• No results found

2.1. Afvalscheiding

2.1.1. Vergunninghouder is verplicht de volgende afvalstromen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden aan te bieden dan wel zelf af te voeren:

 gevaarlijk en niet-gevaarlijk procesafhankelijk industrieel afval;

 papier en karton;

 elektrische en elektronische apparatuur;

 kunststoffolie.

2.2. Opslag van afvalstoffen

2.2.1. De op- en overslag en het transport van afvalstoffen moeten zodanig plaatsvinden dat zich geen afval in of buiten de inrichting kan verspreiden. Mocht onverhoopt toch verontreiniging van het openbaar terrein rond de inrichting plaatsvinden, dan moeten direct maatregelen worden getroffen om deze verontreiniging te verwijderen.

2.2.2. De verpakking van gevaarlijk afval moet zodanig zijn dat:

 niets van de inhoud uit de verpakking kan ontsnappen;

 het materiaal van de verpakking niet door gevaarlijke stoffen kan worden

aangetast, dan wel met die gevaarlijke stoffen een reactie kan aangaan dan wel een verbinding kan vormen;

 deze tegen normale behandeling bestand is;

 deze is voorzien van een etiket, waarop de gevaarsaspecten van de gevaarlijke stof duidelijk tot uiting komen.

2.2.3. Vloeibare afvalstoffen in emballage moeten zijn geplaatst op een vloeistofdichte vloer of in een vloeistofdichte lekbak in het bebouwde deel van de inrichting.

2.2.4. Een vloeistofdichte lekbak moet, indien het (licht) ontvlambare vloeistoffen betreft, de gehele inhoud van de totale hoeveelheid opgeslagen vloeistoffen kunnen bevatten. In de overige gevallen moet de bak een inhoud hebben van ten minste de grootste

verpakkingseenheid vermeerderd met 10% van de inhoud van de overige emballage.

2.2.5. Boven een vloeistofdichte lekbak met vloeibare afvalstoffen in emballage moet, indien deze buiten het bebouwde deel van de inrichting ligt, een afdak aanwezig zijn. Het afdak moet zo groot zijn dat regenwater niet binnen de vloeistofdichte lekbak kan komen.

2.2.6. Verontreinigde emballage moet worden behandeld als gevulde emballage. Voor de bepaling van de opvangcapaciteit van een vloeistofdichte bak hoeft de opslagcapaciteit van de verontreinigde emballage niet meegerekend te worden.

2.2.7. Gemorste vaste gevaarlijke afvalstoffen moeten direct worden opgeruimd en opgeslagen in een daarvoor bestemde container van doelmatig materiaal of in daarvoor bestemde doelmatige emballage.

2.2.8. In de inrichting moet nabij de opslag van (vloeibaar) gevaarlijk afval, voor de aard van de opgeslagen stoffen geschikt materiaal aanwezig zijn om gemorste of gelekte stoffen te neutraliseren, indien nodig te absorberen en op te nemen.

Gemorste gevaarlijke afvalstoffen moeten zo nodig worden geneutraliseerd. Zij moeten onmiddellijk worden opgenomen en behandeld als omschreven in het hoofdstuk gevaarlijke stoffen. De opgenomen gemorste (vloei)stof moet worden opgeslagen in daarvoor

bestemde, voor de aard van de stof geschikte, gesloten emballage.

2.3. Afvoer van afvalstoffen

2.3.1. Indien de afzet van de opgeslagen afvalstoffen stagneert, geeft de vergunninghouder dit onverwijld schriftelijk te kennen aan het bevoegd gezag. Deze mededeling bevat ten minste gegevens over de oorzaak van de stagnatie en de verwachte tijdsduur, alsmede de

maatregelen die worden genomen om de stagnatie op te heffen, respectievelijk in de toekomst te voorkomen.

2.4. Voorschriften voor afvalbedrijven

2.4.1. In de inrichting mogen maximaal onderstaande hoeveelheden afvalstoffen per kalenderjaar worden geaccepteerd en opgeslagen:

Gebruikelijke

benaming afvalstoffen

Euralcodes Acceptatie (in ton) Opslag (in ton) Puin (en soortgelijk

170504c, 200202 200.000 100.000*1

Kunststoffen 170203c, 191204,

Hydraulische slakken 100202 72.000 200

Grof huishoudelijk

*1 : de hoeveelheid opgeslagen puin (en soortgelijk steenachtig bedrijfsafval) en grond (cf. BBK, niet-verontreinigde grond en grond van onbekende kwaliteit)d bedraagt tezamen maximaal 100.000 ton

*2: de hoeveelheid opgeslagen gemengd bouw- en sloopafval en grof huishoudelijk afval bedraagt tezamen maximaal 2..000 ton.

2.4.2. Voor het accepteren van afvalstoffen met een andere Euralcode dan in bovenstaande tabel genoemd en met vergelijkbare milieuhygiënische aspecten die in overeenstemming zijn met de voor de inrichting verleende vergunning en de daaraan verbonden beperkingen en voorschriften dient de vergunninghouder schriftelijk instemming te vragen aan Gedeputeerde Staten. Het verzoek om instemming dient uiterlijk één maand vóór de uitvoering te worden gedaan. Uit het verzoek om instemming moet blijken :

 welke afvalstof(fen) het betreft;

 op welk tijdstip de afvalstof met een andere Euralcode geaccepteerd zal worden;

 dat er sprake is van vergelijkbare milieuhygiënische aspecten die in overeenstemming zijn met de voor de inrichting verleende vergunning

2.4.3. De vergunninghouder moet altijd handelen overeenkomstig het bij de aanvraag gevoegde AV-beleid en de AO/IC inclusief (voor zover van toepassing) de goedgekeurde aanvullingen en de ingevolge voorschrift 2.4.5 toegezonden wijzigingen.

2.4.4. Het AV-beleid en de AO/IC en de op grond van voorschrift 2.4.5 doorgevoerde wijzigingen moeten gedurende de openingstijden van de inrichting voor het bevoegd gezag ter inzage liggen.

2.4.5. Wijzigingen van de procedure voor acceptatie, be- en verwerking, registratie of controle moeten uiterlijk twee weken voordat de wijziging wordt doorgevoerd (ter bepaling van de procedure die in relatie tot de aard van de wijziging is vereist) schriftelijk aan het bevoegd gezag worden voorgelegd. In het voornemen tot wijziging dient het volgende aangegeven te worden:

 de reden tot wijziging;

 de aard van de wijziging;

 de gevolgen van de wijziging voor andere onderdelen van het AV-beleid en de AO/IC;

 de datum waarop vergunninghouder de wijziging wil invoeren.

2.4.6. Indien bij de controle van aangevoerde afvalstoffen blijkt dat deze niet mogen worden geaccepteerd, moeten deze afvalstoffen door vergunninghouder worden afgevoerd naar een inrichting die beschikt over de vereiste vergunning(en). Deze handelwijze moet in het AV-beleid zijn vastgelegd.

2.4.7. In de inrichting moet een registratiesysteem aanwezig zijn, waarin van alle aangevoerde (afval)stoffen en van alle aangevoerde stoffen die bij de be- of verwerking van afvalstoffen worden gebruikt het volgende moet worden vermeld:

 de datum van aanvoer;

 de aangevoerde hoeveelheid (kg);

 de naam en adres van de locatie van herkomst;

 de naam en adres van de ontdoener;

 de gebruikelijke benaming van de (afval)stoffen;

 de Euralcode (indien van toepassing);

 het afvalstroomnummer (indien van toepassing).

2.4.8. In de inrichting moet eveneens een registratiesysteem aanwezig zijn, waarin van alle afgevoerde (afval)stoffen die bij de be- of verwerking zijn ontstaan het volgende moet worden vermeld:

 de datum van afvoer;

 de afgevoerde hoeveelheid (kg);

 de afvoerbestemming;

 de naam en adres van de afnemer;

 de gebruikelijke benaming van de (afval)stoffen;

 de Euralcode (indien van toepassing);

 het afvalstroomnummer (indien van toepassing).

2.4.9. Van de reeds ingewogen afvalstoffen die op grond van een acceptatievoorschrift van deze vergunning niet mogen worden geaccepteerd moet een registratie bijgehouden worden waarin staat vermeld:

 de datum van aanvoer;

 de aangeboden hoeveelheid (kg);

 de naam en adres van plaats herkomst;

 de reden waarom de afvalstoffen niet mogen worden geaccepteerd;

 de Euralcode (indien van toepassing);

 het afvalstroomnummer (indien van toepassing).

2.4.10. In afwijking van het gestelde in voorschrift 2.4.7 hoeven in het registratiesysteem

 van alle door particulieren zelf aangevoerde partijen grof huishoudelijke afvalstoffen en

 van alle aangevoerde partijen afvalstoffen in een hoeveelheid van niet meer dan 50 kg per afgifte uitsluitend de volgende gegevens per Euralcode te worden vermeld:

a. de datum van aanvoer;

b. de aangevoerde totale hoeveelheid per dag (kg);

c. de gebruikelijke benaming van de afvalstoffen.

2.4.11. Ten behoeve van de registratie als bedoeld in dit hoofdstuk moet een registratiepost aanwezig zijn. De hoeveelheden die op grond van dit hoofdstuk moeten worden geregistreerd moeten worden bepaald door middel van een op de inrichting aanwezige weegvoorziening. De weegvoorziening(en) waarvan gebruik wordt gemaakt moet(en) overeenkomstig de daarvoor geldende voorschriften van het Nederlands Meetinstituut zijn geijkt. Op aanvraag moeten geldige certificaten van weegvoorziening(en) aan het bevoegd gezag ter inzage worden gegeven.

2.4.12. Er moet een sluitend verband bestaan tussen de (afval)stoffenregistratie als bedoeld in dit hoofdstuk en de financiële administratie.

2.4.13. Alle op grond van dit hoofdstuk te registreren gegevens moeten dagelijks worden

bijgehouden gedurende ten minste vijf jaar op de inrichting te worden bewaard en aan de daartoe bevoegde ambtenaren op aanvraag ter inzage worden gegeven.

2.4.14. Binnen de inrichting mogen per kalenderjaar niet meer dan de hieronder aangegeven hoeveelheden afvalstoffen worden be-/verwerkt.

Be-/verwerking Te be-/verwerken afvalstoffen (gebruikelijke benaming) Maximale hoeveelheid (ton/jaar)

breken puin 200.000

zeven grond 200.000

samenstellen zand, grind, granulaten, cement, kalk, slakken 270.000

sorteren bouw- en sloopafval 18.000

sorteren grof huishoudelijk afval 2.000

2.4.15. De termijn van opslag van afvalstoffen mag maximaal één jaar bedragen. In afwijking hiervan mag de termijn van opslag van afvalstoffen maximaal drie jaar bedragen indien de

vergunninghouder ten genoegen van het bevoegd gezag aantoont dat de opslag van afvalstoffen gevolgd wordt door nuttige toepassing van afvalstoffen.

2.4.16. De opslaghoogte van de diverse afvalstoffen en bouwstoffen mag maximaal 12 meter bedragen.