van redenen kunt weigeren mee te doen aan het onderzoek of uw deelname voortijdig kunt afbreken. Ook kunt u achteraf (binnen 24 uur na deelname) uw toestemming intrekken voor het gebruik van uw antwoorden of gegevens voor het onderzoek.

- Deelname aan het onderzoek geen noemenswaardige risico’s of ongemakken voor u met zich meebrengt, geen moedwillige misleiding plaatsvindt, en u niet met expliciet

aanstootgevend materiaal zult worden geconfronteerd.

- U uiterlijk 5 maanden na afloop van het onderzoek de beschikking over een

onderzoeksrapportage kunt krijgen waarin de algemene resultaten van het onderzoek worden toegelicht.

Voor meer informatie over dit onderzoek en de uitnodiging tot deelname kunt u te allen tijde contact opnemen met de uitvoerende onderzoeker Britt van

Dijk (fruitonderzoekuva@gmail.com) of met de verantwoordelijk onderzoek Dr. G.J. de Bruijn (g.j.debruijn@uva.nl), eventueel ook via ASCoR, Universiteit van Amsterdam,

Kloveniersburgwal 48, 1012 CX te Amsterdam). Mochten er naar aanleiding van uw

deelname aan dit onderzoek bij u toch klachten of opmerkingen zijn over het verloop van het onderzoek en de daarbij gevolgde procedure, dan kunt u contact opnemen met het lid van de

36

Commissie Ethiek namens ASCoR, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Kloveniersburgwal 48, 1012 CX Amsterdam; 020- 525 3680; ascor-secr-fmg@uva.nl. Een vertrouwelijke behandeling van uw klacht of opmerking is daarbij gewaarborgd. Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en danken u bij voorbaat hartelijk voor uw deelname aan dit onderzoek dat voor ons van grote waarde is. Met vriendelijke groet, Britt van Dijk (uitvoerend onderzoeker) Dr. Gert-Jan de Bruijn (Universiteit van Amsterdam) Dr. Saar Mollen (Universiteit van Amsterdam)

Ik heb het bovenstaande gelezen en ik ga akkoord met deelname aan dit onderzoek  Ja, ik ga akkoord (1)

 Nee, ik ga niet akkoord (2)

Bent u man of vrouw?  Man (1)

 Vrouw (2)

Wat is uw leeftijd?

Wat is uw hoogste afgeronde opleiding?  Universitaire opleiding (1)  Hogere beroepsopleiding (2)  Middelbare beroepsopleiding (3)  HAVO / VWO (4)  MAVO (5)  Basisonderwijs (6)

Wat is uw lengte (in centimeters)?

……

Wat is uw gewicht (in kilogram)?

37

Als u terugkijkt op de afgelopen twee weken, hoe vaak at u dan de volgende stuks fruit?

Als u dan zulk fruit at in de afgelopen twee weken, hoeveel stuks van het onderstaande fruit at u dan normaliter per dag?

Let svp op: als u ander fruit, zoals druiven of kersen heeft gegeten, kunt u ongeveer een handje druiven of kersen gelijk stellen aan een stuk fruit.

Heeft u in deze afgelopen twee weken meer, evenveel of minder fruit gegeten dan u in het algemeen eet?

Op de volgende pagina's krijgt u van ons een aantal vragen en stellingen voorgelegd. Deze stellingen gaan voornamelijk over (uw mening over) het ' eten van minimaal twee stuks fruit

38 per dag'.

De vragen en stellingen die wij u voorleggen, hebben geen goede of foute antwoorden - het gaat ons louter om uw eigen mening. Vul de antwoorden dan ook zo eerlijk mogelijk in. Geef aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen.

Als ik denk aan de komende week, dan...

De komende week minimaal twee stuks fruit per dag eten, vind ik...

Geef aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen.

39

De mensen die voor mij belangrijk zijn, vinden dat ik minimaal twee stuks fruit per dag moet eten.

De mensen die voor mij belangrijk zijn, eten zelf minimaal twee stuks fruit per dag.

Geef aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen.

Als ik niet minimaal twee stuks fruit per dag eet, dan zijn de nadelige gevolgen voor mijn gezondheid...

40

Geef aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen. Als ik niet minimaal twee stuks fruit per dag eet, dan krijg ik last van...

Bedankt voor het invullen van de voorgaande vragen. Op de volgende pagina krijgt u van ons een willekeurige tekst te lezen over fruit eten in Nederland. Het kan een paar seconden duren voordat deze op uw scherm verschijnt. Wilt u deze tekst svp nauwkeurig doornemen? U krijgt namelijk na het lezen van deze tekst een aantal vragen over deze tekst.

- BOODSCHAP-

Vond u dat de zojuist gepresenteerde tekst positieve of negatieve gevolgen van het eten van minimaal twee stuks fruit per dag benadrukte?

Hoe groot is het percentage mensen in de leeftijd van 18 t/m 65 jaar dat het belangrijk vindt om minimaal twee stuks fruit per dag te eten? U kunt met de balk tussen 0 en 100 aangeven.

41 Ik vond de zojuist gepresenteerde tekst...

U bent bijna klaar met ons onderzoek! Nu u klaar bent met het lezen van deze tekst, willen wij u nogmaals een aantal stellingen voorleggen die gaan over minimaal twee stuks fruit per dag eten. Het beantwoorden van deze stellingen neemt ongeveer 2 minuten van uw tijd in beslag.

Geef aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen. Als ik niet minimaal twee stuks fruit per dag eet, dan krijg ik last van...

Geef aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen.

Als ik niet minimaal twee stuks fruit per dag eet, dan zijn de nadelige gevolgen voor mijn

42

Geef aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen. Als ik denk aan de komende week, dan...

De komende week minimaal twee stuks fruit per dag eten, vind ik...

Erg bedankt dat u deelnam aan dit eerste onderdeel van ons onderzoek! Wij willen u graag over een week nog een korte vragenlijst sturen - deze vragenlijst zal hooguit vijf minuten van uw tijd in beslag nemen. Als u hieronder uw emailadres achterlaat, krijgt u over een week een uitnodiging om deel te nemen aan dit tweede onderdeel.

Mijn emailadres is …..

Wij wijzen u er graag op dat wij in verband met Wet Bescherming Persoonsgegevens (http://wetten.overheid.nl/BWBR0011468/geldigheidsdatum_21-11-2013) deze informatie nimmer mogen en nimmer zullen gebruiken voor andere doeleinden dan u uit te nodigen voor het tweede onderdeel van ons onderzoek en u te informeren of u tot de winnaars van een van de cadeaubonnen behoort. Uw contactgegevens zijn nimmer toegankelijk voor derden en zullen na beëindiging van dit onderzoek verwijderd worden.

Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen en/of opmerkingen hebben, neemt u dan svp contact op met de uitvoerende onderzoeker Britt van Dijk (fruitonderzoekuva@gmail.com) of de verantwoordelijke onderzoeker Dr. Gert-Jan de Bruijn (g.j.debruijn@uva.nl)

43 Met vriendelijke groet,

Dr. Gert-Jan de Bruijn Dr. Saar Mollen

44

8. APPENDIX 2: BOODSCHAPPEN

45 Gain-frame met een positieve descriptieve norm

46 Gain frame met een negatieve injunctieve norm

47 Gain-frame met een positieve injunctieve norm

48 Loss-frame met een negatieve descriptieve norm

49 Loss-frame met een positieve descriptieve norm

50 Loss-frame met een negatieve injunctieve norm

51 Loss-frame met een positieve injunctieve norm

GERELATEERDE DOCUMENTEN