• No results found

Zorg voor elkaar, veiligheid op orde

Programma 2 Zorg voor elkaar, veiligheid op orde

Zorg voor elkaar

Voorkomen is beter dan genezen. We investeren in preventie om jongeren zo gezond en veilig mogelijk op te laten groeien.

Preventie helpt onze inwoners op een gezonde manier ouder te worden en zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te blijven wonen. Veerkracht en kwaliteit van leven zijn hierbij belangrijke waarden.

Wij willen dat onze inwoners op hun eigen manier en naar eigen vermogen kunnen meedoen in de maatschappij. Daarom dragen wij bij aan oplossingen voor zorg en ondersteuning voor iedereen die dat nodig heeft. Wij streven ernaar dat inwoners die dat nodig hebben oplossingen vinden in hun eigen leefomgeving, zo dichtbij mogelijk. Zo kan iedereen op zijn of haar eigen manier en naar eigen vermogen meedoen.

Veiligheid op orde

Samen met onze partners streven wij naar een veilige woon- en leefomgeving, zowel voor Texelaars als voor onze bezoekers. Daarom zetten wij in op het voorkomen en

beperken van risico’s die de openbare orde en veiligheid bedreigen.

20 Waar hebben we al op ingezet?

Zorg voor elkaar

De IJslandse aanpak draait op volle toeren: we zetten in op het gezond en gelukkig opgroeien van jongeren. Daarnaast werken we samen met een nieuwe aanbieder van Wmo-hulpmiddelen en we zetten ons met de coalitie positieve gezondheid in voor de gezondheid van onze inwoners. Met partners is een aanpak ontwikkeld voor kwetsbare inwoners (o.a. Wet verplichte GGZ) zodat iedereen mee kan doen. Voor de specialistische jeugdhulp zijn nieuwe afspraken gemaakt over onder andere JeugdzorgPlus. Door extra voorlichting hebben we ingezet op het voorkomen van schulden. De uitvoering van al dit soort werkzaamheden monitoren wij met een nieuwe

managementrapportage.

Veiligheid op orde

Er is een start gemaakt met de uitvoering van de (nieuwe) beleidsmaatregelen uit het Integraal Veiligheidsplan. Daarnaast zijn de reguliere taken op het gebied van openbare orde, veiligheid en crisisbeheersing uitgevoerd: het toepassen van het Damocles en het Bibob-beleid bijvoorbeeld, regie bij diverse casuïstiek en het opleiden, trainen en oefenen van de crisisfunctionarissen.

Waar zetten we in 2021 op in?

Zorg voor elkaar

De nieuwe visie Sociaal Domein is leidend voor de ontwikkelingen en uitvoering de komende jaren.

Uitgangspunt is het zogenaamde ‘omgekeerd denken’: het beoogde doel voor de inwoner staat centraal staat en niet de ‘letter van de wet’.

We zorgen dat de uitvoering van de nieuwe Omgevingswet aansluit op het gezondheidsbeleid.

De pilot IJslandse aanpak wordt in 2021 afgerond.

Nadat de evaluatie heeft plaatsgevonden, doen wij een voorstel om de aanpak te borgen in beleid. Op die manier willen we er samen met onze partners aan bijdragen dat de Texelse jeugd gezond opgroeit en de juiste keuzes maakt voor de toekomst. Binnen het brede terrein van preventie is het belangrijk dat we blijven letten op een goede samenhang om overlap te voorkomen.

Wij streven ernaar dat inwoners langer en zelfstandig in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Om dit mogelijk te maken, wordt vaker een beroep gedaan op o.a. woningaanpassingen en ondersteuning vanuit de Wmo. Dit staat op gespannen voet met het aantal geschikte en geschikt te maken woningen op Texel.

Vanaf halverwege 2021 is de gemeente verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. De invoering van de nieuwe wet verloopt soepel, wij zorgen voor een goed aanbod aan taallessen en ondersteuning.

Landelijk speelt de discussie over de uitvoering en taakverdeling van de Jeugdwet. Er is een voorstel tot wijziging van de Jeugdwet in voorbereiding.

Hoewel de discussie nog niet is uitgekristalliseerd, is de verwachting dat dit vanaf 2021 gevolgen heeft voor bijvoorbeeld inkoop en samenwerking op dit gebied.

De nieuwe taken die we vanaf 2022 krijgen op het gebied van Beschermd Wonen bereiden we voor in samenwerking met de Kop Werkt!

Veiligheid op orde

We zetten extra in op de zes pijlers uit het Integraal Veiligheidsplan:

 jeugdoverlast

 veiligheid in en om school

 jeugd, alcohol & drugs

 veilig toerisme

 rampenbestrijding & crisisbeheersing

 ondermijnende criminaliteit

De Bolder

De langjarige ontwikkelingen rondom Leer-werkbedrijf De Bolder nopen tot strategische bezinning. In het laatste kwartaal van 2020 wordt een Plan van Aanpak opgesteld met daarin

beschreven de processtappen, de tijdslijn, de inzet van middelen en de manier waarop stakeholders worden betrokken om zodoende te komen tot uitgewerkte toekomstscenario’s voor De Bolder. In 2021 wordt dit Plan van Aanpak – in nog nader te bepalen etappes – uitgevoerd. De daadwerkelijke implementatie van het (nog te kiezen)

voorkeursscenario zal pas na 2021 opgepakt worden. Onafhankelijk hiervan werkt De Bolder door aan de opzet van een kringloopvoorziening, hiervoor zal het College in het laatste kwartaal van 2020 een definitief aangescherpt voorstel

ontvangen. In 2021 zal gestart worden met de concrete inrichting van de Kringloopvoorziening als onderdeel van De Bolder.

Mogelijke heroverweging

Structureel (excl. PM posten) € 280.444 Zie blz. 10/11 van ‘Motie inzicht in bezuinigingsmogelijkheden’

Inventarisatie wenselijke voorstellen Integraal Veiligheidsplan uitvoeren

Bluswatervoorzieningen natuurgebied aanleggen en onderhouden

21

C. Voorstellen

Voorstel 2021-201 Integraal Veiligheidsplan uitvoeren

Doelenboom 2.1.1 Openbare orde en veiligheid garanderen

Motivatie Er is een vrij te besteden budget nodig om de zes pijlers uit het Integraal

Veiligheidsplan goed uit te kunnen voeren. Dit zijn variabele kosten en is afhankelijk van wat er op dat moment speelt. Hier kan gedacht worden aan kosten rondom een adviesaanvraag bij het Landelijk Bureau Bibob over een vergunningsaanvraag, kosten rondom een sluiting op grond van het Damoclesbeleid en interventies rondom aanpak van jeugdoverlast.

Financieel Bedrag Lasten Dekking

€ 5.000 Structureel Begroting 2021 e.v.

Toelichting financieel De verwachting is dat een structureel budget van € 5.000,- voldoende is om het Integraal Veiligheidsplan uit te kunnen voeren. Dit is gebaseerd op het budget voor de uitvoering van de Integrale Veiligheidsplannen bij andere gemeenten uit de regio Noord-Holland Noord.

Investeringsvoorstel 2021-202 Bluswatervoorzieningen natuurgebied aanleggen en onderhouden

Motivatie In de natuurgebieden zijn weinig of geen secundaire bluswatervoorzieningen zoals open water beschikbaar voor de brandweer. De brandkranen zijn de primaire bluswatervoorzieningen maar schieten tekort bij grootschalige inzet. Ondersteuning is er van het groot watertransport, maar daar gaat veel tijd mee verloren bij een brand.

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft geadviseerd om vijf geboorde putten aan te leggen in de natuurgebieden. Met een brandput kan zeer snel veel water worden verkregen.

Financieel Bedrag investering

(excl. BTW)

Lasten Dekking

€ 50.000 Incidenteel Begroting 2021

€ 5.000 Structureel Begroting 2021 e.v.

Toelichting financieel Bij het aanleggen van de geboorde putten in de dorpskernen kostte het aanleggen rond de € 10.000 per brandput. Uitgaande van vijf brandputten in de natuurgebieden komt men uit op € 50.000. Er wordt € 5.000 structureel voorgesteld voor het onderhoud van de 13 brandputten (dorpskernen+natuurgebieden) op Texel.

22