• No results found

Analyse vertraging Plesmanlaan - Busstation

In document Busstation Leiden Centraal (pagina 28-31)

In de simulatie van de verkeersafwikkeling in de omgeving is zichtbaar dat de afwikkeling van bussen vanuit Katwijk relatief onbetrouwbaar is in vergelijking tot de overige busroutes. Deze vertraging wordt veroorzaakt door het kruispunt Plesmanlaan – Schipholweg en door het wegvak tussen dit kruispunt en het busstation. In onderstaande tabel staat de totale gemiddelde vertraging ten opzichte van een ongehinderde doorgang uitgesplitst per trajectdeel. Deze waarde is de gemiddelde vertraging van alle bussen. Daarmee is dit een ander waarde dan benoemd op de voorgaande pagina.

Kruispunt Plesmanlaan – Schipholweg

Voor het kruispunt Plesmanlaan – Schipholweg is een nieuw ontwerp als uitgangspunt gehanteerd (zie nevenstaande afbeelding). Dit ontwerp wordt in het kader van de ontwikkeling van de Leidse Ring Noord

ontworpen en wordt binnen dat project nader geoptimaliseerd.

Vertraging voor de bussen ontstaat door de wachtrijen en door de

koppeling van twee kruispunten in één regeling. Analyse van de kwaliteit van de totale regeling is niet in deze rapportage opgenomen en dient geoptimaliseerd te worden binnen het project Leidse Ring Noord.

Wegvak tussen Schipholweg en busstation

Vanaf de Schipholweg delen de bussen de rijbaan met auto’s naar het nieuwe gebouw op de T1-kavel. Verkeer naar deze kavel moet voorrang verlenen aan kruisende fietsers, voetgangers en bussen vanaf het

busstation naar de Plesmanlaan. Hierdoor kan een wachtrij ontstaan waarin ook de bussen naar het busstation moeten wachten.

De grootste vertraging voor de bussen ontstaat bij het oprijden van het busstation. De bussen naar het busstation moeten voorrang verlenen aan fietsers, voetgangers en bussen op het busstation. Deze combinatie zorgt voor lange wachttijden voor de bussen. In een nadere uitwerking moet dit ontwerp nog nader worden geoptimaliseerd.

Vertragingen busroute Katwijk – Leiden Naar station

Gemiddelde vertraging t.o.v. free flow binnen simulatie 70 sec Deel op kruispunt Plesmanlaan – Schipholweg 24 sec Deel op wegvak tussen Schipholweg en busstation 46 sec

28

5. Oegstgeest – Leiden

Aantal bussen op deze route in ochtendspits:

• 28 / 28 (naar / vanaf station) Analyse

De reistijden in simulatie voor 2030 liggen een stuk lager dan huidige reistijden. Dit komt door verbetering afwikkeling voor bussen op de Bargelaan en omdat als uitgangspunt voor de simulatie is gehanteerd dat de Posthofrotonde goed functioneert.

In de simulatie hebben de bussen alleen een fluctuatie in de reistijd bij het kruispunt Bargelaan – Rijnsburgerweg. De

mogelijke vertraging ontstaat op dit kruispunt wanneer bussen op een ongunstig moment in de cyclus arriveren.

Op de Bargelaan is de vertraging voor de bussen zeer beperkt.

Doordat het ontwerp uit gaat van voorrang voor de bussen t.o.v.

het langzaam verkeer vervalt de vertraging voor de bussen. In die situatie is ook de verliestijd voor voetgangers en fietsers zeer laag. Op pagina 31 is dit nog nader uitgewerkt.

Rijnsburgerweg – station Naar

station Vanaf station

Gem. Reistijd huidig o.b.v. NDOV 149 sec 159 sec Gem. Reistijd toekomst o.b.v simulatie 124 sec 107 sec Verliestijd 85% bussen o.b.v. simulatie 18 sec 22 sec

6. Buffertijd

30 Aantal bussen op deze route in ochtendspits:

• 18 / 9 (naar / vanaf station) Analyse

Uitgangspunt in deze analyse is dat de Connexxion locatie als buffer wordt gebruikt door bussen die langer dan 8 minuten op het busstation moeten bufferen. Om te toetsen of het haalbaar is om bussen binnen 8 minuten heen en weer te laten rijden, is de reistijd op dit traject getoetst. Van de 8 minuten zijn de bussen maximaal 4 minuten reistijd kwijt.

De grootste verliestijd lopen de bussen op bij het verlaten van de Connexxion locatie voor het kruispunt met de Rijnsburgerweg.

De wachttijd voor bussen in deze richting is langer dan in tegengestelde richting bij aankomst bij de Connexxion locatie.

Tegenover het verschil in reistijd staat voor beide richtingen wel een hoge betrouwbaarheid. De verliestijd waarbinnen een 85%

van de bussen dit traject kan afleggen is beperkt.

Connexxion locatie – station Naar

station Vanaf station

Gem. Reistijd toekomst o.b.v simulatie 118 sec 91 sec Verliestijd 85% bussen o.b.v. simulatie 17 sec 21 sec

Screenshot simulatie:

Vertrekkende bus vanaf Connexxion locatie

Nabij de uitgang van het treinstation aan de zijde van het LUMC/BSP moeten voetgangers en fietsers de Bargelaan oversteken om op de ontsluitende fietspaden en looproutes te komen. In de ochtend- en

avondspits steken hier binnen twee uur circa 3.500 voetgangers en 2.600 fietsers over op twee oversteken in twee richtingen. Voor de toekomst is het de verwachting dat dit aantal nog gaat stijgen met +/- 40%.

Als uitgangspunt voor deze haalbaarheidsstudie is opgenomen dat

bussen richting Rijnsburgerweg, Schipholweg, binnenstad en Hooigracht-Langegracht via de Bargelaan rijden. Daarnaast gaan ook bussen naar de remise op de Connexxion-locatie van deze route gebruik maken.

Middels de simulatie in VISSIM is de vormgeving van de kruising van bussen en langzaam verkeer op dit punt onderzocht.

In de huidige situatie hebben voetgangers en fietsers voorrang op de kruisende bussen. Vanwege de omvang van de stroom voetgangers en fietsers komen de bussen nauwelijks tussen de fietsers en voetgangers door. Daardoor gaan ze meer risico nemen, wat voor meer onveilige situaties zorgt. In de simulatie wordt de wachttijd voor de bussen dermate hoog dat er geen meting van de verliestijd kan worden uitgevoerd. De wachtrijen lopen op tot over het kruispunt Dellaertweg – Schuttersveld, waardoor ook verkeer elders op het netwerk hinder gaat ondervinden van dit knelpunt. Voordeel van deze oplossing is dat de voetgangers en

Alternatief is het omdraaien van de voorrangsregeling. Voetgangers en fietsers moeten voorrang verlenen aan het verkeer op de Bargelaan. De intensiteit van het auto- en bus verkeer is relatief laag. Daardoor zijn er ruim voldoende hiaten in de verkeersstroom om snel en veilig over te kunnen steken. Een brede middenberm en voldoende overzicht zijn daarbij wel een randvoorwaarde om een veilige situatie te creëren.

Bussen ondervinden dan geen hinder en de verliestijd voor voetgangers is gemiddeld 2 seconden (zie tabel en screenshots voor vergelijking).

In document Busstation Leiden Centraal (pagina 28-31)