• No results found

Alle actiepunten op een rij

Hieronder zijn alle actiepunten omschreven horende bij de zeven beslispunten die de gemeente Ommen de komende periode wil uitvoeren.

BESLISPUNT 1 De handen ineen om armoede te voorkomen en/of te beperken Actiepunt 1: Ommen Armoedevrij krachtig houden!

Het convenant Ommen Armoedevrij is op 3 december 2015 gelanceerd. Vervolgens hebben 26 partijen het convenant getekend met het gezamenlijke doel: de armoede in Ommen een halt toe roepen. Dit is een beweging waar wij trots op zijn en samen de schouders onder willen zetten. Om het convenant en de partners in zijn kracht te houden gaan wij een uitvoeringsprogramma onder het convenant hangen. Het uitvoeringsconvenant moet helpen om toe te werken naar de stip aan de horizon en armoede en schuldenproblematiek blijvend onder de aandacht te houden.

Actiepunt 2: Samenwerking bij vroegsignalering huurschulden

In het land zien wij verschillende pilots rondom vroegsignaleren van huurschulden. Het inzetten van sociaal werkers bij signalen van huurachterstand blijkt een effectieve preventieve methodiek en escalatie van de problematiek wordt voorkomen. Komende beleidsperiode gaan wij onze samenwerking met de woningcorporaties intensiveren en samen de handen in één slaan om huurschulden eerder te signaleren en met behulp van ketenpartners hier vroegtijdig op in te spelen om erger te doen voorkomen. Huisuitzettingen waarbij kinderen bij betrokken zijn moet worden voorkomen.

BESLISPUNT 2 Eenvoudig en benaderbaar aanspreekpunt voor elke inwoner Actiepunt 1: Gerichte campagnes en inzetten moderne media

Het is belangrijk dat we mensen die we nu niet bereiken wel weten te bereiken. Dat vereist een soort van ‘armoede en schulden-marketing’. Aspecten als op het juiste moment de juiste boodschap zenden, in begrijpelijke taal communiceren, informatie die stuurt op gedragsverandering zijn hierbij belangrijk. Dat vereist specifieke deskundigheid en inzet. Bij de inzet van moderne media wordt gedacht aan onze gemeentelijke website, Facebook, Instagram en media die onze ketenpartners inzetten om ook hier met elkaar de verbinding te zoeken.

Actiepunt 2: Vereenvoudiging van aanvraagprocedures

Hierdoor wordt de drempel lager om inkomensondersteunende voorzieningen aan te vragen en zal het gebruik toenemen. Hiervoor gaan wij onze aanvraagformulieren vergemakkelijken en waar mogelijk combineren met andere aanvraagformulieren. Waar mogelijk gaan we regelingen ambtshalve toekennen en steekproefsgewijs achteraf toetsen of het juist is uitgegeven.

BESLISPUNT 3 Inwoner in zijn kracht zetten met Mobility Mentoring®

Actiepunt 1: Maatwerk leveren door aan te sluiten bij de mogelijkheden van de inwoner

Medewerkers van de gemeente Ommen worden getraind in de dienstverlenende principes van Mobility Mentoring® en gaan de werkwijze en instrumenten gebruiken binnen hun werkzaamheden.

We gaan onderzoeken of Mobility Mentoring® (of een vorm daarvan) ook binnen andere domeinen ingezet kan worden.

Actiepunt 2: Instrumenten van Mobility Mentoring® inzetten om de inwoner te activeren

We gaan onderzoeken hoe de instrumenten van Mobility Mentoring® bij kunnen dragen aan het activeren van de inwoner. Denk aan beloningen of een herinnering van een afspraak per sms.

BESLISPUNT 4 Kinderen blijven voorop staan!

Actiepunt 1: Verbinding met andere beleidsterreinen op het gebied van gezondheid

In september 2016 heeft de gemeenteraad de gezondheidsnota vastgesteld. In de gezondheidsnota van de gemeente Ommen staan verschillende actiepunten die raakvlak hebben met het armoedebeleid. Komende periode willen wij samen met ketenpartners zoals het jongerenwerk en de Voedselbank, vanuit de Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en vanuit de aanpak middelengebruik verbindingen leggen om de gezondheidsachterstanden van inwoners in armoede onder de aandacht te brengen en hier een gerichte aanpak op te ontwikkelen.

Actiepunt 2: Uitvoeren acties uit de notitie ‘Alle kinderen mogen meedoen’

Op 20 juli 2017 heeft de gemeenteraad de notitie ‘Alle kinderen mogen meedoen’ vastgesteld. In deze notitie zijn verschillende uit te voeren acties opgesteld, zoals het organiseren van preventieve activiteiten binnen het basis- en voortgezet onderwijs en binnen het middelbare beroepsonderwijs.

Hier gaan wij stappen in ondernemen zodat deze geoormerkte gelden terecht komen bij de kinderen en jongeren tot 18 jaar uit de gemeente Ommen.

Actiepunt 3: Kinderen mogen niet de dupe worden van de financiële situatie thuis

Voor gezinnen met minderjarige kinderen blijven wij een apart beleid voeren zodat zij niet de dupe worden van de situatie van hun ouders/verzorgers. Hierbij merken we op dat kinderen door hun ouders of verzorgers niet gebruikt mogen worden als excuus voor hulp.

BESLISPUNT 5 Preventie door voorlichting/advies voor jongeren Actiepunt 1: Samenwerken met het onderwijs

In samenwerking met het onderwijs en andere partners willen we extra aandacht besteden aan jongeren. Jongeren staan voor veel verleidingen en keuzes die (grote) financiële consequenties kunnen hebben. Er zijn verschillende lesprogramma’s en spelmethodieken in omloop die aansluiten op de belevingswereld van jongeren. Wij gaan hierover in gesprek met het onderwijs.

Actiepunt 2: Vergroten bereik Startpunt Geldzaken

In de gemeente Ommen bieden wij de website Startpunt Geldzaken aan. Startpunt Geldzaken is opgericht door het NIBUD en biedt inwoners inzicht in de financiën en eventuele besparingsmogelijkheden. Samen met NIBUD willen wij Startpunt Geldzaken bekender maken in de gemeente Ommen zodat meer inwoners gebruik kunnen maken van deze tool.

24 BESLISPUNT 6 Meedoen in de Ommense samenleving

Actiepunt 1: Het Volwassen Meedoen fonds

Een definitieve knip maken tussen de 18- activiteiten zoals omschreven in de notitie ‘Alle kinderen mogen meedoen’ en het Participatiefonds.

Actiepunt 2: Vereenvoudigen van procedure en aanlaten sluiten bij de leefwereld van de inwoner.

Inwoners krijgen automatisch na aanvragen/ontvangen van een bijstandsuitkering geld uit het Participatiefonds met heldere informatie waar deze middelen voor kunnen worden gebruikt.

Steekproefsgewijs controleert de gemeente of de gelden op de juiste manier terecht komen.

BESLISPUNT 7 Stevige toegang en passende schulddienstverlening Actiepunt 1: Verder bouwen aan een stevige samenwerking voor schulddienstverlening

Sinds een aantal jaren is Raad & Recht actief in de gemeente Ommen en kunnen inwoners daar terecht voor preventieve vragen en kortdurende budgetcoaching. Ook Humanitas is al sinds jaar en dag actief in de gemeente Ommen. Na het binnenhalen van de intake schulddienstverlening is een schulddienstverleningsoverleg gestart waar bovenstaande partijen, de woningcorporaties, inkomensconsulenten en generalisten van het Samen Doen Team aansluiten om tot een eenduidige aanpak te komen om schulden aan te pakken. Dit voorportaal willen wij in de komende twee jaar versterken door de samenwerking te intensiveren.

Actiepunt 2: De intake schulddienstverlening structureel onder gemeentelijke vleugels positioneren Sinds 1 januari 2017 voert de gemeente Ommen de intake zelfstandig uit. Hiervoor is een specialist op het gebied van schulddienstverlening voor een periode van één jaar aangetrokken. De resultaten zijn positief. Inkomensconsulenten, Samen Doen medewerkers en de coördinatoren van Humanitas &

Raad & Recht budgetteam geven aan zij sneller kunnen schakelen met de intaker en hierdoor de inwoner sneller kunnen informeren en voort kunnen helpen. Wij willen de intake nu structureel naar binnen halen.

Actiepunt 3: Schulddienstverlening voor zelfstandigen

Wij willen van meer betekenis zijn voor zelfstandige ondernemers met schulden. Reguliere schulddienstverlening is alleen mogelijk na bedrijfsbeëindiging (de bedrijfsschulden worden dan meegenomen als particuliere schuld). We willen onderzoeken of we voor deze groep een effectieve vorm van ondersteuning kunnen bieden en of we dit kunnen koppelen aan de ondersteuning van Raad

& Recht budgetteam, het Regionaal Bureau Zelfstandigen en Startershuis DOEN!

Actiepunt 4: Recidivisten niet meer uitsluiten van schulddienstverlening bij een derde verzoek

In ons huidige beleid weigeren wij inwoners die voor een derde keer binnen vijftien jaar een verzoek doen om gebruik te maken schulddienstverlening. Door deze inwoners de deur te wijzen komen zij niet verder en is er een verhoogde kans op andere problemen op bijvoorbeeld het gebied van gezondheid en welzijn. Wij willen onze ogen niet sluiten voor deze inwoners maar ze helpen met de juiste ondersteuning.

» Monitor

Naast de actiepunten en doelstellingen zoeken wij de verbinding met de in ontwikkeling zijnde monitor. Hierin worden resultaten en bijbehorende graadmeters gevormd die raakvlakken hebben met dit beleidsplan. De monitor en het beleidsplan staan in verbinding met elkaar. De monitor zal dan ook ingezet worden om de effecten uit het plan te meten en waar nodig actiepunten aan te scherpen.

Iedere twee jaar willen wij een inkomenseffectenrapportage uit laten voeren.

26

Bijlage VI Begrippenlijst

Ketenpartners Organisaties, stichtingen en belangengroepen waar de gemeente Hardenberg mee samenwerkt op het gebied van armoede en schulden.

Klijnsma gelden Voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft in november 2016 bekend gemaakt een bedrag van € 100 miljoen te gaan verdelen over verschillende organisaties en alle gemeenten in Nederland. De gemeente Ommen ontvangt door deze regeling jaarlijks een bedrag dat bedoeld is om extra activiteiten en voorzieningen op te zetten voor kinderen uit gezinnen met een kleine beurs.

Schulddienstverlening Schulddienstverlening richt zich op het financieel zelfredzaam maken van mensen. Voor het daadwerkelijk aanpakken van de schulden verwijzen wij inwoners door naar onze ketenpartners, die daarbij ook aandacht besteden aan de achterliggende oorzaken van de schulden.

GERELATEERDE DOCUMENTEN