• No results found

Zorg voor de leerling

Op De Plataan proberen we een sfeer te scheppen waarin een kind zich veilig voelt en waar het gemotiveerd wordt om te leren. De school draagt zorg voor een vroegtijdige signalering van problemen bij leerlingen op het gebied van de motorische ontwikkeling, de spraak- en taalontwikkeling, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling.

Hoe eerder problemen worden onderkend en aangepakt, des te groter de kans is op het verhelpen van deze problemen. Wij kijken daarom goed naar onze leerlingen en ons handelen. Wij registreren toetsgegevens en analyseren & bespreken deze. Samen gaan we op zoek naar stimulerende en belemmerende factoren bij onze leerlingen. Indien nodig passen wij ons onderwijs en ons handelen aan, aan de specifieke onderwijsbehoeften van een individuele leerling of een groep leerlingen. Elke leerkracht registreert zorgvuldig (hiertoe hebben wij duidelijke afspraken gemaakt) en werkt met een zorgmap, waarin individuele handelingsplannen en groepsplannen terug te vinden zijn. Elke leerling heeft een leerlingdossier (op verzoek in te zien door ouders/verzorgers). Minimaal drie keer per jaar is er een groepsbespreking, waarin wij het onderwijs aan de groep en de individuele leerling bespreken. Hiertoe heeft de school een zorgteam bestaande uit interne en externe specialisten. Uitgebreide informatie over hoe wij invulling geven aan de zorg, staat beschreven in ons zorgplan (te vinden op

www.obsdeplataan.com) Zorgteam

De leerkracht en de Intern Begeleider (Mw. Nicky Remers) volgen en bewaken de ontwikkeling van al onze leerlingen. Zij onderhouden contact met de ouders en zoeken samen met de ouders en de leerling naar mogelijke oplossingen indien een leerling zich niet optimaal ontwikkelt.

Schoolmaatschappelijk werk (SMW)

Via Enver is op donderdag en vrijdag de schoolmaatschappelijk werkster (Mw. Carla Huson) werkzaam op de school. Leerlingen en ouders kunnen rechtstreeks contact met haar zoeken of via de Intern-begeleider in contact worden gebracht. Zij is op donderdagochtend en

vrijdagmiddag via het telefoonnummer van de school bereikbaar.

Schoolgids OBS De Plataan 2020-2021 36

School Contact Persoon (SCP) PPO Rotterdam

De SCP heeft een adviserende rol aan de school bij leerlingen die extra zorg nodig hebben. Bij sommige leerlingen zal de zorg opgeschaald moeten worden, zodat de juiste zorg voor de leerling ingezet kan worden. De directeur vraagt dan in overleg met de Intern Begeleider en met hulp van de SCP ondersteuning aan bij het Onderwijs Arrangeer Team(OAT) van PPO Rotterdam. Ouders worden hiervan op de hoogte gesteld. De SCP (mevr. M. van der Stap) schakel tussen de school en het OAT.

De aanvraag voor Dyslexieonderzoek is vanaf januari 2018 via PPO Rotterdam gegaan en dat zal dit schooljaar continueren. De

poortwachter van PPO beoordeelt of een leerling in aanmerking komt voor een dergelijk onderzoek. De school doet de aanvraag voor een leerling bij PPO.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is dé plek waar ouders, verzorgers, kinderen, jongeren en professionals terecht kunnen met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging. Als u het nodig vindt, biedt het CJG u en uw kind (van -9 maanden tot 18 jaar) ook advies en ondersteuning. Er werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten, pedagogen en andere deskundigen om samen met u gezond en veilig opvoeden en opgroeien mogelijk te maken. Ga voor meer informatie over het CJG, privacy of voor

opvoedinformatie naar de website www.cjghoogvliet.nl De dichtstbijzijnde locatie: Klaasje Zevensterstraat 374-376, 3193 TW Hoogvliet.

De schoolverpleegkundige en schoolarts

De jeugdverpleegkundige (Mw. Mariëlle van Dorp) en jeugdarts (Dhr. Dennis Matena) van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Hoogvliet zien alle kinderen op school of op het CJG. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek of wanneer uw kind een prik krijgt.

Groep 2: meten, wegen en meer

Wanneer uw kind in groep 2 zit, ontvangt u een uitnodiging om samen met uw kind langs te komen voor een afspraak. Tijdens deze afspraak op school of het CJG wordt uw kind gemeten en gewogen en onderzoeken we de motoriek. Daarnaast nemen we een ogen- en orentest af.

Naast deze lichamelijke onderzoeken gaat de jeugdarts met u in gesprek over vragen die u heeft. Deze vragen kunnen gaan over de opvoeding, thuissituatie of gezondheid van uw kind. Bij de uitnodiging ontvangt u twee vragenlijsten om in te vullen. Deze worden gebruikt tijdens het gesprek. Met uw toestemming bespreken we vooraf met de leerkracht hoe het met uw kind gaat en worden de eventuele resultaten van deze afspraak teruggekoppeld, omdat we nauw met de school samenwerken en de leerkracht uw kind dagelijks ziet.

Schoolgids OBS De Plataan 2020-2021 37

9 jaar: vaccinaties

In het jaar dat uw kind 9 jaar wordt, krijgt uw kind twee vaccinaties: de DTP-prik tegen difterie, tetanus en polio en de BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond. U ontvangt van tevoren een uitnodiging om met uw kind langs te komen.

Groep 7: meten, wegen en meer

Alle kinderen uit groep 7 worden door de jeugdverpleegkundige op school of op het CJG gezien.

Omdat er in deze periode veel gebeurt, hebben ouders/verzorgers vaak vragen. Bijvoorbeeld over de beginnende puberteit, emotionele ontwikkeling, omgang met sociale media etc. De jeugdverpleegkundige kan deze samen met u bespreken. U ontvangt vooraf een uitnodiging om bij het gesprek aanwezig te zijn.

Voor deze afspraak wordt u ook gevraagd om thuis een digitale vragenlijst in te vullen, de SDQ-vragenlijst. Deze kunt u anoniem invullen. U kunt de antwoorden mee nemen en tijdens het gesprek bespreken.

Als u niet aanwezig kunt zijn, wordt uw kind gewogen en gemeten.

Met uw toestemming bespreken we vooraf met de leerkracht hoe het met uw kind gaat en worden de eventuele resultaten van deze afspraak teruggekoppeld, omdat we nauw met de school samenwerken en de leerkracht uw kind dagelijks ziet.

De jeugdverpleegkundige op school

Heeft u een vraag, bijvoorbeeld over voeding, beweging, slapen, luisteren of (faal)angst? De jeugdverpleegkundige luistert naar u en denkt graag met u mee!

De jeugdverpleegkundige die aan de school van uw kind verbonden is:

• Mariëlle van Dorp

• Telefoonnummer: 010 – 4444609

• E-mail: m.van.dorp@cjgrijnmond.nl

Zorgteam op school

Het zorgteam is een overleg met verschillende deskundigen en verbonden aan de school. Afhankelijk van de vraag kan de school de jeugdverpleegkundige van het CJG uitnodigen om deel te nemen aan het zorgteam.

Schoolgids OBS De Plataan 2020-2021 38

Schooldiëtist van de Groene Appel Overgewicht of ondergewicht bij je kinderen voorkomen of aanpakken. Dat is

niet altijd even gemakkelijk. Daarom krijgen ouders extra hulp en advies van de Jeugdgezondheidszorg. Dit gebeurt als uit het preventieve

gezondheidsonderzoek van jeugdarts of jeugdverpleegkundige blijkt dat uw kind

overgewicht heeft. Is er sprake van ernstig overgewicht of motorische achterstanden? Dan krijgt u als ouder het advies met uw kind naar de huisarts en/of schooldiëtist te gaan. Schooldiëtiste aan onze school verbonden: Ilse de Vette – van der Brugge.

Jeugdsportfonds

Jeugdsportfonds is een particuliere organisatie die de contributie en/of de sportattributen betaalt voor kinderen van 4 t/m 18 jaar uit gezinnen die leven van een uitkering, in de schuldsanering zitten of een inkomen hebben onder het sociaal minimum. Het maximale bedrag voor contributie en sportattributen dat wordt uitgekeerd is €225. Jeugdsportfonds bepaalt op basis van de aanvraag de hoogte van het uit te keren bedrag. Jeugdsportfonds betaalt de contributie rechtstreeks aan de vereniging. Een bijdrage wordt alleen betaald indien er voldoende

middelen bij Jeugdsportfonds beschikbaar zijn. Het Jeugdsportfonds vergoedt alleen contributie van sportverenigingen die zijn aangesloten bij de landelijke sportbonden van de sportkoepel NOC*NSF.

Wilt u als ouder/verzorger een aanvraag voor uw kind indienen, neem dan contact op met onze Lekker Fit! leerkracht Dhr. Gino Blom . Wijkteam in de buurt

Voorheen hadden kinderen en hun ouders nog te maken met veel verschillende jeugdhulpinstellingen en hulpverleners. Hierdoor kregen gezinnen niet altijd snel genoeg de juiste hulp. Als u ondersteuning, zorg of jeugdhulp nodig heeft, geeft de gemeente die in uw eigen wijk.

Schoolgids OBS De Plataan 2020-2021 39

Elke wijk in Rotterdam krijgt vanaf 1 januari 2015 een wijkteam. Een wijkteam bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende organisaties, onder andere jeugdhulp instellingen. Het wijkteam helpt ouders en kind(eren) weer zelf de regie in handen te krijgen. Een wijkteam geeft advies en verleent hulp. Als het nodig is verwijst het wijkteam door naar specialistische hulp. Gezinnen krijgen één vaste contactpersoon in het wijkteam. Natuurlijk kan ook de huisarts, jeugdarts en medisch specialist doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp. Bijvoorbeeld voor de geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd.

Een medewerker van het wijkteam komt bij u langs. Deze medewerker bekijkt samen met u wat uw probleem precies is en welke oplossing nodig is. Wat belangrijk is dat u eerst zelf met de medewerker bekijkt of u uw probleem zelf kunt oplossen. Misschien wel met hulp van een familielid of buren. Als uw situatie te ingewikkeld is, dan kan het wijkteam zelf hulp bieden voor (maximaal) zes maanden. Of zij schakelen specialistische hulp of langdurige ondersteuning in. Vaak wordt de wijkteammedewerker die als eerste contact legt met uw gezin, de coach.

Hij is de contactpersoon voor uw gezin en voor de eventuele andere hulpverleners. Zo kan het niet meer gebeuren dat meerdere hulpverleners uw contactpersoon zijn.

U kunt bij het wijkteam terecht via het CJG, het schoolmaatschappelijk werk, het jongerenwerk of de huisarts. U kunt ook direct naar de VraagWijzer in Pernis (Vroomstraat 14, 3195 VP Pernis Rotterdam). Kijk voor meer informatie over wijkteams op:

http://www.rotterdam.nl/waarkuntustraksterecht Passend onderwijs

Elk kind heeft recht op goed onderwijs; ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen

naar een gewone school in de buurt kunnen gaan. Zo kunnen ze meedoen in de samenleving en hebben ze de beste kansen op het vervolgonderwijs. Per 1 augustus 2014 is de wet Passend onderwijs en daarmee de zorgplicht van kracht. Dit betekent dat scholen ervoor moeten zorgen, dat ieder kind dat op hun school zit of dat zich bij hun school aanmeldt, een passende onderwijsplek krijgt binnen het samenwerkingsverband (dat is een samenwerking tussen schoolbesturen die de wettelijke taak van het passend onderwijs, samen met de scholen uitvoert). In Rotterdam is dit PPO Rotterdam (www.pporotterdam.nl). De zorgplicht geldt formeel voor de schoolbesturen en is van toepassing op kinderen die extra (lichte dan wel zware) ondersteuning nodig hebben in het onderwijs. Voorheen moesten ouders zelf op zoek naar een passende onderwijsplek voor hun kind. Nu ligt deze verantwoordelijkheid bij de scholen/schoolbesturen.

Scholen moeten voor elk kind een passende onderwijsplek bieden, ook als duidelijk is dat er voor een kind extra ondersteuning nodig is. Dit kan op de school waar het kind al zit of aangemeld wordt (bij een nieuwe leerling), maar ook op een andere school voor regulier

basisonderwijs. De mogelijkheid dat een kind voor de beste ondersteuning een passende plek vindt op een school voor speciaal basisonderwijs of speciaal (cluster) onderwijs blijft bestaan. De indicatieprocedures die hiervoor nodig zijn, worden wel aanzienlijk

Schoolgids OBS De Plataan 2020-2021 40

eenvoudiger gemaakt. Om het bovenstaande mogelijk te maken gaan de basisscholen beter samen werken. In het samenwerkingsverband Primair Passend Onderwijs Rotterdam (PPO) zullen scholen uit heel Rotterdam en de gemeente Rotterdam de (onderwijs)zorg voor

kinderen zo goed mogelijk organiseren. Ouder(s)/verzorger(s) worden hier nauw bij betrokken

Passend onderwijs is een verandering van de kijk op leerlingen die extra hulp nodig hebben. De vraag wat er precies aan de hand is met een leerling wordt minder belangrijk. In plaats daarvan komt de vraag centraal te staan welke aanpak een leerling nodig heeft. Deze aanpak kan uit diverse onderdelen bestaan, uitgevoerd door de diverse onderwijsinstanties binnen PPO Rotterdam. We zullen meer gaan naar hybride vormen van onderwijs: speciaal onderwijs, specialistische begeleiding en regulier onderwijs in de school. Alles moet gecombineerd kunnen worden in een normale schooldag op iedere school. Het gaat erom dat we met elkaar ervoor zorgen dat de juiste mensen en expertise op het juiste moment georganiseerd en toegewijd aanwezig zijn voor iedere leerling. Goede ondersteuning voor leerlingen is gebaat bij pedagogisch optimisme. We richten ons op de mogelijkheden van leerlingen, leerkrachten en ouders. Wezenlijke instrumenten zijn daarbij het vakmanschap van de leerkracht en een goede samenwerking met de ouders. We richten ons te allen tijde op preventie met als uitgangspunt: regulier waar het kan, speciaal waar het moet of gewenst is.

De uitgangspunten:

• Waar mogelijk de ondersteuning schoolnabij/thuisnabij aanbieden.

• Het werken volgens de visie en systematiek van handelingsgericht en oplossingsgericht werken en gebruikmaken van handelingsgerichte diagnostiek.

• Ondersteuning bieden in goede samenwerking en in goed overleg met andere ondersteuners/netwerkpartners die deel uitmaken van het integrale zorgsysteem van het gezin waar het kind deel van uitmaakt; waarbij het uitgangspunt is één gezin, één kind, één plan.

• De noodzakelijke bureaucratie moet altijd in dienst staan van het geven van de juiste ondersteuning.

Schoolgids OBS De Plataan 2020-2021 41

Zorgplicht

Bij de uitvoering van de zorgplicht moet een schoolbestuur eerst kijken wat de school zelf kan doen. Het uitgangspunt is dat de school (schoolbestuur) waarop het kind zit of is aangemeld, eerst alle mogelijkheden onderzoekt om het kind op deze school passend onderwijs te bieden. Als de school waar het kind op zit, of is aangemeld echt geen passend onderwijsaanbod kan realiseren, dan heeft de school

zogenaamde trajectplicht. Dat betekent dat de school dan zelf voor een goede, nieuwe, onderwijsplek voor dit kind moet zorgen.

Informatie voor de school

Bij het zoeken naar een nieuwe/andere school is het belangrijk dat ouder(s)/verzorger(s) aan de school informatie geven over hun kind. Het bevoegd gezag van een school (het schoolbestuur) kan hier vanaf 1 augustus 2014 een formeel verzoek voor indienen bij

ouder(s)/verzorger(s). Van hen wordt dan verwacht dat zij alle relevante informatie over hun kind aan de school overhandigen. Wil de school eventueel toch nader onderzoek laten doen door bijvoorbeeld een gedragswetenschapper, dan moeten de ouder(s)/verzorger(s) daar

toestemming voor geven. Ook moeten ouder(s)/verzorger(s) aangeven op welke andere scholen zij hun kind eventueel hebben aangemeld. De school waar de leerling als eerste is aangemeld, is zorgplichtig. Het verzoek van het bevoegd gezag van een school aan ouder(s)/verzorger(s) om meer informatie te verstrekken, geldt voor ouder(s)/verzorger(s) met een kind dat extra ondersteuning nodig heeft. Zij kunnen dan samen met de school bepalen wat de extra onderwijsbehoeften van het kind zijn. Het is zeer belangrijk dat ouder(s)/verzorger(s) en school samen optrekken in het vinden van een passende school voor het kind. Zij kennen het kind beiden goed. Er is vaak veel informatie beschikbaar over een kind. Door in openheid informatie met elkaar te delen, is de kans het grootst dat een passende school voor het kind gevonden kan worden die aansluit bij de wensen van de ouder(s)/verzorger(s).

Hoe en wanneer je kind aanmelden op een school?

Voor alle scholen gelden de volgende algemene regels:

• Voordat een kind 3 jaar is kunnen ouders een vooraanmelding doen bij de school.

• Aanmelden van kinderen kan pas vanaf 3 jaar en gebeurt schriftelijk.

• Als de school een schriftelijke aanmelding ontvangt, stuurt zij een bevestiging van ontvangst naar de ouders. Toelating van het kind dient binnen 6 weken na aanmelding een feit te zijn. Bij uitzondering kan deze periode verlengd worden tot 10 weken. Bijvoorbeeld als de school nader onderzoek naar het kind wil doen dat langer duurt.

• Wanneer na 10 weken nog geen beslissing is genomen over de juiste onderwijsplaats, is de school verplicht het kind een tijdelijke plaats aan te bieden.

Schoolgids OBS De Plataan 2020-2021 42

School ondersteuningsprofielen (SOP)

Iedere school is wettelijk verplicht om een school ondersteuningsprofiel te maken. Dit profiel beschrijft welke onderwijsondersteuning de school wel en niet kan bieden. Als ouder(s)/verzorger(s) vermoeden dat hun kind extra ondersteuning nodig heeft, kunnen ze via het

ondersteuningsprofiel alvast een beeld krijgen van wat een school kan bieden. Het uitgebreide school ondersteuningsprofiel ligt ter inzage bij de directie van de school. Het school ondersteuningsprofiel is ook online te zien via: www.perspectiefopschool.nl

Afwijzing door de school

Wanneer een kind wordt afgewezen op de school die de eerste keus is van de ouder(s)/verzorger(s), worden zij schriftelijk op de hoogte gesteld van deze afwijzing, voorzien van de argumentatie. Wanneer ouder(s)/verzorger(s) het niet eens zijn met de beslissing van de school, zal er overleg plaatsvinden tussen hen en de school. De school kan in zo’n overleg aangeven welke andere school voor het kind is gevonden, die beter aansluit bij de onderwijsbehoeften van het kind. Wanneer ouder(s)/verzorger(s) niet akkoord gaan met de andere school die wordt voorgesteld, kunnen zij de afwijzing voor de school van hun voorkeur laten toetsen door een geschillencommissie. Het laten toetsen door de geschillencommissie kan echter alleen als er overleg is geweest tussen ouder(s)/ verzorger(s) en school én nadat er een andere school is gevonden voor het kind.

Het aanmeldingstraject

Voor scholen voor speciaal (basis)onderwijs verloopt het aanmeldingstraject via het samenwerkingsverband waar de school toe behoort. Het samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Rotterdam (PPO Rotterdam) geeft vanaf 1 augustus 2014 zogenaamde

toelaatbaarheidsverklaringen af voor het SBO en SO (cluster 3 en 4). Zonder deze verklaring kan een SBO- of SO-school een leerling niet aannemen. Basisscholen of zorginstellingen kunnen een kind aanmelden bij de toelatingscommissie van het samenwerkingsverband.

Ouder(s)/verzorger(s) kunnen zelf geen toelaatbaarheidsverklaring aanvragen, maar kunnen voor vragen natuurlijk wel terecht bij het samenwerkingsverband (www.pporotterdam.nl).

Bezwaar aantekenen

Samenwerkingsverband PPO Rotterdam hoopt met haar brede aanbod aan onderwijsvoorzieningen alle kinderen in Rotterdam passend onderwijs te kunnen bieden. Mochten ouder(s)/verzorger(s) het niet eens zijn met een beslissing van een school, dan kunnen zij bezwaar aantekenen bij het bevoegd gezag van de (eerste) school. Als er samen met school geen passende oplossing gevonden kan worden, kan het samenwerkingsverband ingeschakeld worden of kan aan de landelijke geschillencommissie toelating en verwijdering een oordeel gevraagd

Schoolgids OBS De Plataan 2020-2021 43

worden. Ouder(s)/verzorger(s) zijn natuurlijk altijd vrij om hun kind bij een andere school aan te melden, als ze niet tevreden zijn over de eerste school. Wanneer ouder(s)/verzorger(s) hun kind op een andere school aanmelden, krijgt die school de zorgplicht.

Wet gelijke behandeling

Ongeacht de afspraken die er over de uitvoering van de zorgplicht binnen een samenwerkingsverband worden gemaakt, is voor individuele schoolbesturen in alle sectoren de Wet Gelijke Behandeling op grond van Handicap of Chronische ziekte (WGBH/CZ) van kracht. Artikel 2 van deze wet bepaalt dat individuele schoolbesturen ertoe verplicht zijn doeltreffende aanpassingen te verrichten voor een leerling met een

beperking (zoals bedoeld in de WGBH/CZ), tenzij deze een onevenredige belasting vormen voor de school. De WGBH/CZ is volgens het College voor de Rechten van de Mens (voormalige Commissie Gelijke Behandeling) niet van toepassing op de toelating en deelname aan het (V)SO.

Onderwijsconsulenten

Met de inwerkingtreding van de wetswijziging Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 kan ook een beroep worden gedaan op de

onderwijsconsulent (www.onderwijsconsulenten.nl) wanneer er sprake is van plaatsingsproblematiek van een (leerplichtige) leerling met extra ondersteuningsbehoefte in primair of voortgezet onderwijs of wanneer ouder(s)/verzorger(s) en/of school problemen ervaren met betrekking tot het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief (OPP).

Meer informatie is te vinden op de website van de school en op: www.pporotterdam.nl

Grenzen van onze zorg

Op De Plataan vinden we dat we zorg moeten bieden aan alle kinderen. Elk kind heeft van tijd tot tijd hulp nodig om tot voldoende prestaties te komen. Deze hulp, afgestemd op het individuele kind, is voornamelijk in de klas aanwezig door middel van de begeleiding en extra aandacht van de groepsleerkracht. Sommige kinderen hebben echter extra zorg nodig omdat zij op bepaalde leeronderdelen achterblijven of (tijdelijke)

Op De Plataan vinden we dat we zorg moeten bieden aan alle kinderen. Elk kind heeft van tijd tot tijd hulp nodig om tot voldoende prestaties te komen. Deze hulp, afgestemd op het individuele kind, is voornamelijk in de klas aanwezig door middel van de begeleiding en extra aandacht van de groepsleerkracht. Sommige kinderen hebben echter extra zorg nodig omdat zij op bepaalde leeronderdelen achterblijven of (tijdelijke)