• No results found

Algemeen

Voor het plangebied is de wens en noodzaak aanwe-zig om een integrale zonering op te stellen. Doel van de zonering is om voldoende ontwikkelingsmogelijk-heden te bieden aan de laanboomteelt en anderzijds de aanwezige kwaliteiten, waarden en samenhang met andere func es te waarborgen. De zonering is dus be-doeld om in te kunnen spelen op de behoe en van de ondernemers, kwetsbare natuurgebieden te ontzien en beter in te kunnen spelen op de recrea evraag van ondernemers. De zonering is een instrument dat van belang is voor het sturen van de ontwikkelingsruimte van de laanboomteeltbedrijven en kan bijdragen aan behoud van zowel de landschaps- en natuurwaarden van het plangebied als de recrea eve mogelijkheden.

Door een zone aan te wijzen waarbinnen de laan-boomteelt wordt geconcentreerd, is duidelijk waar de ontwikkelingen kunnen plaatsvinden, waar ruimte is voor groei, en ontstaan daarbuiten deelgebieden met nadruk op andere func es. Deze zonering is op de vi-siekaart opgenomen.

Begrenzing van de zonering

In de totstandkoming van de begrenzing en de gewens-te ontwikkelingsmogelijkheden is een onderscheid gewens-te maken in drie deelgebieden, waarin de accentverschil-len van de gemeenten Overbetuwe, Neder-Betuwe en Buren tot uitdrukking komen.

Neder-betuwe

Binnen de gemeente Neder-Betuwe bepalen boom-kwekerijen voor een groot deel het landschap. Ook hebben zij een grote sociaaleconomische betekenis voor de gemeente. De gemeente wil dat de sector zich verder kan ontplooien en gee boomkwekerijen de ruimte te groeien en zich verder te ontwikkelen met ruimte voor innova e. Dit betekent dat het gehele bui-tengebied, met uitzondering van de uiterwaarden en het weidevogel- en ganzengebied, kan worden ingezet om groei van deze sector mogelijk te maken en hee het de prioriteit ten opzichte van andere func es, zoals recrea e en toerisme en wonen. Als vanzelfsprekend zal rekening moeten worden gehouden met landschap-pelijke inpassing van de laanboomteeltbedrijven en de groene dooradering met boomteeltproducten. Indien dit vanuit de kwaliteiten van het landschap nodig en mogelijk is, zullen randvoorwaarden worden gesteld aan de inpassing van nieuwe agrarische bouwpercelen, niet grondgebonden teelten (containerteelt) en teelt-ondersteunende voorzieningen. De randvoorwaarden zijn a ankelijk van de aard en de loca e van de voor-zieningen. Ook vanuit oogpunt van educa e/profi le-ring van de sector is het gebied een logische plek om bijvoorbeeld een informa ecentrum op te richten. Als plek hiervoor is het ABC-terrein gekozen.

Overbetuwe

Het plangebied van de gemeente Overbetuwe kan in ruimtelijk opzicht worden onderverdeeld in twee de-len: het oostelijk deel en het westelijk deel. De grens tussen de delen is niet hard, er is sprake van een

over-3

I n t e r g e m e e n t e l i j k e S t r a t e g i s c h e V i s i e l a a n b o o m c e n t r u m B e t u w e 34

I n t e r g e m e e n t e l i j k e S t r a t e g i s c h e V i s i e l a a n b o o m c e n t r u m B e t u w e 35

gangszone. Globaal kan de rijksweg A50 als grensge-bied worden aangehouden.

Het oostelijk deel, met de kernen Elst en Oosterhout, is nu overwegend een intermediair gebied in de stadsre-gio tussen Arnhem en Nijmegen. Vanuit de Stadsrestadsre-gio Arnhem - Nijmegen ligt een grote opgave op het ge-bied van wonen, werken, verkeer en recrea e op de gemeente Overbetuwe. Hier is sprake van een inten-siever gebruikt gebied waar veranderingen zich rela ef sneller opvolgen. In deze zone zijn meer func es

gd die een rol spelen voor de gehele stadsregio. Hier-bij is te denken aan wonen, werken, cultuur(historie), infrastructuur, maar ook het Park Lingezegen (recre-a e en l(recre-andsch(recre-ap in de Rijksbuff erzone). V(recre-anwege de voorgenoemde invulling en func e van het gebied is ontwikkeling van de laanboomteelt hier niet gewenst.

Daarnaast zijn er door deze func e en het bijbeho-rende ruimtebeslag ook nauwelijks geschikte gronden beschikbaar voor de laanboomteelt.

Mogelijk dat het Park Lingezegen nog wel een edu-ca eve rol vanuit het oogpunt van de laanboomteelt kan betekenen. Dit kan bijvoorbeeld door realisa e van een loca e met voorbeelden van laanboomteelt in combina e met een bezoekersplek. Dit hoe vanuit educa ef oogpunt niet de hoofdloca e te zijn, maar gezien de verwachte bezoekersaantallen en ligging van het park is het wel een poten eel interessante loca e om de laanboomsector te kunnen profi leren.

Het westelijk deel van de gemeente is een gebied met meer een landelijke func e. Het westelijke deel is ook

aan veranderingen onderhevig, zij het dat deze veran-deringen passend zijn bij de meer landelijke func e.

Het westelijk deel is een rela ef rus g gebied, waar geen grote ontwikkelingen plaatsvinden. Dit gebied ontleent haar kwaliteiten aan de openheid, de natuur-waarden, het landschap en de cultuurhistorische waar-den. Een afwisseling van func es en landschappen dus.

In dit gebied wil de gemeente ontwikkelingsmogelijk-heden geven aan de laanboomteelt. De laanboomteelt is hier echter wel ondergeschikt aan de kwaliteiten van het landschap. Ontwikkeling binnen de komgebie-den, waardevolle open gebiekomgebie-den, grondwaterbescher-mingsgebieden en landgoederen is niet wenselijk.

Tevens wil de gemeente, gezien de karakteris ek van het landschap, graag een afwisseling in verschillende agrarische func es. Dus op de oeverwallen en stroom-ruggen niet enkel laanboomteelt, maar een mix aan laanboomteelt, frui eelt, akkers en weidegronden.

Deze afwisseling zal het karakter van het landschap versterken en biedt hiermee een uitstekend uitgangs-punt voor recrea ef medegebruik van het gebied als wandelen en fi etsen. Dit is mede een opgave voor het gebied vanuit de stedelijke func e van het oostelijk deelgebied.

Buren

Ook het grondgebied van de gemeente Buren kan in ruimtelijk opzicht worden onderverdeeld in twee de-len: het oostelijk deel en het westelijk deel. De grens tussen de twee gebieden kan globaal getrokken wor-den op het Amsterdam-Rijnkanaal.

3

I n t e r g e m e e n t e l i j k e S t r a t e g i s c h e V i s i e l a a n b o o m c e n t r u m B e t u w e 36

Het westelijk gebied is in de huidige situa e een ge-bied met belangrijke, reeds bestaande landschappe-lijke, cultuurhistorische en natuurwaarden. Dit is het gebied binnen de gemeente waar deze kwaliteiten nog het sterkst aanwezig zijn. De gemeente zet in dit gebied duidelijk in op behoud en versterking van die kwaliteiten. Laanboomteelt vindt hier in de huidige situa e nauwelijks plaats. Ook in de toekomst zal de gemeente laanboomteelt in dit gebied niet s muleren.

Laanboomteelt is hier dus duidelijk ondergeschikt aan de bestaande func es en kwaliteiten.

Het oostelijk deelgebied is nu overwegend een afwis-selend gebied met diversiteit aan func es. Ook de laanboomteeltsector is hier al goed vertegenwoordigd.

Dit gebied herbergt minder belangrijke bestaande landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaar-den. Ondanks dat de gemeente deze waarden wel wil versterken, ziet zij ook mogelijkheden om onder voor-waarden ontwikkelingsruimte voor de laanboomsector te bieden. Dit mede vanwege de aanwezigheid van bestaande bedrijven en de directe aanslui ng op het

‘hart’ van het laanboomcentrum in de gemeente Ne-der-Betuwe. De bestaande func es en kwaliteiten zijn dus niet direct ondergeschikt aan de laanboomteelt, maar de ontwikkelingsmogelijkheden voor de laan-boomteelt zijn verbonden aan voorwaarden. Bij het landbouwkundig gebruik van de gronden en bij nieuw-bouw van landnieuw-bouwbedrijven en nieuw-bouwwerken dient zorgvuldig te worden omgegaan met de aanwezige landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Ook moet aangesloten worden op het cultuurhistorisch

on-derscheid tussen oeverwallen, komgronden en uiter-waarden. Zo is bijvoorbeeld teelt van laanbomen bin-nen de komgebieden en uiterwaarden niet wenselijk.

Zoals hierboven aangeven zijn de wensen voor schaal-vergro ng vanuit de boomteelt afgewogen ten opzich-te van de andere sectoren in het buiopzich-tengebied. In de integrale visiekaart is de ruimtelijke balans van de ver-schillende kwaliteiten in rela e tot de gewenste boom-teeltontwikkeling gevisualiseerd.