• No results found

2. Seizoenale effecten op mesofiele methaanopbrengst

3.5. Zwart water van dual flush toiletten: te verdund voor mesofiele AD

wijkniveau behandeld werd, was het meest innovatieve scenario uit deze scenarioanalyse. Er werd gekozen om het afvalwater te splitsen in grijs water en zwart water en deze stromen apart te behandelen.

Het grijs water werd behandeld in een MBR op wijkniveau (1000 IE) met een elektriciteitsverbruik van 43 kWh/IE/j (Chang et al., 2017). Dit elektriciteitsverbruik was in dezelfde grootteorde als een CAS RWZI met een capaciteit <100 000 IE (Vaccari et al., 2018). Het elektriciteitsverbruik van MBR’s is sterk afhankelijk van de capaciteit van de MBR en daalt bij een stijgende capaciteit (Cecconet et al., 2019). Het grijs water werd echter niet gezuiverd voor lozing, maar kon hergebruikt worden in de wijk. Er werd dus een hoogwaardig product gerecupereerd, in plaats van enkel aan de effluent kwaliteitsnormen te voldoen en het effluent te lozen (Cecconet et al., 2019). Er was ook minder lozing van polluenten in de omgeving, wat de kwaliteit van het oppervlaktewater ten goede kwam (Chang et al., 2017). Om deze redenen was het moeilijk om scenario 4 te vergelijken met de overige 3 scenario’s, het eindproduct van scenario 4 was immers van veel betere kwaliteit. Een mogelijke oplossing hiervoor zou zijn om ook het elektriciteitsverbruik voor productie van een zelfde hoeveelheid gezuiverd regenwater in rekening te brengen, maar dit viel buiten de scope van deze scenarioanalyse.

Het zwart water was afkomstig van dual flush toiletten, die 3 tot 6 liter water per spoelbeurt gebruikten. Er werd voor dual flush toiletten gekozen omdat AD van zwart water afkomstig van vacuüm toiletten zonder toevoeging van een andere stroom vaak leidde tot inhibitie van de methanogenese door te hoge ammoniumconcentraties (Gao et al., 2018). De dual flush toiletten zorgden voor een sterk verdunde zwart water stroom van 25 L/IE/d, wat een negatieve impact had op de warmtebalans (Meinzinger & Oldenburg, 2009). Slechts 9% van de warmte nodig om het zwart water op te warmen voor mesofiele vergisting kon voorzien worden door de WKK. Dit was te wijten aan de grote hoeveelheden spoelwater die bij het zwart water gemengd waren. De energiebalans was beter, 49% van de elektriciteit nodig voor de MBR kon voorzien worden door de WKK.

In de configuratie waarin scenario 4 werd opgesteld, nl. grijs water hergebruik via MBR en zwart water mesofiele AD van dual flush toilets, bleek slechts een zeer beperkte verbetering van het huidige scenario te zijn. Toch biedt decentralisatie en bronscheiding veel voordelen. Bij het creëren van een volledig nieuw district dat moeilijk aan te sluiten is op het huidige rioleringsnet kan decentralisatie met kleinere installaties zeer interessant zijn. Er zijn immers verlaagde pompkosten, minder grote afstanden rioleringen en vaak minder infrastructuurkosten bij decentrale RWZI’s (Tchobanoglous &

Leverenz, 2013). Ook veroorzaken decentrale, kleinere installaties minder overlast voor burgers doordat minder grote infrastructuurwerken nodig zijn (Tchobanoglous & Leverenz, 2013). Ook maakt decentralisatie gecombineerd met bronscheiding hergebruik van zowel water als nutriënten aanwezig in het afvalwater mogelijk. Zo wordt men minder afhankelijk van kraanwater, stroomt minder van het schaarse water als effluent via de rivieren naar zee en blijven de watervoorraden gespaard (Falkenmark & Xia, 2013).

Enkele mogelijke alternatieven op de configuratie in scenario 4 die gebruik maken van bronscheiding en decentralisatie die verder onderzocht zouden kunnen worden zijn de volgende. Zwart water van vacuümtoiletten zou samen kunnen covergist worden met bijvoorbeeld organisch keukenafval (Kim et al., 2019; Zeeman et al., 2008). Zo zou het zwart water meer geconcentreerd zijn en zou het risico op inhibitie van methanogenese door te hoge ammoniumconcentraties gelimiteerd blijven (Gao et al., 2018). Ook de methaanopbrengst en zo de elektriciteits- en warmtebalans zou sterk verbeteren door o.a. het synergetisch effect tussen beide stromen indien covergisting zou toegepast worden (Holliger et al., 2017). Dit wordt bijvoorbeeld toegepast in het Nieuwe Dokken project in Gent (België). Een andere optie zou zijn om een deel van het grijswater te hergebruiken op wijkniveau en het zwart water met de rest van het grijs water centraal te behandelen. Grijswater hergebruik en bronscheiding bij 17% van de inwoners had immers geen negatief effect op de CAS RWZI, terwijl dit bij meer dan 17% kon leiden tot een ongunstige C/N ratio in de CAS RWZI (Morandi & Steinmetz, 2019).

CONCLUSIE

Een eerste doelstelling van deze masterproef was het in kaart brengen van seizoenale effecten op het energie recuperatie potentieel van actief slib afkomstig van CAS RWZI’s bij mesofiele AD.

Met een biochemische methaan potentieel test werd aangetoond dat door middel van mesofiele AD winterslib gemiddeld 35% meer methaan opleverde dan zomerslib. De COD omzettingsefficiëntie vertoonde een zelfde trend, in de winter werd de COD aanwezig in het slib immers dubbel zo goed afgebroken als in de zomer. Deze verhoogde methaanopbrengst werd niet beïnvloed door het gebruikte inoculum. Het inoculum was immers even actief in de winter als in de zomer en had geen significant verschillende samenstelling. Seizoenale effecten hadden wel een impact op de samenstelling van het actief slib. Het actief slib was in de winter rijker aan componenten met een lage COD:VS ratio, zoals koolhydraten en biomassa en bevatte ook 12% meer organisch materiaal dan zomerslib. Dit resulteerde in een hogere biodegradeerbaarheid en een hogere methaanopbrengst van winterslib in vergelijking met zomerslib. Toch kon zowel in de zomer als in de winter slechts maximaal 39% van het elektriciteitsverbruik van een CAS RWZI on site geproduceerd worden door valorisatie van het biogas in een WKK.

Om die reden was de tweede doelstelling van deze masterproef het onderzoeken van alternatieven voor CAS RWZI’s met mesofiele AD, waarbij mogelijks een betere energiebalans kon behaald worden. Overschakelen naar het AB-proces waarbij A-slib mesofiel vergist werd, was het meest interessante scenario dat op middellange termijn zou kunnen toegepast worden. De energiebalans bedroeg immers 201% en ook de warmtebalans was bijna altijd positief. Overschakelen naar thermofiele AD van het A- slib resulteerde in een nog betere energiebalans, maar ging gepaard met verhoogde procesinstabiliteit en slib dat moeilijker te ontwateren was. Ook thermofiele vergisting van het slib afkomstig van een CAS RWZI bleek geen goed idee. De beperkte stijging in methaanproductie werd immers volledig teniet gedaan door de veel hogere warmtevraag om het ingaande slib op te warmen bij thermofiele vergisting. Bronscheiding en decentralisatie op wijkniveau leidden nog niet tot een grote verbetering in energiebalans, maar brengen wel op andere vlakken veel andere voordelen met zich mee. Het scenario dat de makkelijkst implementeerbare verbetering van de energiebalans bracht, was mesofiele covergisting van GTW met actief slib. Het bijmengen van 5% vet zorgde voor een stijging van de energiebalans met 10%. Dit scenario bracht op korte termijn dan ook de beste verbetering voor een CAS RWZI.

TOEKOMSTPERSPECTIEVEN

Seizoenale effecten op de samenstelling van actief slib werden nog niet eerder onderzocht in de literatuur. Er werd in veel studies reeds nota gemaakt van een brede range aan methaanopbrengsten van actief slib, maar deze werden meestal verklaard door een verschil in operationele condities. De link met seizoenale effecten werd nog niet eerder gelegd. Om die reden is verder onderzoek naar de precieze invloed van o.a. de wisselende temperatuur op de samenstelling van het ingaande slib en digestaat nodig. Dit zou idealiter onderzocht worden in een lange termijn studie (>2 jaar) waarbij, minstens in elk seizoen, stalen van verschillende RWZI’s genomen worden en geanalyseerd worden. Via verschillende BMP testen zou zo nog beter de seizoenale variatie in kaart kunnen gebracht worden. Niet alleen meer stalen op verschillende tijdstippen doorheen het jaar, maar ook verdere analyses zouden meer inzicht kunnen brengen in de impact van seizoenale effecten. Zo zouden onder andere de relatieve percentages aan vetten, koolhydraten en proteïnen bepaald kunnen worden om het vermoeden van een seizoenale shift in macromoleculen in het ingaand slib aan te tonen.

In de scenarioanalyse werd door een gebrek aan data in de literatuur vaak geen onderscheid gemaakt tussen een energiebalans voor zomer en winter. Niet alleen voor CAS RWZI’s maar ook voor varianten zoals het AB-proces, thermofiele vergisting en andere systemen moet meer onderzoek gebeuren naar de impact van seizoenale variaties op de performantie van deze systemen. Ook worden voor veel technologieën weinig resultaten van volle schaal installaties in de literatuur gerapporteerd. Een meer transparante rapportering van volle schaal data van RWZI’s zou scenarioanalyses zoals deze uitgevoerd voor deze masterproef een stuk betrouwbaarder maken.

REFERENTIES

Referenties worden weergegeven volgens American Psychological Association (APA), 7de editie: Abou-Elela, S. I., Hellal, M. S., & Harb, A. H. (2016). Assessment of seasonal variations on the

performance of P-UASB/BAF for municipal wastewater treatment. Desalination and Water Treatment, 57(36), 17087–17094. https://doi.org/10.1080/19443994.2015.1103308

Acosta, N., & De Vrieze, J. (2018). Anaerobic Digestion as Key Technology in the Bio-Based Economy. In Biogenesis of Hydrocarbons. Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3- 319-53114-4_20-1

Akunna, J. C. (2018). Anaerobic Waste-Wastewater Treatment and Biogas Plants. In Anaerobic Waste- Wastewater Treatment and Biogas Plants. CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781351170529 Angelidaki, I., Alves, M., Bolzonella, D., Borzacconi, L., Campos, J. L., Guwy, A. J., Kalyuzhnyi, S., Jenicek,

P., & Van Lier, J. B. (2009). Defining the biomethane potential (BMP) of solid organic wastes and energy crops: A proposed protocol for batch assays. Water Science and Technology, 59(5), 927– 934. https://doi.org/10.2166/wst.2009.040

Appels, L., Baeyens, J., Degrève, J., & Dewil, R. (2008). Principles and potential of the anaerobic digestion of waste-activated sludge. Progress in Energy and Combustion Science, 34(6), 755–781. https://doi.org/10.1016/J.PECS.2008.06.002

Aquafin NV. (2020). Inwonersequivalent (IE) | Aquafin. https://www.aquafin.be/nl-be/wat-doen- we/inwonersequivalent-ie

Bo, Q. Y., Fubing, W., Li, Y., Fei, H., Yinghao, C., Xiaoyu, M., Kunjie, S., Dongbo, H., Li, W. X., Yang, Q., Wu, B., Yao, Á. F., He, Á. L., Ma, Á. Y., Shu, Á. X., Hou, Á. K., Wang, Á. D., Li, Á. X., Wu, Á. B., & Chen, F. (2019). Biogas production from anaerobic co-digestion of waste activated sludge: co- substrates and influencing parameters. Reviews in Environmental Science and Bio/Technology, 18, 771–793. https://doi.org/10.1007/s11157-019-09515-y

Bramstedt, S. (2015). Temperature optimization of anaerobic digestion at the Käppala Waste Water Treatment Plant. KTH Royal Institute of Technology in Stockholm.

Burton, F. L., Stensel, H. D., & Tchobanoglous, G. (2014). Wastewater engineering : treatment and resource recovery (5th ed.). New York : McGraw-Hill Higher Education.

Capodaglio, A. G. (2017). Integrated, decentralized wastewater management for resource recovery in rural and peri-urban areas. Resources, 6(2). https://doi.org/10.3390/resources6020022

Cecconet, D., Callegari, A., Hlavínek, P., & Capodaglio, A. G. (2019). Membrane bioreactors for sustainable, fit-for-purpose greywater treatment: a critical review. Clean Technologies and Environmental Policy, 21(4), 745–762. https://doi.org/10.1007/s10098-019-01679-z

Chang, J., Lee, W., & Yoon, S. (2017). Energy consumptions and associated greenhouse gas emissions in operation phases of urban water reuse systems in Korea. Journal of Cleaner Production, 141(1), 728–736. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.09.131

Chen, Y., Cheng, J. J., & Creamer, K. S. (2008). Inhibition of anaerobic digestion process: A review. Bioresource Technology, 99(10), 4044–4064. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.01.057

Choo-Kun, M., Conteau, D., Martin, S., & Buffière, P. (2017). Digesting sludge from A/B process: comparison to conventional primary and mixed sludge.

Chow, W. L., Chong, S., Lim, J. W., Chan, Y. J., Chong, M. F., Tiong, T. J., Chin, J. K., & Pan, G.-T. (2020). Anaerobic Co-Digestion of Wastewater Sludge: A Review of Potential Co-Substrates and Operating Factors for Improved Methane Yield. Processes, 8(1), 39. https://doi.org/10.3390/pr8010039

Cordell, D. (2013). Peak phosphorus and the role of P recovery in achieving food security. In Source Separation and Decentralization for Wastewater Management (pp. 29–42). IWA Publishing. https://doi.org/https://doi.org/10.2166/9781780401072

De Haas, D., Foley, J., Marshall, B., Dancey, M., Vierboom, S., & Bartle-Smith, J. (2015). Benchmarking Wastewater Treatment Plant Energy Use in Australia. Online journal of the Australian Water Association, 3(2).

De Tijd. (2019). Koerscalculator. https://www.tijd.be/markten-live/wisselkoersen.html

De Vrieze, J., Colica, G., Pintucci, C., Sarli, J., Pedizzi, C., Willeghems, G., Bral, A., Varga, S., Prat, D., Peng, L., Spiller, M., Buysse, J., Colsen, J., Benito, O., Carballa, M., & Vlaeminck, S. E. (2019). Resource recovery from pig manure via an integrated approach: A technical and economic assessment for full-scale applications. Bioresource Technology, 272, 582–593. https://doi.org/10.1016/J.BIORTECH.2018.10.024

De Vrieze, J., De Lathouwer, L., Verstraete, W., & Boon, N. (2013). High-rate iron-rich activated sludge as stabilizing agent for the anaerobic digestion of kitchen waste. Water Research, 47(11), 3732– 3741. https://doi.org/10.1016/j.watres.2013.04.020

De Vrieze, J., Smet, D., Klok, J., Colsen, J., Angenent, L. T., & Vlaeminck, S. E. (2016a). Thermophilic sludge digestion improves energy balance and nutrient recovery potential in full-scale municipal wastewater treatment plants. Bioresource Technology, 218, 1237–1245. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2016.06.119

De Vrieze, J., Smet, D., Klok, J., Colsen, J., Angenent, L. T., & Vlaeminck, S. E. (2016b). Thermophilic sludge digestion improves energy balance and nutrient recovery potential in full-scale municipal wastewater treatment plants. In Bioresource Technology (Vol. 218, pp. 1237–1245). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2016.06.119

Demirel, B., & Yenigün, O. (2002). Two-phase anaerobic digestion processes: a review. Journal of Chemical Technology & Biotechnology, 77(7), 743–755. https://doi.org/10.1002/jctb.630

Donoso-Bravo, A., & Fdz-Polanco, M. (2013). Anaerobic co-digestion of sewage sludge and grease trap: Assessment of enzyme addition. Process Biochemistry, 48(5–6), 936–940. https://doi.org/10.1016/j.procbio.2013.04.005

Eaton, A. D. G. A. e. C. L. S. (1992). Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater , 18th Edition.

Egle, L., Rechberger, H., Krampe, J., & Zessner, M. (2016). Phosphorus recovery from municipal wastewater: An integrated comparative technological, environmental and economic assessment of P recovery technologies. Science of The Total Environment, 571, 522–542. https://doi.org/10.1016/J.SCITOTENV.2016.07.019

Falkenmark, M., & Xia, J. (2013). Urban water supply for expanding water scarcity. In Source Separation and Decentralization for Wastewater Management.

Feodorov, V. (2016). Modern Technologies of Treatment and Stabilization for Sewage Sludge from Water Treatment Plant. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 10, 417–430. https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2016.09.084

FOD Volksgezondheid. (2015). Voedselvermalers verboden in België. https://www.health.belgium.be/nl/news/voedselvermalers-verboden-belgie

Foladori, P., Vaccari, M., & Vitali, F. (2015). Energy audit in small wastewater treatment plants: methodology, energy consumption indicators, and lessons learned. Water Science and Technology, 72(6), 1007–1015. https://doi.org/10.2166/wst.2015.306

Fonoll, X., Astals, S., Dosta, J., & Mata-Alvarez, J. (2015). Anaerobic co-digestion of sewage sludge and fruit wastes: Evaluation of the transitory states when the co-substrate is changed. Chemical Engineering Journal, 262, 1268–1274. https://doi.org/10.1016/j.cej.2014.10.045

Franke-Whittle, I. H., Walter, A., Ebner, C., & Insam, H. (2014). Investigation into the effect of high concentrations of volatile fatty acids in anaerobic digestion on methanogenic communities. Waste Management, 34(11), 2080–2089. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2014.07.020 Gandiglio, M., Lanzini, A., Soto, A., Leone, P., & Santarelli, M. (2017). Enhancing the Energy Efficiency

of Wastewater Treatment Plants through Co-digestion and Fuel Cell Systems. Frontiers in Environmental Science, 5, 70. https://doi.org/10.3389/fenvs.2017.00070

Gao, M., Zhang, L., Zhang, H., Florentino, A. P., & Liu, Y. (2018). Energy recovery from municipal wastewater: Impacts of temperature and collection systems. Journal of Environmental Engineering and Science, 14(1), 24–31. https://doi.org/10.1680/jenes.18.00017

Gavala, H. N., Yenal, U., Skiadas, I. V., Westermann, P., & Ahring, B. K. (2003). Mesophilic and thermophilic anaerobic digestion of primary and secondary sludge. Effect of pre-treatment at elevated temperature. Water Research, 37(19), 4561–4572. https://doi.org/10.1016/S0043- 1354(03)00401-9

Gebreeyessus, G. D., & Jenicek, P. (2016). Thermophilic versus mesophilic anaerobic digestion of sewage sludge: A comparative review. Bioengineering, 3(2). https://doi.org/10.3390/bioengineering3020015

Gerba, C. P., & Pepper, I. L. (2019). Municipal Wastewater Treatment. In Environmental and Pollution Science (pp. 393–418). Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-814719-1.00022-7 Grosser, A. (2018). Determination of methane potential of mixtures composed of sewage sludge,

organic fraction of municipal waste and grease trap sludge using biochemical methane potential assays. A comparison of BMP tests and semi-continuous trial results. Energy, 143, 488–499. https://doi.org/10.1016/j.energy.2017.11.010

Grosser, A., & Neczaj, E. (2018). Sewage sludge and fat rich materials co-digestion - Performance and energy potential. Journal of Cleaner Production, 198, 1076–1089. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.07.124

Habiba, L., Hassib, B., & Moktar, H. (2009). Improvement of activated sludge stabilisation and filterability during anaerobic digestion by fruit and vegetable waste addition. Bioresource Technology, 100(4), 1555–1560. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.09.019

Haslinger, J., Krampe, J., & Lindtner, S. (2016). Operating costs and energy demand of wastewater treatment plants in Austria: Benchmarking results of the last 10 years. Water science and

technology : a journal of the International Association on Water Pollution Research, 74, 2620– 2626. https://doi.org/10.2166/wst.2016.390

Holliger, C., Alves, M., Andrade, D., Angelidaki, I., Astals, S., Baier, U., Bougrier, C., Buffière, P., Carballa, M., De Wilde, V., Ebertseder, F., Fernández, B., Ficara, E., Fotidis, I., Frigon, J. C., De Laclos, H. F., Ghasimi, D. S. M., Hack, G., Hartel, M., … Wierinck, I. (2016). Towards a standardization of biomethane potential tests. Water Science and Technology, 74(11), 2515–2522. https://doi.org/10.2166/wst.2016.336

Holliger, C., de Laclos, H. F., & Hack, G. (2017). Methane production of full-scale anaerobic digestion plants calculated from substrate’s biomethane potentials compares well with the one measured on-site. Frontiers in Energy Research, 5. https://doi.org/10.3389/fenrg.2017.00012

Indexmundi. (2019). DAP fertilizer Monthly Price - Euro per Metric Ton. https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=dap-fertilizer&currency=eur

Jenkins, D. (2014). Activated sludge - 100 years and counting. IWA Publishing.

Kim, Ahn, Y. H., & Speece, R. E. (2002). Comparative process stability and efficiency of anaerobic digestion; mesophilic vs. thermophilic. Water Research, 36(17), 4369–4385. https://doi.org/10.1016/S0043-1354(02)00147-1

Kim, J., Kim, J., & Lee, C. (2019). Anaerobic co-digestion of food waste, human feces, and toilet paper: Methane potential and synergistic effect. Fuel, 248, 189–195. https://doi.org/10.1016/j.fuel.2019.03.081

Kofina, A. N., & Koutsoukos, P. G. (2005). Spontaneous Precipitation of Struvite from Synthetic Wastewater Solutions. Crystal Growth & Design, 5(2), 489–496. https://doi.org/10.1021/cg049803e

Kok, D.-J. D., Pande, S., van Lier, J. B., Ortigara, A. R. C., Savenije, H., & Uhlenbrook, S. (2018). Global phosphorus recovery from wastewater for agricultural reuse. Hydrol. Earth Syst. Sci., 22(11), 5781–5799. https://doi.org/10.5194/hess-22-5781-2018

Le Corre, K. S., Valsami-Jones, E., Hobbs, P., & Parsons, S. A. (2009). Phosphorus recovery from wastewater by struvite crystallization: A review. In Critical Reviews in Environmental Science and Technology (Vol. 39, Nummer 6, pp. 433–477). https://doi.org/10.1080/10643380701640573 Liu, Y., Gu, J., & Zhang, M. (2020a). Integrated A-B processes for municipal wastewater treatment. In

A-B Processes: Towards Energy Self-sufficient Municipal Wastewater Treatment (pp. 69–111). IWA Publishing. https://doi.org/10.2166/9781789060089_0069

Liu, Y., Gu, J., & Zhang, M. (2020b). Perspectives and actions moving forward. In A-B Processes: Towards Energy Self-sufficient Municipal Wastewater Treatment (pp. 147–156). IWA Publishing. https://doi.org/10.2166/9781789060089_0147

Maes, L., Weemaes, M., Hellinck, N., De Gueldre, G., & Van De Steene, B. (2013). Co-digestion of glycerine and sewage sludge to optimise green electricity production. https://doi.org/10.2166/wst.2013.149

Malila, R., Lehtoranta, S., & Viskari, E.-L. (2019). The role of source separation in nutrient recovery – Comparison of alternative wastewater treatment systems. Journal of Cleaner Production, 219,

Maurer, M. (2013). Full costs, (dis-)economies of scale and the price of uncertainty. In Source Separation and Decentralization for Wastewater Management (pp. 85–100). IWA Publishing. https://doi.org/https://doi.org/10.2166/9781780401072

McConville, J. R., Kvarnström, E., Jönsson, H., Kärrman, E., & Johansson, M. (2017). Source separation: Challenges &amp; opportunities for transition in the swedish wastewater sector. Resources, Conservation and Recycling, 120, 144–156. https://doi.org/10.1016/J.RESCONREC.2016.12.004 Meerburg, F. (2016). High-rate activated sludge systems to maximize recovery of energy from

wastewater : microbial ecology and novel operational strategies. Ghent University.

Meerburg, F., Boon, N., Van Winckel, T., Vercamer, J. A. R., Nopens, I., & Vlaeminck, S. E. (2015). Toward energy-neutral wastewater treatment: A high-rate contact stabilization process to maximally recover sewage organics. Bioresource Technology, 179, 373–381. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2014.12.018

Meinzinger, F., & Oldenburg, M. (2009). Characteristics of source-separated household wastewater flows: A statistical assessment. Water science and technology : a journal of the International Association on Water Pollution Research, 59, 1785–1791. https://doi.org/10.2166/wst.2009.185 Melia, P. M., Cundy, A. B., Sohi, S. P., Hooda, P. S., & Busquets, R. (2017). Trends in the recovery of phosphorus in bioavailable forms from wastewater. Chemosphere, 186, 381–395. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2017.07.089

Montag, D. M. (2008). Phosphorrückgewinnung bei der Abwasserreinigung - Entwicklung eines Verfahrens zur Integration in kommunalen Kläranlagen. Dissertation an der Fakultät für Bauingenieurwesen der Rheinischen-Westfälischen Technischen Hochschule Aachen (in German). Morandi, C., & Steinmetz, H. (2019). How does greywater separation impact the operation of conventional wastewater treatment plants? Water Science and Technology, 79(8), 1605–1615. https://doi.org/10.2166/wst.2019.165

Muralikrishna, I. V., & Manickam, V. (2017). Wastewater Treatment Technologies. In Environmental Management (pp. 249–293). Butterworth-Heinemann. https://doi.org/10.1016/B978-0-12- 811989-1.00012-9

Notman, N. (2012). Haber-Bosch power consumption slashed.

https://www.chemistryworld.com/news/haber-bosch-power-consumption-slashed/5544.article Ødegaard, H. (2016). A road-map for energy-neutral wastewater treatment plants of the future based on compact technologies (including MBBR). Frontiers of Environmental Science & Engineering, 10. https://doi.org/10.1007/s11783-016-0835-0

Osman, O., & Sgouridis, S. (2018). Optimizing the production of ammonia as an energy carrier in the UAE. In 5th International Conference on Renewable Energy: Generation and Application, ICREGA 2018 (Vols. 2018-Janua). https://doi.org/10.1109/ICREGA.2018.8337611

Priebe, G. P. S., Kipper, E., Gusmão, A. L., Marcilio, N. R., & Gutterres, M. (2016). Anaerobic digestion of chrome-tanned leather waste for biogas production. Journal of Cleaner Production, 129, 410– 416. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.04.038

Prot, T., Nguyen, V. H., Wilfert, P., Dugulan, A. I., Goubitz, K., De Ridder, D. J., Korving, L., Rem, P., Bouderbala, A., Witkamp, G. J., & van Loosdrecht, M. C. M. (2019). Magnetic separation and characterization of vivianite from digested sewage sludge. Separation and Purification Technology, 224, 564–579. https://doi.org/10.1016/j.seppur.2019.05.057

Lancaster.

Rabaey, K., & Verstraete, W. (2016). Biotechnological processes in environmental sanitation. Editie