• No results found

Agenda voor de volgende conferentie (WRC-07)

Elke wereldradioconferentie dient de agenda voor de volgende conferentie vast te stellen. Dit biedt administraties de gelegenheid onmiddellijk te beginnen met de doorgaans langdurige voorbereidingen, met inbegrip van compatibiliteits- en vraagstudies, voor de verschillende kwesties.

In het licht van de sterke toename van het aantal agendapunten dat op recente conferenties is behandeld, steunt de EU elk initiatief voor het beperken, prioriteren en rationaliseren van de agenda voor de volgende conferentie (WRC-07).

De wens om het aantal onderwerpen te beperken en de echte spectrumbehoeften te weerspiegelen op de conferentie leidde tot een beknoptere agenda met 21 punten, die nu op definitieve goedkeuring door de ITU-Raad wachten. Hieronder volgen de agendapunten voor WRC-07 die van grote invloed kunnen zijn op het EU-beleid:

IMT-2000 en systemen daarna: WRC-07 heeft de opdracht frequentiekwesties voor IMT-2000 en systemen daarna te bespreken. De systemen na IMT-2000 zullen naar verwachting rond 2015 tot 2020 worden ingevoerd. WRC-07 zal het beschikbare spectrum bestuderen in de context van de vereisten voor deze mobiele systemen, waarbij het nieuwe spectrum mogelijk in 2010 kan worden aangewezen.

Frequentiebanden die momenteel worden gebruikt door 2G-systemen kunnen in aanmerking komen voor overgang naar systemen na 3G. De dynamiek van deze kwestie is sterk afhankelijk van de marktvraag naar geavanceerde mobiele systemen in de jaren tussen deze twee conferenties, alsmede van OTO-ontwikkelingen.

WRC-07 zal tevens de mogelijkheid bestuderen voor het aanwijzen van banden onder 600 MHz voor IMT-2000, omdat de dekking in dit frequentiebereik veel groter is en de netwerken daardoor potentieel goedkoper zijn. Hierdoor zullen ontwikkelingslanden en dun bevolkte regio's in de toekomst ook in de gelegenheid zijn om systemen van de derde generatie in te voeren.

Sommige EU-activiteiten kunnen gevolgen hebben voor de voorbereidingen van WRC-07 op dit terrein. Naast de opdracht van de Commissie aan de CEPT inzake de uitbreidingsband voor IMT-2000 omvat het werkprogramma van de Beleidsgroep radiospectrum een analyse op hoog niveau van de relatieve spectrumbehoeften voor

25 De band die op WRC-03 is toegewezen aan MSS kan ook in overweging worden genomen voor aanvullende geharmoniseerde toepassingen.

verschillende commerciële draadloze communicatietoegangsplatforms, teneinde in Europa een strategie te kunnen formuleren ter ondersteuning van deze belangrijke sector. In het OTO IST-programma van de EU wordt momenteel onderhandeld over een aanzienlijke financiering voor projecten op het gebied van mobiele technologie. Een aantal hiervan, samengebracht in het Wireless World Initiative, heeft rechtstreeks betrekking op de vaststelling van spectrumvereisten voor geavanceerde mobiele systemen en zal in dit opzicht kunnen bijdragen.

Hoewel de bescherming van het voor IMTS-2000 bestemde spectrum tegen siganlen van satellieten al werd besproken op WRC-03 (zie paragraaf 3.1), zijn er ook andere satellietsystemen met toewijzingen in de band, naast BSS (geluid), en zullen de voorwaarden voor gedeeld gebruik tussen alle terrestrische systemen en satellietsystemen in de 2500-2690 MHz-band worden heroverwogen op WRC-07. In het licht van het geplande gebruik van dit spectrum voor IMT-2000 in Europa, mogelijk vanaf 2008, moet Europa ervoor zorgen dat haar belangen worden veiliggesteld door een goede bescherming van de mobiele netwerken.

Toekomstige spectrumbehoeften voor de luchtvaart: de veranderende behoeften aan spectrum voor luchtvaartsystemen worden op de volgende conferentie aan de orde gesteld, met name de vereisten van 'line-of-sight'-communicatie tussen de lucht en de grond, waarbij de toegewezen VHF-band in Europa tegen 2008 verzadigd kan raken, evenals de spectrumvereisten van luchtvaarttelemetriesystemen.

De Europese Unie zal ervoor willen zorgen dat haar belangen op dit gebied worden beschermd (de beleidsdoelstelling van het gemeenschappelijk luchtruim) en dat de luchtvaartsector over voldoende spectrum beschikt om de vereiste capaciteitstoename te plannen die tot minder congestie en een grotere veiligheid zal leiden, en tegelijkertijd de tijdige invoering van spectrumefficiëntere technologieën in deze sector zal bevorderen. De omzetting van beleidsdoelstellingen in technische standpunten voor WRC-07 wordt gesteund door de formele relatie die onlangs tot stand is gebracht tussen de Europese Commissie en Eurocontrol26 en door de oprichting van het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart27.

Herindeling van HF-banden en andere omroepkwesties: HF-spectrum (ook wel kortegolfspectrum genoemd) is van wezenlijk belang voor de verzending van radiosignalen over grote afstand. De dringende en vaak strijdige vereisten voor deze banden vergen nadere bestudering van bandtoewijzing en -bescherming, in het bijzonder voor kortegolfradio-omroep en de maritieme mobiele dienst, en hebben daardoor gevolgen voor het relevante audiovisuele beleid en vervoersbeleid van de EU.

De geplande herziening heeft betrekking op de banden van 4 MHz tot 10 MHz, met uitzondering van de genomen beslissing inzake de 7 MHz-band voor de radioamateurs (zie paragraaf 3.5.5). Deze kwestie stond reeds op de agenda voor WRC-03, maar werd in het algemeen niet voldoende overwogen geacht om tot een definitieve beslissing te komen op deze conferentie, gezien de sterke oppositie van mobiele en vaste belangen.

De complexe onderneming van herindeling van de HF-frequenties heeft politieke, sociale en culturele aspecten en zal naar verwachting uitvoerig worden besproken op WRC-07.

26 Besluit 11053/02 van de Raad van 17 juli 2002 (AVIATION 121).

27 Zie http://www.easa.eu.int/index.html.

De VHF- en HF-kernbanden voor terrestrische omroep worden eveneens opnieuw aan de orde gesteld op WRC-07, naar aanleiding van de resultaten van de planningsconferentie RRC04/06, in het licht van aanvragen voor toewijzingen in deze banden aan mobiele diensten, mobiele satellietdiensten en omroepsatellietdiensten.

Ondersteuning voor wetenschappelijk spectrumgebruik: hiertoe worden actieve en passieve aardexploratiesatellietdiensten (EESS, Earth Exploration Satellite Services), meteorologische satellieten en ruimteonderzoeksystemen gerekend, die allemaal relevant zijn voor het EU-beleid op het gebied van milieu, ruimte en OTO. Aanvullende spectrumtoewijzingen zullen worden overwogen voor EESS op 9.8 GHz en voor meteorologische satellieten op 18.3 GHz. Daarnaast zal in 2007 ook aandacht worden besteed aan de bescherming van EESS, meteorologische satellieten en radioastronomiediensten.

Ter ondersteuning van het onderliggende EU-beleid en daarmee verwante initiatieven, zoals GMES (Global Monitoring for the Environment and Security)28, zal de Eurpese Commissie samenwerken met alle belanghebbenden en in het bijzonder met het Europees Ruimteagentschap, waarmee een geïntegreerd samenwerkingskader tot stand wordt gebracht.

Herziening van de procedures en vereisten voor GMDSS: bij deze kwestie wordt beoogd in het licht van de ervaringen tot op heden te beoordelen of de radiobepalingen voor GMDSS-systemen (Global Maritime Distress and Safety System, wereldwijd maritiem nood- en veiligheidssysteem) aan boord voldoen aan de behoeften van alle klassen schepen. Het nieuwe Europees Agentschap voor de veiligheid van de zeevaart van de EU wordt bij deze kwestie betrokken om ervoor te zorgen dat de EU-belangen op het gebied van maritieme veiligheid worden behartigd.

Er dient rekening mee te worden gehouden dat, gezien het hoge tempo van de technologische vooruitgang en commerciële invoering van nieuwe draadloze systemen, nog aanvullende kwesties om aandacht vragen. Doorgaans kent elke WRC voldoende flexibiliteit om in te gaan op kwesties die niet expliciet op de agenda staan, met name via lopend onderzoek in werkgroepen van de ITU.

Kwesties die niet zijn opgenomen in de agenda voor WRC-07: verschillende afvaardigingen hebben verzocht bepaalde actuele spectrumkwesties, voornamelijk inzake gemeenschappelijke criteria voor spectrumtoegang voor korteafstandsapparatuur (SRD's, Short-Range Devices) zoals RFID's (Radio Frequency Identification Tags) en medische telemetrie, en UWB-technologie (Ultra-Wide-Band) zoals korteafstandscommunicatiesystemen met hoge bandbreedte, expliciet op de agenda voor WRC-07 te plaatsen. Deze suggesties werden niet gehonoreerd. Een beslissing over de toewijzing van ongebruikte frequenties aan de rand van het radiospectrum (boven 275 GHz) werd eveneens uitgesteld tot 2010, omdat deze kwestie voor de volgende conferentie niet van wezenlijk belang werd geacht. Dit gold ook voor een verzoek om de bescherming van de volgende generatie ultragevoelige radiotelescopen die momenteel staan gepland en die zullen worden ingevoerd met steun van EU OTO-financiering29.

28 Zie http://www.gmes.info/.

29 Project RadioNET op ftp://ftp.cordis.lu/pub/improving/docs/ari_projects_brochure_radionet.pdf.

Onder invloed van technologische ontwikkelingen vervagen de verschillen tussen door de ITU gedefinieerde diensten, bijvoorbeeld tussen verschillende satellietsystemen (FSS, BSS, MSS)30. De kwestie van de aanpassing van toewijzingen aan convergente toepassingen tussen de vaste diensten, omroepdiensten en mobiele diensten staat nu op de agenda voor de conferentie na WRC-0731, hoewel deze kwestie in Europa hoogstwaarschijnlijk eerder zal moeten worden aangepakt.

De aanpak van de EU voor WRC-07: de Europese Commissie zal het WRC-07-proces zoals gewoonlijk begeleiden door de onderhandelingsstandpunten en belangen van de EU op de conferentie te coördineren, en met de steun van de Europese deskundigen van de CEPT de technische standpunten van Europa op de conferentie uit te werken, om ze met succes te kunnen verdedigen.

Het is van toenemend belang voor beleidsmakers om meer aandacht te besteden aan complexe technische regelgevingsonderhandelingen die plaatsvinden in het domein van het radiospectrum. Dit geldt niet alleen voor de WRC, maar ook voor spectrumplanningsconferenties zoals het recente digitale radioplan Maastricht-02 van de CEPT en de aanstaande regionale RRC04-06-conferentie van de ITU ter voorbereiding van de overschakeling naar digitale omroep32. Een bepaalde mate van 'beleidstoezicht' zou de totstandkoming van consensus over algemene oriëntaties en keuzes kunnen vergemakkelijken voordat de technische onderhandelingen deze keuzes aan banden leggen. De Commissie heeft de Beleidsgroep radiospectrum33 reeds verzocht duidelijke Europese beleidsdoelstellingen voor WRC-07 vast te stellen die aansluiten op de technische voorbereidingen van de CEPT. Deze aanpak vormt tevens een bruikbaar uitgangspunt voor mogelijke beleidsdiscussies met niet-EU-landen.

Tevens wordt eraan gewerkt om alle relevante belangen in Europa te betrekken bij deze activiteiten door middel van openbare workshops en raadplegingen, ter voorbereiding van een mededeling van de Commissie inzake WRC-07 teneinde politieke steun van de Raad van de EU te krijgen.