• No results found

Uit de antwoorden kwam naar voren dat de deelnemers aan de Samen aan tafel-bijeenkomsten dit initiatief zeer hebben gewaardeerd. Dat bleek ook uit de mondelinge reacties tijdens de

bijeenkomsten. De metingen met de Happy or not-palen bevestigen dit positieve beeld (zie bijlage 6).

4.3 Op weg naar meer zelfsturing

Het college wilde de deelnemers ook bewust maken van de rol en de verantwoordelijkheid die zij zelf kunnen nemen voor hun leefomgeving. In de onderlinge gesprekken werd daar aandacht aan

besteed. De vragen in de menukaart waren hier ook deels op gericht (‘Wat kan er eventueel beter in uw omgeving?’ en ‘Wat kunt u hier zelf aan doen?’).

Tijdens de bijeenkomsten werd duidelijk dat de deelnemers zich vrijwel allemaal thuis voelen in hun buurt. Velen zetten zich actief in voor activiteiten en/of nemen daaraan deel.

Op de vraag ‘Wat kunt u (hier) zelf aan doen?’ werd echter regelmatig geantwoord: ‘weinig tot niets’.

We zien dat inwoners voor veel onderwerpen nog altijd eerst naar de gemeente kijken.

De omslag naar meer zelfsturing, met een beperktere, vooral ondersteunende rol voor de gemeente, vraagt de komende tijd nog veel aandacht.

4.4 Samenhang in de buurt

Het samenwerken aan de tafels bleek niet alleen een geslaagde manier om college en inwoners bij elkaar te brengen. De deelnemers kregen ook de kans hun buurtgenoten beter te leren kennen.

Inmiddels hebben de tafels – op één na - allemaal een plek gekregen in de wijk of het dorp waar ze zijn gemaakt (alleen de tafel van Gennep-West moet nog geplaatst worden). Als het aan het college ligt, dragen de tafels eraan bij dat buurtbewoners elkaar op informele wijze kunnen ontmoeten.

5. Advies voor vervolg

5.1 Doorgaan met collegebezoeken

We hechten veel waarde aan de vitaliteit van onze gemeente. In het sociale en ruimtelijke domein leggen we de verantwoordelijkheid steeds meer bij (groepen) inwoners. De gemeente doet een stapje terug en neemt in toenemende mate een nevengeschikte positie in ten opzichte van inwoners.

We willen zoveel mogelijk samen met inwoners bekijken wat er nodig is om onze gemeente vitaal te houden. Daarom is het belangrijk dat het college contact onderhoudt met inwoners en goed luistert naar wat er speelt. Waaraan heeft men behoefte in het dorp of de wijk? Wat kunnen inwoners zelf

Evaluatie Samen aan tafel 7

en hoe kunnen we dat als gemeente ondersteunen? Onder andere de collegebezoeken geven ons de kans hier meer zicht op te krijgen. Het is dan ook zeker raadzaam de collegebezoeken in de nieuwe bestuursperiode voort te zetten.

5.2 Programma laten aansluiten op nieuwe rolverdeling

Uiteraard is het van belang vooraf te bepalen met wie het college in gesprek wil en met welk doel.

Daar kunnen het programma en de wijze van uitnodigen op worden aangepast. We hebben gezien dat we door de gehanteerde aanpak inwoners hebben kunnen bereiken, die normaal gesproken niet naar bijeenkomsten van de gemeente komen. Het is de moeite waard deze aanpak de komende periode voort te zetten.

Bij de recente collegebezoeken hebben we ervaren dat een informele opzet bijdraagt aan een laagdrempelig contact tussen bestuurders en inwoners. Door samen – inwoners en college - iets te doen – bijvoorbeeld een tafel maken – kun je wat bereiken.

We adviseren deze positieve ervaringen mee te nemen bij de nieuwe reeks collegebezoeken. We kunnen dat op verschillende manieren vormgeven. Bijvoorbeeld door gezamenlijk – inwoners en college – tijdens de bijeenkomst iets te maken, te bedenken of te doen waarmee het dorp of de wijk ook daadwerkelijk iets opschiet. Met een dergelijk programma ontstaan ook kansen om de gewenste nieuwe rolverdeling opnieuw onder de aandacht te brengen. Dat wil zeggen: inwoners bepalen waaraan zij behoefte hebben en wat zij daar zelf voor kunnen doen, de gemeente ondersteunt, we trekken gezamenlijk op om iets voor elkaar te krijgen.

5.3 Bezoeken tijdig plannen

Het verdient de voorkeur in een vroeg stadium afspraken te maken met het nieuwe college over de vorm en de planning van de bezoeken. Als deze vroeg in de bestuursperiode plaatsvinden, is er voldoende tijd om met eventuele actiepunten, voortkomend uit de bezoeken, aan de slag te gaan.

Bovendien creëren we zo ruimte voor het college om de dorpen en wijken twee keer te bezoeken in deze bestuursperiode.

Evaluatie Samen aan tafel 8

5.4 Terugkoppeling aan dorps- en wijkraden en inwoners

De overzichten met de antwoorden geven een goed beeld van wat er leeft in de verschillende dorpen en wijken. We adviseren deze input te bespreken bij de vervolgcontacten tussen gemeente en dorps- en wijkraden.

Elk dorp en elke wijk heeft nu een eigen unieke tafel. De definitieve plaats en functie van de tafels kan ook onderwerp van gesprek zijn bij het overleg met de dorps- en wijkraden. We zien immers graag dat de tafels blijvend een rol spelen om inwoners samen te brengen.

Het college kan de input die is verkregen tijdens de bijeenkomsten benutten bij het opstellen van nieuw beleid. Een deel van de antwoorden wordt al gebruikt voor de Omgevingsvisie, waar de gemeente momenteel aan werkt (de antwoorden op de vragen: ‘Waar bent u trots op in uw omgeving?’ en ‘Wat kan er eventueel beter?’).

Zoals eerder opgemerkt, hebben de deelnemers van de bijeenkomsten een samenvatting ontvangen van de vragen en antwoorden. Ook hebben zij een uitnodiging gehad om ‘na te tafelen’ met de kernenwethouder. Het advies is om ter afronding van de bezoeken de deelnemers te informeren over wat de gemeente doet met de verkregen input.

Evaluatie Samen aan tafel 9

GERELATEERDE DOCUMENTEN