• No results found

1. Hoewel geconcludeerd is dat Suriname het niet slecht doet bij de gerealiseerde aluinaardeprijzen, is aanpassing van de Surinaamse wet- en regelgeving inzake TP noodzakelijk en dient voortvarend ter hand genomen te worden, mede gelet op het toenemend aantal MNOs in onze economie en vanwege het feit dat er in dit onderzoek slechts naar één component van de TP problematiek gekeken is, te weten de aluinaardeprijs. Nader onderzoek is wenselijk waarbij tevens rekening wordt gehouden met andere TP en bedrijfseconomische aspecten. Bij formulering van wet- en regelgeving dient nadrukkelijk rekening te worden gehouden met de geldende ‘international best practices’.

2. Tegelijkertijd dient te worden gewerkt aan de even noodzakelijke kwalitatieve en kwantitatieve versterking van de Belastingdienst, teneinde de inning van belasting bij de thans opererende en zich hier te vestigen MNOs te optimaliseren.

3. Te overwegen valt een gespecialiseerde TP-unit in het leven te roepen en passende voorzieningen te treffen om haar effectief en efficiënt opereren te waarborgen. De opzet van een dergelijke unit is vereist, omdat fiscale aangelegenheden inzake TP van

32

complexe, technische en economische aard zijn. Medewerkers dienen over ruime relevante kennis en kunde te beschikken.

4. Controles van MNOs dienen geïntensiveerd te worden en veel sneller te worden uitgevoerd en afgerond dan thans het geval is. Voorlopig kan ernaar worden gestreefd de totale duur van dit proces terug te brengen van drie tot één jaar.

5. Bij het aangaan van nieuwe overeenkomsten met MNOs dient nadrukkelijk gezorgd te worden voor een optimale bescherming van de belangen van de Surinaamse gemeenschap. In dergelijke overeenkomsten dient expliciet te worden vastgesteld welke TP methode er zal worden toegepast en wat de wederzijdse rechten en verplichtingen zijn. Voorzieningen zullen moeten worden getroffen om de deugdelijke naleving van hetgeen is afgesproken daadwerkelijk te waarborgen. Verheugend is dat in de recent afgesloten overeenkomst met Surgold/Newmont hiermee in bepaalde opzichten rekening is gehouden.

6. De Surinaamse autoriteiten zouden er goed aan doen, de door Alcoa/Suralco gehanteerde TP methode die geleid heeft tot de gerealiseerde ATP op te vragen. Deze methode moet transparant gemaakt worden, zodat zij vastgelegd en nageleefd kan worden. Ook hier zal een bestendige gedragslijn gevolgd moeten worden.

33

REFLECTIE

Ter afronding van mijn Masters opleiding Macroeconomic Analysis and Policy heb ik dit onderzoek gedaan en deze thesis geschreven. ‘Transfer pricing’ was aanvankelijk niet het onderwerp waar mijn gedachten naar uitgingen. Ik dacht aan het doen van een onderzoek naar de totstandkoming van de aluinaarde prijs. Gaande weg het schrijven van het onderzoeksvoorstel bleek al gauw dat ‘transfer pricing’ niet weg te denken was bij de totstandkoming van de prijs. De opleidingscoördinator, de heer Prof. Anthony Caram, die vanaf het begin de mening was toegedaan dat ik over ‘transfer pricing’ moest schrijven, ging op zoek naar een TP deskundige die mij zou kunnen begeleiden in dit proces.

In juli 2013 werd de heer Jay Bachoe, MBA., bereid gevonden mij te begeleiden. Dat was het begin van een spannend en intensief leerproces. Het lezen van vele publicaties het onderwerp rakende, het zoeken naar informatie, het doen van de ‘benchmarking’ en het schrijven dan de thesis, waren allemaal deel van dit leerrijk proces. Dit proces wordt gekenmerkt door vallen en opstaan en heeft in vele opzichten bijgedragen aan mijn ontwikkeling zoals:

 De verworven kennis en inzicht in de TP materie;

 Het leren zoeken naar alternatieven voor problemen die zich voordoen;  Het leren beargumenteren en onderbouwen van mijn mening; en  Het leren omgaan met kritiek van derden.

Enkele uitdagingen waren:

 Het genereren van de juiste data;

 Het maken van afspraken met personen voor het afnemen van interviews;  Het indelen van tijd om te werken aan de thesis; en

 De motivatie en het doorzettingsvermogen om door te gaan en het geheel tot een goed eind te brengen.

Het genereren van de juiste data bleek de grootste uitdaging. Tijdens het finaliseren van het document bleek dat ik een verkeerde reeks gebruikt had voor het maken van mijn analyses. Deze nauwkeurigheidsfout had enorme gevolgen voor de uitkomsten van mijn onderzoek, met het gevolg dat mijn thesis opnieuw bekeken moest worden en op diverse plaatsen

34

aangepast moest worden. Accuratesse is van eminent belang bij het genereren van data, omdat het onderzoek, de conclusies en ook aanbevelingen gebaseerd zijn hierop.

Deze en alle andere uitdagingen heb ik steeds kunnen overwinnen, mede dankzij mijn begeleider en naasten.

Al met al mag ik naar mijn bescheiden mening terugblikken op 10 leerrijke maanden die hebben bijgedragen aan het verbreden van mijn kennis en mijn persoonlijke ontwikkeling.

35

REFERENTIES

Literatuur:

- Alcoa Inc. (2001-2010). Annual Report 2001 t/m 2013, New York.

- Algemeen Bureau voor de Statistiek (2012). National Accounts: Selected Macro Economic Aggregates, Paramaribo.

- Bauxiet Instituut Suriname (2001-2010). Jaarverslag 2001 t/m 2010, Paramaribo. - Central Bank of Jamaica (2001-2010). Annual Report 2001 t/m 2010, Kingston. - Centrale Bank van Suriname (2001-2010). Jaarverslag 2001 t/m 2010, Paramaribo. - Centrale Bank van Suriname (2013). Suriname Country Profile: Economic and

Financial Data.

- Deloitte (2013). Global Transfer Pricing Country guide, Deloitte Global Services, United Kingdom.

- CRU Monitor (2001-2010). Alumina, CRU International, London. ISSN: 1356-6628. - Deloitte (2013). International Tax: Jamaica highlights 2013, Kingston.

- Eccles R. (1983). Control with Fairness in Transfer Pricing, Harvard Business Review, No. 83606.

- Eiteman D., Stonehill A., Moffett M. (2007). Multinational Business Finance, Pearson Education Inc., Boston

- Ernst&Young (2012). Transfer Pricing global reference guide.

- Feinschreiber R. (2004). Transfer Pricing Methods: An applications Guide. John Wiley & Sons Inc., Hoboken, New Jersey.

- Grant Thornton (2013). Global transfer pricing guide. Grant Thornton International Inc.

- International Monetary Fund (2008). Export and Import Price Index Manual: Chapter 19 Transfer prices. Website: http://www.imf.org/external/np/sta/tegeipi/ch19.pdf. - King E. (2009). Transfer Pricing and Corporate Taxation: Problems, Practical

Implications and Proposed Solutions. Springer, Brookline.

- KPMG (2013). Revenue enhancement measures-2013/2014, Bulletin KMPG in Jamaica, Kingston.

36

- Lo Wai Yee A. (2004). International Transfer Pricing in a Developing Economy Context: Perspectives from the Taxpayers and the Tax authorities, Thesis, Lingnan University, Hong Kong.

- Ministry of Finance and Planning of Jamaica (2013). Revenue measures for Financial year 2013/2014, Jamaica.

- Organization of Economic Co-operation and Development (2010). OECD Transfer Pricing Guidelines for Multinational Enterprises and Tax Administrations, OECD Publishing, Corrigenda.

- Pedersen E. (2011). Transfer Pricing practices in Norwegian, Thesis, Norwegianschool of Economics, Bergen.

- PricewaterhouseCoopers (2012). International Transfer Pricing 2012. PricewaterhouseCoopers International Limited.

- Rijger R. (2007). Presentatie: Overheidsaandeel in minerale opbrengsten: Belastingen als instrument mede ter realisatie hiervan.

- United Nations (2011). Working Draft: Chapter 5 Transfer Pricing Methods. Website: http://www.un.org/esa/ffd/tax/2011_TP/TP_Chapter5_Methods.pdf Geraadpleegde websites: - www.alcoa.com - www.ato.gov.au - www.boj.org.jm - www.cbvs.sr - www.crugroup.com - www.grantthorton.be - www.imf.org - www.oecd.org - www.pwc.nl - www.reuters.com - www.statistics-suriname.org - www.worldbank.org

37

Orale bronnen:

- Moensi A., Finance Manager, Suralco L.L.C.

- Helstone O., Hoofd afdeling Grote Ondernemingen, Surinaamse Belastingdienst - Baas de A., Aanslagregelaar, Surinaamse Belastingdienst

- Rijger R., Directeur/eigenaar, R.R. Consultancy - Mueller R., Statutair Directeur, BHPBilliton - Pully A., Financial Accounting Analyst, Alcoa Inc.

38

Bijlage 1

Raffinage faciliteiten Alcoa World Alumina

*Non-operating Company

Weergave van de aluinaarderaffinaderijen van Alcoa World Alumina. (1) Kwinana (2) Pinjarra (3) Wagerup Australië (1) Poços de Caldas (2) Alumar Brazilië (1) Jamalco Jamaica (1) San Ciprián Spanje (0) Alcoa Minerals of Suriname* (1) Suralco Suriname (1) Point Comfort, TX United States Alcoa (60% ownership) Alcoa World Alumina (AWA) Alumina Ltd. (40% ownership)

39

Bijlage 2 Grafieken

Grafiek 1 Bauxiet- en aluinaardeproductie over de periode 2001-2010 in Suriname

Bron: BIS

Een weergave van de in Suriname geproduceerde hoeveelheden bauxiet (in bdmt) en aluinaarde (in mt) over de onderzochte periode 2001-2010.

Grafiek 2 Geëxporteerde hoeveelheid aluinaarde en de exportwaarde in Suriname

Bron: Suralco

Een weergave van de geëxporteerde hoeveelheid aluinaarde (in miljoenen mt) en de daaruit voortgevloeide exportwaarde (in miljoenen USD).

40

Grafiek 3 Staatsinkomsten over de periode 2001-2010 in Suriname

Bron: BIS, CBvS

Een weergave van de totale staatsinkomsten (in miljoenen USD) verkregen uit de Surinaamse aluinaarde-industrie in de periode 2001-2010.

41

Bijlage 3

Tarievenstelsel voor de bauxietindustrie

Suralco BHP BMS (thans AMS)

Retributie USD 0,67 per mt aluinaarde. USD 0,52 per mt aluinaarde

(USD 0,28 per mt diepgelegen bauxiet) en USD 1,04 per mt aluinaarde (USD 0,56 per mt oppervlakte bauxiet).

Statistiek- en consentrecht

USD 280.750 per jaar. 2.1% van de exportwaarde.

Inkomstenbelasting Conform vigerende wet, doch niet

hoger dan 40% (in 2003 was het vastgesteld op 36%).

Conform vigerende wet (thans 36%)

Invoerrechten Voor het bauxietbedrijf is het

conform de vigerende wet, voor het aluinaardebedrijf is het conform de BO (vrijstelling op hulpstoffen met uitzondering van brandstof en smeermiddelen).

Idem.

Concessierechten USD 0.535 per hectare. USD 0.565 per hectare.

Omzetbelasting Conform vigerende wet, doch

binnen het plafond van 40% plus 2.5% marge voor nieuwe

belastingen.

Conform vigerende wet.

Bron: BIS

Een weergave van de tarieven van de diverse belastingcomponenten, zoals die geheven worden op de onderneming(en).

42

Bijlage 4

Example of tax saving with international transfer pricing

Market price of good Cost of good Normal TP Low TP High TP Low tax rate High tax rate Volume transferred

100 50

85 (market price less a discount of 15 which reflects cost saving) 50 (full cost) 100 (market price) 15% 30% 1000 Base case: same high tax rate in both

countries

Manufacturer pays a high tax rate, distributor pays a low tax

rate - manufacturer sets a low TP

Manufacturer pays a low tax rate, distributor pays a high tax

rate - manufacturer sets a high TP Distributor Income Costs (TP) 100000 85000 100000 50000 100000 100000 Profit before tax 15000 50000 0

Tax 4500 7500 0

Profit after tax 10500 42500 0

Manufacturer Income (TP) Costs 85000 50000 50000 50000 100000 50000 Profit before tax 35000 0 50000

Tax 10500 0 7500

Profit after tax 24500 0 42500

Total profit after tax Tax saving compared to base case 35000 0 42500 0 42500 7500 Bron: Pedersen, 2011

Een voorbeeld van het effect op de belastingen bij toepassing van een lage of hoge ‘transfer price’.

43

Bijlage 5

Alcoa aluinaardeprijzen: ‘third-party’ en Surinaamse

Jaar

Prijzen

% verschil LME-3m

Suriname 'third party'

FOB % LME-3m FOB % LME-3m 2001 $ 1,453.00 $ 174 11.95% $ 176 12.13% -0.18% 2002 $ 1,366.00 $ 156 11.42% $ 175 12.78% -1.37% 2003 $ 1,421.00 $ 164 11.55% $ 196 13.77% -2.22% 2004 $ 1,717.00 $ 200 11.67% $ 251 14.62% -2.96% 2005 $ 1,898.00 $ 228 12.04% $ 271 14.28% -2.25% 2006 $ 2,593.00 $ 295 11.39% $ 331 12.76% -1.37% 2007 $ 2,664.00 $ 315 11.84% $ 346 12.98% -1.14% 2008 $ 2,576.00 $ 324 12.57% $ 364 14.12% -1.55% 2009 $ 1,664.00 $ 222 13.33% $ 250 15.00% -1.68% 2010 $ 2,195.00 $ 286 13.04% $ 304 13.87% -0.83% Gemiddeld percentage 12.08% 13.63% -1.55%

Bron: Alcoa, Suralco

Een weergave van de door Alcoa gerealiseerde ‘third-party’ en de aan Suralco opgelegde aluinaardeprijzen.

44

Bijlage 6

Uitkomsten prijsexercitie

Een weergave van de werkelijk gerealiseerd prijzen (LME-3m aluminiumprijs en de in Suriname gerealiseerd aluinaardeprijs), het gerealiseerd exportvolume en –waarde en de daaruit verkregen inkomstenbelasting.

FOB % van LME-3m Exportvolume (in mt) Exportwaarde (in USD miljoen) Inkomsten-belasting (x USD miljoen) 2001 $ 1,453 $ 174 11.95% 1,909,265 $ 331,400,672 $ 28.80 2002 $ 1,366 $ 156 11.42% 1,886,347 $ 294,175,815 $ 22.70 2003 $ 1,421 $ 164 11.55% 2,041,415 $ 335,037,030 $ 29.70 2004 $ 1,717 $ 200 11.67% 2,025,255 $ 405,688,955 $ 49.60 2005 $ 1,898 $ 228 12.04% 1,946,383 $ 444,631,733 $ 33.80 2006 $ 2,593 $ 295 11.39% 2,127,187 $ 628,009,418 $ 30.00 2007 $ 2,664 $ 315 11.84% 2,161,753 $ 681,946,601 $ 71.30 2008 $ 2,576 $ 324 12.57% 2,176,531 $ 704,738,972 $ 32.80 2009 $ 1,664 $ 222 13.33% 1,536,086 $ 340,611,710 $ 8.40 2010 $ 2,195 $ 286 13.04% 1,505,868 $ 431,032,127 $ 1.20 308.30 $ Jaar Werkelijk gerealiseerd Baseline LME-3m Suriname Totale inkomstenbelasting 2001-2010

45

Een weergave van het eerste scenario. Het betreft de door Australië gerealiseerde aluinaardeprijzen en het effect daarvan op de inkomstenbelasting, gegeven de gerealiseerde exportvolumes. LME-3m Exportvolume Suriname (in mt) Australië gerealiseerd in % van LME-3m FOB Suriname Exportwaarde

(in USD) Verschil scenario minus werkelijke realisatie Meeropbrengsten inkomstenbelasting (36%) 2001 $ 1,453 1,909,265 12.18% $ 177 $ 337,939,905 $ 6,539,233 $ 2,354,124 2002 $ 1,366 1,886,347 10.69% $ 146 $ 275,406,662 $ (18,769,153) $ (6,756,895) 2003 $ 1,421 2,041,415 12.53% $ 178 $ 363,371,870 $ 28,334,840 $ 10,200,542 2004 $ 1,717 2,025,255 12.87% $ 221 $ 447,581,355 $ 41,892,400 $ 15,081,264 2005 $ 1,898 1,946,383 13.07% $ 248 $ 482,702,984 $ 38,071,251 $ 13,705,651 2006 $ 2,593 2,127,187 11.88% $ 308 $ 655,173,596 $ 27,164,178 $ 9,779,104 2007 $ 2,664 2,161,753 12.42% $ 331 $ 715,540,243 $ 33,593,642 $ 12,093,711 2008 $ 2,576 2,176,531 13.12% $ 338 $ 735,667,478 $ 30,928,506 $ 11,134,262 2009 $ 1,664 1,536,086 13.70% $ 228 $ 350,227,608 $ 9,615,898 $ 3,461,723 2010 $ 2,195 1,505,868 13.30% $ 292 $ 439,713,456 $ 8,681,329 $ 3,125,278 74,178,765 $ Totale meeropbrengsten Scenario 1

Gerealiseerde FOB Australië uitgedrukt in een percentage van LME-3m aluminiumprijs

Jaar

46

Een weergave van het tweede scenario. Het betreft de door Alcoa gerealiseerde ‘third-party’ aluinaardeprijzen en het effect daarvan op de inkomstenbelasting, gegeven de gerealiseerde exportvolumes.

47

Bijlage 7

Vragenlijsten van de interviews

Organisatie Suralco L.L.C.

Geïnterviewde Dhr. Drs. A. Moensi, MBA

Functie Finance Manager

Informatie geïnterviewde:

 Welke functie bekleedt u binnen Suralco L.L.C.?  Welke taken en verantwoordelijkheden heeft u hierbij?  Hoe lang bent u al werkzaam bij Suralco?

Inleiding van het onderzoek/onderwerp:

 Waarvoor doe ik dit onderzoek?  Wat ben ik aan het onderzoeken? Structuur en beleid:

 Hoe kunnen wij Suralco en AMS plaatsen in het groter plaatje van Alcoa? Waar wordt het commercieel en/of marketing beleid van Suralco bepaald?  Wie bepaalt het prijsbeleid van Suralco?

Productie en export:

 Wie bepaalt de ‘export destinations’?

 Welk deel van de productie van Suralco wordt ‘intercompany’ verkocht, en welk deel ‘third-party’?

‘Transfer pricing’:

 Bent u bekend met het principe ‘transfer pricing’?

 Wordt er bij de ‘intercompany sales’ een bepaalde ‘transfer pricing’ methode toegepast door Suralco en/of Alcoa?

 Indien ja, welke methode wordt toegepast?

 Wat is de achterliggende gedachte voor het gebruiken van genoemde methode?

 Is er bij de keuze rekening gehouden met de begrippen: ALP, ‘best method rule and comparability’ analyses?

 Zijn andere ‘operating companies’ ook gebonden aan de TP?

48 Suriname?

 Wordt de TP alleen toegepast op de verkoopprijs of worden er ook andere elementen erbij betrokken, zoals services van moedermaatschappij of andere ‘operating companies’?

 Heeft de Suralco in het transport van materiaal en andere grondstoffen aanvoer voordelen die verwerkt worden in de TP?

Contracten:

 Zijn de contracten die gesloten worden in naam van Suralco of van de moedermaatschappij?

 Als het in naam van de moedermaatschappij is, hoe vindt de allocatie plaats naar de verschillende ‘operating companies’ en wie bepaald dat?

Informatie en controle:

 Hoe waarborgt Suralco dat de TP methode dat toegepast wordt een ALP is?  Welke documenten zou in geval van een audit kunnen worden overlegd om dit

te bewijzen.

 Is er recent een audit geweest bij Suralco? Indien ja, wat zijn de bevindingen t.a.v. de verkoopprijs en/of de TP tussen de moeder- en de

dochtermaatschappij?

 Wat voor soort informatie moet Suralco overleggen aan de lokale belastingdienst?

 Zijn er geldboetes voor het niet naleven van de TP methode (opgelegd door de lokale belastingdienst)?

 Wat is de hoogte van de boetes? Swaps:

 Vinden swaps plaats binnen het systeem van aan- en verkopen?

 Koopt Suralco ook materiaal van derden, als gekeken wordt naar swaps van materiaal?

 Wat is of zou de achtergrond kunnen zijn van deze swaps? Aanvullende vragen:

 Wordt de productie tussen AMS en Suralco gescheiden?  Hoe zit het met de TP bij AMS?

49

genoemd. Wat is dit bedrag precies en hoe wordt het berekend?  Wat zijn de gemiddelde vrachtkosten per mt aluinaarde?

 Wat zijn de gemiddelde verzekeringskosten van een schip?

 Hoeveel bedraagt het maximale gewicht/volume dat een schip te Paranam geladen kan worden?

 Is de Surinaamse aluinaarde prijs gelinkt aan de Australische FOB prijs?  Kan ervan uitgegaan worden dat de afwijking tussen de gerealiseerde prijs

zoals de Suralco rapporteert en de prijs die CRU publiceert, puur te maken heeft met de vrachtkosten?

50

Organisatie Surinaamse Belastingdienst

Geïnterviewde(n) Dhr. Mr. O. Helstone

Mevr. A. de Baas, MSc.

Functie Helstone: Hoofd afdeling Grote Ondernemingen

De Baas: Aanslagregelaar Inleiding van het onderzoek/onderwerp:

 Waarvoor doe ik dit onderzoek?  Wat ben ik aan het onderzoeken? Informatie geïnterviewde:

 Welke functie bekleedt u bij de Surinaamse belastingdienst?  Welke taken en verantwoordelijkheden heeft u hierbij?

 Hoe lang bent u al werkzaam bij de Surinaamse belastingdienst? ‘Transfer Pricing’:

 Bent u bekend met het principe ‘transfer pricing’?

 Wordt er bij het controleren van MNOs rekening gehouden met TP?  Is er bij de belastingdienst een speciale afdeling die zich bezighoudt met

TP aangelegenheden?

 Indien niet, denkt u dat de Staat Suriname inkomsten misloopt als gevolg van het ontbreken van TP-controle?

 Zijn er plannen in het verschiet om te gaan werken aan TP-controle om MNOs die actief zijn in de Surinaamse sectoren?

 Zo ja, welke zijn die? Controle:

 Hoe geschiedt de controle op MNOs?

 Is er een verschil tussen controle op MNOs en controle op lokale bedrijven?  Wat is de procedure bij het uitvoeren van een belastingcontrole?

 Hoe lang duurt een belastingcontrole? Rapportageplicht:

 Zijn bedrijven onderworpen aan een of andere vorm van rapportage?  Indien ja, wat moet gerapporteerd worden?

51

 Zijn er consequenties verbonden aan het niet op tijd rapporteren?  Welke documenten zijn MNOs verplicht aan te leveren bij

grensoverschrijdende handel tussen gelieerde entiteiten? Gevolgde training met betrekking tot ‘Transfer Pricing’:

Ik heb begrepen dat u de afgelopen periode een training heeft gevolgd met betrekking tot TP.  Wat is de reden geweest voor het verzorgen van deze training?

 Wie hebben allemaal geparticipeerd aan deze training?  Door wie is de training verzorgd?

 Wat is het doel geweest van de training?

 Kunt u mij in het kort over het inhoudelijke van de training vertellen?

 Op welke manier denkt u dat de training kan bijdragen in uw werkzaamheden?  Is deze training voldoende om over te gaan tot het toepassen van TP of denkt u

dat er meer begeleiding nodig zal zijn?

 Zal deze training volgens u een toegevoegde waarde hebben aan de staatsinkomsten?

52

Organisatie RR Consulting

Geïnterviewde Dhr. Mr. R. Rijger

Functie Directeur/Eigenaar

Inleiding van het onderzoek/onderwerp:

 Waarvoor doe ik dit onderzoek?  Wat ben ik aan het onderzoeken? Informatie geïnterviewde:

 Hoe lang zit u al in de business?

 Wat voor soort service verleent het bureau over het algemeen aan bedrijven of aan de Overheid?

‘Transfer Pricing’:

 Wat is uw ervaring met TP in de Surinaamse praktijk?

 Is er een specifiek TP-beleid dat vereist wordt door de Surinaamse autoriteiten?

 Wordt er bij de MNOs die actief zijn in Suriname een specifiek TP-beleid gevolgd?

 Zo ja, bij welk bedrijf? En wat houdt hun TP-beleid in?

 Wat is uw ervaring met de controle die door de Surinaamse belastingdienst wordt uitgeoefend ten aanzien van TP?

 Wat voor soort documenten worden vereist door de Surinaamse autoriteiten voor het uitvoeren van hun controle?

‘Transfer Pricing’ beleid in de Surinaamse aluinaarde-industrie:

 Heeft u enige ervaring met het TP-beleid dat gevoerd wordt/werd in de Surinaamse aluinaarde-industrie door de thans actieve Suralco en de reeds vertrokken BHP BMS?

 Wat is het verschil tussen het TP-beleid zoals die wordt/werd gevoerd door de Suralco en BHP BMS?

Uit een eerder afgenomen interview met één van de managers van Suralco is gebleken dat zij het zogeheten ATP (Alumina Transfer Pricing) hanteren bij de totstandkoming van de aluinaarde prijs. Deze prijs wordt afgeleid van de LME-3m aluminiumprijs en wordt aan Suralco opgelegd door de Alcoa. De ATP wordt volgens de geïnterviewde niet gekoppeld aan

53

of afgeleid van de in de theorie genoemde TP methoden.

 Heeft u enige ervaring met en wat is uw mening over de ATP?

 Als de prijs zo uitgerekend wordt, kunnen we volgens u, dan spreken van ALP?

 Kunnen we spreken van een ‘arm’s length’ transactie en denkt u dat de Staat Suriname als gevolg van deze methode inkomsten misloopt?

 Wat zou volgens u een betere methode zijn om het optimale te kunnen halen uit deze industrie?

Audit bij MNOs:

Uit het voornoemde interview is eveneens gebleken dat er jaarlijks een audit uitgevoerd wordt bij Suralco door de Surinaamse belastingdienst.

 Heeft u vanwege uw werk, zo een audit meegemaakt bij een MNO?  Wat is volgens u het doel van zo een audit?

 Kunt u in het kort aangeven hoe zo een controle in z’n werk gaat en welke partijen worden allemaal betrokken bij het uitvoeren van een dergelijke controle?

 Hoe wordt zo een audit precies uitgevoerd?

 Hebben MNOs een rapportageplicht naar de Surinaamse belastingdienst toe?  Wordt volgens u, met het uitvoeren van de audits, wel het gewenste resultaat

behaald?

 Vernomen wordt dat er op dit moment extra aandacht geschonken wordt aan TP, is uw bureau daarbij betrokken?

 Wat is uw mening over de wijze van controle dat gevoerd wordt door de Surinaamse belastingdienst op de MNOs die actief zijn in Suriname? Is deze optimaal of is er volgens u ruimte voor verbetering?

 Indien er ruimte voor verbetering is, hoe zou deze volgens u eruit moeten zien?

Advies aan de beleidsmakers:

Indien u in de gelegenheid bent de Surinaamse beleidsmakers te adviseren op het gebied van TP, hetzij het te voeren TP beleid, de te hanteren TP methode of de uit te voeren controle, wat zou uw advies dan zijn?

54

Organisatie BHPBilliton

Geïnterviewde Dhr. Rolf Mueller

Functie Statutair Directeur

Introduction of the subject: