• No results found

Algemeen besluit invalshoeken zorgethiek, psychologie en sociologie

In document Horen, zien en praten (pagina 64-67)

Fase 2. Theoretische analyse vanuit drie invalshoeken

2.2 Relevante, wetenschappelijk, gefundeerde en recente literatuur

2.2.4 Algemeen besluit invalshoeken zorgethiek, psychologie en sociologie

Naar aanleiding van de casus heb ik verschillende elementen belicht en op de voorgrond gezet die belangrijk zijn voor mij als gezinswetenschapper. Ik deed dit vanuit het perspectief van drie verschillende invalshoeken: zorgethiek, psychologie en sociologie. Het is mogelijk dat er andere elementen naar voren worden geschoven door andere hulpverleners, als gevolg van hun specialisatie. Deze verschillende invalshoeken zijn niet afzonderlijk van elkaar te benaderen bij hulpverlening, ze vormen één geheel.

De literatuurstudie in fase twee bracht me het inzicht dat een goede communicatie tussen diensten onderling en naar de context, de gezinnen van de onze bewoners, essentieel is om het welbevinden van de bewoner en zijn gezin te bewaren en of te verhogen. De literatuur in verband met zorgethiek geeft aan dat om goed te communiceren het belangrijk is kritisch te werken, aan zelfreflectie te doen en steeds na te gaan wat je goed deed of wat beter kan bij de hulpverlening.

Via de literatuurstudie over psychologie werd duidelijk wat nodig is om van welbevinden te spreken. Cruciaal hier is dat er aandacht is en rekening wordt gehouden met de zes kerndimensies die nodig zijn om te kunnen spreken van een psychologisch welbevinden van de bewoner. In deze invalshoek schuift het belang van psychologische hulpverlening sterk naar voor, de laatste tien jaar is er een evolutie merkbaar die meer aandacht brengt naar het mentaal en emotioneel welzijn van ouderen. Het KCE-rapport bewijst dat, door vergrijzing en verzilvering van de bevolking de overheid dringend aan de nood moet tegemoetkomen om een georganiseerd en samenhangend zorgsysteem te faciliteren. Uit dit rapport blijkt dat er nood is aan een zorgsysteem dat de kwaliteit van het leven op de voorgrond zet, de zorg integreert en voor iedereen toegankelijk is. Tot slot is in deze invalshoek het idee dat een casemanager die als brugfiguur de communicatie op gang houdt tussen alle hulpverleners, de zorgvrager en zijn context, een interessant gegeven.

De sociologische invalshoek leert ons wat het verschil is tussen de keuze hebben om te verhuizen en die keuze niet te hebben. Ook andere woonvormen komen ter sprake. We leren hier hoe belangrijk het is om reeds de reflectie te hebben gemaakt naar een mogelijke toekomst waarin je ooit voor dergelijke keuzes komt te staan, het belang van voorbereid zijn. Er is de noodzaak om via een goede en duidelijke communicatie mensen te informeren en te sensibiliseren. Dit kan een taak van de overheid zijn, maar ook van de instellingen (wzc) zelf.

Omdat het belang van een goede communicatie de rode draad is die door de drie invalshoeken liep en dus het fundament vormt van deze bachelorproef, wil ik in het laatste deel van mijn bachelorproef die communicatie op de voorgrond zetten.

Profiel van respondenten: interview, hearing met professionelen in het wzc waar Mia woont

24 maart 2021 Profiel van hulpverlener 1: hoofdverpleegkundige

Naam en leeftijd: Ik ben A. en ik ben 50 jaar.

Opleiding: Ik ben afgestudeerd als verpleegkundige in 1991.

Ervaringen uit het verleden: Ik heb 12 jaar in een ziekenhuis gewerkt, op de afdeling intensieve zorgen. Dat werk deed ik heel graag. Mentaal en fysiek is dat werk wel zwaar. Ik besloot om in een woonzorgcentrum te beginnen werken als hoofdverpleegkundige, dit is een hele andere wereld want ik wist weinig over het werk in een wzc. Voor deze functie deed ik een kaderopleiding en maakte ik een eindwerk over seksualiteit bij ouderen. Ondertussen werk ik hier al 16 jaar, het geeft me voldoening om hier als hoofdverpleegkundige te kunnen werken in de ouderenzorg.

31 maart 2021 Profiel van hulpverlener 2: directeur

Naam en leeftijd: Ik ben B. en ik ben 60 jaar.

Opleiding: Ik ben afgestudeerd als verpleegkundige en Master medische en sociale wetenschappen VUB (opleiding ziekenhuisbeheer).

Ervaring uit het verleden: Ik werkte 16 jaar in het operatiekwartier (O.K.), waarvan 10,5 jaar als O.K.-verpleegkundige en 5,5 jaar als hoofdverpleegkundige O.K. Hierna was ik 4,5 jaar tewerkgesteld als verpleegkundig directeur in een wzc. Sinds 16 jaar tot heden ben ik directeur van dit wzc.

Profiel van hulpverlener 3: sociaal werker, sociale dienst Naam en leeftijd: Ik ben J. en ik ben 33 jaar.

Opleiding: Ik heb een bachelor in de ergotherapie en een bachelor in het sociaal werk (optie maatschappelijk werk).

Ervaring uit het verleden: Ik werkte 1 jaar op een geriatrische dienst en op een palliatieve eenheid. Daarna was ik 2,5 jaar tewerkgesteld op interne liaison geriatrie. Sinds 9 jaar tot heden werk ik in dit wzc, daarnaast ben ik dagelijks verantwoordelijke voor de assistentiewoningen (GAW). Mijn werkervaring is hoofdzakelijk het uitoefenen van de functie als maatschappelijk assistent.

Profiel van hulpverlener 4: psycholoog, sociale dienst Naam en leeftijd: Ik ben K. en ik ben 33 jaar.

Opleiding: Ik heb een bachelor in de toegepaste psychologie (klinische psychologie), Postgraduaat familiaal bemiddelaar en volgde een verkorte bachelor in verzekering en bemiddeling.

Ervaring uit het verleden: Ik werkte 2 jaar in een centrum voor ambulante revalidatie (CAR) binnen een multidisciplinair team en 5 jaar als bemiddelaar en begeleider bij Jeugdzorg Emmaüs.

Daarna werkte ik 2 jaar als verzekeringsbemiddelaar en was ik in bijberoep echtscheidingsbemiddelaar (erkend). Sinds 3 jaar tot heden werk ik op de sociale dienst van dit wzc, daarnaast geef ik psychosociale ondersteuning voor wonen en leven en ben ik woonassistente voor de assistentiewoningen (GAW).

Fase 3. F ASE 3: D RIE VERANDERINGSGERICHTE STRATEGIEËN

In document Horen, zien en praten (pagina 64-67)