• No results found

Aanmeldingsprocedure / Aannamebeleid

Alle kinderen zijn welkom op onze school waarvan:

1. de ouder(s) de grondslag van de VCO Harderwijk-Hierden en van het onderwijs op onze school respecteren.

2. redelijkerwijs verwacht kan worden dat de school een zorgarrangement kan bieden dat bij de behoeften van het kind aansluit.

Schorsing / weigering

Onze school kan een leerling weigeren/verwijderen, indien:

• De grondslag niet gerespecteerd wordt;

• De gewenste zorg niet geboden kan worden;

• Er gerede twijfel is of de leerling zich, zowel cognitief als sociaal emotioneel, voldoende kan ontwikkelen op onze school;

• De groep vol is. Deze weigering zal binnen onze vereniging bijna niet voorkomen.

Wij proberen dan voor een andere school te zorgen. Wanneer dit ook niet lukt, wordt het kind op een wachtlijst geplaatst;

• Er zich ernstige verstoring van de orde en rust op school voordoet. Dit kan gaan om het gedrag van het kind, maar ook het gedrag van de ouder(s). Het bevoegd gezag van VCO Harderwijk-Hierden zal gemotiveerd aangeven waarom de overtuiging bestaat dat het kind en/of de ouder(s)/verzorger(s) de orde en rust op de school verstoort. Het gaat dan om geldende gedragsregels en opvangcapaciteit van de school. Voordat een leerling van school verwijderd wordt, hoort de bestuurder de schoolleider, de leerkracht en de ouder(s). Op school is een protocol hiervoor aanwezig. De ouder(s) ontvangen schriftelijk bericht over het besluit van VCO Harderwijk-Hierden. Definitieve verwijdering van een leerling vindt niet plaats, voordat het bevoegd gezag heeft zorg gedragen dat een andere school, zoals bijv. een school voor speciaal onderwijs, bereid is de leerling toe te laten. Indien het bevoegd gezag na 8 weken aantoonbaar zoeken nog geen andere school gevonden heeft, dan kan de leerling

Hierden besluiten de leerling te schorsen en de toegang tot de school tijdelijk ontzeggen.

Kwaliteitszorg

Wij willen graag weten of het onderwijs dat wij aanbieden ook de opbrengst heeft die wij nastreven.

Daarom meten en borgen wij onze kwaliteit. Daartoe is verenigingsbreed een kwaliteitsbeleid ingezet,

dat inhoudt dat we systematisch onze kwaliteit meten en evalueren.

We doen dat door interne metingen, maar we vragen ook u als ouder wat u van de school en het

onderwijs vindt. Verder mogen ook kinderen uit groep 7 & 8 aangeven wat ze van de school vinden.

De uitkomsten van zo’n kwaliteitsmeting worden weer vertaald in beleid voor de komende jaren.

De cyclus van kwaliteitsbeleid neemt een aantal jaren in beslag. Daarnaast toetsen we onze kwaliteit ook door middel van interne audits. Daarbij wordt de directie,

het managementteam, intern begeleider en leerkrachten gevraagd hun ervaringen te delen en te toetsen aan de kwaliteitsnorm van het onderwijs. Daarbij wordt op dezelfde manier naar de school gekeken zoals de inspectie dat zou doen. De bevindingen worden vastgelegd in een verslag (managementrapportage). Ook hebben we natuurlijk de gebruikelijke externe audits vanuit de inspectie. Al met al toetsen we jaarlijks op verschillende manieren de kwaliteit van onze school, in de breedste zin van het woord.

Dossiervorming

Op school worden gegevens verzameld van u en uw kind. Het meest bekend is het

aanmeldingsformulier. Gegevens van het aanmeldingsformulier worden binnen de school gebruikt.

Alle gegevens worden behandeld via de Europese richtlijnen van het AVG. Ook de toetsresultaten worden vastgelegd. Verloopt de ontwikkeling van uw kind zorgelijk, dan wordt er een digitaal zorgdossier samengesteld. Daarin komen alle afspraken die er ten behoeve van uw kind zijn gemaakt. Ook gespreksverslagen en evt. onderzoeksverslagen van externe deskundigen/instanties komen daar in. De gegevens van het dossier worden gebruikt om uw kind zo goed mogelijk te helpen.

Regels rond leerlingendossier

• Het leerlingendossier blijft eigendom van de school zolang het kind op school zit, verlaat de school niet en wordt niet gekopieerd of aan derden verstrekt zonder toestemming van de ouder(s) (AVG richtlijn)

• De ouder(s) hebben het recht om het dossier in te zien. Zij kunnen daartoe een afspraak maken met de intern begeleider. Het dossier kan alleen op school worden ingezien (AVG richtlijn)

• Twee jaar nadat de leerling de school heeft verlaten, wordt het dossier vernietigd (AVG richtlijn)

• Gegevens over verzuim en in- en uitschrijving mogen we tot 5 jaar na vertrek bewaren

• Gegevens over een leerling die naar speciaal onderwijs is verwezen mogen we 3 jaar bewaren

• Adresgegevens van oud-leerlingen mag de school bewaren voor het organiseren van reünies Digitaal schoolinformatiesysteem

Alle gegevens worden ingevoerd in ons digitale schoolinformatiesysteem ParnasSys. Personalia en toetsgegevens zullen worden opgeslagen.

Dit heeft als groot voordeel dat alle relevante informatie over uw kind op elk gewenst moment oproepbaar is. Ook gespreksverslagen worden hier in bewaard. Zodoende willen wij de overdracht van de ene naar de andere leerkracht zo accuraat mogelijk laten verlopen.

Het schoolinformatiesysteem is beveiligd, zodat er geen onbevoegden gebruik van kunnen maken (AVG richtlijn).

OSO (OverstapService Onderwijs)

Dit systeem zorgt voor de juiste digitale overdracht van leerling- en toetsgegevens tussen administratieve- en volgsystemen binnen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Met OSO worden

toetsgegevens uit ParnasSys samen met relevante leerlinggegevens samengevoegd tot een bestand. Elk bestand is beveiligd (AVG richtlijn).

Hoe volgen wij uw kind?

De leerkracht begeleidt uw kind(eren) in zijn of haar ontwikkelproces. In eerste instantie is dit altijd gericht op het welbevinden van de leerlingen en/of groep. Vervolgens zal de leerkracht de specifieke onderwijsbehoeftes van de kinderen signaleren en hier actie op ondernemen.

De leerkracht heeft van de wijze waarop de zorg is opgebouwd en de wijze waarop het zorgbeleid wordt uitgevoerd. Zij werkt preventief, zowel op cognitief als sociaal emotioneel gebied. Er worden methodieken gehanteerd die op schoolniveau zijn afgesproken. Enerzijds ter bevordering van de doorgaande lijn, anderzijds ter voorkoming van problemen (zowel cognitief als sociaal- emotioneel).

De leerkracht herkent en kent de signalen, behorende bij specifieke onderwijsbehoeften (b.v.

hoogbegaafdheid, gedragsstoornissen, leerstoornissen, pestgedrag) en/of stelt zich daarin lerend op.

De leerkracht is in staat gegevens te verzamelen en deze te vertalen naar een passend onderwijsaanbod (zie HGW). Hierdoor kan het onderwijs door de leerkracht zo georganiseerd worden, dat tegemoet gekomen kan worden aan de individuele zorgvraag.

De Remedial Teacher

In enkele gevallen krijgen de leerlingen extra hulp van onze Remedial Teacher (RT).

Op onze school is dit Ilse Beek. De RT is met name bedoeld voor de kinderen uit de groepen 2, 3, 4 en 5. Er zijn uitzonderingen voor de groepen 6, 7 en 8. Twee dagen per week helpt zij verschillende kinderen met speciale hulpprogramma’s. Ook ondersteunt zij de leerkrachten bij het werken in de klas. De extra hulp kan voor een korte periode gelden. Nadat een kind extra hulp heeft gekregen kan het misschien, op zijn of haar niveau, meedoen met de klas. Het kan ook gebeuren dat een kind zoveel moeite heeft met het niveau van de klas, dat er besloten wordt voor een bepaald vakgebied een speciaal programma te maken. Dit doen we uiteraard in overleg met u als ouder(s). Wanneer de extra hulp onvoldoende effect heeft, kan de hulp van de SBD (School Begeleidings Dienst)

ingeroepen worden. Een medewerker van de dienst kan verder onderzoek doen. Aan de hand van deze gegevens wordt dan besproken wat de mogelijkheden zijn. Ouder(s) moeten hiervoor uiteraard wel toestemming geven. Onderzoek kan ook gebeuren door het Bureau Jeugdzorg bij kinderen die problemen hebben op het sociaal - emotionele vlak. Tevens maken we gebruik van de kennis van het ZAT (Zorg Advies Team). Af en toe komen we tot de conclusie dat alle extra inzet onvoldoende effect heeft. We kunnen in overleg met de ouder(s) besluiten om een leerling een jaar over te laten doen.

Het doel hiervan is natuurlijk dat het kind daarna gewoon de basisschool kan afmaken. Doubleren (zie vorderingen van leerlingen in het volgende hoofdstuk) gebeurt vooral als een kind op meerdere ontwikkelingsgebieden achter blijft bij de meeste klasgenootjes. Soms heeft een kind, ondanks extra

begeleiding, betere kansen op een speciale basisschool.