• No results found

Antwoorden op de open vragen (OT)

In document Procesevaluatie Curriculum.nu (pagina 37-42)

Antwoorden op de open vragen (ontwikkelteams)

Bijlage 2 Antwoorden op de open vragen (OT)

34 Toelichting over de voorzieningen tijdens deze sessie

Burgerschap

Er was voor diegenen die vegetarisch wilden eten (waaronder ikzelf) niet voldoende keuze/variatie/aanbod. Zeker niet tijdens de lunch. Tweede dag avondeten was goed te doen qua vegetarisch eten! Kamer prettig, ruimte oké.

Digitale geletterdheid

Vegetarisch matig.

Engels & Moderne vreemde talen

Super locatie! Uitstekend!

Kunst & Cultuur

Het zou nog fijner zijn te kunnen slapen op de locatie waar gewerkt wordt.

Het is echt veel handiger om te overnachten in het gebouw waar de sessie overdag plaatsvindt. Het hotel was iet-wat gedateerd, waardoor er daar in het hotel weinig stopcontacten waren. Dat was onhandig.

Het is wel minder fijn dat we moesten reizen tussen de werklocatie en het hotel waar we sliepen.

Erg fijn om in een hotel te kunnen zitten, de werktijd echt te kunnen benutten en uitgerust verder kunnen gaan. We zaten op een andere locatie/in ander hotel. Soms kan dat niet anders. Op de locatie zelf zijn, is soms nog prettiger in de avond bijv. met de pubquiz ;-)

Mens & Natuur

Het enige wat onhandiger was is dat we in een ander hotel zaten dan dat we moesten werken… Weinig vegetarisch eten, maar dat wat er was, was goed.

Ik vond het onhandig om in een ander hotel te slapen dan waar we werkten. Een aanmerking: weinig vegetarische keuzemogelijkheden.

Jammer dat we als ontwikkelteams niet bij elkaar in dezelfde locatie zaten. Wat dat betreft vond ik Egmond aan Zee een toplocatie!

Nederlands

Fijn dat we ook sliepen op de locatie, slapen in een ander hotel dan waar je overdag bent is vervelend. Vrijdagoch-tend om half 6 wakker van veel herrie, net als meerdere andere OT-leden, erg vervelend. Herrie bleef aanhouden. Dit komt het werkproces niet ten goede. Het vegetarische aanbod bij de lunch en het avondeten was zwaar matig. Vaak maar 1 soort broodje en een salade of 1 warm ding (bloemkool). Niet oké. Ook werd het eten te langzaam aangevuld.

Uitstekende verzorging!

Rekenen & Wiskunde

Jammer dat we moesten heen en weer rijden naar ons slaaphotel. De pubquiz heb ik daarom geskipt. Beschikbare tijd blijft een ding. De tijd die we hadden hebben we over het algemeen goed benut.

Jammer dat we moesten verkassen naar een ander hotel. Niet voor de accommodatie, die was super, maar wel voor de rust. Anders had ik ook meegedaan met de activiteit, maar nu was dat lastig. Er was geen ruimte om heel even je terug te trekken.

35 Toelichting over het bereiken van de doelstellingen tijdens de ontwikkelsessie

Bewegen & Sport

Ik vond dat er weinig wisselwerking was tussen de teams (ook vanuit mijn eigen team gezien). Iedereen blijft toch, voor mijn gevoel, op zijn eigen eilandje.

Burgerschap

Wisselwerking met andere teams was niet goed gecoördineerd. Zou prettiger zijn als dat daadwerkelijk via diegenen die aan de samenhang werken zou lopen.

Op dinsdag voelde het allemaal wat gehaast, alsof het een soort wedstrijd was. Dit hebben we aangegeven, waar-door de laatste 2 dagen wat natuurlijker verliepen.

Digitale geletterdheid

Twee elementen:

1. Ik weet niet of wij tot de kern van het curriculum gekomen zijn. Ik denk dat we te veel willen en dat we meer dan de kern beschrijven.

2. De samenwerking met andere teams waardoor er samenhang gevonden wordt zodat overladenheid tegen wordt gegaan is nog onvoldoende aanwezig.

Engels & Moderne vreemde talen

Weinig contact gehad met andere teams (ook zelf niet opgezocht).

Binnen wat er mogelijk was, is er veel bereikt. De doelstellingen zijn echter niet geheel behaald. We zijn veel opgeschoten, maar nog niet zover als we hadden gehoopt.

Kunst & Cultuur

Ik kan hier geen antwoord op geven omdat ik dag 3 niet aanwezig was.

Raamwerk zijn we niet echt aan toe gekomen. Met de bouwstenen zijn we nog aan het werk. Samenhang heb ik niet of nauwelijks concrete vooruitgang in ervaren.

Ik ben er tevreden over, in relatie tot wat we hebben gepresteerd in de beschikbare tijd...

Ons ontwikkelteam heeft veel ideeën en voorstellen om met andere ontwikkelteams samen te werken en samen-hang te genereren. Helaas lukt dit nog niet zoals wij dat voor ogen hebben. Dit heeft deels te maken met de fase waarin de verschillende teams zich bevinden van het ontwikkelproces. Maar ook de hoge werkdruk om zaken goed af te krijgen, waardoor het overzicht en focus om samenhang te genereren best ingewikkeld blijken te zijn.

 Resultaat bouwstenen: ver gekomen, verfijning en kijk SLO/editteam nog nodig.

 Begrip leerkrachten in het veld: hebben opbouw en kennis van Visie en Grote opdrachten nodig om bouwste-nen te begrijpen.

 Resultaat is toekomstgericht. Curriculum.nu gaat over het WAT. Het HOE is daarbij ook van groot belang. Daar gaan we niet over, maar is net zo belangrijk om het te laten slagen.

 Het raamwerk: nauwelijks tot niet aan gewerkt. Gepland voor de komende periode. Bewust gekozen voor een focus deze ontwikkelsessie.

 Wisselwerking andere teams: liep niet in elke situatie prettig. Heb begrepen dat ontwikkelteams onderling overleg hebben waardoor het lastig was voor ons om aan te haken. Verrassend ook dat in de wandelgangen er weinig gegroet wordt naar elkaar. De pubquiz zorgt wel voor wisselwerking... Op een andere manier.

Veel te weinig tijd en/of aandacht in deze sessie. Vanuit de teams zelf komt ook weinig initiatief. Er is weinig contact geweest met de andere teams.

Mens & Maatschappij

Ik vind dat veel teams erg met hun eigen producten bezig zijn en weinig openheid geven om in dit stadium te zoe-ken naar samenwerking voor samenhang.

De sessies met andere leergebieden met betrekking tot samenhang, in mijn geval burgerschap, hadden beter moe-ten worden voorbereid.

Mens & Natuur

Er wordt steeds meer structuur zichtbaar. De samenhanggroep mag wel beter gestuurd en begeleid worden. De bouwstenen en pijlers moeten zorgvuldig/nauwkeurig beschreven worden. Dit vraagt tijd.

Samenhang komt niet goed van de grond, nog veel verschillende percepties van wat de samenhang zou moeten zijn, ook doordat een samengesteld leergebied op ander abstractieniveau bouwstenen uitwerkt.

Nederlands

Wisselwerking met andere teams nog lastig omdat niet elk team even ver is.

Er moeten voor echte samenhang tussen de leergebieden echt knopen doorgehakt worden. Men vestigt de hoop op de werkgroep samenhang, maar hier worden op dit moment nog geen knopen doorgehakt of afspraken gemaakt.

36 Hopelijk komende driedaagse wel.

Rekenen & Wiskunde

De bouwstenen zijn nog lang niet af, maar de doelstelling is wat mij betreft ook al snel veranderd in "Zorgen dat we voldoende beslissingen hebben genomen, om de bouwstenen af te kunnen maken voor de volgende sessie". Dat is erg goed gelukt.

Deze sessie heb ik weinig wisselwerking ervaren. De behoefte lag daar dit keer ook minder.

De kwestie of differentiatie nodig is bij het vormen van de bouwstenen is nog niet uitgesproken en blijft een be-spreek-/besluititem.

Opmerkingen en suggesties

Bewegen & Sport

Bedankt weer voor de goede organisatie, dat is toch een hele klus. Leuk ook om samen de pubquiz te doen! Locatie was qua ligging (reisafstand) echt perfect. Dik tevreden over de randvoorwaarden en begeleiding. Worstel nog wel een beetje met mijn school over de vrije dagen.

Burgerschap

De bijdrage van de procesbegeleider was niet altijd even praktisch/functioneel.

Fijn om 3 dagen lang vooral met bouwstenen bezig te kunnen zijn en aan te kunnen scherpen daar waar nodig. Het is ook een gerust gevoel dat dit nog ruwe versies mogen zijn, omdat er nu geen consultatieronde volgt.

Digitale geletterdheid

Ik heb moeite met de hoeveelheid bouwstenen en inhoud die het leergebied Digitale geletterdheid oplevert. Ik denk dat we te veel willen en dat we te veel inhoud opleveren.

Engels & Moderne vreemde talen

De locatie is super, maar de ligging is absoluut niet handig. Veel mensen hebben met name op de terugweg in de file moeten staan. Een meer centrale ligging in Nederland zou de voorkeur hebben. Of een eindtijd waarbij we de files voor kunnen zijn. De dagen van 9-19 zijn overigens erg lang. Wellicht dat het mogelijk is om het te spreiden over 4 dagen of halverwege de dag een pauze van 2 uur i.p.v. 1 uur.

De beste tot nu toe, met meer rust.

Kunst & Cultuur

Ik denk dat de stap naar ‘hoe creëren we meer draagvlak en hoe kunnen we bruggen bouwen en communiceren’ vanaf nu gezamenlijk moeten maken. Wij zijn nu met de inhoud bezig, en een andere groep met strategie, of met communicatie. Als je bruggen wil bouwen is het noodzakelijk om dat ook in je eigen ‘systeem’ te doen en volgens mij komt dat punt nu dichtbij. Het gezamenlijk ontwikkelen van hoe dit moet gebeuren lijkt essentieel zodat we eenzelfde taal praten.

Doordat er aan het begin geen duidelijke deadline was voor het opleveren van de bouwstenen, had ik het gevoel dat er meer tijd was. Toch was er gelijk weer tijdsdruk, op de vrijdag bleek ook de deadline al op 1 maart te liggen. Transparantie hierover zou helpen.

Het entertainment donderdag was heel leuk, maar voor een volgende keer zou ik de tip willen geven dit vroeger plaats te laten vinden. De ontwikkelsessies zijn te zwaar om pas om 23:00 richting je hotel te moeten gaan en dan de volgende dag weer optimaal te presteren. Maar het moment van socialiseren in de avond is wél heel waardevol, zeker voor de samenhang met andere teams.

Het ontwikkelteam Kunst & Cultuur is meerdere malen (tijdens driedaagse ontwikkelsessies) wat afgezonderd inge-deeld van de hoofdlocatie. Het zou fijn zijn als daar rekening mee wordt gehouden.

Gesprek met Suzan Lutke heb ik als zeer waardevol ervaren. Het delen van ervaringen ten aanzien van het schrijven van teksten op dit niveau en de waardering die we krijgen als ontwikkelteam(s), heeft me nieuwe energie gegeven ten aanzien van het ontwikkelproces.

Omdat ik zelf niet tevreden was over de werkvormen (veel te veel verschillende momenten) en mijn functioneren geef ik een 6 maar als ik straks meelees met de opbrengsten kan er een ander cijfer uitkomen.

Mens & Maatschappij

37

Mens & Natuur

De opzet van het teamwerk is soms niet zo handig. Er is geen eenduidige leiding die verantwoordelijk en beslis-singsbevoegd is over de aanpak. Zowel de procesbegeleider als de experts van SLO doen hun rol heel goed, maar doordat de aanpak wordt overgelaten aan het groepsproces krijg je ook groepseffecten. Daarmee wordt veel over-gelaten aan de relaties tussen de persoonlijkheden in de groep. Er is niemand met wie je kunt overleggen over onderlinge wrijving, ideeën of hoe je zelf iets kunt aanpakken en die dan ook autoriteit heeft om daar wat mee te doen. De procesbegeleider heeft wel goed gefaciliteerd, maar met meer sturing kunnen ook minder sterke persoon-lijkheden beter uit de verf komen. Een formelere leiding in een team kan zorgen voor een beter proces van besluit-vorming, waarbij nog steeds de teamleden gezamenlijk de besluiten nemen.

Ik heb er veel vertrouwen in dat we het gaan halen!

Nederlands

De locatie was heel erg fijn! Heerlijk om even te kunnen lopen in het bos, dat ontspant echt!

Rekenen & Wiskunde

Jammer dat we binnen de kaders moeten blijven die ons opgelegd zijn, terwijl de politiek die kaders juist nu veran-dert. Denk aan rekentoets, en twee stromen wiskunde op het vmbo.

Locatie was top. Projectbegeleiders staat open voor input vanuit het team voor werkvormen. Fijn dat er extra on-dersteuning was vanuit het SLO.

Regioplan

In document Procesevaluatie Curriculum.nu (pagina 37-42)