• No results found

INNOVATIE GEREGELD?

7. TER AFSLUITING

Mijnheer de rector, dames en heren,

Het moment is daar voor een afronding van mijn betoog. U heeft het hopelijk wel gemerkt, Publiekrecht is voor mij een vak met een missie! Ik heb vandaag getracht u te tonen wat die mis- sie volgens mij voor het Publiekrecht in Twente kan inhou- den. Dat ik dat heb mogen doen ervaar ik als een bijzondere eer.

Ik voel mij voor mijn benoeming aan velen schatplichtig en hoop dat zij het mij toestaan, zonder last of ruggespraak, maar onder de belofte van waar mogelijk samenwerking en waar nodig tegenspraak, mij de komende jaren toe te leggen op de eerder besproken onderwerpen. Een paar personen wil ik, al moet het kort, graag nog expliciet noemen en bedanken.

Hooggeleerde Tak en Ruiter, beste Twan en Dick

In de functie die ik vandaag aanvaard, zijn jullie de meest indrukwek- kende voorbeelden, en zeker niet alleen omdat ik in jullie nabijheid heb mogen werken.

Twan, jouw aandacht voor de grondslagen van het publiek- recht is voor mij van onschatbare waarde geweest. Ook het be- sef van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die komt met het hoogleraarsambt, is vooral dankzij jou gerijpt. Dank daarvoor! Aan de keren dat jij in de marge van een concept van mijn hand schreef, ‘Einde rechtstaat!!’ denk ik inmiddels met genoegen terug. Dick, jouw ‘regel-meesterschap’ heeft voor mij de rechtsthe- orie ontsloten op een wijze die ik nimmer had kunnen voor- zien en die nu al weer doorwerkt bij het juridisch ontwer- pen. Dankzij jou kreeg ik de ruimte om in Twente mijn plek te vinden. Ik voel mij buitengewoon vereerd dat ik in jouw voetspoor het vaandel van het Publiekrecht in Twente verder mag voeren.

Hooggeleerde Van der Meulen, Schlössels en Teunissen, beste Bernd, Raymond en Jos,

Na een gedeeld en gekoesterd Maastrichts verleden zijn jullie mij voor- gegaan op de weg naar het hoogleraarschap. Dat is een inspiratie ge- weest en daarbij zijn de lijnen kort gebleven en zo kan het zomaar zijn dat we ineens weer voor een project om de tafel zitten. Ik ervaar dat als een bijzonder groot goed. Dank daarvoor en, via jullie, ook dank aan alle collega’s uit de ‘Maastrichtse School’ voor jaren van inspirerende samenwerking, waar wat mij betreft nog geen einde aan is gekomen. Ook moet ik hier in het bijzonder René Seerden bedanken voor zijn ein- deloze geduld en de goede samenwerking op milieurechtelijk gebied.

Hooggeleerde Brack, Wessel, Groenendijk en Dorbeck-Jung, beste Antoni, Ramses, Nico en Bärbel

Als managing partner heb ik de eer om met jullie de vakgroep Legal

& Economic Governance Studies, kortweg LEGS, te mogen besturen.

Zonder jullie zou ik al lang aan de bestuurlijke waan van de dag en de planning&control cyclus ten onder zijn gegaan. Met jullie is het de moeite waard de uitdagingen die op onze weg komen aan te pakken. Ik hoop dat mijn mission statement van vandaag ook jullie vertrouwen in de gemene zaak ten goed komt. Via jullie dank ik ook de andere leden van de vakgroep voor de goede samenwerking. ‘Crazy,but not scary’, is wat ik de buitenstaanders altijd ter geruststelling toevoeg als ze bij onze groep op bezoek komen. Ik weet niet of het werkt, maar ik vind dat we wel naar dit motto moeten blijven handelen. In het bijzonder noem en bedank ik graag nog Ria Luschen, spil in ons vakgroepsecretariaat, alsmede vanwege hun verbondenheid met de leerstoel, Caroline Raat, Lesley Broos, Marc Harmsen, Maurits Sanders en Wim van de Griendt, met wie ik de missie van het Publiekrecht in Twente graag vervolg.

Collega’s van de faculteit Management en Bestuur

Ik voel mij inmiddels beslist op m’n plek binnen de faculteit, en dat is niet in de laatste plaats te danken aan jullie. Met zekerheid weet ik

dat we ook de komende jaren de maatschappijwetenschappen goed op de Twentse kaart zullen houden; zo ondernemend zijn we wel!

Collega’s van de rechtbank Almelo

Wat een genoegen om, zij het in bescheiden mate, deelgenoot te zijn aan de rechtspraak in de sector bestuursrecht! Het is een prima manier om (ook) de eerder besproken thema’s op een geheel andere manier te- gen te komen en scherp te blijven op bestuursrechtelijk recht en onrecht dat de individuele burger toevalt respectievelijk overkomt. Daarbij geldt: je kunt nog zoveel annotaties hebben geschreven, je weet pas echt wat rechtspreken inhoudt als je het van binnenuit meemaakt. Als de dozen met dossiers binnenkomen schrik ik wel eens, maar het vooruitzicht van de zitting en het raadkameren achteraf maakt dat meer dan goed.

Waarde collega’s van Saxion hogescholen

Nabij maar toch op afstand, zo lijkt het soms, maar voor mij over- heerst nabijheid. Wij staan voor verschillende taken in het hoger onderwijs in Twente, maar hebben toch al meer dan een begin van goede samenwerking, zoals in het Juridisch Platform Twente. Ik zie uit naar de vruchten die dat ook in de toekomst nog gaat opleveren.

Lieve familie

Met een citaat van Jerome K. Jerome wil ik jullie graag kort maar krachtig bedanken voor jullie liefdevolle steun en jullie ge- toonde begrip voor mijn beperkte beschikbaarheid: ‘It is impossi-

ble to enjoy idling thoroughly, unless one has plenty of work to do!’

Mijn vader heeft mijn benoeming nog wel meegekregen, maar het was hem helaas niet gegeven ook bij deze aanvaarding aanwezig te kunnen zijn. Gelukkig is mijn moeder hier wel en heeft ze uit zijn naam nog wat aanwijzingen gegeven. Deze dag is mogelijk geworden dankzij hun niet aflatende steun! Daarom draag ik met liefde deze rede aan hen beiden op.

Lieve Yvonne, Micah en Tomas (‘to say nothing of the dog’)

Volgens mij weten wij ons heel aardig te redden in het schitterende toeval dat ons is overkomen – al geldt wellicht het motto uit Seinfeld:

‘Serenity now, insanity later’, want bizar blijft het! Wij koesteren ons toe-

val het liefst onder elkaar. En dat geeft mij de kans jullie hier uit de grond van mijn hart te bedanken voor jullie liefdevolle steun, zonder daaraan nu beloftes te verbinden waar anderen mij dan weer aan gaan herinneren.

Dames en heren, de smartphones kunnen bijna weer aan: Ik heb gezegd!424