• No results found

8 Zorg voor kwaliteit

8.1 Kwaliteitszorg

Onze school beschikt over een systeem voor kwaliteitszorg: vanuit een meerjarenplanning beoordelen en verbeteren we de kwaliteit van ons onderwijs op een systematische, planmatige en effectieve wijze. Daarnaast hebben we onze kwaliteitszorg gekoppeld aan ons integraal personeelsbeleid. Daardoor borgen we dat de schoolontwikkeling en de ontwikkeling van onze medewerkers parallel verloopt. De instrumenten die we inzetten voor kwaliteitszorg en integraal personeelsbeleid (zie hoofdstuk Personeelsbeleid) leiden vrijwel altijd tot aandachtspunten. Samen met het team –en in het perspectief van onze streefbeelden en actuele ontwikkelingen- stellen we op basis daarvan

verbeterpunten vast. Daarbij gaat het altijd om keuzes; we gaan uit van het principe: niet het vele is goed, maar het goede is veel. De gekozen verbeterpunten worden daarna verwerkt in het jaarplan en uitgewerkt door een

projectgroep, een PLG of een werkgroep. De directie monitort de voortgang.

Aan het eind van het jaar evalueren we de verbeterplannen en verantwoorden we ons over onze werkzaamheden in het jaarverslag.

De belangrijkste kenmerken (en eigen kwaliteitsaspecten) van onze school zijn:

Kwaliteitsindicatoren

1. Wij beschikken over een meerjarenplanning voor kwaliteitszorg

2. Wij beschikken over toetsbare doelen bij de diverse beleidsterreinen (zie dit schoolplan)

3. Wij beschikken over een evaluatieplan waardoor geborgd is dat de verschillende beleidsterreinen (zie dit schoolplan) minstens 1 x per vier jaar beoordeeld worden

4. Wij laten de kwaliteit van onze school cyclisch beoordelen door ouders, leerlingen en leraren 5. Wij evalueren stelselmatig of onze verbeterplannen gerealiseerd zijn

6. Wij borgen onze kwaliteit (o.a. door zaken op schrift vast te leggen)

7. Wij rapporteren aan belanghebbenden (inspectie, bevoegd gezag, GMR en ouders)

Beoordeling

Omschrijving Resultaat

Zelfevaluatie Simonscholen 2019 - KA1: Kwaliteitszorg 3,3

8.2 Kwaliteitscultuur

Op onze school geven we gestalte aan onderwijskundig leiderschap. We zijn sterk gericht op het steeds verbeteren van onze persoonlijke kwaliteit (zowel directie als team). Het uitgangspunt voor onze professionalisering is onze visie die vertaald is in ambities, in indicatoren voor ons (onderwijskundig) handelen. De belangrijkste kenmerken (en eigen kwaliteitsaspecten) van onze school zijn:

de leerling staat centraal; elk kind is uniek

eruit halen wat er in een kind zit; verdiepen in materie door leerkrachten de ruimte te geven om te werken aan hun eigen persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen

oog hebben voor leerlingen in de verlengde instructies maar ook gerichter onderwijs inzetten voor de sterkere leerlingen (differentiatie)

de ontwikkeling goed volgen en interventies plegen om meer kwaliteit te behalen.

Kwaliteitsindicatoren

1. Onze visie en de ambities vormen het uitgangspunt voor onze professionalisering 2. De schoolleiding is sterk gericht op de ontwikkeling van het team

3. De schoolleiding heeft zicht op de sterke kanten en de verbeterpunten van de leraren (en het team als geheel) 4. De schoolleiding beschikt over een professionaliseringsplan (jaarlijkse update nav ambitie gesprekken)

Beoordeling

Omschrijving Resultaat

Zelfevaluatie Simonscholen 2019 - KA2: Kwaliteitscultuur 3,27

8.3 Verantwoording en dialoog

Kwaliteitszorg is een systeem dat opgesteld wordt om de school in staat te stellen planmatig en gericht te sturen op verbetering van kwaliteit. Het helpt om prioriteiten te stellen en hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Een goed opgesteld systeem van kwaliteitszorg laat de school kritisch naar zichzelf kijken en zichtbaar maken wat verbeterd is en nog verbeterd moet worden. Tevens stelt het de school in staat aan alle betrokkenen verantwoording af te leggen over uitgevoerde en voorgenomen ontwikkelingen.

Op onze school betrekken we ook externen bij de bepaling en beoordeling van onze kwaliteit. Planmatig wordt onze school geauditeerd, we zetten naar ouders vragenlijsten uit, beschikken over een leerlingenraad. Ieder jaar stellen we een jaarplan op (o.b.v. ons schoolplan) met onze verbeterdoelen. Het jaar sluiten we af met een jaarverslag waarin we verantwoording afleggen aan onze stakeholders voor wat betreft de realisatie van onze verbeterdoelen en de behaalde resultaten.

De belangrijkste kenmerken (en eigen kwaliteitsaspecten) van onze school zijn:

1. Onze school stelt jaarlijks een jaarplan op 2. Onze school stelt jaarlijks een jaarverslag op

3. Onze school betrekt haar stakeholders bij de kwaliteitszorg (bepaling en beoordeling) 4. Onze school betrekt externen bij de kwaliteitszorg (bepaling en beoordeling)

Beoordeling

Omschrijving Resultaat

Zelfevaluatie Simonscholen 2019 - KA3: Verantwoording en dialoog 3,4

8.4 Het meten van de basiskwaliteit

De Inspectie van het Onderwijs beschrijft in haar waarderingskader 2017 de basiskwaliteit op 17 standaarden. Wij hebben gemeten of we voldoen aan de gestelde eisen van basiskwaliteit met behulp van de knop Zelfevaluatie Basiskwaliteit (Mijnschoolplan.nl). De scores per standaard en de actiepunten zijn opgenomen in ons schoolplan in de bijpassende paragrafen. De totaaluitslagen zijn als bijlage toegevoegd aan ons schoolplan. We zijn voornemens om de basiskwaliteit 1 x per twee jaar te meten met behulp van het instrument WMK-PO. Op basis van de meting stellen we actiepunten vast die we verwerken in onze jaarplannen.

Beoordeling

De basiskwaliteit wordt een keer per twee jaar beoordeeld door directie en team.

8.5 Onze eigen kwaliteitsaspecten

Onze school onderscheidt basiskwaliteit en eigen kwaliteitsaspecten (eigen ambities). We hebben per paragraaf steeds aangegeven wat de "kenmerken" zijn van onze school, geformuleerd als kwaliteitsindicatoren. Sommige kenmerken hebben we geoormerkt als "eigen kwaliteitsaspecten". Het gaat daarbij om kenmerken

(kwaliteitsindicatoren) waarvan we vinden dat we daarbij toegevoegde waarde leveren ten opzichte van de basiskwaliteit. De verzameling van de eigen kwaliteitsaspecten is opgenomen in een bijlage. De meest bijzondere eigen kwaliteitsaspecten noemen we "parels". Onze parels staan vermeld in het hoofdstuk Onderwijskundig beleid (zie paragraaf Missie)

Beoordeling

Onze eigen kwaliteitsaspecten worden een keer per twee jaar herzien (bijgesteld).

8.6 Wet- en regelgeving

Onze school heeft kennis genomen van de eisen van de Inspectie van het Onderwijs voor wat betreft wet- en regelgeving. Wij houden ons aan de volgende eisen:

1. De schoolgids leveren wij tijdig aan bij de inspectie

2. De schoolgids voldoet aan de eisen die de inspectie stelt 3. Het schoolplan leveren wij tijdig aan bij de inspectie 4. Het schoolplan voldoet aan de eisen die de inspectie stelt

5. Het zorgplan leveren wij tijdig aan bij de inspectie (via het samenwerkingsverband) 6. Het zorgplan voldoet aan de eisen die de inspectie stelt

7. Wij programmeren voldoende onderwijstijd

8. Wij programmeren niet meer dan (maximaal) 7 x een onvolledige schoolweek voor de leerlingen van groep 3 t/m 8

WMK

De Quick Scan bestaat uit indicatoren die veelal zijn afgeleid van het toezichtkader van de inspectie van het onderwijs. De Quick Scan bevat meerdere kwaliteitsgebieden met een maximum van zes. Afhankelijk van het kwaliteitsgebied kan de school de Quick Scan laten scoren door het managementteam en/of de leerkrachten. Het scoren van de Quick Scan leidt tot een rapport, tot analyse van de uitslagen en tot het vaststellen van

ontwikkelpunten.

De vragenlijsten WMK In de vierjarencyclus van WMK worden twee keer de drie compacte vragenlijsten van De Waarden afgenomen (leerkrachten, ouders en leerlingen). Het scoren van de vragenlijst leidt tot een rapportage. Uit de rapportage kiest de school enkele ontwikkelpunten. Jaarlijks wordt de sociale veiligheid gemonitord d.m.v. een gevalideerd instrument.

8.7 Inspectiebezoeken

De inspectie van het onderwijs houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs en op de naleving van wet- en regelgeving. Tevens bekijkt de inspectie of de middelen voor het onderwijs rechtmatig worden besteed. Over de resultaten van het onderwijs rapporteert de inspectie aan het College van Bestuur en de schoolleiding.

Doel van het onderzoek : het vierjaarlijks onderzoek naar het bestuur heeft tot doel een antwoord te formuleren op de volgende centrale vraag en daarvan afgeleide deelvragen:

Centrale vraag: Is de sturing op kwaliteit op orde en is er sprake van deugdelijk financieel beheer?

Onze school heeft in mei 2018 een schoolbezoek gehad van de Inspectie van het Onderwijs. We beschikken over een rapport met de bevindingen. De inspectie heeft geconcludeerd dat de kwaliteit van het onderwijs op onze school op orde is: onze school heeft een basisarrangement (voldoende). Er zijn voor een startende school nauwelijks tekortkomingen, en daar waar dat wel zo is, hebben we een plan van aanpak opgesteld.

Inspectierapport is te vinden op de website www.detulp.nl

8.8 Quick Scan - Zelfevaluatie

De Quick Scan (WMK-PO) is conform onze meerjarenplanning (zie schoolplan 2015-2019) afgenomen in april 2019.

Het aantal deelnemers bedroeg 9 (responspercentage: 78% = uitstekend). De gemiddelde score was: 3,31. Naast de Quick Scan nemen we jaarlijks een schooldiagnose af (zie onze meerjarenplanning). Op basis van de uitslagen stellen we actiepunten vast.

Op basis van de Quick Scan zullen we in de nieuwe planperiode 2020-2024 aandacht besteden en verbeterpunten opstellen t.a.v. Wetenschap & Techniek en ICT.

Beoordeling

De Quick Scan wordt jaarlijks afgenomen, zie meerjarenplanning voor de inhoud van de Quick Scan.

Omschrijving Resultaat Quickscan Leerkrachten - Handelingsgericht werken in de groep 3,57

Quickscan Leerkrachten - Didactisch Handelen 3,06

Quickscan Leerkrachten - Pedagogisch Handelen 3,49

Quickscan Leerkrachten - Aanbod (actief) burgerschap en (sociale) integratie (Themaonderzoek)

3,36

Quickscan Leerkrachten - Wetenschap en Techniek (Themaonderzoek) 2,59 Quickscan Leerkrachten - Informatie- en communicatietechnologie (ICT) (Themaonderzoek) 2,83

8.9 Vragenlijst Leraren

De vragenlijst voor Leraren (WMK) is afgenomen in april 2020. De vragenlijst is gescoord door de meeste leraren (14 van de 19). Het responspercentage is 74%. De leraren zijn gemiddeld genomen tevreden over de school. De leraren geven de school het cijfer: 7,8. Gemiddelde score: 3,03 (= voldoende).

Beoordeling

De ambities van de school worden een keer per vier jaar gemeten met behulp van een vragenlijst (WMK-PO)

Omschrijving Resultaat

Tevredenheid medewerkers (Vensters PO) [1 november 2018 t/m 30 april 2019] - Sfeer op school

3,63

Tevredenheid medewerkers (Vensters PO) [1 november 2018 t/m 30 april 2019] -Onderwijsleerproces – alleen voor leerkrachten/onderwijsgevend personeel

2,83

Tevredenheid medewerkers (Vensters PO) [1 november 2018 t/m 30 april 2019] - Informatie en communicatie

3,14

Tevredenheid medewerkers (Vensters PO) [1 november 2018 t/m 30 april 2019] -Arbeidsomstandigheden

3,21

8.10 Vragenlijst Leerlingen

De vragenlijst voor Leerlingen (WMK) is afgenomen in april 2020. De vragenlijst is gescoord door de leerlingen van groep 8 (12 lln). Het responspercentage was 100%. De leerlingen zijn gemiddeld genomen (erg) tevreden over de school. Leerlingen geven de school het cijfer 8,8. De kwaliteit van de school wordt ten aanzien van leerlingen niet alleen gemeten met behulp van een vragenlijst. Op onze school functioneert ook een leerlingenraad. De raad komt maandelijks bijeen onder leiding van een leerkracht en bespreekt allerlei schoolaangelegenheden die samenhangen met de kwaliteit van de school.

Beoordeling

De ambities van de school worden een keer per vier jaar gemeten met behulp van een vragenlijst (WMK-PO)

8.11 Vragenlijst Ouders

De vragenlijst voor Ouders (WMK) is afgenomen in april 2020. De vragenlijst is gescoord door ouders van de school.

Het responspercentage was helaas laag; 22%. De ouders de de vragenlijst hebben ingevuld zijn gemiddeld genomen (erg) tevreden over de school. Ouders geven ons het cijfer 8,4.

Score 3,47 = ruim voldoende.

Beoordeling

De ambities van de school worden een keer per vier jaar gemeten met behulp van een vragenlijst (WMK-PO)

Omschrijving Resultaat Tevredenheid ouders (Vensters PO) [1 november 2018 t/m 30 april 2019] - De sfeer op

school

3,35

Tevredenheid ouders (Vensters PO) [1 november 2018 t/m 30 april 2019] - De lessen 3,23 Tevredenheid ouders (Vensters PO) [1 november 2018 t/m 30 april 2019] - Informatie en

communicatie

3,16

8.12 Evaluatieplan 2019-2023

Het jaarplan wordt 2x per jaar, in februari en juni, geëvalueerd binnen mijnschoolplan.nl. Hierbij wordt gekeken naar de voortgang van alle doelen en aanpakken. Indien nodig worden deze bijgesteld. In juni komt er een jaarverslag waarin wordt aangegeven of de doelen zijn behaald. De verbeterpunten worden meegenomen in het nieuwe jaarplan.