• No results found

Aanbevelingen voor vervolgonderzoek

Mocht er door het CBS vervolgonderzoek gedaan worden is het interessant om deze onderzoeken frequenter uit te voeren. Dit heeft vooral betrekking op het onderzoek van “Steeds meer werklozen zoeken werk via internet”. Daarnaast kunnen hier diverse social mediakanalen aan toegevoegd worden.

Verder is het interessant om het onderzoek te doen onder (potentiele) kandidaten die bij de klanten van de uitzendbranche hun diensten verlenen, wat maakt dat zij kiezen voor werken via een uitzendbureau en wat zou het uitzendbureau moeten doen om hen aan het

uitzendbureau te binden (om zo continu te kunnen beschikken over een pool van flexibel inzetbare goede medewerkers). Momenteel is het benaderen van kandidaten ook nog niet specifiek gericht op opleidingsniveau in combinatie met gebruik van social media.

Cheryl Bakker 33

7 Conclusies en Aanbevelingen

De conclusie is gebaseerd op eerder geformuleerde oordelen. In de conclusie wordt, op basis van de discussie over de deelvragen, antwoord gegeven op de hoofdvraag. Op basis van argumenten is een keuze gemaakt uit een aantal alternatieven. De aanbevelingen zijn gebaseerd op eerder geformuleerde oordelen, de conclusies zijn praktijkgericht en geadresseerd aan de doelgroep.

In dit onderzoek is gekeken op welke manieren de uitzendbranche het beste haar

verschillende doelgroepen kan bereiken. Aan de hand van een aantal deelvragen wordt deze hoofdvraag beantwoord.

Om de doelgroepen van de uitzendbranche te bereiken zijn er verschillende mogelijke

kanalen. Daarbij valt te denken aan bedrijfsdagen, UWV, Uitzendbureau, open sollicitatie, via vrienden en familie, werkgevers, online/ offline advertenties. Naast verschillende

vacaturewebsites zijn er meer mogelijkheden voor het benaderen van werkzoekenden zoals

eerder genoemd via persoonlijke relaties zoals vrienden en familie evenals via social media. Daarbij valt te denken aan professionele netwerken zoals LinkedIn, microblogs zoals Twitter, instant messaging zoals Snapchat en Whatsapp en de netwerken zoals Facebook en Instagram en multimediakanalen zoals Youtube.

De uitzendbranche bereikt op dit moment de doelgroepen vooral door gebruik maken van de gebruikelijke kanalen zoals: werk.nl, nationalevacaturebank.nl, monsterboard.nl, interne databases, LinkedIn en facebook. Via deze kanalen zoeken zij naar geschikte kandidaten. Naast het zoeken van kandidaten worden de vacatures online geplaatst op verschillende vacaturewebsites, website van het uitzendbureau en soms wordt er gebruik gemaakt van LinkedIn en/of Facebook. Uit de interviews met de vestiging- en regiomanagers is gebleken dat zij hier niet consequent gebruik van maken. Daarnaast gebruiken zij allen alleen LinkedIn en/of Facebook terwijl er veel meer mogelijke social media kanalen beschikbaar zijn voor het verspreiden van vacatures.

Laagopgeleiden is met 50%, de grootste doelgroep in de uitzendbranche. Gevolgd door mbo- vaklieden in één sector en mbo-vaklieden in alle sectoren/ beroepsgroepen. Uit de

onderzoeken is op te maken dat ABU-leden zich niet beperken tot één enkele doelgroep maar zich specialiseren op meer doelgroepen die dicht bij elkaar liggen.

Een groot aantal mensen in de leeftijd van 25 tot 45, maken gebruik van professionele social media, in 2015 was dit 41%. Dit is de grootste groep die hier gebruik van maakt. Daarna komt de groep mensen in de leeftijd van 20 tot 25, daar maakt zo’n 35% gebruik van professionele social media.

Wat opvallend is dat uit onderzoek is gebleken dat ouderen steeds meer op social media zitten zoals op Facebook of Twitter, terwijl jongeren in 2015 juist minder gebruik zijn gaan maken van social media ten opzichte van 2012.

Het gebruik van instant messaging zoals Whatsapp blijft onder alle leeftijden heel erg populair en is licht gestegen. De meeste mensen maken hier dagelijks gebruik van. In de groep mensen met de leeftijd van 12 tot 25 jaar maakt ruim 90% gebruik van instant messaging. Het meest opvallende is dat het gebruik van Facebook en Twitter is afgenomen

Afstudeerwerkstuk

Cheryl Bakker 34

in de leeftijdsgroep van 12 tot 25 jaar maar is toegenomen bij de rest van de leeftijdsgroepen.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de huidige ontwikkelingen in de uitzendbranche blijkt dat er een groei van 5% zal zijn ten opzichte van 2014. Bedrijven die op dit moment al gebruik maken van flexkrachten zullen dit alleen maar meer gaan toepassen, deze groei vindt plaats in alle sectoren.

Voor aanbieders van flexibiliteit biedt dit juist kansen om te groeien. Het HR-beleid van bedrijven en organisaties wordt steeds strategischer, ruim 20% van de bedrijven die nu geen diensten afnemen verwachten kansen in HR-diensten bijvoorbeeld training en opleidingen, payroll, outsourcing, wering en selectie etc.

Naast de toename van uitzenden, detachering en payrolling welke de grootste diensten in de uitzendbranche zijn, is er ook een grote groei in de andere diensten op te merken. Het aanbod in diensten neemt met name toe in de ZZP-dienstverlening (van 19,2% naar 42,4%), poolmanagement (van 16,6 naar 28,5%) en HR-consultancy (van 18,5 naar 29,8).

Behalve deze veranderingen gaat het gemiddelde aantal diensten van ABU-leden stijgen van 4,3 diensten in 2010 naar 5,4 diensten in 2018.

De groeipotentie voor de uitzendbranche ligt in het leveren van extra diensten en de

ontwikkeling in de arbeidsmarkt richting flexibilisering. Omdat extra diensten en een groei in het gebruik van flexkrachten gaat plaatsvinden van 5% in de uitzendbranche is het goed om daarop in te spelen door meer gebruik te maken van verschillende social media kanalen. Omdat alle doelgroepen instant messaging gebruiken met name de leeftijdsgroep van 12 tot 25 jaar is dit is zeker een kans voor de uitzendbranche. Instant messaging kan een bijdrage leveren aan het vergroten van het bereik van de uitzendbranche naar de doelgroepen toe. De drempel wordt hierdoor een stuk kleiner voor de werkzoekenden. Uiteindelijk kan dit leiden tot meer en beter contact met de werkzoekenden.

Dit is ook van belang omdat de vestiging- en regiomanagers momenteel een verschuiving ervaren van een kandidatenmarkt naar een banenmarkt. Door die verschuiving wil je goed contact onderhouden met de werkzoekenden omdat deze schaarser worden.

Naast het gebruik van instant messaging is het voor de uitzendbranche ook van belang om Facebook, Twitter en LinkedIn te blijven gebruiken voor het verspreiden van informatie, vacatures en het zoeken van geschikte kandidaten. Omdat het gebruik van deze social media is toegenomen bij de leeftijdsgroep van 25 jaar en ouder. Door het onderhouden van de social media kanalen vergroot de uitzendbranche haar bereik en dus de kans op een succesvolle match tussen kandidaat en vacature dit is uiteindelijk het antwoord op de hoofdvraag van dit onderzoek.

Tot nu toe is er alleen gesproken over het bereiken van de kandidaten, maar een andere hele belangrijke doelgroep voor de uitzendbranche zijn de organisaties en bedrijven waar zij diensten aan leveren. De verschillende soorten diensten gaat tevens toenemen. Door de contacten kort te houden met deze bedrijven creëert de uitzendbranche een gunfactor waardoor er uiteindelijk meer omzet en winst gegenereerd kan worden. Die contacten met bedrijven en organisaties kunnen mede leiden tot het vergroten van haar doelgroepen

Cheryl Bakker 35 bereik. Dit kan door middel van delen van informatie aan bedrijven via social media zoals: LinkedIn, YouTube filmpjes, Facebook, Instagram.

Afstudeerwerkstuk

Cheryl Bakker 36

8 Bibliografie

Er zijn minimaal 10 bronnen gebruikt waarvan minimaal drie wetenschappelijk. Naar elke bron moet in het Afstudeerwerkstuk op de juiste wijze worden verwezen doormiddel van de APA-norm.

Algemene Bond Uitzendondernemingen. (2015, december 31). Totaaloverzicht voor vast, flexibele contracten en zelfstandigen. Opgeroepen op mei 16, 2016, van Flexbarometer: http://www.flexbarometer.nl/hoofdstuk3.html

Centraal bureau voor de statistiek. (2016, januari 29). Gebruik professionele sociale netwerken stijgt. Opgeroepen op mei 16, 2016, van Centraal bureau voor de statestiek: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/04/gebruik-professionele-sociale-netwerken-stijgt Centraal bureau voor de statistiek. (2015, juni 30). Gebruik sociale netwerken sterk

toegenomen. Opgeroepen op mei 16, 2016, van Centraal bureau voor de statestiek: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/27/gebruik-sociale-netwerken-sterk-toegenomen Hedwig Vermeulen, R. S. (2014). Uitzendmonitor 2014 . Nijmegen: ITS Radboud Universiteit Nijmegen .

Jobfeed. (2016, mei 20). websites in de laatste 8 weken. Opgeroepen op mei 20, 2016, van Jobfeed: https://www.jobfeed.nl/jobs/#/jobs/websites/

Michiels, J. (2012, november 6). Steeds meer werklozen zoeken werk via internet. Opgeroepen op mei 18, 2016, van Centraal bureau voor de statestiek:

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2012/45/steeds-meer-werklozen-zoeken-werk-via-internet Varsha Ramlal, D. S. (2015). Dynamiek en Diversiteit van Diensten . Lijnden: Algemene Bond Uitzendondernemingen.

Verbiest, S. ·. (2014). De toekomst van flex : een onderzoek van tno naar flexstrategieën van Nederlandse bedrijven. Hoofddorp: TNO.

Verhage, B. (2009). Grondslagen van de marketing. In B. Verhage, Grondslagen van de marketing (p. 10). Groningen: Noordhoff.

Cheryl Bakker 37

9 Rapportage

Afstudeerwerkstuk

Cheryl Bakker 38

10 Bijlagen