• No results found

Tabel 10. Overzicht van het aantal behandelingen en geboekte terugbetalingen in het kader van het RIZIV, van de beroepsactieve huisartsen (PA) volgens professioneel statuut en leeftijd, 2016

PA RIZIV Aantal behandelingen Terugbetaald bedrag (EUR) Professioneel

Sectie IV. Analyse van de activiteit van de huisartsen - pag. 21 Richtlijnen ter interpretatie - Tabel 10

Tabel 10 geeft het aantal behandelingen en geboekte terugbetalingen voor 2016 in het kader van het RIZIV weer voor de beroepsactieve huisartsen (PA = Professionally Active) volgens professioneel statuut en leeftijd.

Toelichting

Kolom 3: PA N: Aantal beroepsactieve huisartsen (PA).

Kolom 4: RIZIV N: Aantal beroepsactieve huisartsen (PA) die minstens 1 prestatie hebben geboekt in de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen in 2016.

Kolommen 5 tot 7: Aantal behandelingen: Totaal, gemiddeld en mediaan aantal behandelingen in het kader van het RIZIV.

Kolommen 8 tot 10: Terugbetaald bedrag (EUR): Totaal, gemiddeld en mediaan terugbetaald bedrag uitgekeerd door het RIZIV op basis van prestaties in de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen voor het jaar 2016.

Figuur 1. Verdeling van de terugbetaalde bedragen binnen het kader van het RIZIV voor de huisartsen actief in de gezondheidszorg met zelfstandig of gemengd statuut (PR*) volgens leeftijd, 31/12/2016

Richtlijnen ter interpretatie - Figuur 1

Figuur 1 toont een boxplot (snorredoos) die een grafische weergave biedt van de verdeling van de geboekte bedragen binnen het kader van het RIZIV van de huisartsen actief in de gezondheidszorg (PR = Practising) met een zelfstandig of gemengd professioneel statuut (PR*), volgens leeftijd.

Een boxplot is een grafische weergave in de vorm van een rechthoek die begint bij percentiel 25 en eindigt bij percentiel 75. De lijn die de rechthoek in twee splitst is de mediaan. De ruit binnen de rechthoek is het gemiddelde. De lijnen die de rechthoek verlengen tonen de waarden kleiner dan P25 en groter dan P75. De waarden die buiten de lijnen vallen, komen overeen met extreme waarden (outliers). Onder elke leeftijdscategorie wordt het aantal individuen (N PR*) weergegeven.

Toelichting

! Het gemiddelde (in het kader van het RIZIV geboekte) bedrag per leeftijdsgroep ligt bijna altijd hoger dan de mediaan. Dit is het gevolg van de aanwezigheid van hoge bedragen ('outliers') die het gemiddelde sterk doen stijgen. De mediaan is bijgevolg een meer betrouwbare indicatie van het prestatieprofiel.

Sectie IV. Analyse van de activiteit van de huisartsen - pag. 23

Tabel 11. Verdeling van de beroepsactieve huisartsen (PA) volgens RIZIV-activiteitsdrempel, professioneel statuut en geslacht, 31/12/2016

RIZIV-activiteitsdrempel niet behaald

RIZIV-activiteitsdrempel behaald

Professioneel statuut Man Vrouw Totaal Man Vrouw Totaal Totaal Enkel zelfstandig 1.021 903 1.924 6.512 4.049 10.561 12.485

Gemengd statuut 204 301 505 331 195 526 1.031

Enkel werknemer 541 989 1.530 21 30 51 1.581

1.766 2.193 3.959 6.864 4.274 11.138 15.097

Richtlijnen ter interpretatie - Tabel 11

Deze tabel heeft als doel de zelfstandige huisartsen die tot de analysegroep 'Practising' (PR) behoren te onderscheiden binnen de groep van de beroepsactieven (PA). De tabel geeft de verdeling weer van de actieve huisartsen (PA = Professionally Active) naargelang het al dan niet behalen van de RIZIV-activiteitsdrempel, volgens professioneel statuut en geslacht.

Deze drempel voor de afbakening van de activiteit in het kader van de ziekte –en invaliditeitsverzekering werd door de leden van de werkgroep vastgesteld op basis van een sensibiliteitsanalyse. De drempelwaarde komt overeen met 5% van het mediaan terugbetaald RIZIV-bedrag binnen de referentiegroep: de huisartsen in de leeftijdscategorie 45-54 jaar die uitsluitend een statuut als zelfstandige hebben (= leeftijdsgroep waarvoor de zelfstandige activiteit een maximaal niveau bereikt) .

De huisartsen met een statuut als werknemer worden in de analysegroep 'Practising' opgenomen op basis van hun gesalarieerde activiteiten bij een werknemer in de gezondheidszorgsector.

Toelichting

RIZIV-activiteitsdrempel niet behaald:

De beroepsactieve huisartsen met minder dan 5% van het bruto mediaan geboekt bedrag aan terugbetalingen (van de referentiegroep) uitgekeerd door het RIZIV op basis van prestaties in de nomenclatuur van geneeskundige verstrekkingen voor het jaar 2016 (= minder dan 6.220 €).

RIZIV-activiteitsdrempel behaald:

De beroepsactieve huisartsen met tenminste 5% van het bruto mediaan geboekt bedrag aan terugbetalingen (van de referentiegroep) uitgekeerd door het RIZIV op basis van prestaties in de nomenclatuur van geneeskundige verstrekkingen voor het jaar 2016 (= minstens 6.220 €).

Tabel 12. Kenmerken van de huisartsen actief in de gezondheidszorg (PR) volgens plaats van activiteit, volgens gemeenschap en voor België, 31/12/2016

PR Prof. statuut Nationaliteit Geslacht RIZIV

N %

Sectie IV. Analyse van de activiteit van de huisartsen - pag. 25 Richtlijnen ter interpretatie - Tabel 12

Tabel 12 beschrijft de huisartsen actief in de gezondheidszorg (PR = Practising) volgens plaats van activiteit, volgens gemeenschap en voor België (op 31/12/2016).

Het gewest van activiteit voor de huisartsen met een werknemer -of gemengd statuut is het gewest van de plaatselijke inplanting (lokale vestiging) of, bij het ontbreken van deze informatie, het gewest van de maatschappelijk zetel (hoofdzetel) van de werkgever waarbij de huisarts de meeste arbeidsprestaties levert. Het gewest van activiteit voor huisartsen met een zelfstandig statuut is het gewest van de woonplaats.

De gemeenschap waartoe een individu behoort, werd bepaald op basis van de taal van het behaalde diploma of, indien deze informatie ontbreekt, de contacttaal.

De som van het aantal actieve huisartsen in de gezondheidszorg in het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is gelijk aan de som van het aantal huisartsen actief in de gezondheidszorg die behoren tot de Vlaamse en Franse gemeenschap. Dit aantal komt overeen met het totaal aantal actieve huisartsen in de gezondheidszorg in België.

Toelichting

Kolom 2: PR: N: aantal huisartsen actief in de gezondheidszorgsector (PR).

Kolom 3: Prof. statuut: % Zelfst.: percentage huisartsen actief in de gezondheidszorgsector uitsluitend met een zelfstandig professioneel statuut op 31/12/2016.

Kolom 4: Prof. statuut: % Gemengd: percentage huisartsen actief in de gezondheidszorgsector dat minstens een activiteit als werknemer en een zelfstandige activiteit combineert op 31/12/2016.

Kolom 5: Prof. statuut: % Werknemer: percentage huisartsen actief in de gezondheidszorgsector uitsluitend in loondienst op 31/12/2016.

Kolom 6: Nationaliteit: % BE: percentage huisartsen dat actief is in de gezondheidszorgsector (N) en de Belgische nationaliteit heeft.

Kolom 7: Nationaliteit:% BE dipl.: percentage huisartsen dat actief is in de gezondheidszorgsector (N) en dat beschikt over een Belgisch diploma.

Kolom 8: Geslacht: % Man: percentage mannen in de populatie dat actief is in de gezondheidszorgsector.

Kolom 9: RIZIV: % minstens 6.220 €: percentage huisartsen actief in de gezondheidszorgsector met een geboekt terugbetaald bedrag voor prestaties in de RIZIV-nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen voor het jaar 2016 van minstens €6.220.

Kolom 10: RIZIV: % Conv.: percentage van de huisartsen actief in de gezondheidszorg dat volledig of gedeeltelijk geconventioneerd is (toepassing van vastgelegde tarieven in het akkoord met de ziekenfondsen).

Kolom 11: RIZIV: % Accr.: percentage van de huisartsen actief in de gezondheidszorg dat geaccrediteerd is ((indicatie bijscholing / voldoening aan kwaliteitsnormen).

De percentages zijn berekend per lijn en geven de proportie weer die elk kenmerk vertegenwoordigt binnen de desbetreffende plaats van activiteit, gemeenschap of voor België.

Tabel 13a. Verdeling van het aantal VTE's en gemiddeld VTE van de huisartsen actief in de gezondheidszorg (PR) per leeftijdscategorie en professioneel statuut, volgens gewest van activiteit, 31/12/2016