• No results found

Acties om het lerarentekort te helpen oplossen

In document Vlaanderen is onderwijs & vorming (pagina 134-137)

AGODI wil een actieve bijdrage leveren om het lerarentekort te verminderen en de onderwijsarbeidsmarkt te optimaliseren. Daarvoor neemt het agentschap verschillende initiatieven.

Cel ‘Word leerkracht’

De Cel ‘Word Leerkracht’ biedt eerstelijnshulp aan kandidaat-leerkrachten. Het callcenter beantwoordt telefonische en elektronische vragen over onderwijsbevoegdheid, bekwaamheidsbewijzen, nuttige ervaring, solliciteren in het onderwijs enz. Ook voor informatie over de samenstelling van het salaris, de geldelijke anciënniteit, de salarisschalen en voor een beperkte salarissimulatie kunnen geïnteresseerden bij de cel

‘Word Leerkracht’ terecht.

In samenwerking met de VDAB werkte AGODI bovendien de leerkrachtendatabank uit. De cel ‘Word Leerkracht’ speelt daarin een belangrijke rol omdat de cel diploma’s certificeert en de onderwijsbevoegdheid bepaalt van kandidaat-leerkrachten voor de leerkrachtendatabank. In 2017 ontving AGODI voor het basisonderwijs 474 vragen. Voor het secundair onderwijs ging het om 3.101 vragen

Infosessies voor laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding

De infosessies voor de laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding aan hogescholen en universiteiten hebben als doel de eerste indiensttreding van een personeelslid in het onderwijs vlot te laten verlopen.

In de infosessie schetsen medewerkers van AGODI het onderwijslandschap en lichten zij de begrippen ‘onderwijsbevoegdheid’ en ‘bekwaamheidsbewijzen’ uitgebreid toe aan de hand van voorbeelden. Ook de praktische kant van de indiensttreding komt aan bod:

sollicitatietips, contactgegevens, de nodige documenten bij een eerste indiensttreding enz. De infosessies worden gegeven op vraag van de hogescholen en universiteiten.

In 2017 werd een sessie gegeven aan de Thomas More-hogeschool in Herentals en in de Arteveldehogeschool Gent.

Leerkrachtendatabank

Om de vraag en het aanbod in het onderwijs vlot samen te brengen ging in juni 2005 de leerkrachtendatabank van start in een samenwerkingsverband tussen AGODI en de VDAB.

De leerkrachtendatabank is interessant voor scholen én voor toekomstige leerkrachten op zoek naar een job24.

24 Zie ook VDAB – leerkrachtendatabank.

Centraal informatiepunt

Op de website www.agodi.be brengt AGODI alle informatie samen die leerkrachten nodig hebben bij de start van hun onderwijsloopbaan. Deze informatie wordt ook aangeboden in de publicatie ‘Je verdiende loon’ en wordt verdeeld op jobbeurzen, infobeurzen zoals de SID-in beurs in Antwerpen, enz. Bij elke wijziging wordt de informatie bijgewerkt.

AGODI hield ook in 2017 de rubriek voor Nederlandse leerkrachten op de website verder up-to-date. Naast de beschikbare informatie voor startende leerkrachten wordt informatie overzichtelijk aangeboden over thema’s die van belang zijn bij grensarbeid: fiscaliteit, werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioenen en kinderbijslag. Deze thema’s worden aangepast in functie van de wijzigingen. Om de inzetbaarheid van Nederlandse leerkrachten te stimuleren, is het bundelen en gericht verspreiden van informatie van groot belang. Daarom participeert AGODI ook aan diverse overlegmomenten en projectvergaderingen rond dit thema en houdt ze contact met relevante partners.

Monitoring van de onderwijsarbeidsmarkt

Sinds de financieel-economische crisis werd de noodzaak duidelijk om de evolutie op de onderwijsarbeidsmarkt op de voet te volgen. Sindsdien publiceert AGODI een arbeidsmarktbarometer.

De maandelijkse nieuwsbrieven over de onderwijsarbeidsmarkt worden sinds februari 2010 op de website van het agentschap gepubliceerd.

Naast de publicatie van de maandelijkse nieuwsbrieven wordt vanaf 2017 opnieuw een jaarbarometer opgesteld. Deze rapporteringen zorgden meermaals voor een gepaste nuancering van foutieve berichten over de onderwijsarbeidsmarkt in de media.

De onderwijsarbeidsmarkt staat onder druk in het basisonderwijs door het geboorteaantal.

Vacatures raken moeilijker ingevuld. De overheid nam een aantal maatregelen, die opvolging krijgen op het veld.

AGODI kwam tot de interessante vaststelling dat het aantal 65-plussers die nog aan het werk zijn binnen onderwijs, op 5 schooljaren tijd verdubbeld is (van 161 in 2012-2013 tot 350 in 2016-2017).

Sinds 01/09/2012 mag een leerkracht langer werken dan het schooljaar waarin hij 65 jaar wordt. De maatregel weerspiegelt zich meteen in de cijfers. Ook het aantal gepensioneerde leerkrachten die herintreden, is in stijgende lijn (511 in 2014-2015 tot 786 in 2016-2017).

De scholen in het basisonderwijs worden geconfronteerd met vele directiewissels.

Zoemen we in op de cijfers, dan zien we dat binnen één school vaak tot vier verschillende personeelsleden na elkaar de directiefunctie waarnemen. Een directielid mag vanaf de eerste dag afwezigheid vervangen worden; een leraar pas na 10 dagen (tenzij vlak voor de korte schoolvakanties, dan geldt de 14-kalenderdagen-regel). De klas, waarvan de leerkracht directeur-ad-interim wordt, moet dan opgevangen worden binnen het schoolteam.

Samenwerking met Antwerpen en Onderwijstalent

AGODI maakte ook in 2017 deel uit van het sectoraal netwerk dat zich buigt over een sector- en netoverstijgende aanpak om het lerarentekort in Antwerpen op te vangen.

Onderwijstalent is een lokaal samenwerkingsverband tussen de stad Antwerpen, de VDAB en AGODI. Het samenwerkingsverband ondersteunt zowel werkzoekenden in hun zoektocht naar een geschikte job als de toekomstige leerkrachten en directies van scholen.

AGODI stelde in 2017 opnieuw personeel ter beschikking om op maandag en woensdag de loketfunctie van Onderwijstalent te verzekeren. Een single point of contact binnen het agentschap garandeert een continue dienstverlening op maat van de partners en klanten. AGODI is vertegenwoordigd in het Directiecomité van Onderwijstalent en op de zeswekelijkse uitgebreide teamvergaderingen. AGODI is eveneens als partner aanwezig op relevante acties die Onderwijstalent organiseert.

Er werden in 2017 233 afspraken voor een consultatie via het online boekingssysteem geregistreerd. Tijdens het schooljaar 2016-2017 werden 330 contacten geregistreerd tijdens job- en studie-informatiebeurzen. 432 werkzoekende leerkrachten werden begeleid.

In 2017 werd eveneens de nodige ondersteuning geboden voor de organisatie van een reflectiemoment met als doel de huidige samenwerkingsovereenkomst in de huidige maatschappelijke context te evalueren.

Grensoverschrijdende samenwerking

Werken over de grens, zelfs bij landen met eenzelfde taal en binnen een eengemaakt Europa, blijft een zware opgave. Na het eindigen van het Interreg IV project Tendenzen zonder grenzen bleef AGODI ook in 2017 de grensoverschrijdende samenwerking opvolgen en het Werkservicepunt Grensarbeid Zeeuws-Vlaanderen ondersteunen. AGODI was aanwezig op de conferentie ‘Grenzen slechten, regio’s verbinden, mensen bewegen’ en leverde input aan leden van het actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid (GEA). AGODI participeerde ook aan een overleg in Brussel (op initiatief van de Vlaamse Vertegenwoordiging in Nederland) met de bedoeling een eerste Vlaamse reactie te formuleren op de aanbevelingen uit het rapport van het Nederlandse GEA.

Sinds 1 maart 2017 werd de procedure van de professionele erkenning van de lerarendiploma’s overgedragen van AHOVOKS (NARIC-Vlaanderen) naar AGODI.

AGODI stelde vast dat de grootste groep inkomende leerkrachten via de professionele erkenningsprocedure uit Nederland komt. In de uitvoering van de dienstverlening rond professionele erkenningen van buitenlandse lerarendiploma’s versterkte AGODI daarom sinds het najaar van 2017 haar banden met de zusterorganisatie Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het goede contact tussen beide organisaties zorgt voor een optimale internationale samenwerking en een vlotte dialoog.

Ondersteunen van scholen in hun elektronische

In document Vlaanderen is onderwijs & vorming (pagina 134-137)