• No results found

Achtergrondwaarden in de jaren

4.3.4 4.3.4 Chemische analyses

5 Relatie met andere gegevenssets

5.1.1 Achtergrondwaarden in de jaren

De concentratie van stoffen in de bodem bij relatief onbelaste situaties geeft belangrijke informatie over de achtergrondwaarden in Nederland. Ze geven inzicht in de verrijking die door de mens wordt veroorzaakt en in de concentraties die van nature in minerale bodems voorkomen.

Het LMB had als eerste doel om gehalten van verontreinigende stoffen te detecteren en trends hierin te volgen. Doordat de waarnemingen in het LMB zich hebben gericht op zowel de toplaag (0-10 cm) als de ondergrond (30-50 cm) kan uit deze gegevens in principe een achtergrondwaarde worden afgeleid (Spijker, 2005; Van der Veer, 2006).

De resultaten uit de LMB-pilot van 1988 zijn destijds vergeleken met de toen gebruikte achtergrondwaarden uit natuurgebieden op basis van de ‘Edelmangronden’. Hieruit werd

geconcludeerd dat de concentraties van metalen gevonden in de boslocaties van het Bodemmeetnet goed met elkaar overeen komen (Van Duivenbooden et al., 1995).

In landbouwgronden wordt de concentratie van stoffen in de bodem beïnvloed door verontreinigingen in dierlijke mest, kunstmest, compost, bestrijdingsmiddelen en atmosferische depositie. Voor

natuurgronden speelt met name de atmosferische depositie een rol. Deze belasting van de bodem is in eerste instantie in de bovenlaag terug te vinden. In gronden die arm zijn aan organische stof en kleideeltjes (lutum) zal sneller uitspoeling naar diepere lagen kunnen plaatsvinden.

Naast het bodemonderzoek in het LMB is ook langs andere wegen informatie verzameld over gehalten van stoffen in de Nederlandse bodem. Aansluitend op de LMB-pilot zijn de resultaten vergeleken met circa 700 analyses voor Indicatief Bodemonderzoek (IBO’s) van ‘onverdachte’ landbouwgronden bestemd voor woningbouw, en ruim 500 bodemmonsters uit de database van het Bedrijfslaboratorium voor Grond en Gewasonderzoek (BLGG) die genomen zijn uit de bovenste 5 cm van graslanden. Ondanks verschillen in monstermethoden, diepte en bodemtype, liggen deze waarden vrijwel allemaal in dezelfde range (Lagas et al., 1996).

5.1.2

Achtergrondwaarden 2000

Eind 2004 zijn de resultaten van het project Achtergrondwaarden 2000 gepresenteerd, ook bekend als AW2000 (Lamé et al., 2004). In dit onderzoek is opnieuw en op systematische wijze een basis gelegd voor het inschatten van de achtergrondgehalten van 113 genormeerde stoffen. Normen voor een aantal organische verbindingen zijn gebaseerd op somparameters. De individuele parameters van 120 niet- genormeerde stoffen werden gemeten om de som te kunnen bepalen. Het AW2000-onderzoek heeft de cijfers opgeleverd voor de achtergrondwaarden in niet-direct belaste gebieden. Deze resultaten zijn

gebruikt voor de afleiding van de Maximale Waarden voor bodem in het Besluit Bodemkwaliteit (VROM, 2008).

Het gegevensbestand met achtergrondwaarden voor genormeerde stoffen is gebaseerd op monsters van 100 locaties, die door Alterra verspreid over heel Nederland zijn geselecteerd. Hiervoor is een

stratificatie gebruikt op basis van bodemtype en bodemgebruik. Het bodemtype is een clustering van de bodemkaart (0-20 cm diepte) tot 4 hoofdtypen: zand, zeeklei, rivierklei en veen. Dit is gecombineerd met bodemgebruikgegevens volgens LGN3+, geclusterd tot de typen landbouw, natuur en overig. Uit deze combinatie kwamen 2 grote categorieën ‘landbouw op zand’ en ‘landbouw op zeeklei’. Deze zijn ruimtelijk verder gespreid door 4 geologische districten te definiëren. De groep ‘natuur op zand’ is onderverdeeld in ‘bos op zand’ en overige ‘natuur op zand’. Tot slot zijn de 100 steekproef-locaties naar rato van het oppervlak verdeeld over de 15 categorieën (strata), met een minimum van 2 locaties. Het maximum bedroeg 12 locaties voor 2 (qua oppervlak) grote categorieën.

De locaties zijn geselecteerd op basis van een aselecte trekking (loting; kanssteekproef) uit het landbouwareaal en de natuurgebieden, gevolgd door een toetsing aan de randvoorwaarden voor een terrein dat niet specifiek is verontreinigd, maar alleen door diffuse bronnen is belast. Na voorselectie en controle is het veldwerk door de Grontmij uitgevoerd. Het onderzoek had niet tot doel om de

oorspronkelijke natuurlijke gehalten van stoffen in de bodem vast te stellen, maar de toestand (of beter, concentratieverdeling) rond het jaar 2000 vast te leggen bij gangbaar gebruik.

Op elk van de 100 locaties is een proefvlak geselecteerd van 35 x 35 m. Daarbinnen zijn op een raster van 7 x 7 m, 49 boorkernen verzameld, die tot een mengmonster werden samengevoegd. Dit is gedaan voor drie dieptetrajecten van de bodem: 0 – 0,10 m-mv, 0,10 – 0,50 m-mv en 0,50 – 1,0 m-mv. De monsters van de bovenste en onderste laag zijn door Alcontrol chemisch geanalyseerd volgens vaste protocollen.

De resultaten zijn weergegeven in (cumulatieve) frequentieverdelingen. Met 100 waarnemingen kan de 95-percentielwaarde voor de meeste stoffen, met een marge van 10 % tot 30 % in de schatting worden weergegeven. Voor een grotere betrouwbaarheid zijn, afhankelijk van de stof, veel meer waarnemingen nodig. Er is geconstateerd dat voor een aantal metalen in de bovengrond, in meer dan 5 % van de waarnemingen de huidige streefwaarde wordt overschreden. Voor de organische verbindingen geldt dat ongeveer de helft beneden de detectielimiet ligt. Een aantal bestrijdingsmiddelen overschrijdt in meer dan 10 % van de waarnemingen de streefwaarde. Interventiewaarden worden zelden overschreden. Differentiatie naar deelgebieden is niet mogelijk door het geringe aantal waarnemingen (dat over blijft) per categorie.

De relatie met het LMB

Het meetprogramma AW2000 vertoont grote overeenkomsten met het LMB en de LMB-pilot. In AW2000 is echter een groter aantal van de genormeerde stoffen gemeten. De statistische opzet en locatieselectie van het meetprogramma zijn anders, het aantal locaties is de helft van die in het LMB en er zijn a priori meer categorieën onderscheiden. De werkwijze van monstername op kleine plots komt overeen met de LMB-pilot, en zorgt per definitie voor een aanzienlijk kleinere steekproef uit het Nederlands grondoppervlak van een bepaalde categorie (combinatie grondsoort/bodemgebruik). AW2000 is een eenmalig meetprogramma waarmee geen veranderingen in de tijd worden

waargenomen. De gebruikte analysemethoden zijn vastgelegd in gestandaardiseerde protocollen, maar achteraf bezien niet de ‘state of the art’.

Resultaten uit LMB-1 hadden in principe kunnen worden gebruikt om de resultaten van AW2000 verder te onderbouwen en uit te breiden, al blijven verschillen in gebruikte methodiek (monstername en analyses) parten spelen. Door deze verschillen zijn de resultaten uit de twee meetprogramma’s niet naadloos samen te voegen.