• No results found

5. Resultaten van de archeologische werfopvolging met archeologische opgraving

5.3. Analyse en interpretatie van het archeologisch materiaal

5.3.1. Inleiding

De werfopvolging met bijhorend archeologisch onderzoek leverde in totaal 52 vondsten op (Bijlage 3). Omwille van de aard van het onderzoek konden heel wat vondsten niet aan een specifieke context gelinkt worden. Dit hoofdstuk bespreekt al deze vondsten op een erg algemene basis maar wel per zone waar ze aangetroffen werden.

5.3.2. Vondsten aangetroffen tijdens het archeologisch onderzoek na melding van de werken door de aannemer (sleuven zuidkant terrein)

A. Inleiding

Het archeologisch onderzoek in de drie sleuven aan de zuidzijde van de nieuwbouw van de Federale Politie leverde in totaal 44 vondsten op. De meeste kwamen tevoorschijn tijdens het machinaal uitgraven van de sleuven en kunnen bijgevolg niet geassocieerd worden aan een specifiek spoor of een bepaalde laag. Slechts vier fragmenten kunnen aan een bepaalde context worden toegeschreven. Om die reden zullen al deze vondsten hier als één geheel geanalyseerd worden.

B. Datering van de vondsten

De 44 aangetroffen stukken kunnen gedateerd worden in de Nieuwste tijd en de Romeinse periode. Van enkele vondsten kan vermoed worden dat ze van Romeinse oorsprong zijn. Onderstaande grafiek (Fig. 49) geeft hun aantallen schematisch weer.

Datering vondsten 9 15 20 0 5 10 15 20 25

Nieuwste tijd Romeins Romeins (?)

Datering vondsten

Fig. 49: Grafiek met de datering van de vondsten.

C. Vondsten uit de Nieuwste tijd (1789 – heden)

De 9 vondsten uit de Nieuwste tijd kwamen allemaal aan het licht tijdens het machinaal uitgraven van sleuf 2 en zijn afkomstig uit de profiellagen (2), (3), (4) of (5) (Fig. 50). Het gaat om bouwmateriaal (1 stuk baksteen, 1 stuk kassei en 2 tegelfragmenten), metaalafval (1 metaalslak), natuursteen (1 stuk zandsteen) en ceramiek (2 onbepaalde stukken oxiderend gebakken ceramiek en 1 fragment porselein).

Aard van de vondsten

4 1 1 3 0 1 2 3 4 5

Bouwmateriaal Metaalafval Natuursteen Ceramiek

Aard van de vondsten

Fig. 50: Grafiek met de aard van de vondsten.

Al dit 20ste-eeuws maakt deel uit van de recente ophogingslagen die verspreid over dit terrein voorkomen.62

D. Vondsten uit de Romeinse periode

In totaal konden 15 vondsten met zekerheid aan de Romeinse periode worden toegeschreven. Deze kraanvondsten zijn allen afkomstig uit laag (6) van sleuf 2. Het blijft echter onduidelijk of laag (6) een deel is van de zogenaamde dark earth, die in 2008 net ten noorden ervan werd aangesneden63, of dat de vulling behoorde tot een spoor.

Aard van het materiaal

1 14 0 2 4 6 8 10 12 14 16 Bouwmateriaal Ceramiek

Aard van het materiaal

Fig. 51: Grafiek met de aard van de Romeinse vondsten.

De Romeinse vondsten bestaan uit 1 fragment bouwmateriaal (tegulafragment) en 14 stukken ceramiek (Fig. 51).

Bij de ceramiek konden volgende soorten herkend worden: 2 fragmenten zeepwaar, 6 amfoorfragmenten, 5 stukken reducerend aardewerk van verschillende aard en 1 fragment terra nigra (grijze, zepig aanvoelende variant). Vooral het grote aantal amfoorfragmenten valt op. Op basis van het beperkt aantal vondsten dat met zekerheid aan deze laag kan worden toegeschreven, kan er weinig meer met zekerheid gezegd worden.

Opvallend is de afwezigheid van metaalafval, metalen voorwerpen, glas, bot en natuursteen uit de Romeinse periode. Dit kan wellicht verklaard worden door de beperkte omvang van het archeologisch onderzoek.

E. Vondsten uit de Romeinse periode (?)

In totaal waren er 20 vondsten waarvan een datering in de Romeinse periode niet met zekerheid kon worden aangetoond omdat ze te weinig karakteristiek waren.

Ten eerste gaat het om 18 stukken die machinaal aan het licht kwamen in sleuf 2. Er kon niet worden aangetoond dat ze behoorden tot profiellaag (6). Het gaat om bouwmateriaal (1 mogelijk stuk mortel, 1 stuk verbrande leem en 1 onbepaald stuk bouwmateriaal), ceramiek (1 fragment reducerend

aardewerk en 1 niet nader te bepalen stuk oxiderend aardewerk), metaalafval (8 metaalslakken) en natuursteen (4 stukken kalkzandsteen).

Ten tweede werd er tijdens het opschaven van sleuf 3 mogelijk een stuk van een tegula en een onbepaald stuk oxiderend aardewerk gevonden.

5.3.3. Vondsten aangetroffen tijdens de minimale registraties van het archeologisch patrimonium na een melding van de voorziene werken door de aannemer

A. Sleuf aan de westzijde van het terrein, ter hoogte van de Nerviërsstraat

Tijdens het machinaal vrijmaken en het opschaven van deze sleuf konden 7 aardewerkfragmenten gerecupereerd worden. Het betreft 5 fragmenten met een onzekere datering en 2 stukken die in de Romeinse periode thuishoren.

De fragmenten met een onzekere datering bestaan uit 3 onbepaalde stukken bouwmateriaal (tegulafragmenten??) en twee stukken reducerend aardewerk.

De 2 Romeinse aardewerkfragmenten zijn oxiderend gebakken. Mogelijk gaat het om kruikwaar die behoorden tot de vulling van spoor 3, het grachtje dat reeds in 2010 onderzocht werd (supra). Het vondstmateriaal is te beperkt om verdere uitspraken over deze sleuf te doen. In ieder geval is het niet uitgesloten dat we hier met een gemengde context (recent omgewoelde Romeinse context) te maken hebben.

5.3.4. Vondsten aangetroffen tijdens de minimale registraties van het archeologisch patrimonium zonder een melding van de voorziene werken door de aannemer

A. Sleuf aan de westzijde van het terrein, ter hoogte van de elektriciteitskabine

In het profiel van de meest noordelijk gelegen sleuf waren verschillende fragmenten aardewerk (ceramiek of bouwafval?) zichtbaar. Uit de afvalhopen kon 1 vondst gerecupereerd worden waaraan noch een datering noch een functie aan kan worden toegeschreven.

5.3.5. Besluit

De werfopvolging met beperkte archeologische opgraving in het kader van de buitenaanleg bij het nieuw gebouw van de Federale Politie leverde in totaal 52 vondsten op waarvan er met zekerheid 17 in de Romeinse periode gedateerd kunnen worden. Door de aard van het onderzoek was het niet mogelijk om deze vondsten met een welbepaalde context te associëren.

Het beperkt onderzoek laat bovendien niet toe om verregaande uitspraken te doen over het materiaal. Er kan enkel met zekerheid gesteld worden dat ook op andere plaatsen op deze percelen nog Romeinse contexten aanwezig zijn. Bij de omgevingswerken werden enkele daarvan aangesneden.