• No results found

Aangewende methode

In document ; Ruimtelijke kwaliteit bekeken (pagina 30-34)

3 Methode

3.3 Aangewende methode

In de voorgaande paragrafen is beschreven welke motivering ten grondslag heeft gelegen aan de keuze voor interviews als onderzoeksmethode in dit onderzoek. In deze paragraaf zal beschreven worden op welke wijze deze methode is aangewend.

Vragenlijst

Met behulp het theoretisch kader is een vragenlijst opgesteld die heeft gefungeerd als uitgangspunt bij de interviews (bijlage 1). Aan de verschillende vragen is een codering gekoppeld waaraan, bij de verwerking van de interviews, naar verwezen kon worden.

Selectie respondenten

Binnen de literatuur worden verschillende technieken onderscheiden waarmee respondenten geselecteerd kunnen worden. Flowerdew en Martin (2005) onderscheiden er vier; via een vragenlijst, cold calling, gatekeepers en snowballing.

De eerste techniek maakt gebruik van een vragenlijst waarmee feitelijke informatie wordt verzameld. Aan het einde van deze vragenlijst kan de mogelijkheid worden opgenomen te vragen naar de interesse van de respondent om te participeren in een vervolg onderzoek.

De tweede techniek, cold calling, gaat uit van de beschikbaarheid van zogenoemde bulkinformatie. Uit deze informatie kan, na bestudering, door de onderzoeker een selectie van respondenten worden gemaakt die worden benadert met de vraag of zij in het onderzoek willen participeren.

De derde techniek gaat uit van het selecteren van zogenoemde gatekeepers in een organisatie als respondenten voor het onderzoek. Deze gatekeepers zijn personen “in a

Ruimtelijke kwaliteit bekeken Pagina | 31 organization that have the power to grant or withhold acces to people or situatation for the purposes of research’. (p. 116 Flowerdew & Martin, 2005).

Als laatste techniek wordt de zogenoemde snowballing onderscheiden. Deze selectietechniek gaat uit van het principe dat de ene respondent wordt gebruikt om een volgende te selecteren.

In dit onderzoek is gebruik gemaakt van een combinatie van de twee laatste technieken. Op basis van drie criteria zijn de respondenten voor dit onderzoek geselecteerd. Deze criteria waren:

1) De personen moeten werkzaam zijn binnen de overheid op nationale of regionale schaal. .

Dit criterium is gesteld omdat deze de kaders van de hoofdvraag aan geeft.

2) Alle respondenten samen moeten werkzaam zijn over deze twee schaalniveaus. Er moet dus een bepaalde spreiding zijn. Dit criterium is gesteld om een zogenoemde kokervisie te voorkomen en om ook vragen te kunnen stellen over de verantwoordelijkheid op verschillende schaalniveaus.

3) De respondenten moeten inzicht hebben in het ruimtelijke beleid wat op het voor hun geldende schaalniveau wordt gevoerd.

Na elk interview is de vraaggesteld of de respondent andere personen kenden die nuttig waren om in het licht van dit onderzoek te spreken. Uiteindelijk zijn hierdoor zeven personen geïnterviewd. Deze personen zijn weergegeven in het volgende schema (figuur: 8).

Geïnterviewde

Arjen van den Burg

Gepensioneerd Beleidsmedewerker ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Tom Maas

Senior Beleidsmedewerker verkenningen. Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rob Hartman

Coördinerend beleidsmedewerker. Afdelingshoofd beleidsuitvoering. Ministerie van Infrastructuur en Milieu

David Zelm van Edik

Programma directeur nieuwbouw en herstructurering. Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ron Lander

Hoofd Ruimte en Samenleving. Provincie Groningen

Trijnie Drint

Adviseur Ruimtelijke ordening. Provincie Overijssel

Abe Veenstra

Provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit. Provincie Zuid-Holland. Figuur: 8

Ruimtelijke kwaliteit bekeken Pagina | 32 Actor analyse

Om de verhoudingen tussen de verschillende respondenten inzichtelijk te krijgen is, voordat de interviews zijn gehouden, een actor analyse gemaakt (bijlage 2). Deze analyse heeft geen directe rol gespeeld tijdens de interviews. De functie er van moet meer gezien worden als reflectie kader waarmee de antwoorden in een mogelijk perspectief geplaatst kunnen worden.

Interviews

In het schema hieronder (figuur: 9) is weergegeven waar en wanneer de interviews zijn gehouden

Omdat de gehanteerde methode niet behoorde tot de gestructureerde interviews (zie paragraaf 3.2) bestond er veel ruimte om door te kunnen vragen. Daarnaast is er ruimte gelaten aan de respondent om zelf zaken naar voren te brengen die hij (of zij) van belang achtte.

Uitwerking van de interviews

De interviews zijn met behulp van een mobiele telefoon opgenomen en integraal uitgewerkt. Deze uitwerkingen zijn weergegeven in bijlage 3 tot en met 9. Tijdens de uitwerking is gebruik gemaakt van de codering die is aangebracht op de vragenlijst.

Alvorens deze interviews te gebruiken binnen dit onderzoek zijn deze voor feedback terug gestuurd naar de verschillende respondenten. De wijzigingen die werden voorgesteld zijn alle overgenomen omdat zij (meestal) een verdere uitleg gaven van hetgeen was gezegd.

Geïnterviewde Locatie Datum

Arjen van den Burg Kijkduin 13-6-2013

Tom Maas Ministerie van Infrastructuur en Milieu Den Haag 17-6-2013 Rob Hartman Ministerie van Infrastructuur en Milieu Den Haag 14-6-2013 David Zelm van Edik Ministerie van Infrastructuur en Milieu Den Haag 17-6-2013

Ron Lander Peize 21-6-2013

Trijnie Drint Provinciehuis provincie Overijssel, Zwolle 28-6-2013 Abe Veenstra Provinciehuis provincie Zuid-Holland, Den Haag 27-6-2013

Figuur: 9

Ruimtelijke kwaliteit bekeken Pagina | 33 Citeren

In het volgende hoofdstuk zullen de respondenten niet met hun volledige naam geciteerd worden. Wanneer een respondent zal worden geciteerd gebeurd dit met behulp van een afkorting. De gehanteerde afkortingen zijn weergegeven in figuur: 10

Geïnterviewde Afkorting

Arjen van den Burg AB Tom Maas TM Rob Hartman RH David Zelm van Edik DZE Ron Lander RL Trijnie Drint TD Abe Veenstra AV

Figuur: 10

Ruimtelijke kwaliteit bekeken Pagina | 34

In document ; Ruimtelijke kwaliteit bekeken (pagina 30-34)