• No results found

Ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Gorinchem

4 Wijzigingen ten opzichte van ontwerp bestemmingsplannen

4.2.2 Ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Gorinchem

Gastvrije Waaldijk

De tekst over de Gastvrije Waaldijk in de toelichting van het bestemmingsplan is overeenkomstig paragraaf 3.2.7 van deze nota aangepast.

Keurzoneringen

In het ontwerp bestemmingsplan was aan de rivierkant van de dijk één nieuwe vrijwaringszone opgenomen. In het definitieve bestemmingplan is deze zone gesplitst in een vrijwaringszone 1 en een vrijwaringszone 2. De ligging van het ‘waterstaatswerk’ ter plaatse van dijkvak 10a was niet correct en is gecorrigeerd. De

vrijwaringszones ter plaatse van schaardijken zijn aangepast.

Dit leidt tot aanpassing van deze zones zoals die in de definitieve bestemmingsplannen zijn opgenomen.

Ecologie

In paragraaf 5.8 van de toelichting was abusievelijk vermeld dat er een compensatie van de tijdelijke effecten op Natura 2000 van minimaal 1.ooo m2 plaatsvindt ten behoeve van vijf habitattypen. Dit is niet correct, het gaat om twee habitattypen en een compensatieoppervlak van tweemaal 100 m2. De tekst is aangepast.

Daarnaast is abusievelijk vermeld dat de compensatie van Ecologisch Relevant Areaal (ERA) plaatsvindt in de Herwijnense Bovenwaard. Dit moet de Crobsche Waard zijn. De tekst is aangepast.

Cultuurhistorie

In paragraaf 5.7 van de toelichting waren twee kopjes niet voorzien van een tekst; hier stond PM. Voor beide kopjes, kasteelterrein Frissestein en Fort Vuren, is de relevante tekst ingevoegd.

Ontgrondingsvergunning Crobsche Waard

5.1.1 Wijzigingen ten opzichte van de ontwerp ontgrondingsvergunning naar aanleiding van zienswijzen De alliantie heeft een zienswijze ingediend over de in de vergunning voorgeschreven werkmethoden. Deze passen niet bij de geplande fasering van de uitvoering.

De betreffende voorschriften 1.4.4. en 1.4.6. zijn naar aanleiding van de zienswijze aangepast.

Gasunie heeft een zienswijze ingediend op de Ontgrondingsvergunning Crobsche Waard. Deze heeft niet geleid tot een aanpassing aangezien de ontgronding plaatsvindt buiten de beschermingszone van de gasleiding.

5.1.2 Wijzigingen in de bijlagen bij de vergunning

De aanvraag van de ontgrondingsvergunning Crobsche Waard is voorzien van een aantal bijlagen. Enkele bijlagen zijn aangepast naar aanleiding van (ambtshalve) wijzigingen van het Projectplan Waterwet (zie hoofdstuk 3 van deze Nota van Antwoord).

Gewijzigde bijlagen Wijzigingen

Achtergrondrapport (grond-)water Aanpassingen conform paragraaf 3.2.1 Beheer en onderhoudsplan Crobsche Waard Aanpassingen conform paragraaf 3.2.8

MER Dijkversterking GoWa Aanpassingen conform paragraaf 3.3

Grondverwervingsplan Aangepast op basis van aanpassing van het ontwerp

Ontgrondingsvergunning Herwijnense Bovenwaard

5.2.1 Wijzigingen ten opzichte van ontwerp ontgrondingsvergunning naar aanleiding van zienswijzen De alliantie heeft een zienswijze ingediend over de in de vergunning voorgeschreven werkmethoden. Deze passen niet bij de geplande fasering van de uitvoering.

De betreffende voorschriften 1.4.4. en 1.4.5. zijn naar aanleiding van de zienswijze aangepast.

Eén van de grondeigenaren heeft zienswijzen ingediend tegen de Ontgrondingvergunning Herwijnense Bovenwaard. Indiener is het niet eens met de ontgronding op zijn perceel en geeft geen toestemming voor gebruik van de gronden.

In de beantwoording is aangegeven dat de ontgronding van (een zeer beperkt deel) van zijn percelen

noodzakelijk is om de strang die in de Herwijnense Bovenwaard wordt gerealiseerd te verbinden met de grote plas, en om de beide kleine plassen met elkaar te verbinden. Door deze verbindingen kan een lange,

tweezijdig aangetakte geul worden gerealiseerd. Het inrichtingsplan is niet aangepast naar aanleiding van de zienswijze.

5.2.2 Wijzigingen in de bijlagen bij de vergunning

De aanvraag van de ontgrondingsvergunning Herwijnense Bovenwaard is voorzien van een aantal bijlagen.

Enkele bijlagen zijn aangepast naar aanleiding van (ambtshalve) wijzigingen van het Projectplan Waterwet (zie hoofdstuk 3 van deze Nota van Antwoord).

Gewijzigde bijlagen Wijzigingen

Achtergrondrapport (grond-)water Aanpassingen conform paragraaf 3.2.1

MER Dijkversterking GoWa Aanpassingen conform paragraaf 3.3 Ontwerp Projectplan Waterwet Vervangen door Projectplan Waterwet

Grondverwervingsplan Aangepast op basis van aanpassing van het ontwerp

Ontgrondingsvergunning Woelse Waard en dijk

5.3.1 Wijzigingen naar aanleiding van zienswijzen ten opzichte van de ontwerp ontgrondingsvergunning Woelse Waard

De alliantie heeft een zienswijze ingediend over enkele voorschriften in de Ontgrondingsvergunning voor de Woelse Waard van de provincie Zuid-Holland. Op basis hiervan zijn de volgende wijzigingen opgenomen in de definitieve ontgrondingsvergunning

• Er mogen (in plaats van bouwhekken van 2,5 m hoog) normale bouwhekken worden toegepast (voorschrift 11).

• Het voorschrift omtrent het deponeren van bouwkundige opnames (voorschrift 28) is aangepast.

• De hoeveelheid te ontgronden materiaal in de Ontgrondingsvergunningaanvraag bleek niet correct, in voorschrift 32 is de correcte hoeveelheid opgenomen.

5.3.2 Ambtshalve wijzigingen ten opzichte van de ontwerp ontgrondingsvergunning Woelse Waard

Extra KRW-maatregelen

Zoals in paragraaf 3.2.6. is beschreven zijn in het inrichtingsplan voor de Woelse Waard drie extra

maaiveldverlagingen opgenomen ten behoeve van de KRW-doelstellingen. De extra maaiveldverlagingen zijn op zich niet Ontgrondingsvergunningplichtig, maar voor de compleetheid wel verwerkt in de

Ontgrondingsvergunning. Daartoe is een nieuwe set kaarten aangeleverd en is in de hoeveelheid te ontgronden materiaal (in voorschrift 32) rekening gehouden met deze maaiveldverlagingen.

Scheepvaarteffecten

In de ontwerp-vergunning was in een voorschrift (35) vastgelegd dat er schriftelijke instemming vanuit Rijkswaterstaat nodig is, waaruit blijkt dat het ontwerp voor de Woelse Waard niet zal leiden tot een onveilige situatie voor de scheepsvaart. In voorschrift 36 was opgenomen dat er niet eerder begonnen mocht worden met de ontgronding dan dat deze instemming was afgegeven. Nu de scheepssimulatie is uitgevoerd (zie ook paragraaf 3.3.3). en Rijkswaterstaat heeft gemeld dat zij het eens zijn met de conclusie (geen negatieve effecten) zijn deze voorschriften vervallen.

Rijkswaterstaat heeft overeenkomstig artikel 8 derde lid van de ontgrondingenwet ingestemd met de gewijzigde vergunning.

5.3.3 Wijzigingen in de bijlagen bij de vergunning

De aanvraag van de ontgrondingsvergunning Woelse Waard en dijk is voorzien van een aantal bijlagen. Enkele bijlagen zijn aangepast naar aanleiding van (ambtshalve) wijzigingen van het Projectplan Waterwet (zie hoofdstuk 3 van deze Nota van Antwoord).

Gewijzigde bijlagen Wijzigingen

MER Dijkversterking GoWa Aanpassingen conform paragraaf 3.3

Grondverwervingsplan Aangepast op basis van aanpassing van het

ontwerp

Beheer- en onderhoudsplan Woelse Waard Aanpassingen conform paragraaf 3.2.8 Achtergrondrapport (grond-)water Aanpassingen conform paragraaf 3.2.1

Ontwerp geul Woelse Waard Aangepast conform paragraaf 3.2.6

Ontwerp geul Woelse Waard Dwarsprofielenblad 1 Aangepast conform paragraaf 3.2.6 Ontwerp geul Woelse Waard Dwarsprofielenblad 2 Aangepast conform paragraaf 3.2.6

Overzichtskaart Woelse Waard Aangepast conform paragraaf 3.2.6

Omgevingsvergunningen Gorinchem

5.4.1 Doorwerking van wijzigingen in het projectplan in de omgevingsvergunning Gorinchem

Eén van de constructiezones in de gemeente Gorinchem is aangepast. Het betreft de zone voor de diepwand in dijkvak 14a. Ten behoeve van definitieve Omgevingsvergunning Bouw van de gemeente Gorinchem is een aangepaste tekening van deze constructiezone aangeleverd. Deze is onderdeel van de definitieve vergunning.

5.4.2 Wijzigingen naar aanleiding van zienswijzen in omgevingsvergunning Gorinchem

Naar aanleiding van een zienswijze is het ontwerp van de dijk in dijkvak 12a aangepast. Hierdoor kan een waardevolle walnootboom worden gespaard. Voor deze boom was een Omgevingsvergunning Kappen aangevraagd en in ontwerp verleend. Nu kap van deze boom niet noodzakelijk is, is de Omgevingsvergunning Kappen op dit punt aangepast.

5.4.3 Wijzigingen in de bijlagen bij de vergunning

De aanvraag van de Omgevingsvergunning Gorinchem is voorzien van een aantal bijlagen. Enkele bijlagen zijn aangepast naar aanleiding van (ambtshalve) wijzigingen van het Projectplan Waterwet (zie hoofdstuk 3 van deze Nota van Antwoord).

Gewijzigde bijlagen Wijzigingen

Kaart constructiezones 1 constructiezone is gewijzigd

Kaart te kappen bomen 1 boom hoeft niet meer te worden gekapt

Lijst te kappen bomen 1 boom hoeft niet meer te worden gekapt

Omgevingsvergunningen West Betuwe

5.5.1 Doorwerking van wijzigingen in het projectplan in de omgevingsvergunning West Betuwe

Drie constructiezones in de gemeente Gorinchem zijn aangepast, twee constructiezones in Haaften en een derde nabij Vuren. Ten behoeve van definitieve Omgevingsvergunning Bouw van de gemeente West Betuwe zijn aangepaste tekeningen van deze constructiezones aangeleverd. Deze worden onderdeel van de

definitieve vergunning.

Als gevolg van een maatregel in een watergang in de kern van Haaften moet een boom worden gekapt die valt onder de kapvergunningplicht van de gemeente West Betuwe. Deze wordt toegevoegd aan de kaart en de bomenlijst bij de omgevingsvergunning, en daarmee opgenomen in de kapvergunning.

5.5.2 Wijzigingen naar aanleiding van zienswijzen

Naar aanleiding van een zienswijze (24.10) wordt in de Omgevingsvergunning (onderdeel bouw) van de gemeente West Betuwe een bepaling opgenomen dat er een veiligheidsplan als bedoeld in artikel 8.7 van het Bouwbesluit 2012 ingediend moet worden. Dit veiligheidsplan heeft betrekking op de delen waarvoor ook een vergunning wordt verleend voor de activiteit bouwen.

van advies aan Gasunie.

5.5.3 Wijzigingen in de bijlagen bij de vergunning

De aanvraag van de Omgevingsvergunning West Betuwe is voorzien van een aantal bijlagen. Enkele bijlagen zijn aangepast naar aanleiding van (ambtshalve) wijzigingen van het Projectplan Waterwet (zie hoofdstuk 3 van deze Nota van Antwoord).

Gewijzigde bijlagen Wijzigingen

Kaart constructiezones 3 constructiezone is gewijzigd

Kaart te kappen bomen 1 boom moet aanvullend worden gekapt

Lijst te kappen bomen 1 boom moet aanvullend worden gekapt

Vergunning Wet natuurbescherming

Er is een Aanvullende effectbeoordeling Natura 2000 soorten dijkversterking Gorinchem - Waardenburg (Passende beoordeling voor niet-broedvogels) opgesteld naar aanleiding van advies door de Commissie m.e.r.

Deze bijlage is toegevoegd aan de bijlagenlijst. Dit leidt niet tot wijzigingen in de conclusies van de beoordeling die impact hebben op de vergunning.

Er zijn geen zienswijzen ingebracht die betrekking hebben op (de effecten op) het Natura 2000 gebied of doorwerken in de Vergunning wet natuurbescherming.

Er zijn geen bijlagen bij de Vergunning Wet natuurbescherming die gewijzigd zijn.

Ontheffing Wet natuurbescherming

Er zijn twee zienswijzen ingebracht die betrekking hebben op (beschermde) diersoorten.

Een indiener (65) geeft aan hij zorgen heeft over het gevolg voor de visstand van het gedeeltelijk ‘dempen’ van de put die in eigendom is van indiener

Een andere indiener (77) geeft aan dat tijdens de realisatie rekening gehouden moet worden met broedende ooievaars. Deze indiener geeft ook aan dat het bevreemdt dat de oiievaarsnesten niet op de soortenkaart zijn opgenomen.

Deze zienswijzen leiden niet tot aanpassing van het plan.

Er zijn geen bijlagen bij de Ontheffing Wet natuurbescherming die gewijzigd zijn.

Vergunning archeologisch rijksmonument

De alliantie heeft de RCE verzocht om voorschrift c van de vergunning aan te passen aan de actuele planning van het project. Dit verzoek wordt gehonoreerd.

Er zijn geen zienswijzen ingebracht die betrekking hebben op of doorwerken in de Vergunning archeologisch rijksmonument.

BIJLAGE 1 Individuele beantwoording zienswijzen

nr vak ontwerpbesluiten 1 1 08a Indieners willen dat de stoep

aan de rechterkant van het huis blijft. Het perceel is zo ingericht dat aan de rechterkant van de woning auto’s en fietsen kunnen worden geparkeerd. Aan de linkerkant is de leeftuin met vrij uitzicht. Dit willen indieners graag zo houden.

De oprit blijft aan de rechterkant van de woning liggen. De oprit van Waaldijk 45 en Waaldijk 47 zijn aan elkaar gerelateerd. De wensen van de bewoners van beide

woningen zijn moeilijk verenigbaar gebleken. Omdat er geen oplossing is waar de bewoners van beide woningen achter kunnen staan, wordt de huidige situatie qua richting van de opritten (parallel aan elkaar) gehandhaafd. De stoep blijft dan aan de rechterkant van het huis. Door de richting van de opritten gelijk te houden ontstaat voor beide woningen een situatie die gelijkwaardig is aan de huidige situatie. Dit is aangepast in het definitieve Projectplan Waterwet.

Ja, aanpassing kaart 'ontwerp dijk' kaartenatlas Projectplan Waterwet

2 1 07l Indieners geven aan dat de talud van de nieuwe dijk op het perceel van Molenstraat 11-B (nr. 859) aan de achterzijde komt. Verzoek is een redelijke afstand tot het perceel te houden

(bijvoorbeeld 1 meter) zodat er geen overlast ontstaat door mogelijke afwatering en werkzaamheden.

De situatie is hier voorafgaand aan de ter inzage legging van het ontwerp Projectplan Waterwet al ten gunste van de indiener aangepast. Eerder lag het talud namelijk

gedeeltelijk over het perceel van indiener. Deze aanpassing heeft plaats gevonden naar aanleiding van de

informatieavonden in februari. Verder optimaliseren is hier niet haalbaar.

In het Uitvoeringsontwerp wordt verder bepaald of en zo ja welke voorzieningen benodigd zijn om wateroverlast te beperken. Het uitgangspunt hierbij is dat de nieuwe situatie geen verslechtering ten opzichte van de huidige situatie mag zijn.

Geen

2 2 07l Indieners verzoeken een aansluiting van de inrit van het perceel van Molenstraat 11-B in te tekenen.

Per abuis is deze inrit niet in het ontwerp Projectplan Waterwet opgenomen. Deze blijft echter behouden en is daarom in het definitieve Projectplan Waterwet wel ingetekend.

Ja, aanpassing kaart 'ontwerp dijk' kaartenatlas Projectplan Waterwet

nr vak ontwerpbesluiten 3 1 05d Indiener verwijst naar een

eerder ingediend bezwaarschrift met betrekking tot de huur van grond van het Waterschap en met betrekking tot een verzoek tot aankoop van grond. Dit bezwaarschrift wordt herhaald.

Dit bezwaarschrift is in het kader van een andere procedure behandeld (omschreven in brief d.d. 27 februari 2020 met kenmerk: 2020022391/2020025419) en door WSRL niet ontvankelijk verklaard.

Het waterschap zal alle overeenkomsten binnen het projectgebied voor de uitvoering van de werkzaamheden schriftelijk opzeggen. Dit geldt tevens voor de

gebruikersovereenkomst van het perceel van het waterschap dat indiener nu in gebruik heeft. Vanaf dat moment bestaan er geen verplichtingen meer tussen de bewoners van de woningen en het waterschap en is de betreffende grond vrij van welk recht dan ook (bruikleen vervalt daarmee). Na afronding van de werkzaamheden stelt het waterschap een nieuw uitgifteplan op. Dit gebeurt door Team grondzaken van het waterschap in overleg met de dijkbeheerder. Op dat moment wordt opnieuw bekeken of grond weer in bruikleen kan worden genomen of

aangekocht kan worden.

Het in gebruik geven van gronden geschiedt op basis van afwegingen en mogelijkheden. Belangrijk daarbij is dat het de taakuitoefening van het waterschap niet mag

belemmeren. Voordat de grond wordt uitgegeven moet eerst zijn bepaald of de grond door het waterschap zelf benodigd is. Als dit niet het geval is, kan de grond aan derden in (mede-)gebruik worden gegeven.

In dit uitgifteplan wordt vastgesteld waar openbare en niet-openbare waterschapseigendommen liggen en welk gebruik op de niet-openbare eigendommen kan plaatsvinden.

Bij het gebruik van openbare ruimte (voor eenieder toegankelijk) is geen overeenkomst noodzakelijk. Er wordt dan geen overeenkomst gesloten met de individuele gebruikers.

Onder niet-openbare ruimte wordt de grond verstaan die niet voor eenieder toegankelijk is. Dit kan bijvoorbeeld blijken doordat er een heg, hek of afrastering is geplaatst. In het geval van indiener betreft dit het deel van het perceel waar in de huidige situatie een tuin gelegen is. Voor het gebruik zal door de gebruiker een vergoeding betaald moeten worden, vanwege het individueel genot dat ontstaat, conform de door het waterschap vastgestelde tarievenlijst.

Mocht na de dijkversterking blijken dat het waterschap percelen grond in bezit heeft die niet (meer) van primair belang zijn voor de uitoefening van de taken van het waterschap dan kan tot verkoop worden overgegaan via een in beginsel openbaar proces. Overtollige eigendommen van het waterschap worden in beginsel tegen marktconforme waarde afgestoten. Mede om staatssteun te voorkomen.

Geen

nr vak ontwerpbesluiten 3 2 05d Indiener verzoekt om voor de

adressen Waalbandijk 143, 143a en 143b drie

afzonderlijke opritten aan te leggen. Eerder is aangegeven dat bewoners dit kunnen aanvragen. Naar de mening van de indiener zijn de eventuele extra kosten beperkt en vormen deze een vergoeding voor de enorme overlast van dit project.

Helaas is het niet mogelijk om drie afzonderlijke opritten te realiseren voor de woningen. Verzoeken voor nieuwe opritten naar de dijkweg worden getoetst aan het beleid van zowel de gemeente West Betuwe als aan het beleid van het waterschap.

Het beleid van West Betuwe is vastgelegd in de beleidsregels van het "Inrittenbeleid. Beleidsregels voor de behandeling van aanvragen gemeente West Betuwe." Volgens de toetsingscriteria in deze beleidsregels is per woning maximaal één toerit toegestaan. Aangezien de woningen 143a en 143b momenteel nog geen eigen inrit hebben zou het volgens dit beleid dus mogelijk zijn om elke woning van een eigen inrit te voorzien.

Het beleid van het waterschap omtrent opritten is vastgelegd in beleidsregels 5.21 en 5.22 van de Keur Waterschap Rivierenland 2014. Hierin is onder bijzondere toetsingscriteria 3 en 4 opgenomen:

"3. Bij splitsing van percelen moet naar behoud van de bestaande ontsluiting worden gestreefd. Een vergunning voor een nieuwe ontsluiting wordt alleen verleend bij een aangetoond zwaarwegend belang.

4. Als redelijkerwijs gebruik gemaakt kan worden van bestaande aanbermingen, op- en afritten en/of trappen, al dan niet met een kleine aanpassing daarvan, verdient gebruik daarvan de voorkeur."

In het verleden zijn ten behoeve van twee van de woningen van indieners percelen gesplitst. Er is echter geen

zwaarwegend belang (vergoeding voor overlast door de dijkversterking wordt niet tot zwaarwegende belangen gerekend) en kan er gebruik gemaakt worden van een bestaande oprit naar de dijk.

Daarom is het volgens de beleidsregels van het waterschap niet mogelijk om drie afzonderlijke opritten naar de woningen te realiseren.

Geen

4 1 03d Op de Waalbandijk in Haaften ter hoogte van huisnummer 315, heerst een hoge parkeerdruk. Hierdoor worden auto's zelfs aan de voet van de dijktalud geparkeerd. Door de verlegging van de dijk in de richting van de rivier ontstaat er ruimte. Indiener stelt voor deze ruimte te gebruiken om een aantal parkeerplaatsen te realiseren.

Op het gehele dijktraject van Waardenburg tot Gorinchem kan men langs de dijk parkeren. Binnen de gemeente West Betuwe is er geen specifiek beleid over parkeren aan of op de dijk. Dit betreft voor iedere situatie maatwerk. Op de Waalbandijk staan inderdaad vaak auto's geparkeerd. De parkeerdruk is hier volgens de maatstaven van de gemeente echter niet te hoog. Er is op de Waalbandijk voldoende ruimte om alle aanwezige auto's aan de zijkant van de weg te kunnen parkeren (langsparkeren). De gemeente West Betuwe wil bovendien op straat geparkeerde auto's behouden, omdat dit past bij het dijkbeeld en het beeld van een plek zoals de oude kern van Haaften. Er ontstaat hierdoor een straatbeeld van een dicht bebouwd gebied.

Tevens passen bestuurders hun gedrag en snelheid hierop aan.

In de nieuwe situatie wordt de weg met klinkerstroken als een 30 km/u zone ingericht, net als in de huidige situatie. Op de klinkerstrook kan geparkeerd worden. Deze inrichting wordt wel verder naar het noorden doorgetrokken, om zo

Geen

nr vak ontwerpbesluiten meer ruimte voor langsparkeren te creëren en dus de

geparkeerde auto's meer te spreiden. Hierbij wordt er aandacht aan besteed dat deze strook geen onderdeel wordt van de rijbaan als deze parkeervakken leeg zijn. Om ook in de breedte meer ruimte voor parkeren op de weg te creëren, en daarmee de verkeersveiligheid te verhogen, wordt de weg verbreed naar de dijk toe. De exacte

weginrichting vindt plaats in de detailuitwerking van de dijk ten behoeve van het Uitvoeringsontwerp. Hierover voert de Graaf Reinaldalliantie overleg met de gemeente West Betuwe. Hier zal indiener bij worden betrokken.

5 1 08a Indiener heeft nu geen afrit, maar een parkeerhaven voor 3 auto’s en heeft vernomen dat deze in het nieuwe ontwerp gaat vervallen. In het nieuwe ontwerp staat een stoep ingetekend die op deze manier niet gewenst is.

Indiener heeft vijf jaar geleden een vergunning voor een stoep op een andere plaats gekregen

(zaaknummer 201417680), maar er is met de aanleg tot na de dijkverzwaring

gewacht. Indiener wil de oprit nog steeds op de eerder vergunde plaats.

Het klopt dat er een eerder afgegeven vergunning is voor de aanleg van een oprit naar het perceel van indiener. Per abuis is dit ontwerp niet ingetekend in het ontwerp Projectplan Waterwet. In het definitieve Projectplan Waterwet is de oprit wel op de vergunde locatie ingetekend. De

parkeerhaven boven aan de dijk komt te vervallen omdat het na de dijkversterking mogelijk is om op de berm van de dijk te parkeren. zorgen uitgesproken te

parkeerhaven boven aan de dijk komt te vervallen omdat het na de dijkversterking mogelijk is om op de berm van de dijk te parkeren. zorgen uitgesproken te