• No results found

Welke aanbevelingen kunnen we doen naar aanleiding van dit onderzoek waarbij de centrale vraag ”hoe kan Zijlstra & Bolhuis zijn levertijden verbeteren?”, beantwoordt wordt.

De aanbevelingen zijn gesplitst in aanbevelingen die op korte termijn realiseerbaar zijn en aanbevelingen die op langere termijn realiseerbaar zijn. Waarbij de criteria “korte termijn” gebaseerd is op relatief eenvoudig en snel uit te voeren veranderingen zonder enorme wijzigingen in de strategie, structuur, organisatie en financiële middelen.

Aanbevelingen die op korte termijn realiseerbaar zijn: Markt:

• Productstrategie: Minder specialbouw meer standaard machines door het

verkopen op basis van lage prijs, waardoor een hogere standaardisatie van producten ontstaat. Door meer standaardisatie in de producten gaat men meer seriematiger produceren waardoor een betere beheersing van levertijden ontstaat.

• Marketing: Introductie van speciale kortingsacties (voorkoopacties) in de

rustige periodes. Het terug brengen van fluctuatie in de (seizoen) verkopen van de producten, betekend een betere beheersing van de levertijden

• Marketing: Goede prestige van het bedrijf in de markt geeft meer omzet en

maakt dat klanten zich meer willen binden aan het bedrijf. De prestige en imago zou met behulp van advertenties, open dagen, machinetesten, het organiseren van demodagen en het op tijd leveren van de machines vergroot worden

Toeleveranciers

• Het stimuleren van toeleveranciers om meer ‘value added’ diensten aan te

bieden door het leveren van complete pakketen/kits. Gunstig effect op costing, flexibiliteit productie, eenvoudigere coördinatie (inkoop-toeleveranciers-levertijden).

• Toepassen van meer standaard materialen in de eindproducten voorkomt

bederfrisico (incourantheid) en de noodzaak tot ‘buffering’ i.v.m. levertijd van specifieke materialen. De beschikbaarheid van standaard materialen is groot waardoor levertijden en costing afnemen door de toename van aanbod van toeleveranciers (minder afhankelijkheid klant/meer concurrentie).

• Optimaal gebruik maken van het JIT principe in combinatie met (sub)

Structuur

• Invoering van een tekenmethode waarbij het mono-systeem veranderd in een

systeem waarbij op 1 tekening alle informatie staat vermeldt inclusief stuklijst zorgt dat de voorbereidingstijd enorm af neemt en de coördinatie tussen de afdeling tekenkamer, bedrijfsbureau en productie veranderd. In plaats van coördinatie op wederzijdse afhankelijkheid (repiprocal) vindt deze plaats op normalisatie of door plannen. Hierdoor ontstaat er minder onnodig beslag op geld en tijd en onduidelijkheden en conflicten in de organisatie waardoor een betere beheersing van de levertijden.

Arbeidsmarkt

• Een goede mogelijkheid om arbeidscapaciteit fluctuaties op te vangen is het

stimuleren van toeleveranciers om meer ‘value added’ diensten aan te bieden. Door het (volledig) outsourcing van (sub) systemen naar de toeleverancier nemen de fluctuaties in de arbeid capaciteitsbehoefte in het bedrijf verder af, waardoor een betere beheersing van de levertijden ontstaat.

Langere termijn aanbevelingen: Markt

• Verticale integratie door het overnemen van dealers of importeurs geeft Z&B

mogelijkheden de verkopen meer te sturen. Belangrijk hierbij is dat de dealer of importeurs zich specifiek richt op de aardappelmechanisatie. De toegevoegde waarde van verticale integratie is de mogelijkheid om zelf sturing te geven aan het verkoopmoment en volume afzet van de producten.

• Productstrategie: Het leveren van (bestaande) producten (diversificatie) aan

meer sectoren (nieuwe markten) betekend minder gevoelig voor seizoencycli en betere spreiding van risico en benutting van de productiecapaciteit van het bedrijf.

• Samenwerking/coöperatie: Het samenwerken met andere bedrijven in de

aardappelmechanisatie geeft meer acquisitie power hierdoor meer afzetvolume, betere dekking van de markt, meer omzet een betere spreiding van de orderstromen, meer kans op het verkopen van machines in grotere projecten o.a. in het buitenland, met andere teeltseizoenen, hierdoor een betere beheersing van de levertijden.

Leverancier

• Type toeleverancier veranderen van Strategisch partner naar

hefboomleverancier. Bij een relatie van de toeleverancier als strategisch partner met de afnemer, in dit geval Z&B, is een betere beheersing van de levertijden van materialen mogelijk door de hogere afzet volume en meer gebondenheid van de afnemer. De afhankelijkheid van Z&B t.o.v. de toeleverancier is hierdoor groot. Indien de toeleverancier niet aan de levertijden voldoet kan de impact groot zijn op de levertijden. Bij hefboomproducten zijn de materialen en goederen door meerdere leveranciers leverbaar waardoor minder afhankelijkheid van de leverancier.

Structuur;

• Buffering toepassen in het productieproces. Buffering d.m.v. ‘half fabrikaten’

en buffering in productiecapaciteit door flexibele productiemiddelen (technologie) maakt een betere beheersing van de levertijden..

• Standaardisatie van de producten en het toepassen van module bouw waardoor

minder verstoringen in het productieproces, grotere volume’s hierdoor een betere beheersing van de levertijden.

Arbeidsmarkt;

• Het opzetten van interne stageplaatsen (korte termijn realiseerbaar) of

opleidingsschool creëert het bedrijf zelf een arbeidsmarkt van jonge vakbekwame medewerkers.

• Verticale integratie door het overnemen of opzetten van een eigen

(technische) uitzendbureau maakt dat het bedrijf zelf beschikt over de vereiste vaktechnisch personeel op de juiste momenten.

• Het opzetten van een inleenpool (buffering) waarbij een aantal bedrijven in de

zelfde branche elkaar (gekwalificeerd) personeel in lenen bij schommelingen in de arbeidsvraag.

Opmerkingen onderzoek:

Uit het onderzoek komt naar voren dat Zijlstra & Bolhuis meerdere mogelijkheden heeft om de levertijden te beheersen. De mogelijkheden die de markt, toeleveranciers, structuur en arbeidsmarkt zijn in dit onderzoek onderzocht. Alle vier elementen blijken in meer of mindere mate invloed en bijdrage te leveren aan de beheersing van de levertijden. De aanbevelingen uit dit onderzoek zijn soms relatief eenvoudig uit te voeren. Andere aanbevelingen zoals verticale integratie in distributienetwerk, betekent strategisch heroriëntatie van de organisatie en het doen investeringen om te komen tot het gewenste doel; een betere beheersing van de levertijden. In welke mate Zijlstra & Bolhuis de aanbevelingen daadwerkelijk ten uitvoer kan en wil brengen is afhankelijk van de directie (noodzaak) en financiële mogelijkheden van het bedrijf. Voor de directie is er echter een schrale troost: “Er is geen one best way, voor betere levertijden.”

De externe validiteit van dit onderzoek is enigszins beperkt. Het betreft een onderzoek voor een specifieke organisatie met haar specifieke kenmerken. Vanuit theoretisch generaliseerbaarheid die Braster (2000, pag. 73) beschrijft is de externe validiteit van de toegepaste theorieën, contingentietheorie en Kraljic-theorie, minder beperkt. De gebruikte theorieën zijn breed toepasbaar voor andere cases en hierdoor generaliseerbaar voor andere onderzoeken.

De aanbevelingen van dit onderzoek zijn op basis van empirisch onderzoek en theoretisch onderzoek van de contingentietheorie van Thompson tot stand gekomen, waarbij in een specifiek situatie de Kraljic-theorie is toegepast. Hiermee is direct ook de beperking van het onderzoek duidelijk. Het theoretisch kader van waaruit de aanbevelingen zijn ontstaan is bepalend voor dit onderzoek. Dit impliceert dat het toepassen van een ander theoretisch kader wellicht aanbevelingen opleveren die niet zijn vermeldt in dit onderzoek.

De keuze van de theoretische concepten en de vertaling naar empirisch relevante aanbevelingen is door beleid te beïnvloeden en is hiermee te definiëren als een “bruikbaar” onderzoek voor de opdrachtgever (Braster, 2000, pag.77).

Literatuurlijst

Braster, J.F.A. (2000), De kern van casestudy´s, Van Gorcum, Assen. Hitt, Ireland, Hoskisson (2005), Strategic managemen, competitiveness and globalization: concepts and cases (6th edition), Thomson South-Western, Ohio. De Leeuw, A.C.J. (2001) Bedrijfskundige methodologie. Management van Onderzoek, Van Gorcum, Assen.

De Leeuw, A.C.J. (1996) Bedrijfskundig management, Van Gorcum, Assen.

Gill, J. And Johnson, P. (2005) Research methods for managers, SAGE Publications Ltd. Londen

Lammers, C.J., (1983) Organisaties vergelijkenderwijs, Het Spectrum, Utrecht. Kraljic, P. (1983), Purchasing must become supply management, Harvard Business Revieuw.

Mintzberg H., (1983), Structure in fives: designing effective organizations, Englewood Cliffs, Prentice Hall, Inc.

Rogier, J.H. (1998), Wisselwerking tussen Organisatie en Markt, Labyrint Publication, Cappele a/d IJssel,

GERELATEERDE DOCUMENTEN