• No results found

Hoofdstuk 5) Analyse: beoordeling van de Amerikaanse interventies

6.4 Aanbevelingen

strategisch niveau als rechtvaardig weg te zetten, laat dit onderzoek wel zien dat tussen de elementen van deze strijd op tactisch niveau verschil bestaat in rechtvaardigheid. Dit betekent dus dat sommige besluiten of interventies in het kader van de War on Terror wel rechtvaardig en nodig zijn.

Sommige interventies zijn vooral vanuit Westers oogpunt noodzakelijk. Dit kan verklaard worden dat er met de komst van de War on Terror geen weg meer terug is. Terroristische organisaties hebben alle tijd en ruimte om aanslagen voor te bereiden, wanneer dergelijke terroristische leiders niet meer worden aangepakt en de VS geen druk meer uitoefent op deze wereldwijde dreiging. Het besluit wel of niet toepassen van geweld blijft kiezen tussen twee kwaden. Het is daarom van belang de reden en uitvoering van geweld zo dicht mogelijk in lijn te houden met morele theorieën, zoals de gedachte van Michael Walzer over rechtvaardig geweld. De Amerikaanse interventie in Somalië kan als voorbeeld beschouwd worden als rechtvaardig element in de strijd tegen het terrorisme, hoewel dit soort gewelddadige interventies in de wereld nooit als volledig rechtvaardig gezien zal worden door de traditionele theorieën over moraliteit en oorlog. Er worden nu dan ook aanbevelingen gedaan om inzicht te krijgen welke aspecten tijdens de besluitvorming en uitvoering van gewelddadige handelingen met name moeten worden meegenomen en overwogen.

6.4 Aanbevelingen

De aanbevelingen naar aanleiding van de bevindingen/ evaluatiepunten van dit onderzoek kunnen worden onderverdeeld in aanbevelingen met betrekking tot een tweetal aandachtspunten voor beleidsmakers en aanbevelingen voor vervolgstudies in een drietal richtingen. De aandachtspunten zijn van algemene aard, aangezien elke situatie of interventie uniek is.

- Een eerste aandachtspunt voor beleidsmakers is dat het doel van rechtvaardig geweld tegen terrorisme beperkt moet zijn en er voldoende aanleiding moet zijn om als een rechtvaardig doel beschouwd te kunnen worden. De gewone mens moet duidelijk een beangstigend gevoel hebben. De voortdurende angst voor gevaar van het internationale terrorisme onder de mensen schept de mogelijkheid van staten om dit uit te buiten. Staten zullen daarom hun gewelddadige handelingen openlijk naar de buitenwereld moet verantwoorden. Beleidsmakers moeten kunnen aantonen waarom een bepaalde dreiging of persoon in het kader van de internationale veiligheid mag

65 worden aangevallen. Michael Walzer benadrukt nadrukkelijk het gevoel van de burger als referentiemiddel om een juiste afweging te kunnen maken.

- Een tweede aandachtspunt is dat de manier van uitvoering moet laten zien dat er alles aan gedaan is om nevenschade te voorkomen. Ondanks de vele internationale kritiek op het voeren de huidige War on Terror, is het juist van belang voor beleidsmakers bewust te laten zien dat morele principes zijn gerespecteerd in het besluitvormingsproces. De doctrine van dubbel effect biedt hier handvaten voor. De verhouding tussen het nemen van eigen risico en het riskeren van collateral damage staat hierin centraal. Het geeft aan dat de kosmopolitische burger (moslim, christen of welke bevolkingsgroep dan ook) en de eigen nationale militair gelijk staan. Hiermee laat een beleidsmaker zien dat het geweld puur is gericht op vijandelijkheden en de wereldwijde bevolking respecteert. Daarnaast laat het nemen van eigen risico tijdens interventies de internationale gemeenschap zien dat de gewelddadige handeling van grote waarde is voor de (wereldwijde) samenleving en niet zomaar een actie is in het kader van de War on Terror. Openheid en verantwoording van dit aandachtspunt, evenals het vorige aandachtspunt, naar de buitenwereld creëert draagvlak voor besluiten. Dit zal voor de controversiële strijd tegen terroristen op lange termijn een positief effect hebben.

- Om inzicht te krijgen in de brede War on Terror is een holistische aanpak vereist. De bevindingen van dit onderzoek leveren een beperkte bijdrage aan deze aanpak. De afbakening van dit onderzoek maakt het daarom interessant en relevant om vervolgstudies in een aantal richtingen aan te bevelen om dichter bij de realiteit van deze strijd en zijn rechtvaardigheid te komen. Een eerste richting betreft de keuze voor een ander onderzoeksgebied. Alhoewel er sprake is van een wereldwijde oorlog, wordt deze oorlog in verschillende gebieden ook op verschillende wijzen gevoerd. In elk gebied spelen eigen afhankelijke variabelen, als strategische belangen, een rol in de besluitvorming. Dit was zichtbaar in de casus van Jemen, waarbij de VS al jaren betrokken is bij dit gebied om bepaalde leiders aan de macht te houden. Het gebied kan dus bepalend zijn in hoeverre de War on Terror rechtvaardig wordt gevoerd. Een beoordeling van handelingen binnen de War on Terror in een ander gebied dan de hoorn van Afrika zal enerzijds tot gemene delers kunnen leiden en anderzijds tot

66 andere uitkomsten. Het totaalbeeld van de rechtvaardigheid van elementen van de War

on Terror in de verschillende gebieden kunnen tot nieuwe inzichten leiden.

- Een tweede richting voor een vervolgstudie in deze context betreft het toetsen van elementen van de War on Terror aan een andere theorie. In dit onderzoek is gepleit dat de moderne visie van Walzer op de eeuwenoude Just War Theory valide is om deze nieuwe manier van oorlogsvoering te kunnen beoordelen. Dit sluit niet uit dat andere morele theorieën niet geschikt zijn. Morele theorieën hebben eenzelfde doel, namelijk het controleren van besluiten en handelingen naar hun moraliteit om de mensheid te beschermen tegen geweld. Andere theorieën zouden de nadruk kunnen leggen op andere criteria en principes en van daaruit tot aanvullende aandachtspunten voor beleidsmakers kunnen leiden.

- Een laatste richting voor een vervolgstudie omtrent de rechtvaardiging van de elementen uit de War on Terror is het beoordelen van statelijk geweld tegen terroristen op een ander analyseniveau. De analyse van dit onderzoek heeft zich vooral gericht op het tactische niveau van de War on Terror. In dit onderzoek kwamen al tegenstrijdige uitkomsten naar voren wanneer de koppeling werd gemaakt naar een ander analyseniveau. Het uitvoeren van evaluaties naar de rechtvaardigheid van de

War on Terror op wereldwijd niveau, regionaal niveau en nationaal niveau dragen bij

aan het creëren van een holistische kijk op deze oorlog.

- Tot slot is dat het waardevol om dergelijke evaluaties te blijven uitvoeren gedurende deze lange oorlog. Het is essentieel kritisch te blijven over de reikwijdte en de richting die de Amerikanen met de War on Terror opgaan. In het huidige wereldtoneel zijn veel intrastatelijke conflicten aanwezig, maar wordt de War on Terror gezien als de overkoepelende, wereldwijde strijd tussen twee werelddelen. Dit zorgt voor de enorme complexiteit van de War on Terror en vereist een wetenschappelijke benadering om het verloop te analyseren en de toekomstige richting van deze oorlog te voorspellen. De wetenschappelijke wereld dient voortdurend kritisch te zijn op alle aspecten van de

War on Terror om op deze wijze druk uit te oefenen op de moraliteit in het beleid van

67

Literatuurlijst

Boeken:

- Brown, Chris. Sovereignty, Rights and Justice. International Political Theory Today, Cambridge: Polity Press. (2002)

- Evans, M. Just War Theory, Edinburgh University Press. (2005).

- Lee, S.P. (ed.), Intervention, Terrorism, and Torture: Contemporary Challenges to

Just War Theory, Springer (2007).

- Rotberg, Robert I. ed., Battling Terrorism in the Horn of Africa, Brookings Institution Press and World Peace Foundation (2005).

- Walzer, Michael. Just and UnJust Wars: a moral argument with historical

illustrations. 2nd Edition (2006).

- Williamson, M. Terrorism, War and International Law, The Ashgate International Law Series (2009).

Artikels:

- Bruton, B.(2009), „In the Quicksands of Somalia: where doing less helps more‟. In:

Foreign Affairs, november/december 2009.

- Crawford, N.C. “Just War Theory and the U.S. Counterterror War” in Perspectives of Politics, Maart 2003, Vol. 1/No. 1.

- Gary Solis, Targeted killing and the law of armed conflict, Naval War College Review, volume 60, number 2, 22 March 2007.

- Karam, A ed. “Transnational Political Islam: Religion, Ideology, and Power” London: Pluto Books, 2004. als Book Review in The American Journal of Islamic Social

Sciences. 22:2.

- International: The long arm of America; Al-Qaeda in Somalia‟. In The Economist. London: 2009. Vol.392, lss. 8649.

- Whitman, Jeffrey P. „Just War Theory and the War on Terrorism‟, in Public Integrity; Winter 2006-7, vol. 9, no. 1.

68 - Al-Qaeda eist mislukte aanslag op. (2009).

http://www.nu.nl/buitenland/2152286/al-qaeda-eist-mislukte-aanslag.html, geraadpleegd op 11-02-2010

- Bakker, E & Boer, L. The evolution of Al-Qaidaism: Ideology, terrorists, and appeal. Clingendeal, Den Haag (2007).

http://www.clingendael.nl/publications/2007/20071200_cscp_csp_bakker_boer.pdf - Combined Joint Task Force - Horn of Africa.

http://www.globalsecurity.org/military/agency/dod/cjtf-hoa.htm, geraadpleegd op 11-02-2010

- Conetta, C. Strange Victory: A critical appraisal of Operation Enduring Freedom and

the Afghanistan war, Project on Defense Alternatives (2002).

http://129.11.76.45/papers/pmt/exhibits/703/0201strangevic.pdf, geraadpleegd op 25-02-2010

- Crotty, W.J. The politics of terror: the U.S. response to 9/11. Northeastern University Press. (2004) http://books.google.nl/books?id=Bg8ColNkVfwC&printsec=frontcover&dq=The+poli tics+of+terror:+the+U.S.+response+to+9/11&source=bl&ots=kxbbc8WWbi&sig=5ao Xw7pl8kL_d_d61t2mbZdqSwM&hl=nl&ei=XDuBSrJO8baQbgxLDTCQ&sa=X&oi= book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CAwQ6AEwAA#v=onepage&q=&f=false, geraadpleegd op 21-05-2010

- Gardner, J. Obama Ordered Covert War In Yemen Before Bombing Attempt? (2010). http://trueslant.com/justingardner/2010/01/02/obama-ordered-covert-war-in-yemen-before-bombing-attempt, geraadpleegd op 02-04-2010.

- Isaac Tseggai, Insurgency and Terrorism in the Horn of Africa: A Game States Play. University of Missouri-Rolla (2007).

http://www.allacademic.com//meta/p_mla_apa_research_citation/1/8/0/9/0/pages1809 01/p180901-1.php

- International Crisis Group (2007), „Somalia: The Tough Part Is Ahead‟, p. 7. http://defbib.kma.nl/art2/pdf/ada/Somalia___the_tough_part_is_ahead.pdf, geraadpleegd op 27-04-2010

- Israel: The “Proportionality” Argument – Again. Free Markets, Free People. (2008). http://www.qando.net/details.aspx?entry=9934, geraadpleegd op 20-03-2010

- John L. Haberkern & Larry P. Goodson. The Global War on Terrorism: Ideology as

its Strategic Center of Gravity. (2004)

http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA423887&Location=U2&doc=GetTRDoc.pdf, geraadpleegd op 11-02-2010

- Johnson, G. CARNEGIE ENDOWMENT FOR INTERNATIONAL PEACE:

AL-QAEDA IN YEMEN, (2009).

69 - Moresonner, Brian. "Just War Theory" and the War on [T]error. The Ornery

American. (2004). http://www.ornery.org/essays/2004-06-04-1.html, geraadpleegd op 11-02-2010

- Naughton, P. Extremists vow revenge for deadly US special forces raid in Somalia. (2009),

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/africa/article6834971.ece, geraadpleegd op 27-04-2010

- Pham, J.P. Somali Instability Still Poses Threat Even After Successful Strike on

Nabhan, FaithFreedom.Org. (2009),

http://www.faithfreedom.org/content/somali-instability-still-poses-threat-even-after-successful-strike-nabhan, geraadpleegd op 27-04-2010

- Riggio, B. US launches cruise missile strikes against al Qaeda in Yemen, The Long War Journal. (2009).

http://www.longwarjournal.org/archives/2009/12/us_launches_cruise_m.php, geraadpleegd op 02-04-2010

- Ross, B. Obama Ordered U.S. Military Strike on Yemen Terrorists, ABCNews. (2009), http://abcnews.go.com/Blotter/cruise-missiles-strike-yemen/story?id=9375236&page=1, geraadpleegd op 02-04-2010.

- Scott Wilson, S. & Kamen, A. 'Global War on Terror' Is Given New Name, Washingtonpost, (2009).

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/03/24/AR2009032402818.html, geraadpleegd op 24-02-2010.

- Vermeulen, M. „U.S. covert operation kills alleged Al Qaeda terrorist in Somalia‟ in

The LIFT: Legal Issues in the Fight Against Terrorism. (2009),

http://legalift.wordpress.com/2009/09/26/u-s-covert-operation-kills-alleged-al-qaeda-terrorist-in-somalia, geraadpleegd op 27-04-2010.

- Yemen newest front in 'War on Terror'? - 02 Jan 09. (2009).

http://www.youtube.com/watch?v=hFzmGQTJfJY, geraadpleegd op 11-02-2010 - Young, de K. & Jeffe, G. U.S. increases efforts to boost security in Yemen amid

increasing terror threat, The Washington Post. (2010).

http://www.washingtonpost.com/wpdyn/content/article/2010/01/19/AR201001190460 4.html, geraadplaagd op 02-04-2010.

- Young, de K. & Warrick, J. Under Obama, more targeted killings than captures in

counterterrorism efforts. WashingtonPost, (2010).

http://www.washingtonpost.com/wpdyn/content/article/2010/02/13/AR201002130374 8.html, geraadpleegd op 27-04-2010

In document Rechtvaardiging van de War on Terror? (pagina 64-70)

GERELATEERDE DOCUMENTEN