• No results found

Als je overweegt om te gaan afstuderen in het buitenland, moet je ruim op tijd beginnen met de voorbereiding. Afstuderen in het buitenland is iets wat wij toejuichen maar wat vraagt om behoorlijk wat eigen initiatief en ondernemendheid. Hieronder enkele zaken waar je aan moet denken.

Een afstudeerplaats zoeken

Een afstudeerplaats zoeken in het buitenland gaat op een andere manier dan wanneer je een afstudeerplaats zoekt in Nederland. Veel komt neer op je eigen netwerk of netwerkvaardigheden.

Stagedatabanken

Op Sage (www.fontys.nl/stageSenafstuderen) wordt sporadisch een afstudeerplaats in het buitenland aangeboden. Er zijn wel andere sites waar bedrijven zich presenteren. Hier kun je gericht zoeken op het land waar je heen wilt, het soort stage of soort bedrijf waarnaar je op zoek bent.

Voorbeelden van (gratis) stagedatabanken zijn:

https://leonet.joeplus.org/en/offers

Het opbouwen van een wereldwijd stagenetwerk zoals we ook in de regio hebben, is nauwelijks mogelijk. Toch zijn er wellicht ingangen bij ICT International Office of Studentenbureau door eerdere buitenlandstage. Heb je nog niet je zinnen gezet op een specifiek land dan is het een goed idee om eens door de lijst met stagebedrijven te gaan waar ICT-studenten eerder naartoe gingen. Deze vind

je op https://portal.fhict.nl/Studentenplein/introductieStuderenInhetBuitenland/SiteAssets/SitePages/Home/

Buitenlandstages%202013-2014-2015%20portal.xlsx.

Commerciële stagebemiddelingsbureaus

Tot slot zijn er commerciële stagebemiddelingsbureaus die in sommige gevallen ook meedenken bij zaken als huisvesting, financiering en verzekeringen. Let op, deze vragen wel een vergoeding en wij kunnen niet instaan voor de kwaliteit van de geleverde diensten van deze stagebemiddelingsbureau’s. Deze vergoeding kan zowel aan de student gevraagd worden als aan het stage-biedende bedrijf. Overleg dit daarom ook met het stage-biedende bedrijf zodat daar geen verrassingen ontstaan.

Inschrijven op Mobility Online

Zodra je een stageplaats hebt gevonden is het van belang om je in te schrijven op Mobility Online via https://connect.fontys.nl/diensten/OenO/OenOsamenwerking/studyabroad/SitePages/Application%20 and%20registration.aspx.

De deadlines hiervoor zijn meestal in december voor het voorjaar en in mei voor het najaar; dus ruim voor de deadline waarop je het gespreksformulier moet inleveren. Houd hier dus rekening mee in je planning. Kijk voor de actuele deadlines op de portal:

https://portal.fhict.nl/Studentenplein/introductieStuderenInhetBuitenland/_layouts/15/start.aspx%23/Si tePages/Home.aspx.

Let op: om je in te schrijven bij Mobility Online moet je al een stageplaats en concrete plannen hebben over andere te regelen zaken.

Financiering

Als je gaat afstuderen in het buitenland, moet je goed nadenken over hoe je dat gaat financieren.

Krijg je een stagevergoeding? Voorziet het bedrijf in (een vergoeding voor) huisvesting? Kom je in aanmerking voor een beurs?

Als je je je inschrijft bij Mobility Online kun je direct een van onderstaande beurzen aanvragen:

- Stage in Europa: Erasmus+ beurs

- Stage buiten Europa: Holland Scholarship Programme

Het aanvragen van deze beurzen loopt via Mobility Online. Er is een beperkt aantal beurzen beschikbaar voor alle studenten van Fontys en deze worden via een instituutsselectieprocedure toegekend. Je krijgt de beurs dus niet automatisch toegekend als je een HSP of Erasmus+ beurs aanvraagt.

Naast deze beurzen vind je via Grantfinder (https://www.studyinholland.nl/scholarships/find-a-scholarship) meer beurzen waar je mogelijk voor in aanmerking komt.

Huisvesting

Als je je stageplaats hebt geregeld, is de volgende uitdaging geschikte en betaalbare huisvesting vinden. Informeer bij het afstudeerbedrijf of ze je daarbij kunnen helpen. Zij kennen de stad en kunnen je mogelijk aan een leuk adresje helpen. Regel dit op tijd en verdiep je in de mogelijkheden, dit is immers de plek waar je een half jaar gaat verblijven. Wellicht behoort een bezoek aan de stad voorafgaand aan het afstuderen tot de mogelijkheden; zo kun je van tevoren bekijken of je je er op je plek voelt.

Verzekeringen

Wanneer je voor een periode langer dan 31 dagen naar het buitenland gaat – en dat is het geval tijdens het afstuderen – is een reguliere reisverzekering niet voldoende. Doe navraag bij je verzekering wat je aan aanvullende verzekering nodig hebt. Let daarbij vooral op dekking WA, medische kosten en repatriëring.

Tip: je kunt aanvullend o.a. een Insurance Passport for Students (IPS) afsluiten. Als Fontys-student ontvang je hierop 10% korting. Meer informatie hierover vind je op:

https://connect.fontys.nl/diensten/OenO/OenOsamenwerking/studyabroad/PublishingImages/SitePag es/Visa,%20Housing%20and%20Insurance/ips%20flyer%20eng.pdf.

Visa

Als je (voor langere tijd) naar het buitenland gaat, krijg je in sommige gevallen te maken met visa.

Over het algemeen is voor afstuderen in Europese landen geen specifiek visum nodig, maar je zult in sommige gevallen je verblijf moeten melden bij de autoriteiten. Ga dit na bij de Nederlandse ambassade. Buiten Europa heb je mogelijk wel een visum nodig. Dat verschilt per land. Doe hierover navraag bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat.

Let op: een visumaanvraag kan veel tijd en geld kosten en je hebt geen garantie dat je het visum toegekend krijgt. Begin dus op tijd met regelen!

Tips

Ov-vergoeding Ga je tijdelijk voor je studie naar het buitenland, dan kun je een maandelijkse ov-vergoeding krijgen. Je kunt namelijk geen gebruik maken van je studentenreisproduct. Meer informatie hierover vind je op de site van DUO (www.duo.nl).

Meer informatie

Wil je meer informatie over een afstudeerstage in het buitenland? Algemene informatie over studeren in het buitenland voor heel Fontys vind je op: www.fontys.nl/studyabroad. Je kunt ook contact opnemen met het ICT International Desk. Elke dinsdagmiddag en donderdagochtend kun je daar zonder afspraak binnenlopen tijdens het inloopspreekuur.

ICT International Office Marilyn Bailey

Mail: fhict-internationaloffice@fontys.nl Tel. 08850 878703

R1 4.61a

Overige contactpersonen internationalisering per profiel:

Ineke Huyskens, coördinator internationalisering FHICT Samuïl Angelov, ICT & Software Engineering Renata Frenken, ICT & Technology Suzanne van Kuijk, ICT & Mediadesign Lucienne Wijgergangs, ICT & Business