• No results found

Hoofdstuk 6. Conclusies en aanbevelingen

6.2 Aanbevelingen

Wij kunnen naar aanleiding van de conclusies en het onderzoek een aantal aanbevelingen doen. Deze aanbevelingen zullen betrekking hebben op een tweetal gebieden, C-it en het bestaande inzichten met betrekking tot partnerselectie en vervolgonderzoek.

6.2.1 Aanbevelingen voor C-it

De beste strategie voor C-it om toe te treden op de Nederlandse mobiele telefoonmarkt is samen met een partner op de nichemarkt (zakelijke en particuliere veiligheidstoepassingen). Secufone lijkt de meest geschikte partner te zijn.

Toetreding met de e-Nose op de mobiele telefoonmarkt heeft de meeste kans van slagen in samenwerking met nichefabrikanten en specifieker met Secufone. Op basis van Tidd, Bessant & Pavitt (2001) en Leonard-Barton & Sinha (1993) kunnen wij de e-Nose – Secufone als een innovatie karakteriseren waarbij samenwerking met de specifieke eindgebruikers noodzakelijk is om het product te vermarkten64. Wij willen C-it dan ook aanraden de eindgebruikers van deze nichemarkt direct te betrekken bij de verdere ontwikkeling van de e-Nose – Secufone. De massamarkt is nu nog niet haalbaar, omdat men daar pas wil praten over een samenwerking als het over miljoenen af- en omzet gaat. Bewijs dat de e-Nose dit zal opleveren is er niet. Door in zee te gaan met een nichefabrikant kan deze business case er alsnog komen. Succes op de nichemarkt kan leiden tot interesse van partijen op de massamarkt.

C-it doet er goed aan om in het vervolg een partner te selecteren op basis van de effecten op de netwerkidentiteiten als men een nieuwe markt wil betreden.

Het selecteren op basis van netwerkidentiteiten lijkt zinvol te zijn. Door hier vanaf de start al mee te beginnen, kan er mogelijk veel tijd en energie bespaard worden. C-it moet op zoek gaan naar een partner die bij haar eigen organisatie past, maar het lijkt minstens zo belangrijk om te kijken naar netwerkeffecten.In de praktijk is dit lastig om uit te zoeken. Maar gezien het belang van de netwerkidentiteiten zoals voorlopig is aangetoond in dit onderzoek, is het wel verstandig om op deze manier aan het werk te gaan.

C-it moet zich bezighouden met het ontwikkelen van haar netwerkidentiteit.

Netwerkidentiteit lijkt belangrijk te zijn bij het selecteren van een partner. Door haar netwerkidentiteit positief te ontwikkelen, zal C-it interessanter kunnen worden als partner voor andere partijen. Partnerships hebben een belangrijke plaats in de strategie van C-it. C-it is voor een deel afhankelijk van partnerships, met name met betrekking tot de exploitatie van haar diensten en producten.

In het kader van dit onderzoek doen wij een aanbeveling over de manier waarop C-it op basis van haar netwerkidentiteit aantrekkelijker kan worden voor partners. In Secufone lijkt een geschikte partner gevonden te zijn. C-it wil haar e-Nose technologie op een zo groot mogelijke schaal exploiteren, de massamarkt biedt hiervoor meer mogelijkheden dan de nichemarkt. Geschikte partners op deze massamarkt tonen op dit moment echter niet de wil om samen te werken. Mogelijk wordt deze wil wel getoond doordat de netwerkidentiteit van C-it aantrekkelijker wordt.

Mogelijkheden hiervoor zijn:

 Resources;

Schadelijke resource effecten kunnen verminderd worden door de capaciteit van de e-Nose Company uit te breiden. Door de capaciteit uit te breiden van de e-Nose Company is C-it minder afhankelijk van één project en partner. Nu heeft men moeten kiezen voor Secufone. In de huidige situatie levert dit aspect altijd een schadelijk (sub)effect op de netwerkidentiteit op. C-it kan haar capaciteit uitbreiden door intern te investeren in middelen, zoals nieuw personeel, technologie e.d. Een tweede optie is het uitbreiden van haar netwerk. Het uitbreiden van het netwerk zorgt indirect ook voor een grote capaciteit van de e-Nose. Een partnership met Secufone zou dan ook een goede stap zijn.

 Activiteiten;

Uit de resultaten blijkt dat er sprake is van opbouwende effecten op de activiteiten van C-it en de partijen die de wil toonden om samen te werken. Bij de actoren op de massamarkt, welke geen wil om samen te werken toonden (operators), is juist sprake van schadelijke activiteit effecten. Er zijn mogelijkheden om deze schadelijke effecten te verminderen. Positieve resultaten en toename van de afzet van e-Nose – mobiele telefoon, zullen leiden tot opbouwende activiteit volume effecten bij de operators. Deze operators hebben namelijk aangegeven dat, indien zij overtuigd worden van grote aantallen afzet, zij de wil zullen tonen om samen te werken met C-it. Samen met Secufone, of door middel van marktonderzoek, zal C-it dan ook moeten werken aan een duidelijke businesscase waaruit blijkt dat er opbouwende

effecten zullen optreden met betrekking tot activiteiten op zowel de eigen netwerkidentiteit als die van de operator.

 Actoren;

De netwerkidentiteit van C-it verbeterd door het aangaan van relaties met partijen die interessant zijn voor een mogelijke partner. Vanzelfsprekend is dit voor elke partner verschillend. Wellicht is het goed om bij het selecteren van een partner rekening te houden met de eigen relaties die aantrekkelijk zouden kunnen zijn voor de mogelijke partner.

Met betrekking tot de mobiele telefoonmarkt zal de netwerkidentiteit met betrekking tot

actorsignalen en –verbindingen van C-it waarschijnlijk verbeteren door het aangaan van een

partnership met Secufone en het opbouwen van een naamsbekendheid/reputatie op de mobiele telefoonmarkt. Relaties van bijvoorbeeld operators zullen positiever kijken naar een nieuw partnership met een bekende partij met goede reputatie op de mobiele telefoonmarkt dan naar een partnership met een onbekende partij zoals de huidige situatie.

6.2.2 Aanbevelingen voor inzichten met betrekking tot partnerselectie en vervolgonderzoek

Het is interessant om vervolgonderzoek te doen naar de manier waarop netwerkidentiteit een rol speelt in partnerselectie.

Op basis van onze onderzoeksresultaten kunnen wij constateren dat er een mogelijke samenhang is tussen de effecten op de netwerkidentiteit en de wil om samen te werken. Netwerkidentiteit lijkt een rol te spelen in partnerselectie. Om hier valide uitspraken over te doen, is het nodig om verder onderzoek uit te voeren. Onze volgende aanbeveling zal hier uitgebreider bij stil staan.

Een partnerselectie model voor cases zoals deze (het zoeken van een partner op een mobiele telefoonmarkt/zeer snel veranderende markt) is nog niet (voldoende) uitgewerkt in de literatuur. Het lijkt ons goed als een dergelijk model ontwikkeld zou worden. Een mogelijke invulling van een nieuw partnerselectie model zou zijn om eerst vanuit het dyadische perspectief (traditionele modellen) een selectie te maken van potentiële partners om vervolgens op basis van effecten op de netwerkidentiteit de meest geschikte partij te selecteren.

Vervolgonderzoek naar wetenschappelijke verbanden en tot stand komen van samenwerking.

Aangezien het huidige onderzoek explorerend van aard is, willen wij aanbevelen om onderstaande stellingen als hypothesen in wetenschappelijk onderzoek te toetsen.

 Opbouwende effecten op de netwerkidentiteit van een actor leiden tot de wil om samen te werken.

 Schadelijke effecten op de netwerkidentiteit van een actor leiden tot de onwil om samen te werken.

Onderzocht kan worden of beide stellingen correct of incorrect zijn. Ook is het mogelijk dat één van de twee stellingen wetenschappelijk onderbouwd kan worden, maar de ander niet. Wij kunnen in dit onderzoek nog meerdere hypothesen opstellen. Deze hypothesen zijn allemaal gebaseerd op de twee bovenstaande stellingen.

Aanvullende hypothesen:

 Meer schadelijke dan opbouwende effecten op de netwerkidentiteit van een actor leiden tot de onwil om samen te werken.

 De geschiktheid als partner wordt groter naarmate het aantal opbouwende effecten toeneemt en het aantal schadelijke effecten afneemt, zowel per afzonderlijke score als in de eindscore.

Bovenstaande hypothese hebben wij als aanname gebruikt in ons onderzoek. Op basis daarvan lijkt Secufone de meest geschikte partij te zijn voor C-it om een partnership mee op te zetten. Deze aanname lijkt bevestigd te worden doordat Benefon na de in eerste instantie getoonde wil om samen te werken, geen concrete stappen heeft ondernomen om daadwerkelijk een partnership op te zetten met C-it.

De effecten op de netwerkidentiteit zouden aangevuld kunnen worden met weegfactoren.

Aangezien de effecten op de netwerkidentiteit nauwelijks geoperationaliseerd worden in de literatuur, hebben wij daar een poging toe gedaan door te werken met scoretabellen.

Wij hebben onze operationalisering van de effecten op de netwerkidentiteit gebaseerd op Anderson, Hakansson & Johanson (1994). De tabellen die wij daarvoor gebruikt hebben, zouden uitgebreid kunnen worden met weegfactoren. Een optie zou zijn om de effecten op de activiteiten belangrijker te maken. Een opbouwend effect op activiteiten lijkt het investeren van resources waard te zijn. Hierdoor zullen de schadelijke effecten op de resources ongedaan gemaakt kunnen worden. Concreet zal dit betekenen dat wanneer bedrijven concessies moeten doen in hun middelen (schaarste, onttrekken van middelen) dit wegvalt tegen de effecten op de activiteiten. Het model zou op deze manier dynamischer gemaakt kunnen worden.