• No results found

REGELS EN AFSPRAKEN

A. ALGEMENE INFORMATIE A1 Itemnummer

Krantenartikelen

Het nummer van krantenartikelen is het nummer dat via LexisNexis is toegedeeld inclusief een K.

Voorbeeld: LexisNexis nummer aan krantenartikel is 101. Itemnummer dat je invult, is K101.

Nieuwsuitzendingen

Het nummer van de items is allereerst afhankelijk van welke codeur je bent. Sacha schrijft de itemnummers vanaf 1000; Lizel vanaf 2000; Marit vanaf 3000 en Charlotte vanaf 4000. Het itemnummer is daarnaast afhankelijk van de lengte van het item in de nieuwsuitzending. Het item begint bij de opening van het onderwerp door het anker en eindigt bij het thuisbeeld van het anker in vol scherm (dus niet als het anker het beeld deelt met een correspondent). Zie voor meer informatie richtlijn 4.

Voorbeeld: Lizel haar vierde item schrijft ze als 2004.

<open antwoord> A2. Codeur 0. Sacha 1. Lizel 2. Marit 3. Charlotte A3. Datum

De datum moet worden gecodeerd als DD/MM/JJJJ Voorbeeld: 21/01/2001. LET OP: Als je dit via excel automatisch probeert te doen, moeten de jaartallen nog goed lopen en niet van 2016 naar 2017 en 2018 gaan.

<open antwoord>

A4. Naam van het medium 0. USA Today

1. New York Times 2. ABC World News

32 3. CBS Evening News

4. Fox News Sunday

A5. Lengte artikel (alleen kranten)

De lengte van het artikel wordt aangeduid door het aantal woorden. Dit wordt via LexisNexis bij de artikelen weergegeven. Als het om nieuwsuitzendingen gaat, codeer je een 0.

<open antwoord>

A6. Lengte item (alleen nieuwsuitzendingen)

De lengte van het item wordt berekend op basis van de algemene richtlijnen. De lengte reken je om in secondes. Omdat het om secondewerk zal gaan, is het de bedoeling dat we coderen per 5 secondes. Voorbeeld: Indien een item ongeveer 1 minuut en 13 seconden duurt, moet dit gecodeerd worden als 75. Indien een item 5 minuten en 1 seconde duurt, moet dit gecodeerd worden als 300. Indien het item 2 minuten en 3 seconden duurt, moet er naar boven afgerond worden, naar 125. Als het om krantenartikelen gaat, codeer je een 0.

33

B. RELEVANTIE

Vervolg kranten

Lees het artikel scannend om te bepalen of het relevant is (lees: politiek nieuws, zie B1). Dit houdt in dat de titel en de eerste paragraaf worden gelezen. Indien dit niet duidelijk is, wordt het gehele artikel gelezen. Beantwoord altijd vraag B1. Indien het artikel niet relevant is, stop na B1 met coderen. Daarentegen codeer je verder als het artikel relevant is.

Vervolg nieuwsuitzendingen

Bepaal aan de hand van de inleiding van het anker (de nieuwslezer/nieuwslezeres) of het item relevant is (lees: politiek nieuws, zie B1). Dit houdt in dat de gehele inleiding van het anker wordt bekeken. Bij twijfel wordt het gehele item bekeken. Beantwoord altijd vraag B1. Indien het item niet relevant is, stop je met coderen na beantwoording van B1. Daarentegen codeer je verder als het artikel relevant is.

B1. Betreft het artikel Amerikaans politiek nieuws?

Kranten

Wat is politiek nieuws? Het betreft politiek nieuws wanneer er minimaal één actor (zie definitie actor hieronder) in het artikel voorkomt en deze actor een politieke actor is. Er moet minimaal 1 politieke actor of ‘keyword’ (zoals: primaries, presidential elections, elections, presidential candidates, candidates) voorkomen in het artikel.

Nieuwsuitzendingen

Bij nieuwsitems is er sprake van politiek nieuws indien er (1) minimaal één actor in het item voorkomt, (2) deze actor een politieke actor is, of als het item gaat over de (voor)verkiezingen in de VS van 2016. Een politieke actor kunnen zowel een groep of personen zijn.

Voorbeelden zijn de democratische partij, de republikeinse partij, een politicus, een senator en de president.

0. Nee 1. Ja

INDIEN HET ANTWOORD NEE IS, DAN NIET VERDER CODEREN. LEGE KOLOMMEN OPVULLEN MET 999.

34

B2. Om welke voorverkiezingen gaat het?

Dit is vaak al af te lezen aan de datum van het artikel/de uitzending. Indien het onduidelijk is om welke voorverkiezingen het gaat, kies voor optie 2.

0. 2007/2008 1. 2015/2016

2. Niet van toepassing

B3. Wordt er gesproken over een kandidaat tijdens de voorverkiezingen?

Volgens de algemene richtlijnen, moet de kandidaat minstens twee keer met naam in het artikel/item genoemd worden.

0. Nee 1. Ja

INDIEN HET ANTWOORD NEE IS, DAN NIET VERDER CODEREN. KOLOMMEN OPVULLEN MET 999.

B4. Welke kandidaat komt in het artikel voor?

De kandidaat moet minstens twee keer in het artikel/item genoemd worden (zie algemene richtlijnen). Verwijzingen naar de kandidaat zoals hij/zij worden niet meegeteld.

Voor nieuwsuitzendingen mag de kandidaat alleen worden meegenomen, als deze twee keer genoemd is, ongeacht of dat in de aankondiging is. Namen van kandidaten visueel zichtbaar in beeld tellen niet mee.

De eerste kandidaat die voorkomt vanaf het artikel/item (titel telt niet mee) wordt als eerste actor geregistreerd, de tweede kandidaat is de tweede registratie-eenheid en zo verder. Zoals in de algemene richtlijnen te lezen is, is er een maximum van 10 registratie-eenheden per artikel of nieuwsitem.

Code Kandidaat Partij Jaar

35

2 Bernie Sanders DEM 2016

3 Lawrence Lessig DEM 2016

4 Martin O’Malley DEM 2016

5 Jim Webb DEM 2016

6 Joseph R. Biden JR DEM 2016 (not running)

7 Elizabeth Warren DEM 2016 (not running)

8 Ben Carson REP 2016

9 Ted Cruz REP 2016

10 John Kasich REP 2016

11 Marco Rubio REP 2016

12 Donald Trump REP 2016

13 Jeb Bush REP 2016

14 Chris Cristie REP 2016

15 Carly Fiorina REP 2016

16 Jim Gilmore REP 2016

17 Lindsay Graham

(man)

REP 2016

18 Mike Huckabee REP 2016

19 Bobby Jindal REP 2016

20 George Pataki REP 2016

21 Rand Paul REP 2016

22 Rick Perry REP 2016

36

24 Scott Walker REP 2016

VANAF NU CODEER JE PER ACTOR OP EEN APARTE REGEL VERDER. DE EERDERE INFORMATIE COPY PASTE JE VOOR ALLE ACTOREN.

B7. Uit welke partij komt de kandidaat?

Zie bovenstaande informatie achter elke kandidaat. DEM betekent democratisch, terwijl REP een republikeinse kandidaat is.

0. Democraten 1. Republikeinen

B8. Is de kandidaat een man of een vrouw? 0. Man

1. Vrouw

B9. Wordt de kandidaat in de titel van het artikel genoemd? (alleen kranten) 0. Nee

1. Ja

2. Niet van toepassing

C. PRIVATISERING

C1. Wordt er gesproken over het politieke leven van de kandidaat?

Met het politieke leven van de kandidaat wordt alle politiek gerelateerde aspecten van het politieke leven van die kandidaat bedoeld. Voorbeelden zijn welke partij de kandidaat vertegenwoordigt, het aantal stemmen dat een kandidaat heeft gekregen, politieke beslissingen die de kandidaat heeft genomen of wil nemen, etc.

0. Nee 1. Ja

37 Voor krantenartikelen wordt een (1) Ja gecodeerd als een of meerdere gezinsleden of

familieleden in het artikel genoemd worden. Voorbeelden zijn de expliciete namen van de gezinsleden, zoals Bill Clinton bij Hillary Clinton, maar ook “Hillary’s dochter” of “her granddaughter”.

Voor nieuwsuitzendingen geldt dezelfde instructie (er moet een (1) Ja gecodeerd worden als een of meerdere gezinsleden of familieleden in het item genoemd worden), maar wordt er ook een (1) Ja gecodeerd als de familie/een familielid in beeld zijn.

0. Nee 1. Ja

C3. Is er aandacht voor het liefdesverleden van de kandidaat?

Hierbij gaat het niet om het huidige liefdesleven van de kandidaat (deze wordt namelijk al gecodeerd bij familie/gezinsleden, vraag D3). Er wordt bijvoorbeeld een (1) Ja gecodeerd als het item/artikel gaat over de vorige drie huwelijken van Trump, waarvan hij alle drie

gescheiden is. Of de voorgaande relaties van Marco Rubio.

0. Nee 1. Ja

C4. Is er aandacht voor de opvoeding van de kandidaat?

Er wordt een (1) Ja gecodeerd als de opvoeding/jeugd van de kandidaat naar voren komt. Onder jeugd verstaan we geen opleidingen en activiteiten die te maken hebben met een carrière voor de politiek, maar eerder . Voorbeeld: Er wordt gezegd dat Trump zo een goede zakenman is, omdat zijn ouders vroeger altijd gehamerd hebben op het onderhandelen, dan wordt er een (1) Ja gecodeerd. Er wordt een (0) Nee gecodeerd als het enkel gaat over

familieleden, zoals de ouders en/of zussen van de kandidaat, maar geen duidelijke verwijzing wordt gemaakt naar de opvoeding en de jeugd.

0. Nee 1. Ja

38 Het leven vóór zijn politieke carrière houdt in vorige banen, vrijwilligerswerk, opleidingen die niet in verband staan met zijn verkiesbaar stellen voor president en zijn politieke tewerkstelling.

Voorbeeld: “Florida Sen. Marco Rubio edged Texas Sen. Ted Cruz for second place..” Er dient hier een (0) Nee gecodeerd te worden, omdat Sen. een afkorting is van de titel Senator, wat Rubio en Cruz zijn en dit is een duidelijke stap in de politieke carrière van Rubio en Cruz. Echter, als er gesproken wordt over dat Marco Rubio bijvoorbeeld een voormalig advocaat is geweest, dient er een (1) Ja gecodeerd worden of wanneer er gesproken wordt over McCain en zijn rol in de Vietnamese oorlog.

0. Nee 1. Ja

C6. Wordt er gesproken over het uiterlijk van de kandidaat?

Met het uiterlijk van de kandidaat worden kenmerken bedoeld als kleding, haar, postuur, etc. Wanneer er echter gesproken wordt over de huidskleur dient hier (0) Nee ingevuld te worden, aangezien huidskleur wordt gezien als aanduiding van ras en dit bij D9 gecodeerd zal worden.

0. Nee 1. Ja

C7. Wordt er gesproken over (karakter)eigenschappen van de kandidaat? De (karakter)eigenschappen van de kandidaat wil zeggen de persoonlijke

(karakter)eigenschappen, zoals sympathiek, grappig, gierig. Er worden alleen eigenschappen meegenomen die direct in verbinding staan met de kandidaat zijn privéleven. Voorbeeld: Er wordt een (1) Ja gecodeerd als er wordt gezegd dat Trump onbetrouwbaar zou zijn, omdat hij een zakenman is. Er wordt een (0) Nee gecodeerd als er enkel wordt gezegd dat hij

onbetrouwbaar is, omdat hij zijn afspraken niet nakomt. Er wordt bij dit laatste voorbeeld namelijk geen directe lijn gelegd met zijn privéleven.

0. Nee 1. Ja

39 Onder demografisch kenmerken van een kandidaat valt de leeftijd, sekse, ras, woonplaats. Voorbeeld 1: “Clinton scored early wins in Oklahoma, Tennessee, Massachusetts, New Jersey, her home base of New York and her former home of Arkansas.”

Voorbeeld 2: “De 74-jarige democraat Bernie Sanders (…).” Er dient een (1) Ja gecodeerd te worden, want dat Bernie Sanders 74 is, is een persoonlijke eigenschap van de kandidaat die niets te maken heeft met zijn rol in de politiek.

0. Nee 1. Ja