• No results found

Algemeen Bestuur

In document Vergaderbundel commissie AZC 14-09-2017 (pagina 190-200)

Agendapunt

Vergaderdatum 11 december 2017 Ons kenmerk

Oplegnotitie

Onderwerp

Aansluitovereenkomst VRBZO-Stichting Bureau Inkoop Zuidoost-Brabant (BIZOB) (bijgevoegd)

Bij deze overeenkomst behoren ook de “Akte Statutenwijziging BIZOB 20160912”, het Bestuursreglement BIZOB 20160912”, het “Directiereglement BIZOB 20160912”, het

“Financieringsreglement 20160912”en de “Procedurebeschrijving Gezamenlijke projecten versie 9-12-2012”. Deze zijn bijgevoegd.

Probleemstelling

VRBZO huurt vanaf 2010 inkopers in van BIZOB voor met name de Europese aanbestedingen en de ondersteuning van de grote onderhandse aanbestedingen.

Tevens draagt BIZOB zorg voor de jaarlijkse inkoopanalyse voor de toets op de rechtmatigheid van de inkopen aan de wetgeving.

Met ingang van 1 januari 2017 heeft er een wijziging van de statuten bij BIZOB

plaatsgevonden waarbij het voor VRBZO niet meer mogelijk is medewerkers van BIZOB in te huren op basis van de bestaande samenwerkingsovereenkomst.

Wel geven de huidige statuten VRBZO de mogelijkheid om als risicodragende partij in de Stichting BIZOB deel te nemen en op die wijze wel gebruik te kunnen maken van de diensten van de inkopers van BIZOB.

Momenteel nemen 18 van de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant deel in de Stichting BIZOB. De gemeenten Helmond, Eindhoven en Valkenswaard nemen niet deel in deze stichting . Zij hebben nog eigen inkoopafdelingen.

Aangezien deelname in deze stichting wordt beschouwd als een deelname in een verbonden partij met financiële risico’s geeft de Wet Gemeenschappelijke Regelingen in artikel 31a aan dat de raden van de deelnemende gemeenten hun wensen en

bedenkingen mogen inbrengen op dit voornemen. De gemeenteraden zijn inmiddels geraadpleegd. Hun wensen en bedenkingen zullen afzonderlijk aan u worden overgebracht.

Overwegingen

VRBZO maakt al sinds 2010 gebruik van de diensten van BIZOB en heeft om die reden ook geen eigen inkoper in dienst. Jaarlijks worden er, afgestemd op het inkoopplan van het betreffende jaar, afspraken gemaakt met BIZOB over het aantal in te zetten uren.

Achteraf wordt afgerekend op basis van de werkelijke inzet.

VRBZO is over deze inhuur BTW verschuldigd die als kosten moeten worden beschouwd waarvan een minimaal deel in vooraftrek mag worden genomen als ondernemers-BTW.

Door als risicodragende partij deel te nemen in BIZOB kan deze werkwijze van inhuur van medewerkers van BIZOB voor de inkoopondersteuning worden voortgezet.

Bijkomend financieel voordeel is dat door deze deelname er dan geen BTW verschuldigd is over de inhuur van de medewerkers (koepelvrijstelling). Op basis van de nu voor 2017 afgesproken dagen betekent dit een voordeel van ca € 30.000.

2 Risicoafweging

De deelnemende gemeenten maken jaarlijks afspraken met BIZOB over de in te zetten inkoopuren. Omdat er contractueel een minimum is afgesproken over de af te nemen uren is er een basisafname gegarandeerd waarop de formatie van BIZOB is afgestemd. Daarmee is het risico van niet declarabele uren beperkt. Tot op heden hebben de deelnemende gemeenten niet hoeven bijdragen in een nadelig saldo van BIZOB.

Met de fiscus zijn afspraken gemaakt dat aan de deelnemers geen BTW over de afgenomen uren verschuldigd is . De verwachting is dat deze afspraken voorlopig worden voortgezet.

Consequenties

Door als risicodragend deelnemer in de Stichting BIZOB te participeren brengt dit ook verplichtingen met zich mee waarvan de belangrijkste als volgt kort te benoemen zijn:

Algemeen:

• VRBZO verplicht zich zoveel als mogelijk samen te werken met de Stichting BIZOB bij de uitvoering van de inkoop- en aanbestedingstaken op grond van de Overeenkomst .

• Stichting BIZOB verplicht zich tot het leveren van advieswerkzaamheden tbv inkoop- en

aanbestedingsbeleid van VRBZO met het streven naar het behalen van voordelen op zowel financieel, kwalitatief als procesmatig gebied .

• BIZOB spant zich in om te voldoen aan door VRBZO gevraagde prioriteitsstelling rekening houdende met de belangen van de andere deelnemers.

• BIZOB verplicht zich twee maal per jaar rapportages over afgeronde projecten, dagen en voortgang van het inkoopplan

Met betrekking tot de duur van de overeenkomst geldt dat:

- De overeenkomst treedt met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2017;

- Deze wordt aangegaan voor onbepaalde tijd met inachtneming van een opzegtermijn van 2 jaar;

- In deze periode kan er geen wijziging van de af te nemen uren worden doorgevoerd;

Afnameverplichting VRBZO.

- VRBZO heeft een afnameverplichting ,althans betaling van, minimaal 168 uur op jaarbasis ( 4 dagen per week gedurende 42 weken op jaarbasis)) tegen de dagvergoeding zoals is bedoeld in het

Financieringsreglement ; ( 2017 € 550,--/dag).

- Voor de daarop volgende jaren dient de af te nemen omvang minimaal 85 % van de afgenomen uren voor het voorgaande te zijn met het minimum van 4 dagen per week;

- Eens per twee kalenderjaren maar voor VRBZO niet voor 1 januari 2019 kan een verzoek tot wijziging van het aantal af te nemen dagen worden ingediend mits dit verzoek minimaal 6 maanden voorafgaand aan de ingangsdatum is aangevraagd;

- Voor 1 oktober van het kalenderjaar deelt VRBZO met BIZOB de planning voor de te leveren producten en af te nemen dagen voor het daar0p volgende jaar;

Overige bepalingen:

- Bij inschakeling van juridische bijstand in een aanbestedingsprocedure komen deze kosten voor rekening van de opdrachtgever.

Historie besluitvorming

De tijdelijke inhuur van BIZOB is gestart in 2010 en per 1 januari 2011 omgezet in een samenwerkingsovereenkomst die middels dit besluit beëindigd is op 31 december 2016. Daarvoor in de plaats komt nu deze aansluitovereenkomst.

3 Voorstel

besluiten om VRBZO deel te laten nemen in de Stichting Bureau Inkoop Zuidoost-Brabant met terugwerkende kracht per 1 januari 2017 overeenkomstig de bepalingen zoals opgenomen in bijgevoegde aansluitovereenkomst;

Bijlage(n): 5

Collegevan Burgemeester,Wethouders EnRaadsledenvandeGemeenteAsten Postbus290

5720GJASTEN

gemeenteASTFN«

18 MEI 2017

nr.:

'!(!.-Asten18mei2017.

Onderwerp:Dodenherdenking2017.

ZeergeachteheerBurgemeesterMr.H.G.Vos,Wethoudersenraadsleden.

Elkjaarbezoeken mijnvrouwenikdedodenherdenkinginAsten.Graagwilikhierbijhetvolgende aantekenenbijdeherdenkingvan afgelopenjaar.

Demuziekenhetkoorinde Klepelwarenuitstekendevenalsde nummersdiezijbrachten,waren goedafgestemdopdeviering.

Devraaggesprekkenmoetengaanoverdebijeenkomst"dodenherdenking"endatgenewatonsland enhaarbevolkingin1940-1945isoverkomen.Voorvluchtelingenenofstatushouderszijnandere platvormenenorganisatiesdiezichdaarmeebezighouden,enzohoorthetook.

TochtnaarhetMousaultparkmoetopeeneerdertijdstipmeewordenbegonnen.

Voor20.00uurmoetallesafgewerktzijn.Zodradelastpostwordtingezetendeklokslagindetoren isgeweestmoetbegonnenwordenmetdetweeminutenstilteom20.00u.

Overwegingisooknogomdeopeningvan 18.45terugte brengennaar18.30.

Kransleggingdoordiversepersonenengroepenverlooptprima-vendelgroetzoukortermogen -mochtbloemleggenen lastpostquatijdingedrangkomt.

Verdermoetmijvanhethart,datophetmomentdatwerdgezegddatdeAstensebasisscholenniet meerzullendeelnemenaandedodenherdenkingwijeengolfvanonbegripvoeldenbijde

aanwezigen. HetontbrekenvanonzeAstenseschoolkinderen-bijwieofwaardeverantwoording ookligtvoordezeafwezigheid-voeltalseenschande.Juistkinderenzullenhetherdenkenvandeze bijeenkomstmoetenondersteuneneninstand houden.Kinderenzijnprimainstaatomhunverhaal tedoen,eenvoordrachttehoudenofgedichtuittesprekenindeKlepel.

Allesbeterdan hetontbrekenvanonzejeugd.

Eendingiszeker,latenwijonzedodenherdenkinginstandhouden,envierenopeenwijzewaarvoor dezeisbedoeld.

Methoogachting.

Frans.W.Befgmans WillemAle: mderstraat13

5721LXAsten

2017022351*

RAADSVOORSTEL

(via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: 2017022265

AGENDANUMMER: 4 COMMISSIE Algemene Zaken en Control op 14 september 2017

Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering

van:

Agenda-nummer:

p.h.:

Vaststellen verordening behandeling

bezwaarschriften 2017 -1- 26 september

2017 17.09. HV

de raad

van de gemeente Asten

Samenvatting

Na 10 jaar is de verordening behandeling bezwaarschriften toe aan een actualisatie als gevolg van gewijzigde en nieuwe wetgeving, een andere aanpak in de behandeling van bezwaarschriften en het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden.

Voorgesteld wordt om de verordening behandeling bezwaarschriften zoals die op

26 juni 2007 door de raad werd vastgesteld in te trekken en de verordening behandeling bezwaarschriften 2017 vast te stellen

Beslispunten

Wij stellen u voor vast te stellen het bijgevoegde ontwerpbesluit:

- de verordening behandeling bezwaarschriften 2017.

Inleiding

De verordening behandeling bezwaarschriften

De gemeente Asten heeft sinds 1 september 2007 met de gemeente Someren een gezamenlijke externe commissie.

De commissie adviseert bestuursorganen van de gemeente Asten en de gemeente Someren over bezwaarschriften. Dat zijn bezwaarschriften gericht tegen besluiten van burgemeester, college of raad.

De verordening behandeling bezwaarschriften regelt – samengevat weergegeven - : - de instelling van de bezwaarschriftencommissie,

- de benoeming en het ontslag van de leden van de bezwaarschriftencommissie, - de bevoegdheden van de bezwaarschriftencommissie en

- de werkwijze van de bezwaarschriftencommissie.

Redenen om de verordening te actualiseren

De verordening behandeling bezwaarschriften (de verordening) dateert uit 2007 en is toe aan een actualisatie. De redenen daarvoor zijn de volgende:

1. Na inwerkingtreding van de nu geldende verordening is de Algemene wet bestuursrecht op een aantal onderdelen gewijzigd waarvan met name de wijziging in de beslistermijn hier genoemd wordt.

2/23 2. In de behandeling van bezwaarschriften is de afgelopen jaren het accent komen liggen op het in minnelijk overleg met de betrokkenen trachten tot een oplossing te komen. Dit is nu ook de

verordening verankerd.

3. Een ander belangrijke wijziging betreft het horen van jeugdigen in bezwaarschriftenprocedures.

Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Als gevolg van deze verantwoordelijkheid zal de gemeente meer besluiten in de zin van artikel 1:3 Algemene wet bestuursrecht moeten nemen waar bezwaar tegen open staat.

Dit kan betekenen dat bij bezwaar tegen een jeugdhulpbesluit ook minderjarige kinderen moeten worden gehoord. Zij kunnen immers als belanghebbenden worden aangemerkt.

Voor het horen van jeugdigen is nu een afzonderlijke regeling opgenomen in de verordening.

4. De gemeente Asten is in de afgelopen jaren regionale samenwerkingen aangegaan binnen het sociaal domein die direct van invloed zijn op de bevoegdheid van de bezwaarschriftencommissie om te adviseren over bezwaarschriften tegen besluiten genomen binnen het sociaal domein. De

bevoegdheden van de commissie zijn op deze samenwerkingsafspraken afgestemd en opgenomen in de verordening.

Wat willen we bereiken

Met de verordening behandeling bezwaarschriften 2017 hebben we een actuele verordening.

De verordening is in overeenstemming met de nu geldende wet- en regelgeving en met de huidige werkwijze van de behandeling van bezwaarschriften.

Wat gaan we daarvoor doen

De verordening behandeling bezwaarschriften 2017 vaststellen onder gelijktijdige intrekking van de verordening behandeling bezwaarschriften zoals die op 26 juni 2007 is vastgesteld. Het besluit bekendmaking conform de daarvoor geldende regelgeving.

Mogelijke alternatieven Geen.

Risico’s Geen.

Communicatie

De verordening moet op grond van de Wet elektronische bekendmaking worden bekendgemaakt via www.officielebekendmakingen.nl.

Wat mag het kosten Niet van toepassing.

Bijlage(n)/ter inzage (incl. AST-nr)

g.meulensteen@asten.nl

RAADSBESLUIT

Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer:

Vaststellen verordening behandeling bezwaarschriften

2017 26 september 2017 17.09.

De raad van de gemeente Asten;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 augustus 2017 met zaaknummer 17022266;

gehoord het advies van de commissie Algemene Zaken en Control van 14 september 2017;

besluit:

vast te stellen de:

Verordening behandeling bezwaarschriften 2017 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

a. wet: Algemene wet bestuursrecht

b. besluit: een besluit als bedoeld in artikel 1:3 van de wet

c. verwerend orgaan: bestuursorgaan dat het bestreden besluit heeft genomen;

d. commissie: de bezwaarschriftencommissie als bedoeld in artikel 7:13 Awb e. college: college van burgemeester en wethouders

f. de raad: de gemeenteraad

g. sociaal domein: tot het sociaal domein behoren in ieder geval de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, de Verordening bijdrageregeling maatschappelijke

participatie 2002.

Hoofdstuk 2 De Behandeling van bezwaarschriften

Artikel 2.1 De commissie

1. Er is een commissie ter voorbereiding van de beslissing op bezwaren tegen besluiten van de raad, het college en de burgemeester.

2. Deze commissie functioneert voor de gemeente Asten en de gemeente Someren gezamenlijk.

Artikel 2.2 De bevoegdheden van de commissie

1. De commissie is bevoegd te adviseren over alle bezwaarschriften tegen besluiten van de raad, het college en de burgemeester, tenzij deze nadrukkelijk zijn

4/23 uitgezonderd in deze verordening of door een besluit als bedoeld in het derde lid van dit artikel.

2. De commissie is niet bevoegd te adviseren over bezwaarschriften:

a. die zijn ingediend tegen besluiten op grond van een wettelijk voorschrift inzake belastingen of de Wet waardering onroerende zaken;

b. die zijn ingediend tegen besluiten met betrekking tot rechtspositionele- en personele aangelegenheden.

3. De commissie is niet bevoegd de hierna genoemde voorbereidings- en

uitvoeringshandelingen te verrichten ter uitvoering van de taken in het kader van de behandeling van bezwaarschriften op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugdwet, de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en de Verordening bijdrageregeling maatschappelijke participatie 2002 waarvan de uitvoering is opgedragen aan de GR Peelgemeenten:

a. bevestigen van de ontvangst van een bezwaarschrift b. mediation/informele traject

c. toetsen op ontvankelijkheid van een bezwaarschrift d. het opvragen van een machtiging

e. het geven van een hersteltermijn ingeval van verzuim.

4. De commissie is niet bevoegd om te adviseren over bezwaarschriften op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet, de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en de Verordening bijdrageregeling

maatschappelijke participatie 2002 waarvan de uitvoering is opgedragen aan de GR Peelgemeenten, voor zover deze bezwaarschriften kennelijk niet-ontvankelijk zijn.

5. De commissie is niet bevoegd om te adviseren over bezwaarschriften op het gebied van de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere- en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers, de Wet inkomensvoorziening oudere- en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, het Besluit bijstandsverlening aan zelfstandigen en aanverwante wet- en regelgeving, waarvan de uitvoering is opgedragen aan het Werkbedrijf Senzer.

6. Het college kan categorieën van besluiten aanwijzen ten aanzien waarvan de commissie niet bevoegd is de bezwaarschriften te behandelen.

Artikel 2.3 De samenstelling van de commissie

1. De commissie bestaat uit een voorzitter en ten minste twee leden.

2. De voorzitter en de leden worden door het college benoemd, geschorst en ontslagen.

3. De voorzitter en de leden van de commissie zijn niet:

a. lid van een bestuursorgaan van de gemeente Someren;

b. werkzaam voor of onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan van de gemeente Someren;

c. in het laatste jaar voorafgaand aan de benoeming lid geweest van of werkzaam geweest voor een bestuursorgaan van de gemeente Someren.

4. De commissie regelt de vervanging van de voorzitter.

Artikel 2.4 De zittingsduur

1. De voorzitter en de leden van de commissie worden benoemd voor een termijn van vier jaar. Ze zijn bij hun aftreden opnieuw benoembaar voor maximaal twee termijnen met een mogelijkheid tot verlenging.

2. De voorzitter en de leden van de commissie kunnen op elk moment schriftelijk ontslag nemen.

3. De aftredende of ontslag nemende voorzitter of leden van de commissie blijven zo mogelijk hun functie vervullen totdat in de opvolging is voorzien.

Artikel 2.5 De secretaris van de commissie

1. De secretaris van de commissie is een door het college aangewezen ambtenaar.

5/23 2. Het college wijst tevens een plaatsvervanger van de secretaris aan.

Artikel 2.6 Mandaat

De bevoegdheden ingevolge de hierna genoemde artikelen van de wet worden voor de toepassing van deze verordening uitgeoefend door de secretaris van de commissie:

a. artikel 2:1, tweede lid (opvragen schriftelijke machtiging);

b. artikel 6:6 (geven van een hersteltermijn);

c. artikel 6:17 (toezending stukken aan gemachtigde);

d. artikel 7:2, tweede lid (uitnodiging hoorzitting) e. artikel 7:4, tweede lid (ter inzage leggen stukken) f. artikel 7:6, tweede lid (afzonderlijk horen)

g. artikel 7:6, vierde lid (uitzondering op de regel dat, wanneer belanghebbenden afzonderlijk zijn gehoord, ieder van hen op de hoogte wordt gesteld van het verhandelde tijdens de hoorzitting)

h. artikel 7:10 (opschorten, verdagen en verder uitstel van de beslistermijn) Artikel 2.7 De vergoeding

De voorzitter en de leden van de commissie ontvangen een door het college vast te stellen vergoeding voor hun werkzaamheden, alsmede een tegemoetkoming in de reiskosten.

Hoofdstuk 3 De werkwijze

Artikel 3.1 Ontvangst bezwaarschrift

1. Op het ingediende bezwaarschrift wordt de datum van ontvangst aangetekend.

2. Het bezwaarschrift met de daarbij overgelegde stukken wordt onmiddellijk in handen van de commissie gesteld.

3. De secretaris bevestigt schriftelijk de ontvangst van het bezwaarschrift. Daarin wordt vermeld dat een commissie over het bezwaar zal adviseren.

Artikel 3.2 Bemiddeling

Namens de commissie onderzoekt de secretaris of de zaak minnelijk kan worden geschikt alvorens de zaak door de commissie in behandeling wordt genomen. De secretaris

verricht daartoe de nodige handelingen.

Artikel 3.3 Vooronderzoek

1. De voorzitter en de secretaris zijn bevoegd rechtstreeks alle gewenste inlichtingen in te winnen of te laten inwinnen.

2. De voorzitter en de secretaris kunnen uit eigen beweging of op verzoek van de commissie bij deskundigen advies of inlichtingen inwinnen en hen zo nodig uitnodigen daartoe op de hoorzitting te verschijnen. Indien daaraan kosten zijn verbonden, is vooraf machtiging van het college vereist.

Artikel 3.4 Schriftelijk verweer en procesdossier

Het verwerend orgaan stelt een schriftelijk verweer op en stelt dat samen met het procesdossier uiterlijk drie weken voor de hoorzitting in handen van de commissie.

Artikel 3.5 De hoorzitting

1. De secretaris van de commissie bepaalt plaats en tijdstip van de hoorzitting waarin de bezwaarmaker, het verwerend orgaan en eventuele belanghebbenden in de gelegenheid worden gesteld zich door de commissie te laten horen.

2. De secretaris nodigt de bezwaarmaker, het verwerend orgaan en eventuele

belanghebbenden ten minste twee weken voor de hoorzitting schriftelijk uit. Bij de uitnodiging voor de hoorzitting is het verweerschrift van het verwerend orgaan gevoegd.

In document Vergaderbundel commissie AZC 14-09-2017 (pagina 190-200)