• No results found

62

7

| bijlagen

7.4 | oriëntatie- en reflectieteksten

S01-1

Voor het nieuwe vak dat ik volg aan de Rijksuniversiteit te Groningen, moeten we aan de hand van een ‘case’ een professioneel adviesrapport leveren aan de desbetreffende stichting. De studenten beginnen zich individueel in te lezen en te verdiepen in de case, maar het adviesrapport wordt uiteindelijk ingeleverd in teamverband. Op basis van onderzoek bepalen we waar eventuele verbetering kan worden aangebracht in de huidige communicatie van de stichting.

Voordat we aan het einde van de cursus ons adviesrapport presenteren, beginnen we eerst met een plan van aanpak. In ons plan van aanpak geven we nog geen oplossingen of adviezen, maar brengen we voornamelijk in kaart hoe de huidige situatie is en wat wij, als team, kunnen doen om dit aan te kunnen passen. Met een soortgelijke plan van aanpak heb ik weinig ervaring, aangezien dit specifiek op een case is gericht. In mijn ogen toont de plan van aanpak wel overeenkomsten met de opzet van een onderzoek. Voor je (kwalitatief of kwantitatief) onderzoek presenteer je ook altijd je opzet. Hoe je je onderzoek wilt aanpakken en wat je daarvoor nodig hebt etc.

Het eindresultaat van dit vak is het adviesrapport. Gedurende het hele semester wordt er hier naar toe gewerkt. In het adviesrapport geef je, als team, een beredeneerd advies aan de desbetreffende stichting. Je geeft dit beredeneerd advies op basis van het huidige vraagstuk/probleem en op basis van je eigen onderzoek. Ik zeg hierbij op basis van het huidige vraagstuk, aangezien je tevens goed rekening moet houden met de middelen (mankracht, budget etc.) die beschikbaar zijn. Met een adviesrapport heb ik nauwlijks ervaring. Ik kan me goed voorstellen hoe een adviesrapport er uit moet zien en wat de criteria zijn. Een dergelijk onderzoek voor in het adviesrapport, heb ik geen ervaring mee. Echter hebben we wel veel onderzoek moeten uitvoeren in onze bachelor, waardoor ik dit niet als een struikelblok zie.

Ik verwacht van dit vak dat we een goede koppeling kunnen maken naar de praktijk. Het feit dat het vraagstuk ook daadwerkelijk bestaat en niet is verzonnen helpt hierbij. Bovendien is het vraagstuk van het thema ‘faunabeheer’ ook erg levendig. Mensen hebben meestal een uitgesproken mening over bepaalde vraagstukken die bij dit thema horen. Dit hoop ik terug te zien in het teamverband, maar ook in het onderzoek onder burgers. Ik hoop dit terug te zien, zodat je leert de verschillende meningen van individuen samen te laten smelten in je adviesrapport.

S01-2

Je begint binnenkort met het vak ‘case study’, waarin je in groepsverband een adviesrapport moet schrijven voor een bedrijf of organisatie. Voordat je in een groep wordt geplaatst, zul je moeten solliciteren. Ik adviseer om veel tijd en energie in deze sollicitatieopdracht te steken. De sollicitatieopdracht moet je namelijk individueel inleveren en dit legt een hele goede basis voor de rest van de cursus. Wanneer je eenmaal in groepsverband

63

werkt, is het namelijk erg makkelijk om een gezamenlijk pad te volgen, terwijl jij misschien wel hele goede ideeën in je sollicitatieopdracht had en deze naar de achtergrond worden geplaatst.

Nadat je bent toegewezen in een groep moeten jullie een bureaupresentatie maken. Dit houdt in dat je met je groep een communicatie/adviesbureau vormt en de pluspunten van jullie bureau presenteert in een flyer, folder etc. Een bureaupresentatie is wat informeler en daarbij spreek je de lezer echt aan. Een hele andere vorm van schrijven, dan je leert voor academisch onderzoek. Een quote aan het begin of eind van je bureau presentatie, zorgt er bijvoorbeeld voor dat de aandacht van de lezer wordt gevangen of vast gehouden. Tevens is het erg belangrijk om beeldend te schrijven, zodat je laat zien wie je bent en waar je als bureau voor staat.

Tot slot schrijf je het adviesrapport en daarbij het onderzoeksverslag. Let erop dat het adviesrapport voor het bedrijf of organisatie is. Jargon moet duidelijk worden uitgelegd of zelfs vermeden worden. Het advies moet helder en concreet geschreven zijn. In het onderzoeksverslag moet je op basis van literatuur je onderzoek uitleggen. Dit is gericht aan de docenten, waarbij je jouw academische schrijfvaardigheden weer mag gebruiken. Alles bij elkaar genomen, levert de cursus ‘case study’ je veel ervaring op in het schrijven van verschillende teksten. Persoonlijk heb ik erg veel gehad aan het schrijven van de sollicitatieopdracht. De feedback kun je meteen toepassen in je eigen sollicitatiebrieven en in je curriculum vitae en dat helpt je in de toekomst hopelijk aan het krijgen van een baan!

S02-1

Wanneer ik denk aan schrijven, als veelvuldig terugkomende taak binnen zowel het privéleven als in de professionele hoek, word ik direct enthousiast. De afgelopen jaren ben ik er steeds meer achter gekomen dat het schrijven van teksten iets is waar mijn passie ligt. De uitdaging om zeer uiteenlopende boodschappen over te brengen op eveneens verschillende soorten publiek trekt mij enorm aan.

Buiten mijn studie om heeft zich dit reeds geuit in het schrijven van meer en minder informele blogs voor de website van de MARUG (Marketing Associatie Rijksuniversiteit Groningen), waarbij er ook veel nadruk lag op het samenwerken met mijn commissiegenoten en het bestuur. Samen keken we naar het doel van de blogs - ‘wat willen we overbrengen’ - en uiteraard was er veel ruimte voor feedback. Hier heb ik leren reflecteren op niet alleen mijn eigen werk maar ook op dat van anderen. Aspecten als samenwerking en de juiste omgang met het ontvangen en krijgen van kritiek speelden een grote rol.

Als ik concreet kijk naar deze studie en dan met name dit onderdeel en de tekstsoorten die daarbij aan de orde gaan komen, ligt mijn ervaring wat uiteen. Bij voorgaande onderdelen heb ik zeker uiteenlopende teksten moeten schrijven, echter met een plan van aanpak of een adviesrapport met het oog op communicatieadvies ben ik nog niet eerder in aanraking gekomen. Wel heb ik gedurende mijn stage bij een Nederlandse ontwerper in de praktijk kennis kunnen maken met het samen bedenken en uitvoeren van nieuwe strategieën op het vlak van met name social media. Als ik, met dit in mijn achterhoofd, in casu denk aan de twee tekstsoorten verwacht ik dan ook dat het met name van belang is om zorgvuldig te definiëren waar het om gaat – welke resultaten wil je bereiken – en dit verder te onderbouwen zodat de opdrachtgever een zo helder mogelijk verhaal voorgeschoteld krijgt. Ook is een realistische en werkbare planning van belang, zeker wanneer ik denk aan het werken c.q. schrijven in groepsverband.

Binnen dit vak hoop ik mijn persoonlijke (praktische) achtergrond en kracht te kunnen inzetten, zoals op het vlak van social media en persuasieve communicatie. Daarnaast verwacht ik door dit nieuwe vraagstuk uit de praktijk nog beter te leren analyseren, aan de hand van de theorie en kennis die ik al paraat heb, en dit op een zorgvuldige en professionele wijze te kunnen presenteren. Ten slotte hoop ik mijn kwaliteiten te verbeteren met het oog op de samenwerking met uiteenlopende partijen.

Kortom, een vak waarbij ik veel persoonlijke groeimogelijkheden zie, maar waarbij ik tevens hoop dat ik naar anderen toe iets wezenlijks kan bijdragen.

S02-2

Op het moment dat ik deze brief schrijf bevind ik mij in de afsluitende fase van het onderdeel Case Study CIW 2014-2015. Alle schriftelijke producten zijn, hopelijk naar ieders tevredenheid, tot vorm gebracht en er rest ons alleen nog een afsluitende presentatie. In mijn brief aan het begin van dit studieonderdeel gaf ik aan dat het

64

schrijven van teksten iets is waar mijn passie ligt. Nu, nadat ik samen met mijn team een Plan van Aanpak en advies heb mogen schrijven voor Stichting Faunabeheer Groningen, kan ik alleen maar zeggen dat passie wederom is bevestigd. Ook al ging het hierbij om tekstsoorten waar ik nog niet eerder mee in aanraking was gekomen.

Binnen de studie CIW had ik al enige ervaring met verschillende tekstsoorten en ook daar buiten schreef ik zo nu en dan – vooral wat meer informele - blogs. Nu kregen we, in teamverband, een casus voorgeschoteld waarbij het meer dan ooit belangrijk was om voor ogen te houden wie de lezer zou zijn van onze teksten. Daarnaast lag er ook veel nadruk op het samenwerken binnen die schrijftaken, iets wat voorheen toch vooral een individuele taak betrof. Samen hebben we vanaf het begin gekeken naar het doel - wat willen we overbrengen en bij wie - en mede dankzij een goede klik onderling ging dit vrij soepel. Waar meerdere mensen ideeën hebben moeten er keuzes worden gemaakt, maar gelukkig was er continu veel ruimte voor feedback en (zelf)reflectie. Mijn kwaliteiten op het gebied van samenwerking met uiteenlopende partijen – zowel binnen het team als binnen de casus – zijn de afgelopen weken dan ook zeker gegroeid.

Met het oog op de teksten zelf - een Plan van Aanpak en een adviesrapport – had ik van tevoren het idee dat het vooral zou gaan om zorgvuldig definiëren en onderbouwen met het doel om de betreffende opdrachtgever een zo helder mogelijk verhaal voor te schotelen. Dit is zeker een cruciaal punt gebleken: het is erg belangrijk om vanaf stap 1 duidelijk voor ogen te hebben wie jouw doelgroep/lezer is. De grootste les qua inhoud van deze tekstsoorten is dat je jezelf niet moet beperken door in een vast format te denken. ‘Out of the box’ denken, vooral bij het vorm geven aan een (communicatie)advies zorgt voor de beste resultaten. Met dit in het achterhoofd hebben we als team onze theorie en individuele ideeën met de praktijk samen laten komen, eerst binnen het Plan van Aanpak en later binnen het adviesrapport. Ook hebben gemerkt hoe belangrijk het is om je eigen identiteit als communicatieadviseur te ontdekken en deze toe te passen binnen je werkwijze en producten. Binnen ons team was er dan ook uiteindelijk alle ruimte voor ieders input en competenties.

Ter afsluiting zou ik iedereen als tip willen meegeven: benader de Case Study als de mogelijkheid om niet alleen te groeien op professioneel gebied maar ook op persoonlijk vlak. Wees niet bang om eens af te wijken van je ‘vertrouwde’ manier van werken en denken, ook in groepsverband.

S03-1

In deze korte brief zou ik graag een bepaald inzicht willen creëren op het gebied van mijn schrijfvaardigheid. Vooraleer, ik hiermee begin zal ik mij kort introduceren. Mijn naam is C en ik studeer communicatie & informatie-wetenschappen. In deze studie is het aspect ʻschrijvenʼ vaak aan bod gekomen. In het eerste jaar van de studie eiste het vak Academisch Schrijven en Presenteren veel schriftelijke opdrachten van substantiële grootte. Elk van de opdrachten had een ander thema. Dat wil zeggen dat voor elk van de opdrachten andere richtlijnen werden verwacht. Kortom er werd van ons, de studenten, verwacht dat wij onze schrijfstijl hierop aanpasten.

Het tweede jaar bracht meerdere vakken met zich mee waar veel schriftelijke opdrachten werden verwacht, o.a. Tekstanalyse II, Methodologie, Visuele Communicatie en mijn minor Engels. In Tekstanalyse II waren de opdrachten voornamelijk gefocust op het analyseren van bepaald beeld materiaal en dit uiteen te zetten in een verslag. Het vak, Methodologie, eiste twee onderzoeksopdrachten van kwantitatieve en kwalitatieve aard. Bij deze opdrachten was het noodzakelijk om de strenge richtlijnen te volgen mits men een voldoende wilde behalen. De minor Engels bestond ook uit verscheidene opdrachten die elk een ander thema hadden waardoor wederom steeds werd verwacht dat de toebehorende schrijfstijl werd gehanteerd. Het vak Visuele Communicatie was, net zoals Tekstanalyse II, georiënteerd op het analyseren van bepaalde visuele aspecten om deze vervolgens in een rapport uit een te zetten.

Uit deze ervaringen heb ik toch wel enigszins een bepaalde indruk gekregen hoe je met een plan van aanpak moet werken om je doel te bereiken. Deze ervaringen en opgedane informatie zullen zeer nuttig zijn bij het creëren van een plan van aanpak in de opdracht verwacht in dit vak.

Gedurende de afgelopen studiejaren heb ik nooit ervaring gehad met het schrijven van een adviesrapport, simpelweg omdat dit nooit verwacht werd. Daarnaast verwacht ik wel dat mede dankzij mijn analytische ervaringen, opgedaan in mijn vorige opdrachten, het schrijven van een adviesrapport voorspoedig zal verlopen. Het adequaat leren schrijven van een adviesrapport is daarom ook één van mijn grootste verwachtingen van dit vak. Daarnaast hoop ik ook dat het teamwork en de communicatie tussen de docenten voorspoedig zal verlopen.

65

Hopelijk creëert deze brief enigszins een bepaald inzicht in mijn ervaring met het schrijven en mijn verwachtingen van dit vak.

S03-2

In februari schreef ik, in een eerdere brief, over mijn verwachtingen van dit vak. Daar noemde ik dat mijn verwachtingen waren om een adequaat adviesrapport te leren schrijven. Daarnaast hoopte ik ook dat de communicatie binnenin mijn werkgroep maar ook met de docenten voorspoedig zou verlopen. Wanneer ik nu terugkijk op de periode van dit Vak kan ik bepaalde conclusies trekken. Ik was erg teleurgesteld in het cijfer dat ik gekregen had voor de individuele opdracht. Niet alleen was ik teleurgesteld maar ik begreep niet waarom ik een 5,7 gehaald had. Mijn onbegrip werd ook niet verhelderd door de gegeven feedback. De feedback bestond enkel uit plusjes en minnetjes maar er stond niet concreet wat er miste. Gelukkig stond mijn docente, drs. Padmos, wel open om mij van concrete feedback te voorzien. Hieruit werd duidelijker wat er miste. Mijn verwachting van een goede communicatie tussen docenten werd, in eerste instantie, door de feedback niet bevestigd maar achteraf door te praten met mijn docente weer wel.

Een van mijn grootste angsten was dat ik het vak niet zou halen doordat ik in een werkgroep terecht zou komen die niet goed samen kon werken. Dit was niet het geval. Ieder van ons had op de individuele opdracht een 5,7 gehaald, maar iedereen was zeer gemotiveerd om dit cijfer recht te trekken. Het samenwerken verliep zeer voorspoedig en op onze eerste opdracht behaalde we een 7,5. Ons motto werd dan ook van een 5,7 naar een 7,5.

De samenwerking gedurende de tweede opdracht verliep net zo goed. Ieder nam zijn of haar verantwoordelijkheid op zich. We hebben nog geen cijfer ontvangen op de opdracht maar als het cijfer net zo goed zal zijn als de samenwerking dan heb ik er vertrouwen in. Wat mij wel opviel was dat er voor de tweede opdracht veel minder een richtlijn was. De opdracht werd minder toegelicht dan de eerste opdracht. Hierdoor was het niet heel concreet wat er nou in een adviesrapport hoorde. Wij hebben dit naar onze beste capaciteiten proberen in te vullen aan de hand van het beoordelingsformulier, en ik hoop dat dat voldoende is.

Een erg aangename ervaring waren de gesprekken met onze docente. Gedurende deze gesprekken konden we bespreken hoe het met onze opdracht ging en hoe het teamwerk verliep. De gesprekken liepen wel vaak langer uit dan gedacht. Al om al denk ik dat mijn verwachtingen van dit vak wel bevestigd zijn. Ik heb een fijne ervaring gehad met het samenwerken van mijn werkgroep en de docenten. Daarnaast vermoed ik ook dat de tweede opdracht positief ontvangen wordt en zo niet dan kan ik concluderen dat ik niet geleerd heb hoe ik een adviesrapport moet schrijven.

S04-1

Het schrijven van plannen van aanpak en adviesrapporten is een vaardigheid waar ik de afgelopen jaren veel over heb geleerd. Tijdens de studie CIW heb ik hierover veel kennis opgedaan bij vakken als Corporate Communicatie en Design and Evaluation, tijdens mijn studie RTC – Spaans door het schrijven van een scriptie. Bij deze twee studies heb ik allerlei verschillende vakken gevolgd die elk op hun eigen manier hebben bijgedragen aan mijn schrijfvaardigheid.

Aan de universiteit heb ik vooral veel kennis mogen opdoen en alvast wat kunnen oefenen met het schrijven van plannen en rapporten. In de praktijk heb ik echter ook al veel ervaring kunnen opdoen, en dan met name in het academisch jaar 2012-2013 waarin ik de President was van het fulltime bestuur van een van de grootste algemene studentenverenigingen van Groningen, AEGEE-Groningen. Aan het begin van het bestuursjaar schrijf je samen met de andere bestuursleden een beleidsplan, waar je gedurende het jaar mee werkt. Halverwege het jaar moesten we een halfjaarverslag schrijven waarin stond in hoeverre de doelen uit het beleidsplan waren gehaald, met aan het eind een jaarverslag dat terugblikte op het beleidsplan. Beide verslagen werden ter goedkeuring aan de Algemene Ledenvergadering van de vereniging voorgelegd, zodat zij op basis hiervan hun commentaar op het functioneren van het bestuur konden uiten. Hierdoor heb ik veel geleerd over het schrijven van een plan van aanpak en de evaluatie hiervan gedurende het proces van uitvoering.

Na mijn bestuursjaar heb ik plaatsgenomen in een van de organen van AEGEE-Europe, de overkoepelende vereniging waar Groningen samen met ongeveer 200 andere deelverenigingen toe behoort.

AEGEE-66

Europe heeft haar eigen bestuur dat leiding geeft aan alle locals, en ook zij voeren hun taken uit aan de hand van een beleidsplan, de Action Agenda. De Action Agenda Coordination Committee waarin ik plaatsnam gaf dit bestuur advies over in hoeverre de doelen van de Action Agenda behaalt werden, en hoe men hier nog beter aan kon werken. In dit jaar heb ik geleerd om op een andere manier naar een beleidsplan, dus een plan van aanpak te kijken, en hier advies over te geven.

Daarnaast ben ik sinds 2014 de voorzitter van de Raad van Advies van AEGEE-Groningen. Dit orgaan voorziet het bestuur van gevraagd en ongevraagd advies over verschillende onderdelen van hun functioneren, en geeft ook commentaar op de stukken die aan de Algemene Ledenvergadering gepresenteerd moeten worden voordat deze gepubliceerd worden. Dit omvat dus ook het geven van geschreven advies over het beleidsplan en de jaarverslagen. Tot op heden vervul ik deze functie nog met veel plezier.

Ik hoop in het vak Case Study CIW nog meer te leren over het schrijven van plannen van aanpak en adviesrapporten. In eerdere vakken hebben wij hier veel over geleerd en ook heb ik in de praktijk al ervaring mogen opdoen, maar hierbij ging het slechts om een studentenvereniging. Ik hoop aan het einde van dit vak de kennis en ervaring die ik al heb ook te kunnen gebruiken in een echte case uit het bedrijfsleven, zodat ik aan het eind van de studie goed voorbereid op zoek kan naar een baan op het gebied van communicatie.

S04-2

Voorafgaand aan het vak Case Study CIW had ik al behoorlijk wat ervaring in het schrijven van plannen van