• No results found

Agenda internationale samenwerking 2021-2026

De voorzitter: Dan punt 9 Agenda internationale samenwerking 2021-2026. Iemand die behoefte heeft aan een stemverklaring? De heer Schnellen van de fractie Bedrijven.

De heer Schnellen (Bedrijven): Het is meer een nieuwsgierige vraag van mijn kant. Er stond een heel mooi programma in waar wij met die twee landen zowel in Zuid-Afrika als Vietnam iets gaan doen.

Heeft corona daarop nog invloed? Want wij kunnen voorlopig daar niet heen?

De voorzitter: Ik wil u erop wijzen dat dit zo op de PEIL-dag is besproken. Dat was dezelfde vraag. Wij zitten nu in de fase van het afleggen van een stemverklaring. Ik vind dat wij het daarbij moeten houden. Ik zie ook mevrouw Broekman. Ik geef u het woord.

Mevrouw Broekman (VVD): Ja dank u wel voorzitter. Ik heb een verzoek gedaan om het dictum van het voorstel te wijzigen. Ik zie dat het volgens afspraak is gewijzigd en vandaar dat nu gestemd kan worden over het correcte voorstel. Mijn dank.

De voorzitter: Goed. Dat was de stemverklaring. Dan kunnen wij aldus besluiten. Bij deze.

9.A. Motie vreemd aan de orde van de dag

De voorzitter: Dan komen wij bij de motie vreemd aan de orde. Daar ligt een motie voor die mevrouw Kranenburg van Water Natuurlijk aan de orde wil stellen. Ik geef haar daartoe het woord.

Mevrouw Kranenburg (Water Natuurlijk): Dank u wel voorzitter. Ja, de motie heeft u allemaal van tevoren toegestuurd gekregen. De motie die wordt ingediend door mevrouw Hemmers, mevrouw Merz, mevrouw Kramer en ikzelf natuurlijk. Het betreft het live-streamen en het vervolgens plaatsen van de opname op de website van het algemeen bestuur. Zonder de hele motie weer op te lezen wil ik een paar punten benadrukken. Ten eerste geeft het livestreamen van een algemeen

bestuursvergadering de inwoners een meer toegankelijke ingang tot het waterschapsbestuur.

Inwoners hoeven niet de code van de Zoommeeting op te vragen bij de bestuursondersteuning en kunnen ook kijken naar de livestream vanuit hun eigen huis. Daarnaast biedt het livestreamen van een algemeen bestuursvergadering de mogelijkheid om deze op te nemen en vervolgens later op de website te plaatsen waardoor inwoners de mogelijkheid hebben de vergadering terug te kijken wanneer het hen zelf uitkomt. Dat geeft ook de mogelijkheid precies de agendapunten te beluisteren en te bekijken die hun aandacht hebben. Daarnaast maakt het livestreamen ook begrijpelijker waarover wij het allemaal hebben door non-verbale communicatie. Het toegankelijker en

begrijpelijker maken van onze algemeen bestuursvergaderingen draagt bij aan een waterschap dat dichter bij haar inwoners staat. Daarom vind ik het heel mooi dat wij nu met vier partijen deze motie indienen. Het is overigens geen revolutionair idee dat livestreamen. Dat gebeurt al bij alle andere waterschappen, andere overheden die in ieder geval al jarenlange ervaring hiermee hebben.

Daarnaast heeft de werkgroep Bestuurlijke werkwijze al in september 2019 de wens uitgesproken een audiovisuele verslaglegging te hebben. Het is meerdere keren genoemd op de PEIL-dagen in de werkgroep Huisvesting. Wij vonden het nu wel tijd om hierop actie te ondernemen. Vergaderen via Zoom is soms lastig maar het biedt ook veel meer mogelijkheden. Doordat wij digitaal vergaderen is het vrij eenvoudig de vergaderingen te livestreamen zonder extra investeringen te maken. Door simpelweg in te loggen met een extra scherm. Nou, wat verzoeken wij nu het dagelijks bestuur?

Nou, om zo spoedig mogelijk de technische maatregelen te treffen om de vergaderingen te livestreamen en deze vervolgens op de website te plaatsen. Zo nodig zo spoedig mogelijk het Reglement van Orde aan te passen. Daarnaast te inventariseren wat de mogelijkheden zijn voor livestreaming wanneer wij dadelijk weer fysiek bij elkaar komen en hierover te rapporteren aan het algemeen bestuur tijdens de eerstvolgende PEIL-dag. En als laatste dit verder uit te werken met de Werkgroep Huisvesting onderzoek. Ja, dat is de motie die wij aan het einde van deze algemeen bestuursvergadering nog willen voorleggen. Het betreft een motie vreemd. Ik ben heel benieuwd hoe de rest van het algemeen bestuur hier tegenaan kijkt.

De voorzitter: Ik was even aan het zoeken naar de wijze waarop wij dit het beste kunnen bespreken.

De motie betreft een onderwerp dat in mijn portefeuille zit als voorzitter. Ik zou daarop een reactie kunnen geven. Dan kunt u dat daarna in beschouwing als algemeen bestuur meenemen. Ik kan ook eerst u het woord geven als algemeen bestuur en dan aan het einde van de termijn reageren. Nou mevrouw Kranenburg mag het zeggen. Hoe wilt u dat dit verloopt?

Mevrouw Kranenburg (Water Natuurlijk): Ja, ik heb geen directe voorkeur. Ik zie al wel wat handjes.

Misschien kunnen wij gelijk horen wat de rest van het bestuursleden hiervan vinden.

De voorzitter: Helder. Dan gaan wij het op die manier doen. Dan begin ik bij mevrouw Broekman die

haar hand had opgestoken en daarna mevrouw Kramer. Mevrouw Broekman van de VVD.

In eerste termijn

Mevrouw Broekman (VVD): Dank u wel voorzitter. Ja, wij kunnen ons vinden in de overwegingen en ook in de constateringen. Wij hebben het er al eens vaker over gehad. Het is natuurlijk veel

publieksvriendelijker een livestream te hebben en ook heel gebruikelijk in andere politieke gremia.

Wij hebben er alleen wat moeite mee een motie in de vergadering te gooien zonder dat je vraagt wat het kost. De financiële onderbouwing dus. Als wij het verzoek aan het dagelijks bestuur zien dan gaat het er met name om wat wij doen als er weer fysiek vergaderd is. Wat heb je daarvoor nodig en wat zijn de kosten? Wij vinden dat je daarvoor geen nieuw budget in het leven zou moeten roepen. Dat moet binnen de bestaande mogelijkheden kunnen. Dan zou ik bij de mogelijkheden van de motie ook willen aangeven dat als je een livestream hebt en je het makkelijk kunt opzoeken je dan ook geen woordelijk verslag van de vergadering meer nodig hebt. Dan kun je het stukje dat je nodig hebt gewoon opzoeken. Als je er dan over twijfelt kun je dat stukje nog eens laten uittypen. Dus daar zit nog een bezuiniging in. Bij het verzoek aan het dagelijks bestuur wil ik de dames van de partijen die het opgesteld hebben willen meegeven dat als wij dit willen ondersteunen wij ook een financiële onderbouwing willen hebben. Anders is het een soort blanco cheque en dan stemmen wij niet in.

De voorzitter: Dank u wel. Dan ga ik naar mevrouw Kramer van de fractie Landbouw.

Mevrouw Kramer (Landbouw): Ja, dank u wel voorzitter. Ik zal het kort houden want het wordt al aardig laat. Het is voor ons in deze tijd eigenlijk ondenkbaar dat bij zo’n moderne organisatie de vergaderingen van het algemeen bestuur niet makkelijk live gevolgd kunnen worden. Eerst moet je allerlei codes opvragen en aanmelden. Dat maakt de drempel toch een stuk hoger voor mensen om het te gaan volgen. Wij willen als bestuur graag dat onze achterban en ingezetenen meer betrokken raken bij ons waterschapwerk. Dan zal dit zeker een stap in de goede richting zijn. Daarom is onze fractie erg blij met het initiatief van mevrouw Kranenburg van de fractie Water Natuurlijk met deze motie te komen. Wij hoefden niet lang na te denken om deze motie mede in te dienen. Voor wat betreft de opmerkingen van mevrouw Broekman denk ik dat het wel een beetje hoort bij het verzoek om de mogelijkheden te inventariseren. Zo heb ik het in ieder geval wel begrepen. Dat was het voor nu.

De voorzitter: Dank u. Dan ga ik naar de heer Tromp van de fractie ChristenUnie.

De heer Tromp (ChristenUnie): Ja, dank u wel voorzitter. Ik begrijp dat een aantal bestuursleden dit samen hebben ondertekend. Als de vraag vooraf bij de ChristenUnie terecht was gekomen verwacht ik dat mijn naam hier ook onder had kunnen staan. Dit sluit helemaal aan bij de koers die wordt gevaren. Inderdaad ook bij de werkgroep, daar sluit ik mij ook volledig bij aan. Het past ook bij de huisvesting, de ontwikkelingen daarin. Daarmee denk ik ook dat het kostenverhaal helemaal is ingebed en op die manier kunnen wij deze motie van harte ondersteunen.

De voorzitter: Dan ga ik naar de heer Nicolaï van de fractie Water Natuurlijk en daarna naar de Schoo en de heer Meijboom. Maar eerst de heer Nicolaï.

De heer Nicolaï (Water Natuurlijk): Ja, het mag logisch zijn dat wij dit ondersteunen want wij zijn de indiener van deze motie maar ik wilde nog even reageren op mevrouw Broekman, op de financiële middelen. Volgens mij staan die hier al genoemd als je de mogelijkheden gaat inventariseren. Dan ben je ook daarmee bezig en het is een groot voordeel dat wij ons eigen buskruit niet hoeven uit te vinden want wij zijn denk ik een van de laatste in den lande die deze mogelijkheid nog niet biedt.

Wat dat betreft hoeven wij het allemaal niet uit te vissen en uit te zoeken. Maar alleen even te

informeren hoe een ander het doet. Dan moet het klaarkomen denk ik.

De voorzitter: Dan ga ik naar de heer Schoo van de OUDERENPARTIJ.

De heer Schoo (OUDERENPARTIJ): Ja voorzitter, wij van de OUDERENPARTIJ zijn voor deze motie.

Wat mevrouw Broekman betreft zijn wij ook erg beducht op de kosten. Maar wij sparen in deze tijd ook veel kosten uit, denk maar eens aan de reiskosten en dat soort zaken. Ik vind dat onze

achterbannen, om het maar even breed te zeggen, goed en makkelijk geïnformeerd moeten kunnen worden. Dit is een heel goede mogelijkheid. Dus wij steunen van harte deze motie. Dank u wel voorzitter.

De voorzitter: Dan de heer Meijboom van de fractie 50PLUS.

De heer Meijboom (50PLUS): Ja, wij vinden het een mooie motie en wij kunnen erin meegaan. Dan worden wij helemaal modern, gaan wij mee met de moderne tijd hier in ons waterschap. Het enige verdrietige is dat wij in de vorige commissievergaderingen het onder leiding van de heer Kuks gehad hebben over diversiteit en inclusiviteit. Dat zou je hier ook moeten denken. Wij geven een heel slecht signaal naar buiten af vind ik om nu weer een motie aan te nemen van vier blanke vrouwen. Voor ons mannen blijft dat plafond niet te doorbreken kennelijk.

De voorzitter: Dan ga ik naar de heer Alberts van de fractie Natuurterreinen.

De heer Alberts (Natuurterreinen): Een mens is nooit te oud om te leren. Ik ben hier ontzettend benieuwd naar. Ik weet helemaal niet hoe dat werkt. Dus ik ben er ontzettend benieuwd naar. Ik ondersteun deze motie ook van harte want het is weer een stapje vooruit.

De voorzitter: Heb ik iedereen gehad in eerste termijn? Dan geef ik u een reactie vanuit het dagelijks bestuur. Allereerst wil ik u erop wijzen dat u op 25 november vorig jaar de begroting heeft

vastgesteld voor de huisvesting. Daarin zit het organiseren van livestream in de vernieuwde huisvesting. Dus daartoe heeft u al een besluit genomen. Daarvoor heeft u budget beschikbaar gesteld en daaraan wordt op dit moment gewerkt. Er zijn uitgangspunten verkend, er zijn offertes opgevraagd en wij zitten in de fase van het in werking zetten. Dus op dat punt vraag ik mij af of de motie daaraan nog iets toevoegt. Ik ben in gesprek met de klankbordgroep vanuit het algemeen bestuur op de huisvesting. Ik was voornemens de nieuwe klankbordgroep bijeenkomst te beleggen en daarin komt de livestream vanzelf als onderwerp op de agenda. Het tweede is, dat zolang wij nog niet de vernieuwde huisvesting kunnen betrekken en wij ook met COVID-maatregelen rekening dienen te houden, wij op deze manier online moeten vergaderen. Door ons is uitgezocht, dat wil ik graag bij u in beeld brengen, als wij investeringen moeten doen voor tijdelijke applicaties dan vinden wij dat eigenlijk zonde van de kosten die daarmee gemoeid zijn. Want er is echt sprake van

tijdelijkheid. Dan praat je over een paar maanden dit jaar. Dat vinden wij eigenlijk weggegooid als je het vergelijkt met de mogelijkheid die er voor iedereen is deel te nemen aan deze Zoommeeting.

Daarvoor moet je je inderdaad even melden. Het is een voordeurbel. Dan krijg je codes en dan heb je direct toegang tot deze bijeenkomst. Als wij fysiek vergaderen moet je in de auto stappen of

anderszins en dan moet je hier ook aanbellen bij het gebouw en dan mag je de vergadering ook volgen. Er is dus in die zin al een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van de situatie die wij hadden. Wat wij niet doen is het na afloop plaatsen van de opgenomen uitzending. Ik moet niet zeggen uitzending maar de opgenomen vergadering. Die is daarna wel beschikbaar bij ons maar die mogen wij niet plaatsen op de website omdat dat niet mag vanuit de AVG. Dat kan wel maar dan moet u eerst het Reglement van orde daartoe aanpassen om dat mogelijk te maken. Dus dat is ongeveer de situatie op dit moment. Het dagelijks bestuur vindt het eigenlijk jammer nu die investering te doen voor applicaties die tijdelijk zijn terwijl wij al investeringen doen voor de

livestream. Die livestream is dan beschikbaar tegen het einde van het jaar als wij allemaal ingeënt zijn en weer gewoon op een normale manier kunnen vergaderen. Dat is mijn antwoord in eerste termijn. In tweede termijn zie ik een hand van de heer Siebring en van mevrouw Kranenburg. Daarna kom ik bij iedereen die het woord wil voeren. Is het verstandiger dat ik eerst mevrouw Kranenburg het woord geef en daarna de heer Siebring? Mevrouw Kranenburg van Water Natuurlijk.

Mevrouw Kranenburg (Water Natuurlijk): Ja, dank u wel voorzitter. Allereerst dank voor alle positieve reacties die wij door het hele bestuur heen hoorden. Fijn dat jullie ook herkennen dat het echt een meerwaarde heeft richting onze inwoners. Even over de extra kosten waarover wordt gesproken in de zin van applicaties die dienen te worden aangeschaft. Ik zie eigenlijk niet waar dat vandaan komt.

Juist dat wij nu vergaderen via Zoom biedt de mogelijkheid om eigenlijk kosteloos een livestream te faciliteren. Ik snap dat niet iedereen hierin thuis is maar je logt in met een extra scherm. Dat scherm deel je via een livestreamplatform. Dat kan gewoon een YouTube-kanaal zijn, dat kan Facebook zijn et cetera. Dat zijn geen extra kosten. Je doet dat via een gratis website en je doet het alleen maar door middel van het extra inloggen in deze Zoommeeting. Dus daar zitten in mijn ogen geen extra kosten aan. Het klopt dat wanneer er wordt overgegaan tot fysiek vergaderen en er dan sprake is van een livestream dat moet worden geïnvesteerd in camera’s en een echt mooi programma het liefst waarin de livestream wordt gekoppeld aan agendapunten. Dat gaan wij juist straks bespreken tijdens de PEIL-dag in de werkgroep Huisvesting. Voor nu zie ik niet waar extra kosten vandaan moeten komen bij het livestreamen van een digitale vergadering. Tot zover.

De voorzitter: Ja, dan ga ik naar de heer Siebring van de fractie Landbouw.

De heer Siebring (Landbouw): Ja, dank u wel voorzitter. Ik wilde hetzelfde zeggen wat mevrouw Kranenburg zegt dat het mogelijk is in Zoom door alleen het aanvinken van een menuknopje de vergadering naar YouTube te streamen. Dus daar zijn voor deze situatie geen extra kosten aan verbonden. Alleen is het een andere situatie als wij weer normaal met elkaar gaan vergaderen dat je dan geen Zoom meer hebt en je dan in een zwart gat valt als er nog niets geregeld in onze nieuwe algemeen bestuurszaal.

De voorzitter: Helder. Dan ga ik naar mevrouw Broekman van de fractie VVD.

Mevrouw Broekman (VVD): Ja, hoe sympathiek wij de motie ook vinden, wij vinden de uitleg van het dagelijks bestuur dat er toch extra kosten aan verbonden zijn die maar tijdelijk zijn een te groot risico om nu voor deze motie te stemmen. Aan de andere kant steunen wij de overwegingen en

constateringen. Wij vinden het allerbelangrijkst dat als wij straks weer fysiek aanwezig, de werkgroep Huisvesting is daar ook mee bezig, het dan prima geregeld is. Ik heb er niet genoeg verstand van om te denken dat het allemaal gratis zou zijn. Maar ik vind het wel belangrijk om in deze digitale

omgeving niet zomaar zaken te streamen via YouTube, Facebook of weet ik veel wat. Het lijkt mij dat je het ook te toegankelijk kunt maken. Daarvoor zijn het toch wel te belangrijke vergaderingen.

Alhoewel wij de motie heel sympathiek vinden, horen wij dat u ermee bezig bent. Wij vinden het belangrijker dat daarvoor bij de fysieke vergaderingen straks het budget wordt gebruikt en niet voor tijdelijke maatregelen. Om die reden zullen wij tegen de motie stemmen.

De voorzitter: Helder, dan geef ik het woord aan mevrouw Hemmers van de fractie CDA.

Mevrouw Hemmers (CDA): Ja dank u wel. Een van de redenen zeker mee te gaan in deze motie is ook omdat mevrouw Kranenburg aangaf dat wij in deze periode zeker gebruik kunnen maken van een gratis dan wel makkelijke manier om het uit te proberen. Als je dat verder uitrolt waarom zouden wij het nu niet alvast uitproberen zodat je straks als wij de livestream weten wat werkt, wat niet werkt en waar wij met elkaar op moeten letten. Nou ja, ik kan het toch niet laten, het triggert mij toch

meneer Meijboom, vier blanke vrouwen maar die zijn van achteren allemaal anders. En de

gevarieerdheid in partij en in het doen en laten. Wat ons sowieso bindt is onze activiteit op sociale media. Daar heeft mevrouw Kranenburg naar gekeken. Het is niet zo dat wij u niet aan boord wilden hebben maar soms maken wij even een keuze en doet het voor ons niet terzake of wij vrouw of man zijn. Tot zover.

De voorzitter: Dan bij interruptie nog een keer mevrouw Kranenburg.

Mevrouw Kranenburg (Water Natuurlijk): Ja dank u voorzitter. Ik wilde nog even reageren op mevrouw Broekman. Ik snap dat de livestream geen bekend middel is voor iedereen. Maar ik wilde toch nog even een onderscheid maken. Er zit namelijk een verschil in het live bijwonen van de vergadering zoals het nu kan, dus dat mensen inlogcode opvragen en dan echt in onze Zoomchat zitten en meedoen. Dat is niet het geval bij een livestream. Bij een livestream kijk je de video, dus de vergadering, maar zit je niet in de vergadering. Het is eigenlijk alsof je naar een televisieprogramma kijkt. Je bent niet onderdeel, dus het is niet te open. De kijkers kunnen de vergaderorde niet

Mevrouw Kranenburg (Water Natuurlijk): Ja dank u voorzitter. Ik wilde nog even reageren op mevrouw Broekman. Ik snap dat de livestream geen bekend middel is voor iedereen. Maar ik wilde toch nog even een onderscheid maken. Er zit namelijk een verschil in het live bijwonen van de vergadering zoals het nu kan, dus dat mensen inlogcode opvragen en dan echt in onze Zoomchat zitten en meedoen. Dat is niet het geval bij een livestream. Bij een livestream kijk je de video, dus de vergadering, maar zit je niet in de vergadering. Het is eigenlijk alsof je naar een televisieprogramma kijkt. Je bent niet onderdeel, dus het is niet te open. De kijkers kunnen de vergaderorde niet