• No results found

Amsterdam Pride als stokpaardje van uitbundigheid en tolerantie

4.1. Inhoudsanalyse van LGBT-webpagina’s van amsterdam&partners

4.1.3. Amsterdam Pride als stokpaardje van uitbundigheid en tolerantie

Eén aspect wordt in verschillende contexten aangedragen als typisch kenmerk van het LGBT-vriendelijke karakter van Amsterdam: de Amsterdam Pride, met alle

134 Amsterdam&partners, “Buurten.”

bijbehorende activiteiten, zoals Pride Park, Pride Walk en natuurlijk de Canal Parade. De Pride wordt duidelijk gebruikt als ultieme LGBT-trekpleister, aangezien er over dit evenement alleen al meer dan 10 verschillende pagina’s en blogs bestaan. Deze zijn zeer uiteenlopend; ze gaan bijvoorbeeld over de ‘Canal Parade’, over ‘Terugblik Pride Amsterdam’ (inclusief aftermovies met de hoogtepunten), ‘Pride TV Hoogtepunten’, ‘De beste Pride Amsterdam feesten van 2019’, ‘Praktische informatie Canal Parade’, ‘Pride evenementen’ en ‘5 Pride-feitjes die iedereen zou moeten weten’. Op de Engelstalige website zijn er verder nog pagina’s te vinden gewijd aan ’20 years of Amsterdam Pride’, ‘Pride Amsterdam: Introducing the boats’, ‘Pride Park’ en ‘5x unmissable Pride Amsterdam events’.

Veel van deze pagina’s gaan wederom over feesten, uitgaan en speciale evenementen, zoals de Pride Walk. Ze behandelen nauwelijks culturele aspecten van de Pride. Echter, op de Nederlandse website is er, hoewel met moeite, een blog te vinden waarin Emma, organisator van de Museumnacht, en Sebas, lid van de Cultuurcommissie van de Pride, culturele tips geven met betrekking tot de Pride. Dit is één van de weinige plekken waar namen van musea, waaronder het Tassenmuseum Amsterdam en het Amsterdam Museum, genoemd worden. Deze pagina met culturele tips is overigens niet op de Engelstalige website te vinden en zo dus niet toegankelijk voor internationale bezoekers.

Ook in de gekozen afbeeldingen wordt het uitbundige en feestelijke van de Pride benadrukt. Zo zijn er overal op de website afbeeldingen te vinden van vrolijk kijkende en uitgedoste mensen, zijn de regenboogvlag of de regenboogkleuren regelmatig te zien en zijn er sfeerbeelden van de botenparade te vinden. Echter, ook foto’s van drag queens en mensen in roze/paarse kleding worden gebruikt. Bovendien worden er op zowel de Nederlands- als Engelstalige website foto’s gebruikt waar twee zoenende mannen te zien zijn. Deze foto’s zijn, gezien de kostuums en omgeving, duidelijk tijdens de Pride genomen. Opmerkelijk is ook dat foto’s gemaakt tijdens de Pride gebruikt worden voor pagina’s die niet direct een link hebben met de Pride in het bijzonder. Zo is er gekozen om bij de pagina over ‘LGBTI organisaties / resources and organisations’ een sfeerbeeld van de Canal Parade te gebruiken.

Verder worden tekstuele en visuele verwijzingen naar de Pride gemaakt in de context van het benadrukken en bejubelen van de LGBT-tolerante positie en reputatie

van Amsterdam wereldwijd. De volgende zinnen geven dit goed weer. Op de pagina ‘20 years of Amsterdam Pride’ vindt men bijvoorbeeld het onderstaande:

It was in 1996, with an eye towards celebrating freedom and diversity in its signature merry way, that Amsterdam also started throwing its now world-famous Amsterdam Pride bash, which culminates in the boisterous and colourful Canal Parade.136

Een ander voorbeeld komt van de pagina over ‘LGBT history’:

Today, Amsterdam continues to reign as one of the world's top destinations for gay and lesbian travel. Held annually in late July / early August, Amsterdam Gay Pride is one of the most renowned Pride celebrations around the world.137

Ten slotte de onderstaande zin die te vinden is in het lijstje van ‘LGBT milestones’:

1996: The first edition of Amsterdam Gay Pride. It has gone on to become one of the most important Pride events in the world, and remains unique as the only one to be centred around a boat parade rather than a street parade.

Ook wordt er een rijtje van titels, prijzen en nominaties genoemd die verband houden met de Pride, om hiermee te laten zien dat dit evenement internationaal gezien veel erkenning krijgt:

• In 2008, Amsterdam Gay Pride was proclaimed best Gay Pride of Europe.

• In the same year it won the Welcome Award as the most hospitable event in Amsterdam. • In 2009, it was one of the five events nominated for best gay event in the world.

• In 2010, it won an award in the category of ‘Best City Promotion Event’ of the Netherlands.138

Op de Nederlandstalige pagina’s vindt men minder van dit soort verwijzingen naar de Pride. Opvallend is bijvoorbeeld dat op de pagina ‘Over de LGBTI-scene in Amsterdam’ de Pride niet eens genoemd wordt. Toch komen er ook zinnen voor die in

136 “20 years of Amsterdam Pride,” Pride Amsterdam, amsterdam&partners, geraadpleegd op 16

november, 2019, https://www.iamsterdam.com/en/see-and-do/whats-on/major-events-and- celebrations/amsterdam-gay-pride/20-years-of-amsterdam-pride.

137 “LGBT history,” LGBTI Amsterdam, amsterdam&partners, geraadpleegd op 16 november, 2019,

https://www.iamsterdam.com/en/see-and-do/whats-on/lgbt/history.

lijn zijn met de Engelstalige variant, alleen zijn de voorbeelden minder zichtbaar en uitgesproken. De volgende zin illustreert dit goed:

Amsterdam is voor mensen uit de LGBTI-gemeenschap een van de meest aantrekkelijke steden van Europa. Er vinden regelmatig grote evenementen als de Pride Amsterdam plaats en er zijn ontelbaar veel bars, restaurants, clubs en winkels die zich richten op de LGBTI-gemeenschap.

De Pride wordt minder gebruikt als uithangbord, maar eerder genoemd, als onderdeel van een opsomming, als één van de aspecten die Amsterdam aantrekkelijk maken voor de LGBT-gemeenschap. De nadruk wordt bij de Engelstalige pagina’s dus veel meer op de Pride gelegd, waarschijnlijk ook omdat deze wereldwijd gerenommeerd is en dus, met de Canal Parade als unieke kenmerk, als herkenningspunt geldt voor veel mensen. Wat bijvoorbeeld ook opvalt is dat op het Engelstalige lijstje met LGBT- organisaties de ‘Amsterdam Gay Pride Foundation’ als eerste wordt genoemd, terwijl op de Nederlandse variant deze pas als zevende voorkomt. Internationaal gezien lijkt de Pride dus bewust meer te worden ingezet als ultieme branding asset/tool.