• No results found

parkeernormering zoals die is opgenomen in de Beleidsnota Parkeernormering, zoals geldend ten tijde van het moment van functiewijziging

Artikel 46 Algemene aanduidingsregels

Artikel 46 Algemene aanduidingsregels

46.1 Overige zone -Cultuurhistorische waarden

Ter plaatse van de aanduiding ‘overige zone - cultuurhistorische waarden' zijn de gronden ook bestemd voor de bescherming van de ter plaatse voorkomende cultuurhistorische waarden van bebouwing en terreinen.

46.1.1 Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk

A) Voor het geheel of gedeeltelijk slopen van bouwwerken en/of ingrijpende verbouwingen aan bouwwerken gelegen binnen de bouwaanduiding 'specifieke bouwaanduiding - cultuurhistorische waarden' is een omgevingsvergunning vereist.

Alvorens de omgevingsvergunning kan worden verleend, wint het bevoegd gezag schriftelijk advies in bij de monumentencommissie.

B) De omgevingsvergunning als bedoeld in sub a kan slechts worden verleend indien en nadat het college het advies van de monumentencommissie in overweging heeft genomen en een positief besluit heeft genomen.

46.1.2 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden

A) Het is verboden ter plaatse van de functieaanduiding 'cultuurhistorische waarden', zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de navolgende werken en/of werkzaamheden uit te voeren:

1. het verrichten van handelingen, die de in Bijlage 4 Cultuurhistorisch waardevolle panden en vlakken beschreven waarden aantasten;

2.

3. het aanleggen en verharden van wegen, paden en het aanbrengen van oppervlakteverhardingen;

B) Het onder artikel 46.1.2 sub a genoemde verbod is niet van toepassing op:

1. werken en werkzaamheden die het normale onderhoud betreffen;

2. werken en werkzaamheden die noodzakelijk zijn in verband met het op de bestemming gerichte beheer of gebruik van de grond;

3. werken en werkzaamheden die reeds in uitvoering zijn op het tijdstip van het van kracht worden van dit plan;

4. binnen een bouwvlak plaatsvinden;

C) De omgevingsvergunning als bedoeld in sub a kan slechts worden verleend indien en nadat het college het advies van de monumentencommissie in overweging heeft genomen en een positief besluit heeft genomen.

46.2 Overige zone - Groenblauwe mantel

Ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - groenblauwe mantel' zijn de gronden tevens bestemd voor behoud, herstel of duurzame ontwikkeling van het watersysteem en de daarmee samenhangende ecologische en landschappelijke waarden en kenmerken van de

onderscheiden gebieden.

46.3 Overige zone - monumentale boom

Ter plaatse van de aanduiding 'Overige zone - monumentale boom' zijn de gronden ook bestemd voor de bescherming en het beheer van bomen, zie bijlage 9 bij deze Regels en haar opvolgers

Regels Bestemmingsplan Buitengebied 2 gemeente Valkenswaard 139

46.3.1 Verboden (bouw)werken en werkzaamheden

Het is verboden ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - waardevolle boom', dan wel binnen een afstand van 2 meter van de maximale kruinprojectie van de boom, zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning werken en/of werkzaamheden uit te voeren of handelingen te verrichten die de dood of ernstige beschadiging van de boom tot gevolg heeft of kan hebben.

46.3.2 Toegestane werken en werkzaamheden

Het in artikel 46.3.1 vervatte verbod is niet van toepassing op werken en werkzaamheden die:

A) reeds in uitvoering zijn op het tijdstip van het van kracht worden van het plan;

B) het normale onderhoud van de boom betreffen;

C) betrekking hebben op de volgende activiteiten, waarbij vooraf advies is ingewonnen bij de gemeente en is aangetoond dat deze activiteiten geen onevenredig nadelige gevolgen (kunnen) hebben voor de conditie, levensverwachting, groeiplaats en (beeld)kwaliteit van de boom:

1. het aanbrengen van boven- en ondergrondse transport, energie- of communicatieleidingen en daarmee verband houdende constructies, installaties en apparatuur;

2. het aanleggen en verharden van wegen, paden en het aanbrengen van oppervlakteverhardingen;

3. werken en werkzaamheden die noodzakelijk zijn in verband met het op de bestemming gerichte beheer of gebruik van de grond;

Indien het gestelde onder c, aanhef niet vooraf is aangetoond, blijft artikel 46.3.1 onverminderd van toepassing.

46.3.3 Voorwaarden voor verlenen omgevingsvergunning

De in artikel 46.3.1 vermelde omgevingsvergunning kan slechts worden verleend mits wordt aangetoond dat door de bouw en/of gebruik van de gronden de conditie, levensverwachting, groeiplaats en (beeld)kwaliteit van de boom niet wordt aangetast.

Ten behoeve van het verlenen van de omgevingsvergunning kan het bevoegd gezag een bomen effect rapportage verlangen, waaruit blijkt dat de werken en/of werkzaamheden geen onevenredige gevolgen hebben voor de levensvatbaarheid en de ruimtelijke, monumentale of ecologische betekenis van de boom.

46.4 Veiligheidszone - gasdrukmeet- en regelstation 46.4.1 Aanduidingsomschrijving

De gronden ter plaatse van de aanduiding 'veiligheidszone - gasdrukmeet- en regelstation' zijn, behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor de bescherming van het veiligheidsrisico van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten vanwege de aanwezigheid van een gasdrukmeet- en regelstation.

46.4.2 Aanduidingsregels

A) Op deze gronden zijn geen kwetsbare objecten toegestaan.

B) Beperkt kwetsbare objecten zijn uitsluitend toegestaan indien de afstand van het beperkt kwetsbare object tot aan de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - gasdrukmeet- en regelstation' ten minste 4 meter bedraagt.

Regels Bestemmingsplan Buitengebied 2 gemeente Valkenswaard 140

46.5 Veiligheidszone - leiding

Op de gronden ter plaatse van de aanduiding 'veiligheidszone - leiding' is geen bouw ten behoeve van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten als bedoeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen toegestaan. Voorts geldt dat bij het verlenen van een vergunning krachtens de Wet milieubeheer deze veiligheidszone als uiterste grenswaarde in acht genomen moet worden.

46.5.1 Bouwregels

Op de gronden ter plaatse van de aanduiding 'veiligheidszone - leiding' is geen bouw ten behoeve van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten als bedoeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen toegestaan.

46.6 Veiligheidszone - lpg

Op de gronden ter plaatse van de aanduiding 'veiligheidszone - lpg' is geen bouw ten behoeve van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten als bedoeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen toegestaan.

46.6.1 Bouwregels

Op de gronden ter plaatse van de aanduiding 'veiligheidszone - lpg' is geen bouw ten behoeve van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten als bedoeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen toegestaan.

46.7 Veiligheidszones - vervoer gevaarlijke stoffen 0 - 200 m

Op de gronden ter plaatse van de aanduiding 'veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen 0-200 m’ dienen de ontwikkelingen beoordeeld te worden of die kunnen leiden tot een vergroting van het Groepsrisico (Gr). Hiervoor dient een advies bij de Veiligheidsregio ingewonnen te worden.

46.8 Vrijwaringszone - weg

A) Op de gronden ter plaatse van de aanduiding ‘vrijwaringszone - weg-0-50 m' mag binnen een afstand van 0-50 meter, ongeacht het bepaalde in de afzonderlijke bestemmingen, geen bebouwing worden opgericht.

B) Op de gronden gelegen ter plaatse van de aanduiding ‘vrijwaringszone weg-50-100' mag binnen een afstand van 50-100 meter, ongeacht het bepaalde in de afzonderlijke bestemmingen, niet worden gebouwd behoudens met een omgevingsvergunning.

C) Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor afwijken van het bepaalde in lid a en b na schriftelijk advies te hebben ingewonnen bij de

wegbeheerder.

Regels Bestemmingsplan Buitengebied 2 gemeente Valkenswaard 141