• No results found

Civiele schadevergoedingszaken

9 Resultaat van civiel procederen

9.1 Afdoening van de zaak

In figuur 23 is weergegeven hoe vaak een zaak wordt doorgehaald, hoe vaak een vordering volledig wordt toegewezen, deels wordt toegewezen en volledig wordt afgewezen. Van alle 400 civiele procedures in 2010 voor schadeverhaal in de sector civiel van de rechtbank eindigt ongeveer 23% met een doorhaling, 44% met een volledige toewijzing van de vordering, 24% met een gedeeltelijke toewijzing (en dus ook gedeeltelijke afwijzing) en 9% met een volledig afwijzing. Uit het feit dat ongeveer een kwart van de procedures wordt doorgehaald kan worden afgeleid dat de procespartijen regelmatig gedurende de procedure in onderling overleg tot een oplossing komen. Een eindoordeel van de rechter blijft in deze zaken achterwege. Er zijn geen verschillen gevonden tussen rechtbanken in het percentage doorgehaalde zaken.

Figuur 23 Afdoening van civiele zaken voor schadeverhaal (400 zaken)

Vordering toegew ezen 44% Doorhaling 23% Vordering deels toegew ezen 24% Vordering afgew ezen 9%

Bij zaken die zijn doorgehaald was het gevorderd bedrag over het geheel genomen wat hoger dan bij een eindvonnis: bij doorgehaalde zaken is de mediaan € 14.200 en bij zaken met een eindvonnis € 13.400 (figuur 24). Uit de analyse blijkt verder dat de zaken met een eindvonnis meer variatie kenden in de hoogte van het gevor-derde schadebedrag.

Figuur 24 Gevorderd bedrag naar afdoening van de zaak (368 slachtoffers)

Noot: In 32 zaken is gevorderd het schadebedrag nader op te laten maken bij staat. Deze zijn in deze figuur buiten beschouwing gelaten

Doorgehaalde zaken duren over het algemeen ongeveer één maand langer dan zaken met een eindvonnis. De spreiding in de doorlooptijden verschilt echter be-hoorlijk naar afdoening van de zaak. De helft van de slachtoffers ziet vijf tot twaalf maanden verstrijken tussen het aanhangig maken van de zaak en de doorhaling. Dit ligt tussen één en elf maanden voor slachtoffers die een eindvonnis van de rechter hebben gehad. Er waren een aantal zaken die, vergeleken met de andere zaken, een uitzonderlijk hoge doorlooptijd hadden (figuur 25).

Figuur 25 Doorlooptijd naar afdoening van de zaak (400 slachtoffers)

In figuur 26 is weergegeven hoe de zaak is afgedaan naar het type strafbaar feit waarvoor is geprocedeerd. In zaken die voortkomen uit een geweldsdelict wordt de vordering in weinig gevallen afgewezen193 (8%). Meestal wijst de rechter de vorde-ring gedeeltelijk (42%) of geheel toe (8%). Twee op de vijf zaken zijn doorgehaald (40%). Voor civiele procedures die voortkomen uit een vermogensdelict, wordt de vordering soms volledig afgewezen (9%) maar vaker gedeeltelijk (21%) of volledig toegewezen (50%). Ongeveer één op de vijf zaken zijn doorgehaald (21%). In de zeven zaken voor overige delicten die zijn afgedaan in 2010 is er één zaak geweest met een volledige afwijzing, twee zaken waarin de vordering deels is toegewezen, twee zaken met een volledige toewijzing van de vordering, en twee zaken die zijn doorgehaald .

193Onder de termen afwijzen en afwijzing worden alle gevallen begrepen waarin de vordering niet is toegewezen, ongeacht de vraag of de vordering inhoudelijk is beoordeeld. Het gaat hierbij deels om vorderingen die inhoude-lijk door de rechter beoordeeld zijn, maar voor een kleiner deel ook om zaken waarin de rechter niet toekomt aan een inhoudelijke beoordeling, bijvoorbeeld vanwege onbevoegdheid. Juridisch technisch gezien is dat geen afwij-zing, maar een niet-ontvankelijkheid. Dit soort zaken is hier evenwel gecategoriseerd als afwijzing.

Figuur 26 Afdoening naar het type strafbaar feit (400 zaken) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

Gew eld Vermogen Overig

Doorhaling Vordering geheel toegew ezen

Vordering deels toegew ezen Vordering niet toegew ezen

Het resultaat van een civiele procedure verschilt naar type relatie tussen de proces-partijen (figuur 27). Het eindvonnis van de rechter pakt bij rechtszaken tussen leve-ranciers en afnemers meestal positief194 uit voor de eiser. Vaak wordt de vordering gedeeltelijk (24%) of volledig (50%) toegewezen. In weinig zaken wijst de rechter de vordering af (4%). Met regelmaat zijn procedures tussen leveranciers en afne-mers doorgehaald (23%). Dit geeft aan dat deze procespartijen regelmatig tot een schikking komen. Ook procedures tussen werkgevers en werknemers bieden in de meeste gevallen een positieve uitkomst voor de eiser. Zo wordt de vordering vaak gedeeltelijk (16%) of volledig (55%) toegewezen, en slechts weinig slachtoffers zien de vordering afgewezen worden (7%). Het aandeel doorgehaalde zaken bedraagt 23%. Zaken waarin de eiser en gedaagde een andersoortige contractuele relatie hadden, kennen wat vaker een afwijzing van de vordering (16%) en minder vaak een doorhaling (14%) dan de twee voorgaande relatietypen. In zaken tussen perso-nen met een relatie anderszins (zoals buren en familieleden) komt een afgewezen vordering het meest voor (23%). Het percentage doorgehaalde zaken is wat hoger dan bij andere relatietypes (25%). Relatief weinig vorderingen worden volledig toe-gewezen (11%); meestal wordt de vordering gedeeltelijk toetoe-gewezen (41%). In zaken van slachtoffers die hebben geprocedeerd tegen een voorheen onbekend per-soon is de vordering vaak gedeeltelijk (24%) of volledig (33%) toegewezen. Met regelmaat is de zaak doorgehaald (33%). Een volledige afwijzing komt niet vaak voor (10%). Vorderingen in zaken waarvoor de relatie niet te achterhalen is via het dossier worden regelmatig gedeeltelijk (21%) of volledig (44%) toegewezen, maar soms ook afgewezen (14%). In een deel van deze zaken kan een eindvonnis van de rechter achterwege blijven (21%).

194Onder positief wordt hier ook verstaan een gedeeltelijk toewijzing: of dit door de eiser als positief beoordeeld wordt, is een andere vraag.

Figuur 27 Afdoening van de zaak naar het type relatie tussen procespartijen 0% 20% 40% 60% 80% 100% Niet achterhaalbaar Geen relatie Relatie anderszins Contractuele relatie anderszins Werkgever-w erknemer Leverancier-afnemer

Doorhaling Vordering toegew ezen

Vordering deels toegew ezen Vordering afgew ezen