• No results found

8 Zorg voor kwaliteit

8.1 Kwaliteitszorg en - cultuur

Brede School de Lindenhoeve beschikt over een systeem voor kwaliteitszorg (Werken Met Kwaliteit ofwel WMK):

vanuit een meerjarenplanning (zie bijlage) beoordelen en verbeteren we de kwaliteit van ons onderwijs op een systematische en effectieve wijze. De instrumenten die we inzetten voor kwaliteitszorg leiden vrijwel altijd tot aandachtspunten.

Daarnaast hebben we vanuit onze (nieuwe) visie op onderwijs ook werkpunten voor de komende vier jaar.

De school analyseert systematisch de opbrengsten van de LOVS-toetsen in de diepte-analyse (zelfevaluatie). Hieruit komen ook aandachtspunten naar voren. Hierbij vinden we het uiterst belangrijk en bewaken we dat leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doorlopen en dat het onderwijs wordt afgestemd op de voortgang in de ontwikkeling van leerlingen.

Tot slot nemen wij één keer in de twee jaar het tevredenheidsonderzoek bij ouders, leerkrachten en leerlingen van groep 5 t/m 8 af. Ook hieruit komen aandachtspunten naar voren.

Samen met het team -en in het perspectief van onze streefbeelden en actuele ontwikkelingen- stellen we op basis van alle aandachtspunten verbeterpunten vast voor de komende vier jaren (zie bijlage). Deze aandachtspunten verdelen we vervolgens over de vier jaren en noemen wij onze speerpunten. Het gaat hierbij om concrete doelen, die we willen bereiken in een jaar. Wij werken in het jaarplan volgens de stappen van de PDCA-cyclus: plan – do – check – act. Aan het einde van elk schooljaar evalueren we met het team de speerpunten van het afgelopen jaar. Daarbij bespreken we welke vervolgacties er eventueel nog nodig zijn in het nieuwe schooljaar. Met het team stellen we prioriteiten.

Wij werken op Brede School de Lindenhoeve op basis van gedeeld onderwijskundig leiderschap. Wij vinden het belangrijk dat elk teamlid zich betrokken voelt bij de schoolontwikkeling. We vragen niet alleen om draagvlak, maar ook om eigenaarschap bij de speerpunten. Elk speerpunt is gekoppeld aan een coördinator, een aanspreekpunt.

Deze leerkracht beschrijft de doelen en acties voor dat speerpunt. Zij is ook diegene die de acties aanstuurt. Daarbij wordt deze persoon ondersteund door de speerpuntcoördinator, die het overzicht houdt. De directie bewaakt het teamproces en de interne kwaliteit. Twee keer per jaar evalueren we de stand van zaken (in februari en in juni).

Daarna stellen we onze plannen bij en begint de nieuwe cyclus.

De school meet één keer per twee jaar de basiskwaliteit ahv de vragenlijsten van WMK. Daarnaast is de school zelf bezig om een aantal WMK quickscans opnieuw te ontwikkelen op het gebied van pedagogisch handelen, didactisch handelen, klassenmanagement, actieve en zelfstandige rol van leerlingen, professionele beroepshouding, afstemmen en leer- en lestijd. Naar aanleiding van de functioneringsgesprekken maken we de keuze welke quickscans prioriteit krijgen.

Integrale kwaliteitsaanpak Conexus

Sinds september 2011 kent Conexus de kwaliteitsaanpak, een systematiek van schoolbezoeken en

monitorgesprekken om zicht te houden op de kwaliteit van het onderwijs op haar scholen. In het kader van de Integrale Conexus Kwaliteitsaanpak wordt samen met de scholen een analyse gemaakt van de indicatoren van de inspectie en eigen indicatoren o.a. voorkomend uit het Koersplan:

het pedagogisch-didactisch handelen van leraren ten aanzien van de kernvakken;

de diepte-analyse (schoolzelfevaluatie): zicht op ontwikkeling, onderwijsresultaten);

schoolklimaat;

de leerlingenzorg (extra ondersteuning);

het leerstofaanbod;

de condities voor schoolverbetering (kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur);

integraal personeelsbeleid

Bij deze analyse worden gegevens vanuit het leerlingvolgsysteem, rapportages van de Inspectie van het Onderwijs, door scholen zelf aangereikte documenten (bijv. school-/zorgplan, schoolzelfevaluaties, IPB plan en uitvoering, Brede

Jaarlijks voeren de stafafdelingen Onderwijs en P&O gesprekken met directeuren over professionalisering van de medewerkers. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen scholing op teamniveau en scholing op individueel niveau (kortlopende trainingen en langlopende opleidingen) en professionalisering op Conexusniveau (de Conexus Academie). De inzichten uit de kwaliteitsaanpak vormen input voor de scholingsgesprekken. Uit de

scholingsgesprekken worden de onderwerpen voor professionalisering binnen de Conexus Academie afgeleid.

Beoordeling

Omschrijving Resultaat

Zelfevaluatie - Kwaliteitszorg (KA1) 3,5

Aandachtspunt Prioriteit

De school ontwikkelt een eigen kwaliteitskaart voor de ononderbroken ontwikkeling van leerlingen

gemiddeld

Bijlagen

1. Planning WMK-PO Brede School de Lindenhoeve 2. Verbeterpunten Brede School de Lindenhoeve

8.2 Verantwoording en dialoog

Op onze school betrekken we ook externen bij de bepaling en beoordeling van onze kwaliteit. Planmatig wordt onze school geauditeerd, we organiseren structureel ontmoetingsmomenten met ouders waarin diverse onderwerpen aan bod komen, waaronder de eerste ouderavond van het jaar. Daarnaast informeren we ouders structureel via de nieuwsbrief over de stand van zaken rond de speerpunten. Ieder jaar stellen we een jaarplan op met onze speerpunten. Het jaar sluiten we af met een jaarverslag waarin we verantwoording afleggen voor wat betreft de realisatie van onze verbeterdoelen en de behaalde resultaten. Alle veranderprocessen worden structureel besproken in de MR. Ouders krijgen daarnaast één keer per twee jaar de kans om hun mening te geven in het

tevredenheidsonderzoek.

Beoordeling

Omschrijving Resultaat

Zelfevaluatie - Verantwoording en dialoog (KA3) 3,29

Bijlagen

1. Jaarverslag 2018-2019 2. Jaarverslag 2019-2020

8.3 Het meten van de basiskwaliteit

De Inspectie van het Onderwijs beschrijft in haar waarderingskader 2017 de basiskwaliteit op 17 standaarden. Wij hebben gemeten of we voldoen aan de gestelde eisen van basiskwaliteit met behulp van de knop Zelfevaluatie Basiskwaliteit (Mijnschoolplan.nl). De scores per standaard en de actiepunten zijn opgenomen in ons schoolplan in de bijpassende paragrafen. De totaaluitslagen zijn als bijlage toegevoegd aan ons schoolplan. We zijn voornemens om de basiskwaliteit 1 x per twee jaar te meten met behulp van het instrument WMK-PO. De acties die dat oplevert zullen we meenemen in de jaarplannen. De Zelfevaluatie Basiskwaliteit van mijnschoolplan.nl wordt ingevuld door de directie, de schoolcoördinator, de speerpuntcoördinator en de IB. Hiervoor wordt een gemiddelde genomen van de vragenlijst basiskwaliteit WMK die door het team is ingevuld.

Bijlagen

1. Meting Basiskwaliteit (april 2019)

8.4 Onze eigen kwaliteitsaspecten

Onze school onderscheidt basiskwaliteit en eigen kwaliteitsaspecten (eigen ambities). We hebben in het schoolplan aangegeven wat de "kenmerken" zijn van onze school, geformuleerd als kwaliteitsindicatoren. Sommige kenmerken hebben we geoormerkt als "eigen kwaliteitsaspecten". Het gaat daarbij om kenmerken (kwaliteitsindicatoren) waarvan we vinden dat we daarbij toegevoegde waarde leveren ten opzichte van de basiskwaliteit. De verzameling van de eigen kwaliteitsaspecten is opgenomen in een bijlage. De meest bijzondere eigen kwaliteitsaspecten noemen we

"parels". Onze parels staan vermeld in het hoofdstuk Onderwijskundig beleid (zie paragraaf Missie).

Bijlagen

1. Meting Eigen kwaliteit (april 2019)

8.5 Wet- en regelgeving

Onze school heeft kennis genomen van de eisen van de Inspectie van het Onderwijs voor wat betreft wet- en regelgeving. Wij houden ons aan de volgende eisen:

1. De schoolgids leveren wij tijdig aan bij de inspectie 2. De schoolgids voldoet aan de eisen die de inspectie stelt 3. Het schoolplan leveren wij tijdig aan bij de inspectie 4. Het schoolplan voldoet aan de eisen die de inspectie stelt

5. Het zorgplan leveren wij tijdig aan bij de inspectie (via het samenwerkingsverband) 6. Het zorgplan voldoet aan de eisen die de inspectie stelt

7. Wij programmeren voldoende onderwijstijd

8. Wij programmeren niet meer dan (maximaal) 7 x een onvolledige schoolweek voor de leerlingen van groep 3 t/m 8

8.6 Inspectiebezoeken

Onze school heeft op 30 en 31 januari 2017 een schoolbezoek gehad van de Inspectie van het Onderwijs. We beschikken over een rapport met de bevindingen (zie bijlage). De inspectie heeft geconcludeerd dat de kwaliteit van het onderwijs op onze school op orde is: onze school heeft een basisarrangement (voldoende). Er zijn nauwelijks

Bijlagen

1. Rapport van bevindingen inspectie januari 017

8.7 Quick Scan - Zelfevaluatie

Wij meten onze kwaliteit door middel van de Quick Scans (WMK-PO). Er is een ruime keuze uit Quick Scans. Wij hebben een planning gemaakt om de komende vier jaar de volgende Quick Scans bij te stellen:

1. pedagogisch handelen 2. didactisch handelen 3. klassenmanagement

4. actieve en zelfstandige rol van leerlingen 5. professionele beroepshouding

6. afstemmen en leer- en lestijd.

Naar aanleiding van de functioneringsgesprekken maken we de keuze welke Quick Scans prioriteit krijgen. In de bijlage is onze planning te vinden.

Vervolgens worden deze Quick Scans één keer in de vier jaar afgenomen. De Zelfevaluatie van Basiskwaliteit nemen we één keer in de twee jaar af.

8.8 Vragenlijst Leraren

De vragenlijst voor Leraren (WMK) is afgenomen in maart 2019. De vragenlijst is gescoord door 10 van de aanwezige 12 leraren. Het responspercentage was 83%. De leraren zijn gemiddeld genomen tevreden over de school.

Gemiddelde score: 3,31: een ruime voldoende.

Het team geeft de school voor veiligheid een 8,4.

Het team geeft de school mbt "ik heb het naar mijn zin" een 7,7.

Het team geeft de school mbt het tevredenheidsonderzoek een 7,5.

De aandachtspunten zijn reeds verwerkt in dit schoolplan. De rapportage is te vinden in de bijlage.

Bijlagen

1. Vragenlijst WMK tevredenheid en sociale veiligheid leraren

8.9 Vragenlijst Leerlingen

De vragenlijst voor Leerlingen (WMK) is afgenomen in maart 2019. De vragenlijst is gescoord door leerlingen van groep 5 t/m 8 (n = 81). Het responspercentage was 100%. De leerlingen zijn gemiddeld genomen tevreden over de school. Gemiddelde score: 3,14: een voldoende.

De leerlingen geven de school voor veiligheid een 7,2.

De leerlingen geven de school mbt "ik heb het naar mijn zin" een 7,4.

De leerlingen geven de school mbt het tevredenheidsonderzoek een 7,5.

De aandachtspunten zijn reeds verwerkt in dit schoolplan. De rapportage is te vinden in de bijlage.

Bijlagen

1. Vragenlijst WMK tevredenheid en sociale veiligheid leerlingen

8.10 Vragenlijst Ouders

De vragenlijst voor Ouders (WMK) is afgenomen in maart 2019. De vragenlijst is gescoord door ouders van de school (n = 119). Het responspercentage was 47%. Dat zijn 56 ouders. De vorige keer was dit aantal aanzienlijk lager. We hebben de drempel voor ouders geprobeerd te verlagen door op school tijd en computers beschikbaar te stellen aan het begin van de dag. De 56 respondenten hebben de vragenlijsten vrijwel allemaal op school ingevuld. Bij de overige ouders is de brief met de inlogcode op papier mee naar huis gegaan. Dit heeft vrijwel geen nieuwe reacties

opgeleverd.

De ouders zijn gemiddeld genomen tevreden over de school. Gemiddelde score: 3,30: een ruime voldoende.

De ouders geven de school voor veiligheid een 7,5.

De ouders geven de school mbt "ik heb het naar mijn zin" een 7,5.

De ouders geven de school mbt het tevredenheidsonderzoek een 7,5.

De aandachtspunten zijn reeds verwerkt in dit schoolplan. De rapportage is te vinden in de bijlage.

Bijlagen

1. Vragenlijst WMK tevredenheid en sociale veiligheid voor ouders

8.11 Evaluatieplan 2019-2023

Binnen mijnschoolplan.nl worden de aandachtspunten overgenomen in jaarplannen. Elk jaarplan wordt goed geëvalueerd met een tussenevaluatie in februari en een eindevaluatie in juni. Vervolgens wordt er een jaarverslag opgesteld. Vanuit de cyclus: plan - do - check - act vormt de evaluatie weer de eerste stap voor de nieuwe cyclus. Aan het einde van elk jaar schrijft de school een jaarverslag.

Bijlagen

1. Jaarplan 2019-2020 2. Jaarplan 2020-2021