• No results found

6. De praktijk: omgaan met optimisme en planonzekerheden

6.2 Opbouw casestudie

6.3.2. A28 Zwolle – Meppel

Beschrijving

In 1998 zijn door het Rijk en de drie noordelijke provincies in het kader van het langman-akkoord afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van Noord-Nederland (RWS 2001). Een van de afspraken was een betere doorstroming van het verkeer op de A28 tussen Zwolle en Meppel op het knooppunt Lankhorst en bij Zwolle-Zuid Knooppunt Hattemerbroek.

In mei 1998 is afgesproken om een verkenningenstudie te maken. Deze studie is in oktober 2001 gerealiseerd. Naar aanleiding van de verkenningenstudie is toen opdracht gegeven om een startnotitie te maken. De startnotitie is gerealiseerd in 2005.

Figuur 18: A28 Zwolle - Meppel (Provincie Overijssel 2005)

Tracéwet procedure

1998, april Langman-akkoord afspraak tot verkenning

2001, oktober Verkenning

2001, okotber Opdracht tot startnotitie

2005, mei startnotitie

Tabel 7: procedure A28 Zwolle – Meppel

Scope- budget ontwikkeling

Tijdens de verkenningenfase is een analyse gemaakt van het verkeersprobleem op de A28 Zwolle-Meppel. Uiteindelijk zijn er 6 alternatieven als mogelijke optie naar voren geschoven. Uit deze studie bleek dat een uitbreiding van 2x2 naar 2x3 in het noordelijke traject en van 2x3 naar 2x4 in het zuidelijke traject erg duur zou zijn. Als voor deze oplossing zou worden gekozen dan zouden parallel wegen moeten opschuiven en viaducten moeten worden vervangen. Deze oplossing zou erg duur zijn omdat veel grond zou moeten worden aangekocht. Ook het bouwen van nieuwe viaducten zou veel geld kosten.

Er is toen besloten om een nieuwe studie in te gaan onder het ZSM 210. Deze studie gaat alsnog uit van een verbreding naar 2X3 rijstroken in het noordelijke traject en naar 2x4 rijstroken in het zuidelijk traject, alleen dan op een sobere en doelmatig manier. Het gevolg van deze oplossing is dat de invulling niet voldoet aan de geldende richtlijnen. Dit houdt in dat de wegen 14,35 breed worden in plaats van 14,75m (richtlijn). Op deze manier past de oplossing binnen het huidige ruimtebeslag en hoeft er geen grond aangekocht te worden.

Het nadeel van dit alternatief is dat wordt verwacht aan de hand van de huidige vervoersprognoses, dat dit alternatief in 2020 weer aan de maximumcapaciteit zal zitten. Daarom wordt parallel aan dit project met een nieuw project gestart om oplossingen voor de lange termijn te bedenken. Het zoeken naar een oplossing voor de langere termijn is erg lastig. Er zijn twee

10 ZSM 2 de opvolger van ZSM 1 en is een benuttingsprogramma welke onder de Spoedwet wegverbreding valt. De trajecten die onder ZSM 2 vallen zijn bereikbaarheidsknelpunten in de doorgaande verbindingen, knooppunten en aansluitingen. De knelpuntenvragen om een korte termijn om een aanpak (V&W 2006).

problemen: 1) dat er alleen maar verkeer- en vervoersbeleid is tot 2020 (Nota Mobiliteit). 2) Dat elke volgende oplossing erg duur zal zijn omdat er de rek volledig uit het ruimtegebruik is gehaald. Er is een gebrek aan ruimte waardoor een vervolgproject complex en duur zal zijn.

Jaar Oplossing Bedrag Fase Bron

2001 Benuttingsalternatief 127 verkenningen verkenningen 2001

2001 2x3 278 Verkenningen verkenningen 2001

2001 2x4 363 Verkenningen verkenningen 2001

2001 4x2 364 Verkenningen verkenningen 2001

2001

2x3 parallelstructuur

op maaiveld 428 Verkenningen verkenningen 2001

2006 2x3/ 2x4 < 100 Planstudie/startnotitie Interview/ bijlage V

Tabel 8: kosten alternatieven A28 Zwolle - Meppel

Vertraging

De voortgang en besluitvorming van het project A28 Zwolle-Meppel verloopt behoorlijk traag. Het heeft van 1998 tot oktober 2001 geduurd voordat de verkenningen studie was gerealiseerd. Vervolgens heeft het tot mei 2005 geduurd voor dat de startnotitie uitgebracht werd. Dit is een lange periode. De oorzaken van de vertraging is voornamelijk veroorzaakt door een prioriteitskwestie op centraal niveau, de oorzaak van de vertraging is politiek-bestuurlijk.

Reflectie: planonzekerheden

Doordat is gekozen voor het 2x3 en 2x4 alternatief zonder te voldoen aan de huidige richtlijnen, past dit alternatief binnen het huidige ruimtebeslag. Hierdoor verandert er weinig aan de huidige ruimtelijke situatie waardoor er ook relatief weinig onzekerheden zijn tijdens de planstudiefase. Er hoeft geen grond te worden aangekocht. De milieunormen zullen waarschijnlijk worden gehaald. Het draagvlak van de omgeving is groot, omdat veel mensen er belang bij hebben dat de weg beter doorstroomt. Er zullen wel een aantal beroepsprocedures worden gestart, maar naar verwachting zijn deze geen bedreiging voor het project. Het is daarmee een vrij standaard planningsproject. Als de weg in de toekomst nog wordt uitgebreid, dan wordt er een groot beroep gedaan op de ruimte en zal het een complex project worden. Groot nadeel is dus dat de oplossing houdbaar is tot ca. 2020.

Figuur 19: onzekerheid A28 Zwolle - Meppel

voorspelbaar onbeïnvloedbaar beïnvloedbaar zeker zeer onzeker Toenemende beheersbaarheid:

door te kiezen voor een alternatief met een sobere invulling, waarbij het project binnen het huidige ruimtebestek blijft. Omdat er geen ruimteclaim is en de kosten laag zijn, zijn er weinig onzekerheden.

Planonzekerheden: Voorspelbaar? Beïnvloedbaar? Gevolg in deze case

Bestuurlijke complicaties:

De periode vanaf de beslissing om een verkenning uit te voeren, tot aan de realisatie van de planstudie is ca. 7 jaar. - Niet bekend. Lange doorlooptijd van de planstudie ca. 7 jaar. Kostenverloop:

De kosten zijn in 2001 geraamd op 127 miljoen. De huidige raming bedraagt minder dan 100 miljoen (incl. prijsstijgingen).

- Er is gekozen voor een sobere invulling van het project daardoor vallen de uiteindelijke kosten lager uit dan eerst begroot. Nadeel is dat er is gekozen voor een project voor de korte termijn. Lagere kosten is op de korte termijn een goede oplossing. Nadeel: verwachte houdbaarheid tot ca. 2020.

Tabel 9: overzicht onzekerheden A28 Zwolle – Meppel Bronnen casestudie:

Verkenning A28 Zwolle–Meppel Rijkswaterstaat Oost- en Noord-Nederland oktober 2001.

Startnotitie A28 Zwolle–Meppel ZSM2 traject Hattemerbroek–Zwolle Zuid, traject Ommen-Lankhorst, Rijkswaterstaat Oost Nederland mei 2005.