• No results found

Om een oplossing te vinden voor het communicatieprobleem zal er eerst een analyse moeten plaatsvinden van de huidige communicatie en zal er gekeken moeten worden naar de doelgroep.

2.1 Huidige communicatie

Het bestuur van Roda'46 heeft uitgesproken dat de website het belangrijkste communicatiemedium van de club is. Onder de website van Roda'46 vallen alle pagina's die onderdeel zijn van het domein www.roda46.nl. Verder staat er op de site geen informatie hoe de communicatie verloopt tussen bestuur, technisch team, teams en leden.

2.1.1 Doel en karakter website Roda'46

Het doel van de website www.roda46.nl is:

- leden, vrijwilligers, sponsoren en andere bezoekers te informeren over algemene en

overkoepelende informatie die met Roda'46 te maken heeft en een bindend element te vormen tussen de leden onderling.

- niet-leden informeren over hoe Roda'46 invulling geeft aan haar doelstelling;

- leden en vrijwilligers ondersteunen bij de uitoefening van hun taken;

De website bevat algemene informatie over Roda'46 en het programma, de uitslagen,

wedstrijdverslagen, nieuws en wetenswaardigheden. De website is niet bedoeld voor opiniestukken of als discussieplatform. Daarnaast kan iedereen informatie aanleveren bij de redactie. De informatie moet voldoen aan de doelstellingen van de website.

2.2 Doelgroep

De doelgroep waar het communicatieprobleem zich bevindt is bij de dames en meisjes afdeling. De damesafdeling heeft een bestuur van drie personen en de meisjes jeugd hebben twee coördinatoren.

Daarnaast heeft de damesafdeling één seniorenelftal en zijn er negen meisjesteams.

2.2.1 Persona doelgroep

Meiden in de leeftijd van 6 t/m 18 jaar. Deze doelgroep willen wij bereiken, zodat ze in aanraking komen met de voetbalsport en vooral met de club Roda’46. Omdat deze groep nogal groot is, hebben wij deze onderverdeeld in een aantal leeftijdsgroepen. We beginnen met de leeftijd 6 tot 9 jaar. Deze leeftijdscategorie kenmerkt zich door de volgende dingen:

• Lichamelijke ontwikkeling

Tussen 6 en 9 jaar groeit een meisje snel. Met 6 jaar is haar gewicht gemiddeld 22 kilo. Als ze 8 jaar oud is, dan weegt ze rond de 27 kilo en is ze ongeveer 1.30 meter lang.

• Cognitieve ontwikkeling

Op school leert het meisje lezen, schrijven en rekenen. Dat zijn belangrijke mijlpalen in haar cognitieve ontwikkeling. Tussen 6 en 7 jaar maakt het meisje een grote sprong in haar cognitieve ontwikkeling. Ze leert namelijk om concreet te denken. Dat betekent dat ze minder fantasie krijgt. Ze denkt nog wel in plaatjes.

• Sociaal-emotionele ontwikkeling

Het meisje gaat steeds meer over zichzelf nadenken: ‘Wat kan ik? Wat kan ik niet? Hoe zie ik eruit? Hoe voel ik me? Wat wil ik?’ Vanaf een jaar of 8 vergelijkt zij zichzelf daarbij met andere kinderen: ‘Ik kan niet zo goed voetballen als Isa. Maar ik ben beter in tennis dan haar.’ In deze fase moeten meisjes geholpen worden om een realistisch en positief zelfbeeld te ontwikkelen.

De volgende leeftijdsgroep die wij willen uitwerken is de leeftijd 9 tot 12 jaar:

• Lichamelijke ontwikkeling

Tussen 9 en 12 jaar groeien meisjes erg snel. Als ze 12 is, dan is ze tussen de 1.40 meter en 1.70 meter lang.

• Cognitieve ontwikkeling

Rond 12 jaar kan je kind abstract denken. Hij hoeft dan geen plaatje meer van iets te zien.

• Sociaal-emotionele ontwikkeling

Tussen 9 en 12 jaar leert een meisje dat er een verschil is tussen 'nu eenmaal ergens goed in zijn' en 'ergens je best voor doen'. Ze begrijpt dat haar inspanning niet altijd een garantie is voor succes. Ook krijgt ze steeds meer behoefte aan zelfstandigheid, privacy, een eigen mening en eigen verantwoordelijkheid. Ook zullen ze steeds vaker kritisch staan tegenover regels. Daarnaast spiegelt een meisje zich steeds meer aan haar leeftijdsgenoten. Ze gaat zich net zo kleden en gedragen als anderen. De normen en gewoonten van zijn vrienden vindt ze steeds belangrijker.

De laatste leeftijdsgroep die wij willen uitwerken is de leeftijd 12 t/m 18 jaar:

• Lichamelijke ontwikkeling

Groeispurt, dit begint met het groter worden van de handen, voeten en het hoofd. Daarna nemen de armen en benen in lengte toe. Als laatste groeit de romp. Een meisje kan per jaar gemiddeld 9 centimeter langer worden. Een kind dat in de lengte groeit, wordt ook

zwaarder. Een meisje kan in één jaar tijd ongeveer 2,5 kilogram in gewicht toenemen.

• Cognitieve ontwikkeling

De hersenen bereiden zich voor op het volwassen worden. Hierdoor kunnen ze nieuwe informatie sneller onthouden. Deze periode geeft wel veel chaos in het hoofd. Hierdoor kunnen meisjes onrustig worden.

• Sociaal-emotionele ontwikkeling:

Het zelfbeeld van meisjes verandert. Ze leert zichzelf steeds beter kennen en ze kan beter omschrijven wat haar unieke kenmerken zijn. Ze kan zich gaan identificeren aan anderen (bijvoorbeeld een idool). Ze maakt vrienden, waarbij sociale vaardigheden een belangrijke rol spelen. Het meisje maakt zich los van haar ouders. Ze wil experimenteren en meer vrijheid. Het kind groeit naar zelfstandigheid.

Er zijn veel verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Activiteiten zullen hieraan aangepast moeten worden. Ook moeten trainers rekening houden met de ontwikkeling van de meiden. Om nieuwe meisjes naar de vereniging te krijgen, moet er in de promotie naar buiten rekening gehouden worden met deze punten.

2.2.2 Het bestuur

- Voorzitter: Jolanda Jansen 0653443919 - jolanda.jansen@xmsnet.nl

- Algemene zaken: Patricia Bloemendal 0655688373 - patries21@hotmail.com - Werving: Marit den Haak 06-28146569

2.2.3 De teams

Hier de dames en meisjes elftallen:

- Dames 1, uitkomende in de 4e klasse - 3x MO-17

Figuur 1 bevolking naar leeftijd

- 3x MO-15 - 2x MO-13 - 1x MO-11

Er zitten gemiddeld 15 speelsters in één team, dit komt neer op zo’n 150 spelende meisjes en vrouwen.

2.2.4 Dames en vrouwen in Leusden

Kijkend in onderstaande grafiek kunt u zien dat ongeveer 30.000 mensen in Leusden wonen. In de grafiek daarnaast kunt u zien wat de leeftijdsgroepen zijn waarin de inwoners zich bevinden.

Figuur 2 aantal inwoners per jaar

De meisjes en dames binnen Roda’46 bevinden zich in twee verschillende leeftijdscategorieën namelijk, 0 tot 15 jaar en 15 tot 25 jaar. Er zitten ruim 5000 mensen in de categorie 0 tot 15 jaar en ruim 3200 mensen in de categorie 15 tot 25 jaar. Kijkend naar de grafiek hiernaast is te stellen dat ongeveer de helft van het aantal mensen vrouw is. Daarom kan gesteld worden dat er in de leeftijdscategorie 0 tot 25 jaar ongeveer 4100 meisjes in de gemeente Leusden wonen.

Figuur 3 verhouding mannen en vrouwen

Instrumenten die we gebruiken:

2.3 Marketingdoelstellingen

Er zijn momenteel geen doelstellingen gericht op marketing binnen de meisjestak van de club.

Daarom kan hierover nog niets gezegd worden. In het volgende hoofdstuk worden onze doelstellingen beschreven.

GERELATEERDE DOCUMENTEN